Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Näytön värilämpötilan muutoksen vaikutus

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana Jukkis71, 30 Tammikuu 2011.

  1. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Terve!
    Mulla ei oma älli riitä taaskaaa....
    Työskentelypisteen seinien väri muuttui puunvärisestä valkoiseksi.
    Kalibraattori ehdottaa vallitsevan mittauksessa värilämpötilaksi 5800 K.
    Vanhan kokemuksen pohjalta en noihin ehdotuksiin luottanut, vaan kalibroin 6500, lopulta taisi olla 6513.
    Tietyssä valossa printit hieman punertaa (tai oikeastaan magentaa), loisteputkissa näyttää aika lailla oikealta.
    Miten tuo muutos tuohon kalibraattorin ehdottamaan 5800 Kelviniin nykyisestä 6500 vaikuttaa noiden magentavien printtien osalta? Tuleeko värilämpötilan alentamisen myötä näytöllä olevasta kuvastakin magentaisempi, jolloin se vastaisi paremmin printtiä vai miten?
    Kokeilin tietysti nef-kuvan värilämpotilan muutosta, mutta se ei taida ihan samaoin vaikuttaa, nähdäkseni, miten värilämpotilan alentaminen vaikuttaa kuvaan,
    T Jukka
     
  2. Vs: Näytön värilämpötilan muutoksen vaikutus

    Magentan (= sininen + punainen) vastaväri on vihreä. Jos siis katselet kuvaa liian magentaiselta näytöltä korjaat sen automaattisesti vihreän suuntaan, jolloin printeistäsi voi tulla myös vihertäviä tai vihertävän keltaisia. Helpointa tuo on huomata tulostamalla eri tiheyksisiä harmaa-alueita, koska harmaassa on helppo huomata kippaus. Muutoksen suuruus on eri tulostusmateriaaleilla erilainen, jolloin ilman neutraalia vertailukohdetta on pieniä, mutta sinänsä merkittäviä eroja vaikea havaita. Mutkia tulee vastaan lähinnä siltä osin, onko magentan mudostama sinisen ja punaisen keskinäinen suhde kallellaan kylmään vai lämpimään päin.
     
  3. PasiZ

    PasiZ Active Member

    1 097
    0
    36
    Vs: Näytön värilämpötilan muutoksen vaikutus

    Liian kylmä näyttö -> käsittelyssä tulee ylilämpimiä kuvia. Eli katseluvalaistuksen tulisi olla sama kuin näytön värilämpötilan.
     
  4. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: Näytön värilämpötilan muutoksen vaikutus

    Kokeilin 5800 kelviniä, meni huonomakksi.
    Kalibroin takaisin 6500, se on näköjään kuitenkin paras.
    TJukka
     
  5. PasiZ

    PasiZ Active Member

    1 097
    0
    36
    Vs: Näytön värilämpötilan muutoksen vaikutus

    Helpoin tapa varmistua on valottaa digillä harmaakortti ko. valaistuksessa, raw konvertterissa ottaa siitä valkotasapaino ja katsoa lukema siittä. Tämä siis jos ei värilämpötilamittaria ole käsillä. Jos spyderi ehdottaa vääristyneitä lukemia, kai sinulla on se kalibraattori kupera puoli ylöspäin siinä kohdalla missä käpistelet paperia kun se lukee ambientin?
     
  6. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: Näytön värilämpötilan muutoksen vaikutus

    Mulla on spyder 2 pro.
    Siinä on vallitsevan valon mittaus ja se juuri ehdottaa tuota 5800 kelviniä.
    Tavoitteena on saada matsaamaan printteihin, joita tulostan kotona.
    Tuossa 6500 kelvinin kalibroinnissa värit ovat printeissä aika lailla kohdallaan, mutta varjoalueet printeissä ovat tukossa.  Siihen auttaa se, kun käyttää photoshopissa soft proofing toimintoa ja siinä vielä simulate paper color, vaikkei sitä missään suositella. Jostain syystä epsonin paperiprofeeleille ei mun photoshopissa CS2 pysty valitsemaan pelkästään sitä simulate black ink, joka on simulate paper colourin alapuolella. Yläpuolella on relative colour ja black ink.
    Muistelen, että ennen pystyin valitsemaan pelkästään tuon black ink.Jouduin vasta alustamaan kovalevyn ja asentamaan kaikki ohjelmat uudestaan.
    Tuolla simulate paper colour saa varjoalueet täsmälleen kohdalleen, mutta väri ei voi olla kohdallaan, koska jos avaa pelkästään valkoisen pohjan ja laittaa siihen simulate paper colour, niin se valkoinen menee aivan liian siniseksi verrattuna lusterin väriin.
    Olisi parasta, jos saisi vain valittua sen simulate black ink. Muistaakseni aikoinaan kun sen pystyin valitsemaan, niin kuva tummeni paljon, mutta värit säilyivät ennallaan.
    T Jukka