Pitää tai parmminkin saan mennä kuvaamaan erästä bändiä. Sanokaas nyt neuvoja ja ohjeita mitä ei ainakaan pidä tehdä ja mitä "klisemokia" sun muita on varottava. Muutakin järkevää ohjetta bändikauvaukseen saa kertoa. On pyydetty kuvaamaan itse lavalta myös yleisön suuntaankin, esim pändin takaa jne. Kiitos ja kumarrus hyvistä neuvoista ja ohjeista sekä kannustuksista jo etukäteen.
Vs: Bändikuvauksista? Noi on usein aikas paljon kalustosta kiinni, mitä voi ja pystyy tekemään. Ite varmaan kuvaisin puolet salamalla ja pitkähköllä valotusajalla, toisen puolen sit vallitsevaa valoa hyödyntämällä (fiilistelukuvaa tms. tämä on usein kyllä ihan tuuripeliä, jos valot vaihtuu jatkuvasti) Isoin ongelma on monesti oman rohkeuden puute, eli menee siellä seiniä pitkin ja hikoilee kun joutuu olemaan "näkösällä". Tämän epämukavuuden voittaminen lieneekin se paras neuvo...
Vs: Bändikuvauksista? Markku kakkonen runkona ja 24-70 sekä 70-200 molemmat f.2.8 joten luulis kaluston riittävän. Joko kuvaaja tolla kalustolla onnistuu ta ampuu ihan pihalle ittensä. Salamakin on, 580EXII, mutta hiukan mietityttää toi pitkä valotusaika ja salama. Sanoppa mitenkä laitat speksit siinä kohdalle. (paljonko suljinaika aukko ja isoarvo) No toivotaan että rohkeutta löytyy vielä sinne lavalle astumiseenkin . Harjootuksena olen yli 400 ihmisen kanssa ensi-iltaa isännöimässä tuntia ennen, omassa työpaikassa.
Vs: Bändikuvauksista? Eihän tuohon voi oikein neuvoa antaa, kun ei tiedä mitä kuvataan. Jos on kansanmusiikkiyhtye, niin kuvataan eri tavalla kun synkkää renkuttavaa metallipoppoota. Jos on pimeää kauttaaltaan, niin pitää varmaan käyttää salamaa, jos on jotain spotteja tai hetkittäisiä valoja, niin hyödynnetään niitä. Kameran säädöt toki niiden valojen ehdoilla. Jos taas on tasaisesti valoisaa, niin se juttu kuvaan pitää hakea enemmänkin kuvakulmilla ja muilla efekteillä. Perusjutut pätevät bändikuvauksessakin, kun aika, aukko, herkkyys, ja polttoväli on kohdillaan, niin enää tarvii etsiä se merkitsevä hetki.
Vs: Bändikuvauksista? Bändi....ei ole kansanmusiikkiyhtye....vai onko nykyään? Tämä bändi keskittyy soul musaan. Itse bändikään ei tiedä kuinka valot hoidetaan koska ne tulee järjestäjän taholta. Bändi on ekaa kertaa isommalla stagella joten muuttujat on vielä auki eikä minullekkaan osattu kertoa. Juuri tämän vuoksi halusinkin niitä mokia välttää. Kiitos hyvistä vinkeistä.
Vs: Bändikuvauksista? Jos on pakko kuvata salamalla, niin soundchekin aikana, mutta ei mielellään vars. esiintymisen aikana, ellei esitykseen kuulu stroboja. Olin vasta jazzbigbandin keikalla ilman kameraa (siis kuuntelemassa) ja muuan fani räpsi pystykuvia lavan reunalla solisteista reunavalolla eli pläjäytteli flässiään päin yleisöä. Pitäs kieltää. Ite oon kuvannut sisäkuvausta vallitsevassa vain valossa. Jopa 3,5-valovoimaisella on tullut jälkeä, mutta joku kakkonen tai 1,4 on jo helppo työkalu. En ole pelännyt liike-epäterävyyttä, vaan tavoitellut kuvaan soittamisen liikettä (musisointia). Rumpupalikka saa liikkua, letti saa heilahtaa ja kitaristin sormissa saa näkyä tilutus. Riippuen kuvan kohteesta ja käyttötarkoituksesta, ei ennevanhainen rae eli nykykohina sopattuna haittaa. Mitä rauhallisempi esiintyminen on floorshowltaan, sitä helpommin kuvaaja tekee oman performanssin.
Vs: Bändikuvauksista? Juu se on kyl ärsytävvää yleisön joukkoon välkyttää kokoajan salamaa. ISO Arvoks vaan 800-3200 hämäräs niin hyvä tulee tokihan siinä hieman kohinaa tulee mut sitäkin voi jälkikäsittelyssä poistaa.
Vs: Bändikuvauksista? Kai se valotusajalla jotain 1/8 ja hitaammilla antaa riittävästi lisäväriä salaman kaveriksi. Salamaa voi pitää vaikka aukon tai yli alle, ettei naamat pala ainakaan puhki. Lisäksi joku softari siin edes toimii mainiosti. Aukon joutunet pitämään auki, mutta jos himmennät niin ihan hienoo efektii tulee jos kameraa vähän heilutteleeki salamaräpsäsyn kera ihan sekuntiin tai kahteen asti. Jotenkin huonoimmat bändikuvat on usein semmosii staattisii salamal napattui pysäytyskuvii vaiks ajal 1/125, joissa tausta ja tunnelma jää lähes mustaks. Useimmiten keikan aikaa ehtii kokeilemaan sitä ja tätä, eikä lopullinen tarkotus o saada kuin maksimi kymmenkunta hyvää ja erilaista kuvaa.
Vs: Bändikuvauksista? Miten tuon olisi voinut arvata sanasta "bändi"? Kuva 1023 on mielenkiintoinen, baritonifonin reunastaman naisen ja kitaristin ansiosta, mutta ei kuvastakaan souliin keskittyminen irtoa.
Vs: Bändikuvauksista? Jos tämä on kuvaajan ensimmäinen bändikuvaus, niin oikeilla jäljillä ollaan. Fonin ja käden aukko on kiva ikkuna kertoa aiheesta. Rajaus sisällä on tiukka. Lyhyt suljinaika on saanut kuvaan pysähtyneisyyttä, johon AA:kin kiinnitti huomiota. Liike-epäterävyyttä voisi olla paljon enemmän. Kun ei käytä flässiä, saa valaistuksi eri etäisyyksillä olevat osat ja fonistikaan ei sokeutunut kuvanottohetkellä. Jos kamerassa on hyvä sarjakuvausominaisuus, se antaa mahdollisuuden pikatilanteissa saada hieman toisistaan poikkeavia ruutuja ja fotarissa valikoimalla löytyy paras sommittelu. Esiintymistilanteessa sekunnissa tapahtuu paljon. Tämä on paljon kertovampaa kuin flässillä suorassa rintamassa päin naamaa otetut kennonpoltot.
Vs: Bändikuvauksista? Kivan virkeä kuva. Laulaja ei varmaan tästä tykkää (hame toimis lavalla paremmin kun tommone makkarankuori, enkä kommentoi kurveja lainkaan), eikä tuo basson räplääjäkään näytä hirveen funkilta, mutta muuten toimii.
Vs: Bändikuvauksista? Mulle tuli sellainen tunne että laulaja halusi juuri olla tuon oloisessa asussa ja oli olemuksellaan siitä ylpeä. Se loisti hänen silmistään. Toivottavasti laulaja tykkää silti tuosta kuvasta ja tästä seuraavasta. Eikös basistit pukeudu kummallisesti aina? Pitääpä lisätä kameralaukun sisältöön vielä "bändille kuvaukseen sopivimpia" asusteita. ;o9 EDIT: Kiitos kaikille kommentoinneista ja nikseistä. Teistä oli suuri apu.
Vs: Bändikuvauksista? Lisää kuvia esille kaipaan minäkin. Kuvat vastaavat otsikkoa, kun niissä on useita soittajia (bändissä on monta soittajaa). Eka kuva oli hyvä esimerkki siitä. Solistista kelpaa ottaa soolokuviakin Basistilla voi olla hyvinkin vaikka reinot. Olen kuvannut kitaristin reinoja. On ajateltava asiaa niin, että bändikuvaaja taltioi todellisuutta eli kuvaa musikantteja. Toinen juttu on käyttää soittavia ihmisiä valokuvamalleina ja teettää heillä temppuja kuvia varten. Siksi korostan kuvaajan työskentelyn luonnetta lähellä, mutta taka-alalla.
Vs: Bändikuvauksista? No laitetaan sitten...hiukan. Julkaisulupa on kysytty jo ennen kuvausta, ettei siitä tartte kenenkään miettiä tai murehtia. EDIT: Lulenpa että tuolla sitten näkyy lisää kunnes tilaaja ne sinne saapi.