Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mikäs se FX ja DX lasin kuvakulman ero olikaan?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana jaahv, 8 Tammikuu 2010.

  1. Est

    Est Well-Known Member

    17 342
    1 857
    113
    Vs: Mikäs se FX ja DX lasin kuvakulman ero olikaan?

    Hauskan ja vekkulin näköinen se kirjaa lukeva tyttö.
     
  2. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Mikäs se FX ja DX lasin kuvakulman ero olikaan?

    Johanneksen listasta puuttui kuvausetäisyys. Tässä vaiheessa kannattaa myös huomata, että jos vaikkapa auto mahtuu juuri kokonaan "FX:llä" kuvaan 5m etäisyydeltä, niin se ei DX:llä enää samasta kohtaa kuvatessa mahdukaan, vaan pitää ottaa muutama askel taaksepäin. Silloinkin syväterävyys muuttuu.

    Halutaanko siis verrata vain optiikan toimintaa vai sen toimintaa valokuvauksessa?

    Noh, tässä ehkä vielä parempi linkki: http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,37692.0.html  josta joka tapauksessa sekin selviää että käytännössä asia ei ole noin yksinkertainen juuri noiden suurennussuhteidenkin takia. Tietysti sitä voisi esimerkiksi näyttelykuvansa printtailla eri kokoihin kameran kennokoon perusteella, jos haluaisi syväyterävyyksien pysyvän juuri samoina.. :). mirroredin linkistä näkyy myös hyvin se mitä tarkoitan kuvausetäisyydellä (Teemun palomieskuvan uusi rajaus).
     
  3. Vs: Mikäs se FX ja DX lasin kuvakulman ero olikaan?

    Tämä on kyllä piristävää näin heti lauantai-aamuna :D

    En usko, että ketjun tarkoitus on vittuilla, mutta nämä ff/DX-asiat on kirjoitettu kaikilla valokuvauspalstoilla tuhanteen kertaan ja melkein aina yhtä epäselvästi.

    Jokainen voi FF-kennolla tai kinofilmillä kuvatusta ruudusta valmistaa/valmistuttaa 24x36 cm:n kopion ja leikata siitä sitten puheena olevan pienemmän kennon kokoa vastaavan palan keskeltä kuvaa (Nikon DX = 23,6 x 15,8 cm) ja tuumailla muuttuiko syvyysterävyys tai valovoima.

    Mitenkäs ne siitä valmiista printistä olisivatkaan muuttuneet?
    Eivät mitenkään kuten eivät kuvatessakaan mikäli kuvausetäisyys ei muutu. Ei se ole koko aikana ollut sen vaikeampaa.

    Minusta tärkeämpää olisi vihdoin siirtyä siihen ajattelutapaan, ettei ns. kinokoon yritetä verrata kaikkia uusia (ja tulevia kokoja). Osaahan palkkikamerankin käyttäjä sen, että Super-Angulonin 90-millinen on palkissa melkoinen laajakulma vaikka 90-millinen on kinossa mainio muotokuvalinssi, eikä laajakulmasta tietoakaan. Kysymys ei ole pelkästään polttovälistä, vaan myös rakenteesta ja sen tuomasta piirtoympyrästä ja sen hyödyntämisestä.

    PS.
    Ai niin. Tyhmä minä. Otsikossa mainitun kuvakulman ero on ilmoitettu aina kyseisen optiikan teknisissä tiedoissa. Runko ei muuta objektiivin kuvakulmaa mihinkään. FF-kennon ja käyttämäsi pienemmän kennon diagonaalien suhde kertoo kyllä sen, kuinka paljon saat hyödynnettyä ns. täyskennoiselle suunnitellun optiikan kuvakulmaa jos käytät sitä pienempikennoisessa rungossa (Nikon DX:n tapauksessa 43,26 : 28,39)