Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mikä magneeteissa mättää?

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana Nelari, 2 Syyskuu 2020.

 1. Nelari

  Nelari Member

  82
  12
  8
  Olen rakentelemassa rullafilmikameroita puusta. Yksi ongelma, johon en ole oikein keksinyt hyvää ratkaisua, on takaseinän kiinnitys. Sen kun joutuu avaamaan ja sulkemaan filmin lataamiseksi ja ulos ottamiseksi.

  Edellisissä versioissa oli työntösalvat, mutta ne ovat ajan mittaan alkaneet tuntua kömpelöiltä. Nyt ajattelin käyttää magneetteja niinkuin esimerkiksi Ondun neulanreikäkameroissa ONDU - Handcrafted wooden pinhole cameras!

  No, ostin Sinellistä pyöreitä 10mm:n magneetteja. Irrallisina ne vetävät toisiaan puoleensa vimmatusti, joten ajattelin liimata niitä kameran runkoon muutaman ja takaseinään samoin muutaman vastakappaleiksi. Tarkoitus oli, että kun kameran ja takaseinän vie lähelle toisiaan, magneetit sanovat klik! ja takaseinä ikäänkuin liimautuu kameraan kiinni.

  Mutta ei se mene niin. Päinvastoin, kun magneetit on liimattu puuhun, ne hylkivät toisiaan.

  Olen ihan huuli pyöreänä. Osaisiko joku selittää, mikä tässä mättää? Miten Ondu sen tekee?
   
 2. jja

  jja Well-Known Member

  575
  519
  93
  Käännä hylkivistä magneettipareista toinen toisinpäin.

  -jja
   
 3. Nelari

  Nelari Member

  82
  12
  8
  En voi. Liima estää.
   
 4. Cannot

  Cannot Active Member

  117
  70
  28
  Magneeteissa on sellanen +- juttu, opetettiin varmaan jo kansakoulun toisella vai kolmannella luokalla.

  Eikä mageneetteja tarvi olla kahta vastakkain, riittää että toisella puolen (kannessa) on magneettista rautaa, ihan vaikka ohut levynkappala (ei rst). Tarkista ennen liimaamista ettet laita ++ tai — vaan +- ;)
   
 5. Nelari

  Nelari Member

  82
  12
  8
  Taidettiin opettaa, joo. Mutta en muista, että siellä olisi opetettu, miksi kaksi magneettia hylkii toisiaan, jos ne on liimattu puuhun, mutta eivät hylji, jos ovat irrallaan (puusta).
  Näin tein havaittuani tässä selitetyn liimausilmiön, mutta käsillä ei ollut muuta sopivaa kuin 5mm-ruuvin aluslevyjä, ja niiden kanssa magneettien pito on heikko.

  Nämähän ovat siis semmoisia pyöreitä kiiltäviä nappimagneetteja, joissa ei ole mitään plus- tai miinus-merkintää. Kaikki vetävät toisiaan puoleensa, jos ovat irrallaan; kaikki liimaamani hylkivät toisiaan (mutta vetävät irrallisia puoleensa).
   
 6. Cannot

  Cannot Active Member

  117
  70
  28
  Aijet, siis jos ovat yhdes ja laitat liimaa molempiin ”ulkopuolelle” kääntyy vastaan? Mä haluaisin ihan livenä tuon nähdä. Johan ois jos se 9 ihme!

  Ei tarvi merkintöjä, toinen puoli on + toinen -. Eikä se mihinkään muutu, tai no magneettisuuden voi poistaa kokonaan.

  Pitää oikein kokeilla, mitä liimaa? Mulla on tuolaisia Kiinalaisia ”neo” magneetteja. Kiinasta tulee todistettavasti kuraa, niin varmaan nekin saadaan toimimaan käänteisesti?
   
 7. Nelari

  Nelari Member

  82
  12
  8
  En tiedä, mitä tarkoitat ulkopuolella. Nappimagneetit ovat ihan symmetrisiä. Ei niissä nähdäkseni ole mitään ulkopuolta tai sisäpuolta.

  Olen kokeillut epoksilla ja PU-liimalla - molemmilla sama tulos.
   
 8. Heiskis

  Heiskis Active Member

  445
  53
  28
  "Jännäjuttu"...hauska spekuloida kun ei ole tarvittavaa infoa tapauksesta..

  Ainut mikä tulee mieleen olisi, että osa "magneeteista" ei olisi kestomagneetteja vain väliaikaisesti magnetoitunutta rautaa (esim jos sivelet kestomagneetilla rautakappaletta voit magnetisoida tilapäisesti - esim. ruuvitaltan kärjet sivelen aina) - jonka napaisuutta voi muuttaa - kun toisennapainen kestomagneetti tuodaan kiinni. Tämä edellyttäisi, että todellinen "magneetti" olisivat lähellä magnetoitunutta rautaa/kiinni rautakappaleen välityksellä toisissaan.

  Ps. Ulkopuolella tarkoitettaneen, että laitat "magneetit" toisiaan vasten ja sivelet liiman niin, että magneetit ovat kokoajan kiinni toisissaan. Jos on "maagista/luonnotonta" liimaa niin pitäisi ryhtyä magneettien hylkimään toisiaan.
   
 9. Cannot

  Cannot Active Member

  117
  70
  28
  Tässä tilanne:
  Kaksi magneettiä yhdessä, keskellä nuo metallinväriset rinkulat.
  Näihin siis sivellään liimaa kuvan mukaisesti ”ulkopuolelle” eli sinne kiinnityspinnalle, johon tulee se puu.
  [​IMG]
  Missäkohtaa nämä pomppaavat irti toisistaan, jos kokeilet tälllä periaatteella?
  - magneetit yhteen
  - Liimaa molempiin
  - puu kiinni
   
 10. Nelari

  Nelari Member

  82
  12
  8
  Selvisipä juttu viimein. Kiitos osallistuneille mielenkiinnosta ja anteeksi, että vaivasin periaatteessa ihan selvällä jutulla.

  Panin nimittäin viimein yhden magneetin toiselle puolelle tarralapun palan merkiksi ja kävin taas liimattuja magneetteja läpi sen kanssa. Osoittautui, että kyllähän niissä on plus- ja miinus-puolet. Mutta nämä napit ovat sen verran ovelia, että jos liikuttaa kahta lähekkäin niiden ollessa irrallaan, niin aina ne vetävät toisiaan puoleensa, olivat ne kummin päin tahansa toisiinsa nähden. Nimittäin, jos ne ovat alunperin "väärin" päin (hylkivät toisiaan), niin toinen kiepauttaa itsensä ympäri niin nopeasti, ettei sitä huomaakaan (tai siis minä en huomannut), ja saman tien ne ovatkin jo "oikein" päin, ja vetävät toisiaan puoleensa.

  Tämä (jommankumman) kiepautus ei vain sitten toimi, jos molemmat on liimattu kiinni (puuhun).

  Jos siis haluaa käyttää Ondun tavoin magneetteja kameran takaseinän kiinnitykseen, niin toisen puolen magneetit voi liimata ihan miten päin vain. Mutta sitten, kun liimaa sen toisen puolen magneetit, niin ne pitää yksitellen tarkistaa tulevan vastapuolensa kanssa siten, että ne tulevat "oikein" päin. Luultavasti ne pitää jotenkin heti merkitä, etteivät ne samantien taas sotkeudu.

  No. Nyt sitten kävi niin, että jo näiden niin rattoisasti kuluneiden parin ihmettelypäivän aikana rakenteilla olevan kameran takaseinä on senverran elänyt, että magneeteilla ei taida saada sitä tarpeeksi tiiviiksi. Siinähän on kahden puukappaleen liitos, jonka pituus on melkein 200mm.

  Rupesinkin kehittelemään uutta, magneetitonta ratkaisua. Ideana on liimata runkoon (puinen) kehys, jonka sisään voi sujauttaa ohuen levyn takaseinäksi. Samaan tyyliin kuin laakafilmikasetissa on se musta levy, jota vedetään ulos ja työnnetään sisään.
   
 11. Cannot

  Cannot Active Member

  117
  70
  28
  Hyvä että selvisi!
  Magneetteja on muuten nykysin monen muotoisia. Esim latuskaa nauhaa, jossa tarra/liima valmiina. Sellasesta voisi hyvin saada tarpeentiiviin luukun?
   
 12. Heiskis

  Heiskis Active Member

  445
  53
  28
  Hyvä että selvisi - eikä magnetismin teorioita tarvitse kirjoittaa uusiksi!!