Törmäsin erikoiseen ilmiöön kokeillessani säädettävää harmaasuodinta ja polarisaatiosuodinta yhdessä. Valon väri muuttuu lämpimästä oranssista kylmään siniseen kulkiessaan toisiinsa nähden eri asentoihin käännettyjen suotimien läpi. Kyseisiä suotimia ei siis voi käyttää samanaikaisesti. Mistähän ilmiö johtuu? Polarisaatiosuotimen kanssa täytyy nähtävästi käyttää vain tavallisia harmaasuotimia, ainakin, jos meinaa värikuvia ottaa.
Vs: Merkillinen yhdistelmä: säätöharmaa- ja polarisaatiosuodin Säädettävä harmaasuodin on rakenteeltaan karkeasti seuraavanlainen; kaksi polarisaatiosuodinta päällekäin.
Vs: Merkillinen yhdistelmä: säätöharmaa- ja polarisaatiosuodin Säädettävä suodatin muodostuu kahdesta vastakkain olevasta pyöröpolarisaattorista. Tuo "pyörö"-ominaisuus saadaan aikaan neljännesaaltokalvolla, jonka toiminnan aallonpituusriippuvuudesta tuo värisävyn muuttuminen aiheutuu. Kun pyöröpolarisaattorin läpi kulkee jo polarisoitua valoa, niin yhdessä asennossa spektrin punainen pää vaimenee hieman runsaammin ja kuva näyttää sinertävällä. Kiertämällä sitten tapahtuu vastaava vaimeneminen lyhyille, sinisille säteille, jolloin kuvasta tulee lämminsävyinen. Säätöharmaalla saa tasasävyistä vaimennusta noin kahdeksan aukkoarvon verran. Jos se ei riitä, niin lisäavuksi pitää ottaa harmaasuodatin, kuten Tepi_78 totesi. Värisävyn vaihtelun havaitsee myös katsomalla nurinpäin pyöröpolarisaattorilla nestekidenäyttöä ja pyörittämällä polaa. Tämä johtuu siitä, että nestekidenäytön valo on polarisoitunutta. Kirjoitelmiani polarisaattoreista ja säätöharmaasta: Teknofokus | Foto | Kirjoitelmia | Polarisaatiosta Säädetävä harmaasuodatin
Vs: Merkillinen yhdistelmä: säätöharmaa- ja polarisaatiosuodin Tarkastelin suodinta tarkemmin. Se muuttaa värilämpötilaa ilman erillistä polarisaatiosuodintakin. Heijastavien pintojen värilämpötila muuttuu oranssista siniseen sen mukaan, missä asennossa suodin on pintaan nähden (vrt. polarisaatiosuotimen pyöritys). Lisäksi suotimessa ei ole kierteitä seuraavan suotimen kiinnitystä varten. En suosittele kyseistä suodinta kenellekään. Palautin suotimen kauppaan ja ostin pari tavallista harmaasuodinta. Huh.
Vs: Merkillinen yhdistelmä: säätöharmaa- ja polarisaatiosuodin Kuulostaa siltä, että käyttämäsi suodatin on ollut sinikeltainen polarisaatiosuodatin. Sillä saa kivoja efektejä aikaiseksi. Suosittelen kaikille! Tosin tuo suodatin ei ole parhaimmillaan junakuvauksessa. Itse ostin vuosi sitten Cokinin keltasinisen suodattimen. Jouduin tilaamaan Amerikasta saakka, kun ei Suomessa voitu sitä myydä. Maksoin toki kalliit tullimaksut ja arvonlisäverot... Nyt kai tilanne on parantunut, Cokinilla tuotanto toimii ja maahantuojalla tavaraa on varastossa. Tässä pari linkkiä: http://www.luminous-landscape.com/reviews/b-y_polarizer.shtml How to Use Filters
Vs: Merkillinen yhdistelmä: säätöharmaa- ja polarisaatiosuodin Ei missään nimessä ollut sinikeltainen polarisaatiosuodin. Kyllä suotimessa harmaasuodinominaisuus näytti toimivan ihan ok ja valo väheni kolmannesta aina 400:nteen osaan kuten oli luvattukin. Hauskinta oli paketissa tullut paperilappu, jossa sanottiin, että kun ollaan lähellä maksimia himmennystä, kuviin tulee ristikkoa, mutta se ei ole virhe vaan ominaisuus. Säätöharmaasuodin on loistava idea, mutta toteutus ei tunnu vielä olevan valmis. Ehkä ne tästä vielä kehittyvät.