Ko. objektiivi tuottaa Nikon Fe:n kanssa 2-3 aukkoa alivalottuneita kuvia käyttäessäni aukkoa 16 tai pienempää. Muut objektiivit tuottavat normaalisti valottuneita kuviamyös pienillä aukoilla ja makro toimii myöskin normaalisti Nikon D50 kanssa kaikilla aukoilla. Onko tuo alivalottuminen Fe+105/2.8 d micro yhdistelmällä vika vai ominaisuus? Jos ominaisuus, onko tuohon joku sääntö kuinka paljon valotusta pitää kompensoida pienimmillä aukoilla kuvattaessa?
Jos toi tapahtuu lähelle tarkennettaessa, niin toi on ihan normaalia, koska makroetäisyydelle tultaessa objektiivia loitonnetaan jolloin läpipääsevän valon määrä putoaa. Efektin näkee muistaakseni tosta D50:n etsimestä kun tarkennat lähelle, f-luku kasvaa nimittäin.
Tätä epäilin ensimmäisien alivalottuneiden kuvien perusteella itsekkin, mutta otin testikuvia myös äärettömään tarkentaen ja alivalotus esiintyy myös niissä.
[/quote] Tätä epäilin ensimmäisien alivalottuneiden kuvien perusteella itsekkin, mutta otin testikuvia myös äärettömään tarkentaen ja alivalotus esiintyy myös niissä.[/quote] Korjaus noitten testikuvien tarkennusetäisyyteen eli tarkennus noin kahdessa metrissä, ei äärettömässä. Tapahtuuko loitonnusta tuolla tarkennusetäisyydellä? Mulla ei ole tällä hetkellä muuta runkoa käytössä kun Fe, joten en pysty tarkistamaan tuota todellista käytettävää f arvoa ko. etäisyydellä.
Ei pitäisi tapahtua, kurkkaas D50:llä missä vaiheessa f-luku alkaa kasvamaan etsimessä kun siirrät tarkennusta objektiivista lähemmäksi.
Ei pitäisi ei. Jos valomäärä putoaa tarkennettaessa lähemmäs, pitäisi mittarin toki se huomata. Jos tiputat aukon 11-16, niin mikä on valotusmittarin reaktio? Jos mittarilukema putoaa yhden aukon, niin olisi kumma jos 11 tulee oikein valottunut ja 16 kaksi aukkoa ali. Lisäpähkäilyä: jos himmentimessä olisi pikeentymää, pitisi tulla ylivalotuksia.
Kuten tuossa todettiinkin, niin järjestelmäkameran merkittävä ominaisuus -valon mittaus objektiivin läpi- tekee sen, että loitonnusta ei tarvitse huomioida eli mittari reagoi kun valo vähenee. Oletko kuvannut testikuvat pitkillä ajoilla hämärässä? Silloin kyseeseen voisi tulla resiprookki ja/tai valotusmittarin mittausalueen ylittyminen. Tuli vaan mieleen.
Valotusmittari reagoi nyt kokeillessani loogisesti eli valotusaika pitenee yhden aukon verran himmentäessäni 11-->16. Kuvaustilanteessa en tuota tullut tarkistaneeksi, koska käytin aukon esivalintaa. Objektiivissa kiinitin nyt asiaa tarkistaessani huomiota aukon valintarenkaan löysyyteen ja se että napsut eivät ole täsmällisesti aukkonumeroiden kohdilla. Valotusajat ovat olleet testikuvilla 1/15 ja nopeampia. Seuraavaksi ajattelin kokeilla manuaalivalotuksella, epäilyttää tuo aukonvalintarenkaan epätäsmällinen toiminta.