Vs: Makrokuvauksen alkeita Eikö ne Leica-ketjut riitä tän agendan ajamiseen? Jos nyt pysytään asiassa, niin macro-kuvissa harvoin on käyttöä autofokukselle. AF-objektiivien käsintarkennus taas on usein turhan löysä MF-obiskoihin verrattuna. Se oli mun pointti. Jos kuvaisin macroja, niin käyttäisin käsitarkenteisia. Tuossa kynäkuvassa käyttämäni 105mm Micro-Nikkor on jäänyt mulle yhdestä projektista, koska se on kelpo objektiivi ihan normaaliin kuvaukseen, jossa VR:llä ja AF-S:lläkin on käyttöä.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Aloin käyttää controlmynikon-softaa kun reprosin dioja. Aluksi Micro Nikkor 55/3.5, koska ajattelin ettei AF:ää tarvita. Siiryin käyttämään AF Micro Nikkor 60/2.8 kun tajusin, että voin sillä automatisoida tarkennuksen haarukoinnin ja valita kuvista parhaan tarkennuksen (ja valotustakin haarukoitiin automaagisesti). Pinoamiseen ei kuitenkaan tarvinnut mennä vaikka diat vähän kupruilivatkin. Mutta sekin mahdollisuus olisi helposti ollut kuvasarjasta prosessoitavissa.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Itse asiassa olen ihastunut lähikuvauksessa focus peakingiin, joka on todella nopea tapa tarkentaa juuri oikeaan kohtaan sommittelusta riippumatta. Ps. Ei kai sinun kannata huolehtia Leica-kuvaajien mielenrauhasta ;D
Vs: Makrokuvauksen alkeita Focus peaking ja focus stacking ovat täysin eri asioita. Peakingillä ei saada lisää terävyysaluetta.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Kun lähestytään tuota 1:1 suhdetta, niin tarkennuksen mukana muuttuu kuvan rajaus melko voimakkaasti, ja syväterävyys on olematon. Tällöin manuaalitarkennus on ihan hyvä systeemi. AF makroa en ole koskaan käyttänyt, mutta eipä ole ollut tarvettakaan.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Tässä vaiheessa voisin nostaa esiin kysymyksen, millä formaatilla saadaan helpoiten hyviä lähikuvia, jopa makrokuvia. Minusta tuntuu siltä, että pienet kennot ovat sikäli paremmassa asemassa, että niiden kennotiheydet ovat suurempia kuin isojen kennojen ja näin ollen kuvaussuhde voi olla pienemi saman sisältöisen kuvan aikaansaamiseksi ja sitä kautta syvyysterävyysalue on suurempi samalla pikselimäärällä. Kuulostaa ehkä ensin alkuun hankalalta, mutta miettikääpä hieman, kyllä asia siitä aukeaa.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Eikö tämä jo ole väännetty niin monesta rautalangasta? Objektiivi ei tiedä paljonko pikseleitä sen takana on.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Ei objektiivilla ole oikeastaan kovinkaan paljon merkitystä jos laatu on kohtuullinen, sillä taas on, kuin monesta pikselistä se kohde tallentuu ja tässä on eroja jo merkittävästi enemmän kuin objektiivin laadussa.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Tässäpä kolme vertailukuvaa samasta kohteesta. Pahoittelen, etten jaksanut säätää valotuksia ihan kohdilleen, mutta kaipa näistä jotain tolkkua saa. Samoin aukkoja säätämällä olisi voinut ehkä kasvattaa syväterävyyttä, mutta en sitäkään lähtenyt laskemaan. Kuvat on cropattu noin toisiaan kuva-alataan vastaaviksi. 1. Pentax W20, 7M pokkari 1/2,5" kennolla, polttoväli 6,3mm 2. Olympus PEN EPL2 + Vivtar 55mm/f2.8 macro, m43 kenno 3. Fuji Xpro1 + Vivtar 55mm/f2.8 macro, APS-C kenno
Vs: Makrokuvauksen alkeita Ei se ihan noin yksinkertaista ole. Kun kennon pikseleiden määrä kasvaa (ja kokokin pienenee) vaaditaan optiikalta enemmän. Esimerkiksi jos Nikonin D800:lla haluaa saada kennon suorituskyvyn täysimääräisesti(?) käyttöön, ei on lasitavaran kyllä oltava aika lailla huippuluokkaa. http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d800-d800e/34 Kyllä sama näkyi jo filmiaikana, hitaalla dialla lasien erot sai aika helposti näkyviin. Toisaalta sitten rullafilmilasit on iät ajat testattu eri linjapariarvoilla kuin kinolasit koska negakoko on suurempi.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Itse asiassa syvyysterävyysalue on aika merkittävässä asemassa, ja siinä objektiivin ominaisuuksilla ei ole niin valtava merkitys. Edelliset esimerkit kertonee kaiken.
Vs: Makrokuvauksen alkeita Googleta terävyysalueen laskentamalleja/kaavoja. Onko niissä muuttujana pikselimäärä?
Vs: Makrokuvauksen alkeita Nyt et ihan ymmärtänyt mitä tarkoitin, jos sinulla on kamera jonka pikselitiheys on suuri, niin voit ottaa kuvan kauempaa ja kropata sen saman kokoiseksi kuin jollain pienemmän pikseli tiheyden omaavalla kameralla jolloin saat saman kokoisen kuvan joissa molemmissa on kohde saman kokoisena, mutta sillä suuremman pikseli tiheyden kameralla otetun kuvan kuvausetäisyys on suurempi, joten sillä on suurempi syvyysterävyysalue ja sitä kautta vaikutelma terävyydestä samalla parempi. Menikö kaaliin?
Vs: Makrokuvauksen alkeita Ei mene kaaliin. Kun puhutaan 1:1 kuvaamisesta ja terävyysalueesta niin... No en jaksa vääntää enempää "makrokuvauksen alkeista". Markku55 tehköön uutta valo-oppia, kun sitä ei Turun tekussa opetettu.
Vs: Makrokuvauksen alkeita En ole puhunut 1:1 kuvauksesta vaan lähikuvauksesta, mutta sehän ei sinua kiinnosta mitä muut kirjoittavat, eihän?