Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Max iso

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Nikkorman, 2 Lokakuu 2021.

  Terve. Kamera vähän kuvattu Nikon D850 objektiivi Nikkor 70-200 f/2.8 FL. Satunnainen ongelma Auto isoa käytettäessä. Eli kuvaan sisätiloissa biljardinpelaajia, salissa on katossa led paneelit. Käytän Auto isoa ja aukko sekä suljinnopeus on esisäädetty, Auto isoa siksi koska ei ole aikaa asettaa käsin isoa nopeiden tilanteiden vuoksi, viidessä sekunnissa pitää saada +5 kuvaa onnistumaan (nopea sarjakuvaus) ja valaistusolosuhteet muuttuu jatkuvasti kirkkaasta tummaan.
  Jos kohde on tummaa taustaa vasten, seinä, kirjahylly tms valottaa kamera oikein. Kun kohteen edessä, takana, ylhäällä on paljon valoa heittää joskus max ison päälle ja kuva ylivalottuu.
  Tämä ei siis esiinny aina vaan satunnaisesti, valotuksen mittaustappoja on kokeiltu erilaisia tästä ei ole vaikutusta, valotustiloja ei ole kokeiltu muuta kuin M ja iso siis automaatilla. Kamerassa uusin firmware, asetuksia ei ole vielä nollattu. On kokeiltu täysin manuaallisesti, mutta tilanteet ja valaistusolosuhteet muuttuvat niin nopeasti että isoa ei kerkeä säätämään tilanteiden mukaan ja monet kuvat yli tai alivalottuvat.
  Tuo että kamera heittää välillä max ison päälle hyvin valaistuissa kohteissa vähän mietityttää, eikös tuon pitäisi toimia jos käyttää keskustapainotteista mittausta, tai matriisia.
  Miten itse toimisitte, nollataanko runko vai laitetaanko Jassille huoltoon. Itse epäilen nyt kyseessä olevan käyttäjän virhe, joku asetus pielessä, joku jäänyt ottamatta huomioon. Kuvien exif tiedostojen mukaan käytetty aukko f/5.6 - f/7.1 (jossain kohtaa muutettu syväterävyyden vuoksi) suljinnopeus 1/200sek, herkkyys heittelee iso 3200-8000 välillä. Tuon iso 8000 kestää vielä aika hyvin mutta kropatessa alkaa kohina näkyä.
  Täydellä aukolla saisi isoa alemmas mutta syväterävyys kärsii. Kiitos jos jaksoitte lukea, kaikki vinkit on tervetulleita, kiitos jo etukäteen. Ps.ikä ja opitut asiat unohtuu ja ohjeiden selaaminen on vaikeaa ymmärtää.
   
  Viimeksi muokattu: 3 Lokakuu 2021
 1. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Tuota, kameraan puuttumatta ihmettelen, vaihtuuko valaistus biljardin peluussa tosiaan koko ajan? Mitä itse olen nähnyt, niin melko tarkkaan vakiohan se valaistus siinä pöydän päällä ja ympärillä on.
   
  niffe tykkää tästä.
 2. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 221
  446
  83
  Eihän noilla automaateilla saa kahta samanlaista valotusta millään. Kaikki vaan manuaalille ja kokeilemaan uudestaan. Valotusarvon otat vaikka vihreästä verasta tjsp ja avaat puolesta aukosta kokonaiseen aukkoon riippuen kankaan sävystä, koska vihreä absorboi valoa enemmän kuin keskiharmaa.
   
 3. emerik

  emerik Well-Known Member

  5 866
  32
  48
  Kannattaa ainakin tarkistaa ettei BKT napin automaattinen haarukointi (AEB) ole nyt käytössä eli se ottaa useita kuvia eri valotuksella. Sitten ihan muuta, niin itse ainakin olen rajoittanut tuota ISO arvoa AUTO tilassa. Siihen pystyy laittamaan maksimit ja pisin suljinaika (valokuvausvalikko->iso-herkkyys). Huomasin myös että asetuksissa on Autom ISO herkkyys (mukautetut asetukset->e4 autom..), jossa voi määrittää onko kohde ja tausta vai vain kohde. Omat asetukset voi tallettaa muistikortille ja tarvittaessa nollata asetuksia. Youtubesta voi katsoa asetuksille suosituksia jos lähtee niitä uudelleen säätämään.

  Ps. En omista D850 kameraa, joten asetuksien sijanti kerrottu Z perusteella.
   
 4. rarehanu

  rarehanu Active Member

  502
  122
  43
  Samaa mieltä, kaikki manuaalille ja pari testikuvaa ennen pelin alkua, että valotus on kohdillaan.
   
 5. Kiitos vastauksista, en selvästikään osaa ilmaista itseäni niin että se ymmärrettäisi. Valaistus vaihtuu kokoajan ympärillä salia, sen todistaa tuo ison vaihtelu iso3200-8000 välillä eli kyllä olosuhteet ovat vaihtelevat. Ja pelkän pelaajan kuvaaminen lyöntiasennossa ei kiinosta ketään, niitä on nähty miljoona sama kuin auringon nousu ja laskukuvia. Tarkoitus on tallentaa tilanteita, ilon ja pettymyksen ilmeitä ja pöydän ympärillä tapahtuvia asioita.

  Haarukointi ei ole käytössä, biljardikisoja olen kuvannut vuosia useammalla rungolla joten se on hoidettu. Ja max iso on myös säädetty siedettävälle tasolle, mutta siitä ei ole apua koska kamera heittää sen max ison päälle satunnaisesti vaikka ei tarvitsisi, ei siis aina. Tuo auto ison käyttäminen on toiminut muissa omistamissani rungoissa ihan hyvin, tässä D850 tuo ongelma on ainoastaan esiintynyt. Täysi manuaalia on myös kokeiltu, mutta tilanteet vaihtuvat niin tiheään että kameran valotusmittari heittää plussalta miinukselle sitä tahtia että on täysin mahdotonta säätää iso-arvoa kuvauksen aikana. Olen käsittänyt että kannattaa pyrkiä aina valottamaan oikein.

  Ja tuo ison asettaminen manuaalisesti jonka nyt ymmärsin kommenteista että se kannattaa tehdä, jos nyt asetan sen vaikka iso8000 tässä esimerkissä olevan salin valaistuksen mukaan, joissain kohtaa se iso3200 riittäisi niin tavallaan turhaan käytän sitä iso8000. Kuvatessa pitäisi olla yksi sormi iso napilla, peukalo takarullalla ja AF-ON napillekin pitäisi yksi sormi löytää. Automaattiseurantoja en ole saanut toimimaan toivotulla tavalla. Eli toimivin tapa on ollut käyttää tuota auto isoa, vaikka se nyt olisikin vääärä tapa, en keksi muuta toimivaa tapaa. Eikä se nyt tässä ole olennainen asia vaan se miksi kamera heittää sen max ison päälle joskus.

  Useita saleja kiertäneenä toiset ovat hyvin valaistuja, toiset pimeitä luolia joissa valaistus on ainoastaan pöytien yläpuolella. Tällaisissa paikoissa kuten esimerkiksi Musta Kasi hyvinkäällä on todella haastava paikka kuvata, siellä kaipaisi salamaa jonka käyttö kisoissa ei ole mahdollista. Tai 200mm optiikkaa f/0,9 valovoimalla, luulen että tähän ei nyt löydy muuta ratkaisua kuin elää asian kanssa, tai lähettää runko tarkastukseen Jassille. Lisään tähän vielä että tuo satunnaisesti tarkoittaa noin kahta tai kolmea ruutua 150 laukaisussa, ei siis paljoa mutta sekin on liikaa.
   
 6. saloma-3

  saloma-3 Well-Known Member

  1 420
  504
  113
  Mielenkiinnolla jäämme odottamaan JASsin diagnoosia.
   
 7. Topi

  Topi Active Member

  917
  197
  43
  En nyt oikein usko sisätilan keinovalaistuksen äkkinäiseen vaihteluun. Pikemminkin oletan, että rajaus muuttuu ja siinä sitten värit, kohteisiin osuva valo (varjo/suora valo jne) pintojen heijastavuus ja/tai vaikka taustalla ruutuun tuleva valaisin tahi ikkuna. Kameran valotusautomagiikka ottaa nämä kaikki huomioon, se kun pitää lähtökohtana keskiharmaata valotuksen määrittämisessä eikä voi tietää että nyt pääkohteena onkin pelaajan pärstävärkki.

  Eli kuten Niffe sanoi tuolla niin kaikki manuaalille, valotus pöydän verasta, vähän lisää aukkoa/aikaa kompensoimaan ero keskiharmaaseen ja sitten vain kovaa ajoa. Jos sitten jossain kohdassa kuvaat vaikka täysin varjossa olevia kasvoja, kun valotus on asetettu kirkkaan valon mukaan, pyöräytät kiekolla aukon lisää valoa siinä kohdassa.

  Topi
   
 8. emerik

  emerik Well-Known Member

  5 866
  32
  48
  En keksi muuta kuin kokeilla resetointia ja asetuksien nollausta sekä niiden käymistä läpi. Myös tarkistaa, että kamerassa on uusin versio ohjelmistosta*. Sekä testata rauhassa sisätiloissa valotusta, jossa olosuhteet ei muutu valotuksen suhteen. Jos on muita objektiiveja, niin tarkistaa niillä ilmeneekö samat ongelmat. Jos kameran käyttää huollossa, niin korjauksien jälkeen tehdä samat tarkistukset uudelleen.

  *Nikon latauskeskus: Nikon | Download center | D850
   
 9. rarehanu

  rarehanu Active Member

  502
  122
  43
  Ei mielestäni ole ongelma, jos noin vähän tulee väärin valottuneita ja tästä johtuen, ei ole uskottavaa että johtuisi rungosta tai olosuhteista.
  Nikon ei ole tuttu, mutta mikä tulee mieleen on miten valotuksen mittaus on valittu, onko laukaisimessa vai AF-ON napissa ja ehkä siitä löytää syy.
   
 10. Ei keinovalaistus muutukaan, vaan juuri kuten Topi mainitsi ne muut seikat kameran kääntämisestä kirkkaasta valosta salin pimeään nurkkaan. Tämä on juuri se mistä mainitsin edellä, minua ei ymmärretä koska en käytä oikeita sanavalintoja. Mutta se iso, kun sanoin että exif tiedostojen mukaan iso heittelee iso3200/8000 välillä, haluan välttää turhaa kohinaa ja minusta ison asettaminen iso8000 on vähän hölmöä. Ja uskokaa että ei ole aikaa muuhun kun laukaisijan painamiseen, ei kerkeä aukkoa muutella tilanne/teet menee ohi. Jos kuvaisin pelkkää pelaajaa kumartuneena lyömään, ei olisi mitään ongelmaa aikaa olisi hyvin säädellä. Mutta kuten edellä oli puhetta sellaisia kuvia on jo otettu miljoona ja ne eivät kiinosta katsojia.

  Ja on uusin ohjelmaversio kamerassa, tämä mainittu ja asetuksetkin nyt nollattu. En käytä mitään kohinan vähennys asetuksia enkä muitakaan, tästä ei ollut aiemmin mainintaa mutta ajattelin kertoa jos tulee puheeksi. Ja AF-ON napissa on jatkuva tarkennus, mittaus on esivalittu ja kaikkea kokeiltu kyllä eikä vaikutusta. Ja tosiaan ei ole iso ongelma, voin hyvin elää tuon kanssa. Ajattelin vain että jos joku tietäisi/olisi joskus törmännyt samaan ongelmaan, joku syyhän siihen on että heittää välillä max ison päälle ja D850 sentään D810 ei koskaan asiintynyt tuollaista. Huomenna pääsee kokeilemaan kun on kisapäivä, kokeilen vielä niitä manuaaliasetuksia mutta en laita mallikuvia kerron kyllä jos ali/ylivalottuu. Olisi kyllä ihme jos kamera pystyy hoitamaan valotuksen oikein, ja se iso en myöskään haluaisi asettaa sitä iso8000 koska kohinaa alkaa jo näkyä. Pojat tykkää että naama on terävä, ja kroppaaminen on myös mielekkäämpää kun kuva pysyy terävänä. Kiitos neuvoista, näillä mennään.
   
 11. rarehanu

  rarehanu Active Member

  502
  122
  43
  Niin kuin tuli sanottua en näe tuossa mitään ongelmaa, eli vetelee niin kuin tähänkin asti, herkkyys autolla ja muut manuaalina.
  Sisätiloissa herkkyys tahtoo väkisin nousta vähän turhan korkeaksi, sitä varten kannattaa hommata esim. Topaz DeNoise Ai, on hyvä ohjelma poistamaan kohinaa, eikä edes kovin kallis.
  Eihän siinä mitään ihmeellistä ole että menee max. ISOlle, jos mittaus on tapahtunut vähän pimeämmästä kohtaa, sitä tuskin ehtii huomata tuollaisessa tilanteessa tai vaikuttaa siihen millään tavalla.
  Siinä esimerkki Topazista, tuossa herkkyys ISO 12800.
  C87A8506,2LT1111.jpg C87A8506,2LT-DeNoiseAI-severe-noise11.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 3 Lokakuu 2021
 12. Näin se on ei ole ongelmaa, ja LR + Nik Collection riittää hyvin kohinan käsittelyyn.
   
  Viimeksi muokattu: 4 Lokakuu 2021
 13. saloma-3

  saloma-3 Well-Known Member

  1 420
  504
  113
  Yksi näkökanta on sitten seuraava:
  Jos kamera tekee outouksia auto-isolla, kannattaako sen käyttö ylipäätään? Pistää ISO:n sopivaan kohtaan ja antaa valotuksen mennä ali jos on mennäkseen. Jotkut väittävät, että sama lopputulos on sitten kun jälkikäsittelyssä säätää exposurea. Näin ei ainakaan tule mitään random-efektiä.
   
 14. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Noin luulisin minäkin, vaikka varsinaista kokeilua en olekaan tehnyt. Kyse on kumminkin korkeintaan parin pykälän muutoksesta, joka hoituu myös ACR:ssä tms kovnvertterissa.
   
 15. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  22 667
  622
  113

  Niin eihän tuo viimeinen ole kovin oleellista raakakuvien kanssa kunhan ei mene yli.

  Muuten auto-ISO kiinteillä valotusarvoilla (m-moodilla) toki on kuin kaikki muutkin automaattivalotusmoodit eli tulee väistämättä vaihtelu ruuduittain kun kuva-alan valoisuusalueet muuttuvat. Ihmettelen millä kameralla näin ei tapahtuisi.

  Kuitenkin objektiivin yhteensopivuus kannattaa tarkistaa. Voi olla ettei kaikilla objektiiveilla ole kunnollista yhteensopivuutta mikä saattaa juurikin vaikuttaa hieman tähän. Esimerkiksi monilohko valittuna se voi mitata kuitenkin keskustapainotteisesti. Ja jos sulla on pieni mittausalue valittuna keskustapainotteiseen eikä valinta 'avarage', voi vaihtelu automaattivalotuksin olla aika yllättävääkin tuollaisissa kohteissa.
  '
  (No toi viimeinen ei ehkä sitten tässä olekaan koska huomaan mainitun Nikkorin ja vieläpä varsin tuoreen sellaisen. Ellei ole jotain päivitysjuttuja runkoon tai objektiiviin tekemättä. Ehkä se tarkistus huollossa olisi hyvä.)
   
  Viimeksi muokattu: 4 Lokakuu 2021
 16. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  4 005
  266
  83
  Tämän taisit keksiä ihan itse.
   
 17. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  22 667
  622
  113

  On mulla Nikoneita. Ja on ollut.

  Niissä on ollut erilaiset mittausalueet valittavissa keskustapainotteiseen. Olen myös tavannut kulnka jollain laseilla ei ole monilohko toiminut vaikka se on valittuna. Ainakin mekaanisella adapterilla joissain Nikoneissa kuten Z6. . Ja jotain vastaavaa hämärästi taisin bongata seuratessani Sigman ja Tamronin odotettuja päivityksiä Zetan ilmestyttyä. Tuo viimeinen on "keksitty" vaan voipa olla tottakin.

  Samoin muistan Nikkoreissakin olleen softan yhteensopivuuden kanssa päivitystarpeita joissain jutuissa niin miksei tässäkin kombonaatiossa. Juuri D850 runkoon liittyi yksi niistä. Tämä on varma muistikuva.

  Onkohan kysyjällä runko ja objjwktiivi vielä uudehkoja hankintoja. Molemmissa on softat.
   
  Viimeksi muokattu: 4 Lokakuu 2021
 18. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  4 005
  266
  83
  Yhteensopimattomuus voi vaikuttaa sinänsä automaattivalotukseen. Ei siinä mitään. Se kummastutti, että monilohkomittaus ei toimisi, mutta keskustapainotteinen automaattivalotus silti toimisi vielä.
   
 19. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  22 667
  622
  113