Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana blackslide, 30 Joulukuu 2011.

    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    referoin vain Putsia... toim huom...
     
  1. RDahl

    RDahl Ylläpidon jäsen

    7 892
    115
    63
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Juuri sain hankittua ilmaiseksi n.2m leveän valkokankaan ja toisen jonka leveys on 2,8m, pienemmän ajattelin tuoda kotiin kattoon roikkumaan, johan kelpaa katsella kino että keskaridioja :D

    Mutta itse asiaan, niin jos on jo joku Canonin AF-optiikka, niin silloin Canonin EOS-3 on oiva vaihtoehto. Nikonista en valitettavasti osaa sanoa mitään. Mutta varmasti täältä löytyisi joku jolla olisi näyttää/antaa kokeilla, jotta saisi jotain kokemusta aiheeseen. Eli kumman valmistajan "ergononomia" sopii parhaiten itselle.
     
  2. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Huhhuh, ja kiitoksia kaikille oikein valaisevista vastauksista. Ja anteksi pitkähköstä ja sekavasta lisäyksestä, toisessa postauksessa jotain ehkä kiteytetymmässä muodossa :)

    Budjettia siis vaaditaan jotta saa hyviä digikuvia filmistä pihalle.

    Eiköhän perus 10x15 pääse aika pitkälle, ja onnistuuhan se suurentaminen ns. analoogisesti labroissa? Joten vois pyytää jotain ~A4 kokoista kuvaa sitten niistä parhaista, joita vois perus skannerilla skannata nettiin ja suurennella / muokata photoshopissa? Vai onko tämä aivan poissuljettu vaihtoehto?

    Toki filmikuvaamisella tarkoitus onkin muuttaa valokuvaus jonninjoutavasta räpsimisestä varsinaiseksi "valokuvaamiseksi". Idea siis olisi ottaa vain 'hyviä' kuvia. :)

    Olenpas vieläkin hieman pihalla tuossa nega/dia -kuviossa.. onko esim. 35mm velvia 50/100 nyt sitten dioja vai negoja? Vai onko se vaan rullasta kiinni, eli molempia myydään?

    Taitaa tuo hieman suuremman negan/dian antava keskikoon "6x6" olla nyt sitä ns. 120 filmirullaa? Eikai sen käyttö vaadi muuta kuin sopivan rungon, rulla sisään ja kuvaamaan? Onko noiden kehittäminen nyt jotenkin erilaista vai kehittääkö samat firmat 35mm ja 120 rullaa? Laadullisesti paras lienee sitten joku Tachihara 4x5", kauhean mukanakulkeva formaatti tuo vaan ei ole.

    Kuvaus jota olen aiemmin harrastellut, painottuu enimmäkseen tilannekuvaukseen, joten tärkeintä olisi tietysti pitää tuo kamera matkassa enimmän aikaa jotta ne tilanteet tosiaan saisi talteen. S2 IS ja pikkupokkarit joita on ollut, eivät oikein loista tässä, varsinkaan sisällä hämärässä, valovoima on heikko ja sisäinen salama aivan kamala. Ilman salamaa taas ei tule muuta kuin suttua. Tästä syystä S95 kiinnostaa, mutta järkkärin ulkoisen salaman antama valo tilanteessa kuin tilanteessa houkuttaa.

    Talvisin tykkään heilua laskettelurinteissä, jossa vaaditaan melko nopeaa tarkennusta ja valotusta. Mielestäni värien erottelukyky, sävyt ja valkotasapaino tulevat vaaleaa hankea ja sinistä taivasta vasten erityisen korostetusti esiin. Hyvä hämäräerottelu vastavaloon kuvatessa taas pimeässä. Puhkipalaneita, väärin valottuneita, sävyttömiä ja kohinamuussattuja kuvia on muistikortit ja kiintolevyt pullollaan. Hieman teennästä dynamiikkaa tuonne kaipaisi (valkoisempi mutta ei puhkipalanut lumi ja sinisempi taivas, yms.).

    Jonkin verran, paljon vähemmän kuin haluaisin, tulee myös patikoitua metsissä. Luontoa kuunnellen ja kuvaillen. Rannikolla asuvana kiinnostaisi pöllöjen ja merikotkien, yms lentävien härveleiden kuvaaminen. Joten joku vehje jossa olisi valovoimainen 300 tai 400mm objektiivi, olisi kiva.
     
  3. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Kokemus telekuvauksesta on todella olematon kun olen tähän asti nitkutellut risalla powershot s2 IS:llä jolla ei tahto saada kunnon kuvaa edes variksista :) Mutta sen vähän mitä olen itse kokenut, lukenut ja kenties väärin käsittänyt on:

    -Eläimien ja lintujen kuvaukseen tarvitaan hyvä teleobjektiivi
    -Luonnonvalo on kauneimmillaan ja elukat aktiivisia aamu ja iltahämärällä
    -Hyvä jalusta auttaa paljon, mutta VR/IS auttavat paljon varsinkin jos käsivaralta kuvaa

    Canonilla on telekuvaukseen EF 400mm F/4 IS USM L ja paperilla houkutteleva EF 100-400/f4 IS USM L (Hinnat ovat näissä molemmissa omaan budjettiin nähden tähtitieteellisiä mutta voi olla että noin vuoden säästöillä ja hieman muuta kalustoa myymällä tuon voisi jo hankkia).

    Nikonilla ainoa vastaava on 80-400mm VR ED (tämän AF on ilmeisesti liian hidas jos villipetoja kuvaa?).

    Pentaxillahan tuntuu olevan aika kalliita kaikki objektiivit, pitkän polttovälin telelinsseistä ei ole tietoakaan. Jännä kun ei ole IS:ää linsseissä niin mikä niissä sitten maksaa..

    Olen käsittänyt että IS ja VR toimivat ihan hyvin uudemmissa ~90 luvun filmijärkkäreissä.

    En tiedä sitten onko tuolla automaattitarkennuksella mitään väliä, vai onko kaikki hyvät lintukuvat lähes poikkeuksetta otettu käsitarkennuksella? Itse kallistun AF:n puoleen koska en usko että zoomilla rajaamisen ja valoaukon sekä suljinajan säätelyn lisäksi ehdin saada 100% tarkennuksen joka otoksella.

    Periaatteessa tuosta telekuvaus syystä olen Canoniin päin kallellaan ja tulevaisuudessa olisi halua hommata tuo 5d mk2 ja tuo 100-400mm f4 objektiivi. Toki jos jollakulla on jokin edullisempi ja toimiva linssijärjestely jolla onnistuu kätevästi telekuvaus niin toki sitä harkitaan.

    Voi olla että yleiskuvaukseen kannattaisi hommata joku aivan eri vehje kuin sitten noihin telepään luontopelleilyihin. Kiva jos kaikki onnistuisi yhdellä järjestelmällä ja muutamalla rungolla. Tuon takia ei kuitenkaan kannata itsään kipeäksi maksaa.

    Jos raha ei olisi ongelma niin uskoisin että seuraavat setit kattais ainakin 95% tarpeesta:
    Canon
    EOS3 + 50/1.4 USM + laajakulma + 100/2.8 L IS USM MACRO + 100-400/4.5-5.6 L IS USM
    ~2500eur + filmit, laukku, jalusta, yms.
    Diginä sitten eos 60D tai eos 5d mk2 runko ja samat objektiivit.

    Nikon
    F4 tai F5 + AF-S 50/1.4G + laajakulma +  AF-S 105/2.8G VR IFED MICRO + AF 80-400/4.5-5.6D VR ED
    ~3500eur + filmit, laukku, jalusta, yms.
    Diginä varmaa D7000 tai d300s runko ja samat objektiivit.

    Toki voisi ostaa jommankumman merkin 35mm rungon ja ihan minkä vaan 50mm linssin ensialkuun, jotta pääsee kameraan tutustumaan, tietää sitten tarkemmin mistä pitää ja mistä ei. Voi sen pohjalta päätellä minkä firman leiriin sitä uppoutuu enemmän ajallisesti ja rahallisesti.
     
  4. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Tuo F4S vois kyllä olla ihan hyvä laitos, ainakin Ken Rockwell sivuillaan kehuu maasta taivaaseen hyvät säädöt ja linssiyhteensopivuuden :)
     
  5. RDahl

    RDahl Ylläpidon jäsen

    7 892
    115
    63
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    120 filmejä ja kaikkea muutakin kehittää 8x10" saakka Whos next lab Helsingin Sörnäisissä, niin negat kuin diat. Velvia on aina diaa. 6x6 on tosiaan sitä 120-rullafilmiä/diaa, onhan niitä tietty muitakin kokoja, mutta toinen sivu on aina sen 6cm.

    Tavhihara on yllättävän mukana kulkeva laitos, menee kasaan nätisti, eikä ole pahan painoinenkaan.
     
  6. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Rokwelliin en oikein usko, sehän kehuu aina kaiken. Nikonin uudemmista filmijärkkäreistä F100 on mielestäni kivemman oloinen. Miksei tietty myös F6.

    Noita parempia teleobjektiiveja löytyy niin Canonilta kuin Nikoniltakin vaikka kuinka monta hyvää, mutta hinnat ovat sitten herkästi likemmäs kymppitonnia. En ole tämän alueen expertti, mutta lähtisin itse yrittämän 2.8/70-200mm zoomilla ja 1.4 jatkeella. Olispahan sitten objektiivi jolla on muutakin käyttöä kuin lintukuvaus.

    Mutta jos sitten aivan vakavasti puhutaan, niin en edes kuvittelisi lintujen yms. elikoiden kuvaamista enään filmille. Digillä saat moninkertaiset kuvamäärät ja korkeammat herkkyydet. Lisäksi digikameran kuvausnopeus on suurempi. Kaikki nuo edesauttavat onnistumista.

    Filmistä saa enemmän irti fiilistelevämmässä ja rauhallisemmassa kuvaamisessa. Tuossa hommassa se voi myös tarjota ihan oikeita etuja suhteessa digiin.
     
  7. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    ... saatikka rinteeseen / sporttikuvaukseen!

    EDIT: Lähinnä kustannussyistä ja rullan vaihdot yms. kun ottaa satoja kuvia ;-P
     
  8. helu

    helu Active Member

    692
    34
    28
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Niin paljon kun rakastankin filmiä en ole sitä suositellut ainakaan aloittelijoille: filmikuvaamiseen tarvitaan intohimoa ja motivaatiota tehdä kaikki itse, kehittäminen ja vedostaminen. Labrat on katoava luonnonvara ja niiden laatu on hyvin vaihteleva. Digikuvaus on kuitenkin niin vaivatonta halpaa ym...

    Ps. Olympus e-pl1 saa melkein ilmaiseksi esim rajalalta...
     
  9. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    F6 ei kovin halpa lie, F5 taas on aika jömö.

    Tuo F100 tuolta? http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,62766.0.html

    Nämä AF-kamerat vievät kyllä hieman vikasuuntaan, minusta.
     
  10. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    saahan niistä "auts of focuksen " pois päältä. tarttee vaan katsoa että kaikki obiskat skarppaa samaan suuntaan, muuten menee selkäydinskarppaaminen sössimiseksi
     
  11. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Juu, kunhan vaihtaa tähyslasin sopivampaan...
     
  12. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Juu, niissä on isoja eroja ! vaihdoin F vitoseen ja alkuperäiseen äffään koko alan mikroprismatähyslasit
    "enkä ole epäskarppia päivää nikonin kanssa nähnyt" sen koomin. Sigman obiskoja suosin nikkoreiden sijaan kun skarppaavat samaan suuntaan kun leica M obiskat.
     
  13. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Minulta voisi liietä lainaksi huolelliselle ja tunnolliselle henkilölle tyhjän panttina lojuva EOS3, jos osto- tai kokeiluaikeet ovat vielä ajankohtaiset. Ehkä myös 50 mm f1.4:stä voin luopua vähäksi aikaa, ehkä. Jokin lainapantti tms. järjestely olisi toki suotavaa.

    Runkonahan tuo EOS3 on aivan mahtava. Ainoa miinus – joillekin miinus, joillekin ei – suhteessa esimerkiksi 5D II:een verrattuna on takaisinkelattava ja erikseen kehitettävä muistikortti...

    EOS1n on myös hieno, sellaisen myin joskus kaverille enkä pahaa sanaa kamerasta kuullut. Sen jälkeen tosin 7D ei kuulemma kauheasti miellyttänyt. Varmasti myös 1-sarjan esikoinen EOS1 kelpaa kokeilunhaluiselle. Jos raha ei ole este, niin sitten voi lähteä Canon EOS1v- tai Nikon F6-linjalle.

    Täällä siis HKI, Kallio. Yhden kameran vuoksi ei kannata kovin kaukaa tulla. Löytyyhän näitä varmasti muualtakin.
     
  14. Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Mullakin saattais olla hipelöitävänä yksi Leica, mutta vain 15 minuutiksi, muuten saattaa tulla elämänikäinen vamma...
     
  15. Johannes

    Johannes Well-Known Member

    2 346
    302
    83
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Tässä on vertailtu digiä ja diaa Foto-lehdessä: http://bildarkiv.aller.se/fotoweb/fwbin ... Dialog=yes"]http://bildarkiv.aller.se/fotoweb/fwbin/download.dll/Videoprojektorer%20nr%206_2007.pdf?D=15F22974B75F0BC7616AF05F0E30DB46FD79AD596886026C69DD029C1D7118D1787CF265C6ABEF5D5C6507D262CB9563F7151564BCE39197006E97A298CB476DEC66D27209E8C56B918DBA20D2D81216B92ED9DBA3A1BC3F81ED3EB795E677237DCB108EB4AE7AB39962238B92B3BFD7231020D968A41E34509FD2280DD344765CC46C08C0174D915C8E5DDD6ED230C560A01B8253C4916027DA79CB3BFAA793C837953332DD71AF34E49A5A517E905F97FC98BF66E0A87E&ForceSaveDialog=yes
     
  16. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Kertokaas, onko M6:ssa valotusmittarin ledit 35mm kuva-alan sisällä kuten M6 TTL:ssä?  Muistaakseni ei, mutten ole varma. 

    Entä M7?
     
  17. esas

    esas

    34
    0
    0
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Joku vastannee kokemusperäisesti, mutta minulla on vanha kirjanen (Handbuch des Leica-Systems), jossa kuvassa M6:n ledit ovat 35 mm:n sisällä.
    t. Esa
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Vs: Mikä 35mm filmikamera aloitteluun?

    Jos se noin on, M5 on Leican huippu.  Se on ollut käytössä ja luulin löytyvän kehittyneemmänkin Leican. Onneksi sain sellaisella hinnalla M6TTL:n, ettei varmasti tule tappiota. 

    Mitä hemmettiä suunnittelijat oikein on kelannut?  Ei mitään!