On olemassa minoltan MF objektiiviin, mc rokkor sekä md rokkor tyyppimerkintää. Mitä eroa noilla on, eri banjonetti?
1. kiinnitin on nimeltään bajonetti 2. MC-Rokkor tarkoittaa monikalvopäällystettyä linssistöä, MD-Rokkor on sama bajonetti, mutta himmenninrengasta/-systeemiä on muunneltu siten, että kameran himmenninautomatiikka toimii, kuvaaja siis valitsee ajan ja kamera säätää aukon. MD:t sopivat myös vanhempiin runkoihin, MC:t kiinnittyvät myös himmenninautomatiikka runkoihin, mutta automatiikka ei toimi.
Mutta eikö ole niin, että aukon esivalinta kuitenkin toimii MC-bajonettisillakin? Että valitsee aukon, ja runko säätää ajan. Mikäli toiminto rungossa on, tietysti.
Tuossa tulikin jo MC:n ja MD:n erot selvitettyä. Minoltalla oli myös kolmas tyyppi, M-Rokkor, jonka kyllä erottaa edellämainituista viimeistään hintalapusta: Leitz-Minolta -yhteistyön aikana Minolta valmisti (Tai Leitz valmisti Minoltalle) Leica M -bajonettista objektiivisarjaa (28/2,8 - 40/2 - 90/4) jotka nimettiin M-Rokkoreiksi.
Leitzin valmistamia olivat 2.8/40 Elmarit-C, 2.0/40 ja 2.8/40 Summicron-C ja Elmar-C 4/90. Rokkor-C 4/90 oli optiselta ja mekaaniselta rakenteeltaan sama kuin Elmar-C ja ne valmistettiin myös Wetzlarissa.
Eivät käy, niissä on Leica-M -bajonnetti. Optiikka sopii Leica/MinoltaCL ja Minoltan CLE -mittaetsinmalleihin. Kts. esim: Leica Minolta CLE
Kohta 2 meni hieman pieleen. Kaikki Rokkorit on monikalvopäällystettyjä (väh. 2 kerrosta). Auto-Rokkorit ym. linssit, joissa ei MC- tai MD-merkintää, ovat ajalta ennen täyden aukon valonmittausta. Älä osta ellet tiedä mitä teet - sinänsä niitä kyllä useimmiten voi käyttää. MC-rokkorit toimivat kaikissa käsitarkenteisissa Minoltoissa käsivalotuksella ja aukon esivalinnalla (=vastaa AI-Nikkoria). Tosin jo vuodesta 1966. MC=Meter Coupled MD-Rokkorit ja "pelkät" Minolta MD-linssit toimivat myös XD:n suljinajan esivalinta-automaatilla. Eroja on paitsi lisänasta himmenninrenkaassa (kertoo pienimmän käytössä olevan aukon) myös lineaarisesti sulkeutuvassa himmentimessä. Vastaavat siis AI-S Nikkoreita. Toimivat kaikissa käsitarkenteisissa Minoltoissa, mutta joissakin SR-7 rungoissa eräs ruuvi ottaa kiinni MD-nastaan - ko. kiusa lähinnä akateeminen. X-700:n program-automaatti vaatii ohjekirjan mukaan MD-linssit, mutta käytännössä toimii melko hyvin myös MC-rokkoreilla - kamera suorittaa toisen mittauksen kun objektiivi on himmennetty käyttöaukolle ja korjaa valotuksen sen mukaan. Sama systeemi on muistaakseni esim. Nikon FA:ssa ja muutamissa muissakin kameroissa tuolta ajalta. Se on myös XD:ssä, mutta XD:n etsimen näyttö ei toimi MC-laseilla suljinajan esivalintaa käytettäessä. A- ja M-valotuksilla ok. Minolta teki myös halvempaa linssisarjaa Celtic-brandilla - ne ovat joko MC Celtic tai MD Celtic, kuten Rokkoritkin. AF-runkoihin käsitarkenteiset linssit saa kiinni adapterilla, mutta siihen tarvitaan optiikkaa ja kaikki automaatit menetetään - ei kannata. AF-linssejä ei saa millään kiinni käsitarkenteisiin runkoihin (en tosin ole kokeillut teippiä). Samma på engelska: Yahoo Small Business - Cheap Domains, Web Hosting, Website Builder, Ecommerce Solutions Niin, tietysti sitten vielä ne M-Rokkorit, joissa siis Leican M-bajonetti, ja vastaavasti Minoltan mittaetsinjärjestelmät, Leitz/Minolta CL (=Leica CL) ja Minolta CLE. Ja E-Rokkorit, eli suurennuskoneobiskat. Ja 39mm Leica-kierteiset, tarkoitettu joko tosi vanhoihin mittaetsinkameroihin tai paljelaitteisiin, esim Rokkor-TC 139/4. Joskus liikkuu maailmalla Rokkor-nimellä myös reprokameroiden objektiiveja tms. erikoislinssejä. Objektiivin nimen päässä vanhoissa MC-Rokkoreissa olevat 2 kirjainta (Esim. MC Rokkor-PG 50mm f1.4 tai MC Rokkor 50mm f1.4 PG) tarkoittavat objektiivin rakenneta, ryhmät ja linssit. PG= viisi ryhmää (=P, Penta), G= seitsemän elementtiä (ABCDEFG eli G seitsemäs kirjain)