Lähde voimala ohjelma "Kukkahattutätien kulttuurikeskustelu" linkki http://areena.yle.fi/video/1301088544759 (37 min) Taiteen maistereita otetaan vuosittain 600 kpl opiskelemaan. Onko liikaa koulusta?
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Taiteen maisterit pääsevät vielä kuvismaikoiksi, mutta mihen ne muut laitetaan? Tai mistä niille saadaan rahoitus? Mutta näinhän se menee. Omassa tiedekunnassa sisäänotto on suuruusluokkaa kolminkertaistunut siitä kun itse aloitin. K.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa En tiedä onko taiteiden maisterin tutkinnosta haaveilevilla, kuviksen maikkan duuni haaveena? Saati onko 600kpl maikanpaikkaa vaapan per vuosi? Onhan tuo hölmöläisten hommaa, kuulin että leffa puolella on jo kauhea yli tarjonta, ja pahenee kokoajan. Tarkoitaneeko tuo että ilmaisia harjoitelijoita on riittävästi tarjolla?
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Tuskin se monellakaan haveena on, jossain vaiheessa vaan huomaa että kulut on saatava maksettua jollakin järkevällä tavalla. K.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Katselin tai oikeastaan kuuntelin ohjelman. Puhuvissa päissä ei ole niin valtavasti visuaalista voimaa. Jutustelua leimasti kaksi yleistä tendenssiä : Ensinnäkin pidetään jo suurena tekemisenä tekemisestä puhumista (kuvastuu joskus ilmiönä : paljon melua tyhjästä) ja taas oltiin jakamassa vain muitten rahoja. Yhteiskunta on ainoa taho, joka ohjaa ja rahoittaa taidetta. Kovasti oli vaihtoehdotonta tarinaa. Selvästi näki, että puhujilla oli hyvin vähän yrittäjäkokemusta ja osa piti markkinataloutta jonkinlaisena mörkönä. Apurahaa vaan kehiin... Taidetta yritettiin käsitellä monipuolisesti, mutta se olikin suppeata. Esimerkkinä keinot, miten yksityishenkilöt saataisiin edes jotenkin rahoittamaan taidetta. Itse ostan kotimaisia äänitteitä. Miten saataisiin edes jotenkin yritykset rahoittamaan taidetta. Yritykset maksavat teostomaksuja. Enemmän toki saisi olla, mutta eivät nämä mitään mustia aukkoja ole. Arjessa on monenlaisia eri rahoituskanavia. Kukkahattumaisinta ja hedelmättömintä keskustelu oli siinä kohdassa, jossa lähtökohtaisesti todettiin, että yksi ihminen voi tehdä vain yhtä asiaa. Jos hän on taiteilija, hän ei voi olla talousihminen, markkinoija jne. Siispä hän tarvitsee yhteiskunnan tukea, josta seuraa jne. Omassa tekemisessäni yhdistyy (vähän niinkuin entisajan maanviljelijällä) eri alojen osaamista sopivassa suhteessa. Leipätyön ohessa osaan markkinoida, osan tehdä veroilmoitukseni, toimin autonkuljettajana, juoksupoikana jne. En tunne oman taidealan opinahjoni ulkopuolelta, mitä opetetaan. Epäilen, että esim. yrittäjyyttä ei edes avata, vaan annetaan käsitys taiteen kaikkivoipaisuudesta. Kilvoittelet ja teet pirun hyvää taidetta, niin kyllä sä elät. Omassa opinahjossani kerrottiin, miten T-paitavaraston arvo kehittyy ennen myyntiä. Loppu olikin sitten laskentatointa ja osakeyhtiömuodon erinomaisuuden ylistystä. (=puppua) Moniosaaminen edellyttää luovuutta. Sitähän taidealalla pitäisi löytyä enemmän kuin muualla. Mikä tappaa luovuuden? Milloin se tapetaan? Ja kuka sen tappaa? En tullut ohjelmaa katsomalla hullua hurskaammaksi enkä nähnyt siinä yhtään toteuttamiselpoista ideaa - edes vähän luovuutta Miten siis ongelmat ratkaistaisiin koulutusta lisäämällä - en ymmärrä.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Kyllä koulutus ihan hyväksi on, tuskinpa ketään liikaa koulutetaan. Toinen asia sitten taas on, että pitääkö yhteiskunnan maksaa kaikki koulutukset. Jos taas näin valtion edun kannalta lähdetään tarkastelemaan, niin kyllä viisi vuotta opiskelleen maisterin pitäisi antaa työpanoksena hieman enemmän kuin hampurilaispaikan pihvinpaistaja, että menisi puntit tasan. Jotain on myös koulutuksessa pielessä, jos luovaan työhön otetaan ennemmin se hyvä tyyppi, kun koulutettu maisteri. Tuntuu, että nykyään kouluihin pääsee aina vaan heppoisemmilla lahjoilla. Alkaa epäilyttää, että kohta on pääsykokeet rastitustehtäviä kysymyksellä haluatko kouluun kyllä/ei. Vähän oli nuo tämän vuoden taikinkin tehtävät sellaiset mielikuvituksettomat. Toki sillä saatetaan kyllä myös mitata sitä hakijan mielikuvitusta.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Aika uskomaton luku, 32 000. Jos opinnot kestävät viisi vuotta(?) niin sehän tarkoittaa kuutta ja puolta tuhatta (6500) aloittajaa ja valmistujaa joka ikinen vuosi. Moniko heistä saa rahansa valmistumisensa jälkeen muualta kuin verovaroista? puolet? neljäsosa? vai vieläkin harvempi? Onko meillä ringissä joka vuosi 20 000 taidealan ihmistä, jotka valmistuvat verosyöttiläiksi, vai vieläkin enemmän? Tähän vielä muiden tuottamattomien humanistialojen valmistujat sekä ulkomailta otettavat kelan ja sossun ikuisasiakkaat päälle.... vuosittain saamme siis Jyväskylän verran ikuisia veronkuluttajia lisää? Ei ihme että pitää ottaa velkaa miljarditolkulla vuosittain.... huh huh....
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Kannattais ehkä miettiä sitä laskujen maksua jo uravalintaa tehdessä. Tää on jotenkin niin tätä päivää, et haaveillaan ja haahuillaan teininä ties minkälaisten utopististen tulevaisuudenkuvien perässä. Turhan monesta on tulossa lätkästara, uus madonna, näyttelijä tai vaikka se picasso. Ja valtio senku pönkittää näitä haaveita tarjoamalla käsittämättömiä määriä ilmaista koulutusta noille "aloille". Vaan kukapa sitä siwan kassaksi tai terveydenhoitajaksi kouluttautuis, kun tarjolla on täyspäiväistä taiteiluakin. Pitäähän sitä jokaisen saada toteuttaa itseään ja unelmiaan. Ikävä vaan jos sen taiteen maisterin lätsän saatua valkenee se totuus, et hitot, eihän tällä touhulla elätäkään itseään ja hei mähän oon kohta kolmikymppinen. Pitäisköhän sittenkin harkita vaikka lähihoitajaksi kouluttautumista? Ja juu, koulutusta on liikaa. Noihin pitäis lisätä pääsyvaatimukseksi, et on ensin hankkinut jonkin oikean ammatin, jolla voi mahdollisesti joskus itsensä elättääkin.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Jos lasket julkishallinnon palveluksessa olevat verovaroista "rahansa saaviksi", niin juuri kukaan ei jää ulkopuolelle. Yksityissektorilta taitaa töitä löytyä paljon alle prosentille tuosta joukosta.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Olisin hieman skeptisempi tuon suhteen... monet humanistiset yliopisto-opinnot ovat täyttä huuhaata, eikä niille päässeet oikeissa opinnoissa pärjäisikään.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Taisin aavistaa sen kysyessäni, ainakin jossain tuolla takaraivossa... pitänee valita suurempi kaupunki vertailukohdaksi?
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Lausumaan olisi helppo yhtyä, mutta asiapohja taitaa puuttua. Mistä sen tietää, vaikka suuri osa humanisteista pystyisi oikeisiinkin opintoihin - eivät vain ole koskaan kokeilleet.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa LOL, olet oikeassa... oikaisin vähän. Sen verran otan kuitenkin, että ne joihin minä, kaverini ja lähipiirini ovat törmänneet opiskelujen ja työn merkeissä eivät olisi mitä suurimmalla toednnäköisyydellä pärjänneet. On olemassa surkuhupaisia kertomuksia Tampereen Yliopiston ja Tampereen Teknillisen Yliopiston yhteisistä luentosarjoista ja niiden harjoitustöistä. On siinä teekkaripojilla ja tytöillä ollut ihmettelemistä, kun ovat yrittäneet tehdä ryhmätöitä humanistien kanssa. Kulttuurit ovat olleet kuin kahdelta planeetalta tai pikemminkin kuin Saksa vs. Neukkula. Näihin eroihin ovat kaatuneet myös em. opinahjojen tiedekuntien yhdistämiset, eivät sopineet kurssien lähtötasovaateet yhteen lainkaan.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Missäköhän he kaikki luuraavat ? Täällä tuntuu olevan Perussuomalaista ilmapiiriä ilmassa TAIK ottaa tänä vuonna pyrkijöistä sisään keskimäärin 2-4 oppilasta / suuntautumisvaihtoehto. Eipä juuri kannata olla kateellinen kun muutama prosentti hakijoista pääsee sisään. Sitä paitsi yhteiskunnassa on oltava monen ammatin taitajia. Ei Suomikaan maailmankartalla ainoastaan dippainsseillä pysy. Kuvan lähde: Aalto-yliopisto Taideteollinen korkeakoulu Hakuopas 2011
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Niitä joilla opintopisteitä ei saada ilmoittautumalla kursseille.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Ei sillä ole mitään väliä moniko pääsee sisään, vaan miten paljon niitä opiskelupaikkoja on. Ilmeisesti pitäisi olla aikalailla vähemmän. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan, mutta että kuusi-seitsemän tuhatta uutta daideilijaa vuodessa tämän kokoisessa maassa? älä nyt, ihanko totta? ;D
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Oikeat opinnot ovat niitä, joilla luovaan valmiudet modernin yhteiskuntamme tärkeisiin ammatteihin, joita ovat mm. paperityöläinen, Neuvostoliittoon suuntautuvan kenkäteollisuuden tuotantotyöläinen, matematiikan opettaja, keittäjä sekä voimailaitosinsinööri ja maavoimien upseeri.
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Ja mitenkähän tämä fakta liittyykään ketjun aiheeseen?
Vs: Vuonna 2008 oli 32 300 taidealojen opiskelijaa Tytär valmistui Jyväskylästä humanistiksi, etsi 4 päivää töitä ja on siitä lähtien elttänyt itsensä. Mutta se opiskeli tosissaan, ei juhlinut ja hoiti kaikki asiansa mallikkaasti.