Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Heiskat, 2 Elokuu 2010.

    Hei,

    Minulle on kertynyt sattuneesta syystä kohtalaisen edustava kokoelma minoltan MD ja MC-laseja. Olisi myös kiva koittaa, miten ne käyttäytyisivät digirungossa. Omistan Sony A700:n, mutta siihen en tahdo ostaa adapteria, koska Sonyyn tarvittava adapteri olisi sellainen, jossa on linssi mukana, eli kuvanlaatu heikkenee entisestään ja "croppi-faktori" kasvaa.

    A700:n on minulle toistaiseksi riittävän järeä/arvokas runko, joten en usko etsiväni uutta kallista digirunkoa vaan tahtoisin kuulla suosituksianne, mikä olisi edullinen digirunko (tuotannossa oleva tai lopetettu) , johon saisin kiinni nuo MC/MD-objektiivit sellaisella adapterilla, jossa ei ole linssiä, mutta tarkennus äärettömään onnistuu. Toivomus tietysti olisi, että runko on laadukas.


    Terkuin,
    Tomi
     
  1. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Lueskelin, että niitä olisi muunneltu sopimaan EOS runkoihin.  Eroa paksuudessa on vain 0,5mm, joten lienee mahdollista. Uuden bajonetin kanssa objetiivi pitää saada sen verran lyhyemmäksi.  5D voisi olla runko (600-1000€), jos löydät järkevän tavan toteuttaa objektiivien muutostyöt.

    http://www.google.fi/search?hl=fi&safe=off&client=firefox-a&hs=4da&rls=org.mozilla%3Afi%3Aofficial&q=minolta+MD+to+Canon+5D&btnG=Haku&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

    http://www.thephotoforum.com/forum/photography-equipment-products-news-reviews/146326-converter-minolta-md-canon-ef-5d.html

    The Canon EF flange distance is 44.0mm and Minolta MD mount is 43.5mm. Leicalla tuo "rungon paksuus" on 47mm, mikä tekee niistä helposti sovitettavia, koska silloin objektiivi on vastaavasti lyhyempi. 

    http://www.google.fi/search?q=Minolta+MD+sony&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:eek:fficial&client=firefox-a

    Opto-mechanical Data
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
  3. jyrik

    jyrik Member

    805
    0
    16
    Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    micro4/3-runkoihin menee simppelillä adapterilla, niissähän on jo hinnan suhteen hieman valkkaamisen varaa.
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Tosiaankin!  Flange distance about 19mm. Ja sitten 4/3 runkoon mahtuu hyvin myös: noin 39mm. Näissä on vaan kenno sen verran pieni, että 25mm on normaaliobjektiivi. (2x kroppikerroin)

    http://www.google.fi/search?q=minolta+MD+to+4%2F3&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:eek:fficial&client=firefox-a

    http://digital-photography-school.com/forum/olympus-digital-cameras/72763-no-nifty-fifty-4-3-mount.html
     
  5. jyrik

    jyrik Member

    805
    0
    16
    Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    joo, unohdin mainita tuon kropin, sorry. :p
     
  6. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    No saisihan sillä kuitenkin jokusen polttovälin käyttöön vanhasta.  Minkälainen mahtaa olla tuo hänen kohtalaisen edustava valikoima?
     
  7. Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Se valikoima on suunnilleen tällainen:

    Minoltan omat:
    MD 28mm
    MD 35mm
    2 x MD 50mm
    MC 135mm
    MD 35-70mm

    Vivitar MD vai oliko se MC 28-90mm
    Soligor MC 100-200 tai jotain
    ...ja lisää näyttää kertyvän hyllyyn pikkuhiljaa.

    Mulla oli vanha Minolta XG-9 ja huomasin puoli vuotta sitten, että Ebay:ssä nuo Minoltan manuaaliobjektiivit ovat haplaa kuin saippua, joten homma meinasi lähteä lapasesta - ostin vielä X700:n ja moottoriperän - nämä siis lähinnä nostalgiasyistä, kuvasin tuolla XG9:lla aikoinaan jonkin verran ja silloin ei ollut koskaan varaa "parempaan" XD700-runkoon, mutta nyt nuo kaikki on tullut hankittua parilla hassulla satasella.

    Totuuden nimissä pitää sanoa, että en ole kauheasti kuvannut filmille noilla ostoksieni jälkeen, joten aloin miettiä, josko njoita pystyisi test5ailemaan digirunkoihin ja millä tavalla.

    Tein jonkin verran taustatutkimusta itsekin, mutta ajattelin kysäistä tältä palstalta, millaisia digirunkoja te suosittelisitte. Kuten yllä mainitsin, niin Sonyn digirunkoihin (omistan siis A700:n)noiden käsitarkenteisten Minoltien liittäminen ei ole ehkä kaikkein fiksuin juttu, koska väliin tuleva adapteri vatii lisälasin, joka pidentää polttoväliä entisestään ja heikentää kuvanlaatua.

    Pen:it olisivat sinänsä kiinnostavia laitteita pienemmäksi kameraksi, mutta, kuten yksi kirjoittaja yllä mainitsi - crop on x 2, toisin sanoen lyhin manuaaliputkeni MD 28 olisi yht'äkkiä 56mm ja kaikki muut telejä.

    T: Tomi
     
  8. Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Halvempaa on kuvata filmille ja skannata ruudut sitten sähköiseen muotoon kun lähteä kikkailemaan noilla MC/MD laseilla adaptereiden kanssa. Nuo adapterit kun joka tapauksessa lisälinsseineen eivät ainakaan paranna lasien piirtoa eikä valovoimaa.

    Minoltan linssit ovat yleisesti ottaen hyvälaatuisia ja kestäviä. Sinänsä sääli, että Minolta päätti muuttaa bajonettinsa täysin siirtyessään automaattitarkennukseen.
     
  9. Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Hmmm,
    Mielenkiintoinen vaihtoehto - osannetko neuvoa neuvotonta, että mitä tuohon operaation tarvittaisiin:

    - skanneri - millainen ja kuinka kallis?
    - Kuvankäsittelyohjelma? - mil´lainen ja mihin hintaan yleensä irotaa?
    - Ja lopuksi, miten tuo koko prosessi mahtanee toimia, jotta saan negastani valokuvan näyttöruudulle saakka?

    T: Tomi
     
  10. Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Skanneriksi vaikka tuollainen: http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,46119.0.html
    Kuvankäsittelyyn löytyy varmaan ohjelmia pilvin pimein. Ilmasiakin (GIMP, Picasa yms.). Maksullisista Photoshop eri versioineen kuitenkin varmaan se suosituin.

    Prosessihan ei ole sen kummempi, kuin että kehitetty nega tai dia skannataan soveltuvalla skannerilla. Tällöin kuva on "ruudulla" ja voidaan siitä jatkojalostaa sopivalla kuvankäsittelyohjelmalla eteenpäin haluttuun käyttötarkoitukseen, kuten mikä tahansa digikuva.
     
  11. jimi-

    jimi-

    918
    0
    0
    Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    Vastaan viimeiseen:
    Prosessi on yksinkertainen. Yleensä skannerin mukana tulee ohjelma (vuescan, silverlight, jne) jolla negojen skannaus on tehty hyvin yksinkertaiseksi. Yleensä kannattaa ottaa ohjelman kaikki automaattiset "korjaus" systeemit pois jotta skannaus on mahdollisimman luomu, mistä on taas paras tehdä valmis kuva esim photoshopissa. Eli melkeempä vielä photoshopin omistaminen(tai vastaava ilmainen GIMP) ja ymmärtäminen on välttämätöntä tässä prosessissa. Eli nega skanneriin>skannaus>säätely kuvankäsittely ohjelmassa>valmis.

    Vastataan vielä ensimmäiseen:
    Skannereita on erilaisia. Halvin vaihtoehto ehkä tasoskanneri jossa mukana negatiivin pidin. Itsellä canonin canoscan 8800F jolla 35mm negasta saa ainakin niin hyvä laatuisen skannauksen joka riittää metrin leveeseen printtiin. 

    Tässä jotain ajatuksia asiasta, muut voi kertoa lisää.
     
  12. Vs: Mhin runkoon Minoltan vanhat MC ja MD-optiikat?

    - m4/3:n laatuun kinofilmistä pystyvä skanneri maksaa n. 5 adapterin verran
    - adaptereissa ei ole linssejä, ne ovat vain putkia, joilla lisätään runkopaksuus vastaamaan kameraa, johon objektiivi on alun perin tarkotettu.

    -p-