Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mac vs PC

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana savolaine, 14 Huhtikuu 2005.

  1. Markus Hautaniemi

    Markus Hautaniemi Active Member

    1 265
    0
    36
    Jos nyt ruvetaan hiuksia halkomaan, kai OS X:nkin saa sekaisin, mutta käytännössä se on mahdotonta, niin hyvin OS X on suojattu.
    "Älä anna kauniin ja helppokäyttöisen käyttöliittymän hämätä itseäsi. Mac OS X:n pinnan alla on korkealaatuinen UNIX-järjestelmä, joka varmistaa vakaan ja tehokkaan käyttökokemuksen. Mac OS X:n koetellut turvallisuusprotokollat pitävät järjestelmän suojassa vaaroilta."
    Lähde: http://www.apple.com/fi/macosx/features/unix/
     
  2. Toivottavasti saa kunnollisen korvauksen tuosta Macin mainostamisesta. Ei kukaan tuommoisia muuten kirjoittele. Eihän?
     
  3. Teemu Laine

    Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

    4 725
    125
    63
    Mielellään noista tietoturva ominaisuuksista lukisi kyllä joltain puolueettomalta taholta. Sinänsä macit on varmaan paremmin suojattuja esim virusten osalta kuin winkkukoneet, kyseistä käyttöjärjestelmää käyttää kuitenkin todella pieni osa verrattuna windowsiin ja jostain syystä virusten kirjoittajien mielenkiinto keskittyy pääasiallisesti noihin winkkukäyttiksiin.
     
  4. Markus Hautaniemi

    Markus Hautaniemi Active Member

    1 265
    0
    36
    <:)
    Tiedoksi vaan, Apple Computer ei maksa minulle senttiäkään korvausta. ;-)
     
  5. AMA

    AMA

    115
    0
    0
    Tietoturvaongelmatkin taitavat suurimmalta osaltaan olla "käyttäjäongelmia". Huoleton ei sovi olla millään järjestelmällä, ainakaan niin kauan kun piuhan päästä löytyy iso paha internet.

    Itse olen koko ikäni käyttänyt PC:tä, enkä ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt yhtään järkevää syytä vaihtaa Macciin. Windows XP on kelpo käyttis ja jollei ole tyytyväinen niin löytyyhän tuolta Linuxin puolelta lisäksi mistä valita.
     
  6. joonal

    joonal

    21
    0
    0
    juu juu, tarkoitin nimen omaan, että jos täydet oikeudet löytyy ja ruvetaan oikein yrittämällä yrittämään, normaalin käytön kannalta tällähän ei ole mitään merkitystä. esim kirjaudu roottina sisään ja mene NetInfolla häsläämään, niin ongelmia kyllä ilmenee, mutta kuten jo mainitsin, on tämä normaalin käytön kannalta merkityksetöntä ;-)
     
  7. No, valitettavasti olet väärässä. Opener (tai sh/renepo) on ihan täysiverinen virus, joka toimii pitkälti samalla tavalla kuin mailien liitteenä tulevat virukset, jotka yleensä toimivat windowsissa. Kyseessä on shell-script, jonka tietämätön käyttäjä voi epähuomiossa ajaa ja siten saastuttaa oman koneensa ja mahdollisesti muut os x -koneet lähiympäristössä. Tokihan tähän tarvitaan root-oikeudet mutta sehän ei ole ollut koskaan ongelma. Lisäinfoa:

    http://vil.nai.com/vil/content/v_129163.htm
    Renepo worm targets Mac OS X users, Sophos reports
    "Opener" Malware
    Security
    Latest Topics | ZDNet

    Ja applen vastaus:
    http://www.macuser.co.uk/macuser/news/65290/apple-denies-os-x-virus-threat.html

    Ei olis eka kerta kuitenkaan kun tietämättömät ihmiset ajaa koneitaan kaikilla oikeuksilla, tjeu winkkari-käyttäjät :)
     
  8. joonal

    joonal

    21
    0
    0
    tjaa, no ensinnäkin os x:ssä "root-käyttäjä" pitää luoda(tai aktivoida, mitensenytolikaan) ihan omasta aloitteesta, ja sitä tuskin tulee tehneeksi, ellei ole erityistä tarvetta sille. Ja jos nyt joku on koko ajan kirjautuneena roottina ihan muuten vaan, niin sietää kyllä saada koneensa solmuun, niin paljon siitä varotellaan.
     
  9. tBa

    tBa

    14
    0
    1
    tässähän sulle virus. Ajetaan komentotulkista:
    Koodi:
    [i]
    [/i]#!/bin/sh
    sudo
    rm *
    
    Tässä on sitten varmaan maailman toinen mac-virus. Saa laittaa julkiseen jakoon. esitellään samalla windows-maailman virus: kirjoita teksi tiedostoksi, anna nimeksi virus.bat ja sitten käynnistä- valikon suorita- kohdasta kirjoitat virus. voilá!
    Koodi:
    [i]
    [/i]@echo off
    cd\
    deltree windows
    
    EDIT tagit kuntoon
     
  10. rm -rf / vois olla tehokkaampi.

    Tohon varmaa kandeis laittaa se parametri perään että se ei kysele mittään, olikohan /y, ei nyt muistu mieleen ku ei oo 9x-winkkaria saati vanhaa dossia mistä luntata (deltree nimittäin defaulttina kyselee et ARE YOU SURE? johon pitää vastata.. y)

    Mut ei täl päästä mihkään. Aina löytyy se tohelo luser unixmaailmasta joka tekee kaiken roottina. Ja aina löytyy se nyybie joka ei tiedä tietokoneista hölkäsenpöläystäkään joka menee heti tekeen jotain mitä irkissä/forumeilla/etc kiusantekomielessä neuvotaan, ja se on sitten muka hauskaa.

    Muistattekos viel kuinka virukset ennen levisivät? jeps, korpuilla/lerpuilla. Osa levisi pelkästään sillä että iski korpun/lerpun koneeseen sisään - tietty jos ei ollut kovalevyä, niin leviämisen vaara oli himpun verran pienempi. Ja tietenkin niitä viruksia jotka odottelivat jossain .com:ssa tai .exe:ssä että kyseinen tiedosto ajettaisiin.. jonka jälkeen sitten jäivät residentiksi muistiin ja saastuttivat lisää tiedostoja, jos eivät sattuneet tyhjentämään kovalevya (jos löytyi) tms. Esim: Jerusalem F-Secure | Cyber Security Solutions for your Home and Business
     
  11. tBa

    tBa

    14
    0
    1
    Whatever, pointti oli vain siinä että yksinkertainen skripti ei täytä viruksen tuntomerkkejä, ja jos joka ainoasta koneen paskaksi laittavasta skriptistä aletaan tekemään virusta niin kyllähän niitä viruksia löytyy.
    niiniiin, dossin pahamaineisimmat virukset on format.com ja delete.com, jotka molemmat jopa jaetaan käyttiksen mukana ja jotka ajettaessa saattavat saada suurtakin vahinkoa aikaan. Varokaa näitä, kuulemma löytyvät vielä moderneistakin käyttiksistä. brr...
     
  12. Noh, eipä sillä toteutuksella ole väliä jos sillä saadaan haluttu efekti aikaan. Eihän tuollainen simppeli skripti hämää tehokäyttäjiä mutta nyybien voisi ehkäpä aika helpostikin ohjata käyttämään sitä roottitunnaria ja ajamaan tuon.
     
  13. tBa

    tBa

    14
    0
    1
    lopputulos on sama, mutta silloin on kysee väärentämättömästä ja ehtymättömästä luonnonvarasta- nimittäin abyssaalisesta typeryydestä, ei niinkään viruksesta.
     
  14. Ja enkös tätä yrittänytkin tässä jo sanoa useasti, kokemattomat käyttäjät tekevät eniten virheitä (muutenhan ei voisi oppia virheistään). Tuo ei muuta ed. main. skriptin tarkoitusta siltikään - nykyäänhän troijalaiset ja madotkin lasketaan viruksiksi - ja troijalainen tuo skripti nyt kuitenkin on (tietyssa kontekstissa) - saada hyvässä uskossa hämättyä käyttäjä ajamaan ohjelma joka aiheuttaa vahinkoa järjestelmälle.
     
  15. tBa

    tBa

    14
    0
    1
    WTF? kuka laskee? eikö ne nyt oo kolme täysin eri asiaa? Troijalaisia OS X:lle on tietysti, niinkuin linuxille, OS/2 Warpille, HP-UX:ille... mutta ei niitä kyllä viruksiksi lasketa.
     
  16. AMA

    AMA

    115
    0
    0
    Hmm..määritteleppä sana virus? Virustorjuntaohjelmat kyllä tuntuvat hanakasti troijalaistenkin kimppuun käyvän. Eikö troijalaisia olisi parempi pitää yhtenä virus-tyyppinä, kuten matojakin? Troijalaisilla vain on aina tietynlainen toimintatapa ja madoilla tietynlainen leviämistapa, mutta miten ne ovat vähemmän viruksia kuin muut?
     
  17. tBa

    tBa

    14
    0
    1
    Onpa hyvä peruste- koska virustorjuntaohjelmisto käy troijalaisten kimppuun, on troijalaistenkin oltava viruksia. loistavaa, loistavaa. Otetaan tähän Wikipedian määritelmä asiasta. Painotukset kirjoittajan.

    In computer security technology, a virus is a self-replicating program that spreads by inserting copies of itself into other executable code or documents (for a complete definition: see below). Thus, a computer virus behaves in a way similar to a biological virus, which spreads by inserting itself into living cells. Extending the analogy, the insertion of the virus into a program is termed infection, and the infected file (or executable code that is not part of a file) is called a host. Viruses are one of the several types of malware or malicious software. In common parlance, the term virus is often extended to refer to computer worms and other sorts of malware. This can confuse computer users, since viruses in the narrow sense of the word are less common than they used to be, compared to other forms of malware such as worms. This confusion can have serious consequences, because it may lead to a focus on preventing one genre of malware over another, potentially leaving computers vulnerable to future damage.

    Siinävähän rautalankaa heti kärkeen.
     
  18. Virus on puhekielessä vakiintunut haittaohjelmien yleisnimeksi, vaikka se oikeasti tarkoittaakin nimenomaan ohjelmatiedostoihin tarttuvaa koodinpätkää. Toisaalta nykyään pahimmat haittaohjelmat ovat hybridejä, jotka sisältävät niin madon, viruksen kuin takaportinkin.
     
  19. Suuri yleisö, eli enemmistö käyttäjistä jotka eivät ymmärrä näiden kolmen eroja, eikä heitä kiinnosta. On helpompaa puhua viruksista yleisesti, joskus jopa yleistetään "Haittaohjelma" -osastoon (eng. Malware) . Suomeksi: Samaa kakkaa eri paketissa.

    Tuossa muuten ihan viihdyttävää luettavaa aiheesta, vaikkakin ei kovin syvällistä; virusten isäksi nimetyn Fred Cohenin haastattelu noin viiden vuoden takaa:
    http://pcworld.about.com/news/Nov142000id33864.htm

    Tuossakin selkeästi Virus -sana tarkoittaa yleisesti netissä leviäviä haittaohjelmia, mukaanlukien virukset, troijalaiset, madot ja spywaret (joista spyware olikin juuri tuolloin vielä kuuma peruna, suht tuoreena lisänä soppaan).
     
  20. Muuten olen sitä mieltä, että 90 % tietokoneen tavallisista kotikäyttäjistä olisi HUOMATTAVAN paljon tyytyväisempiä jos niillä olisi Mac... minä ainakin olen ...mutta multahan ei kysytäkään... Hetkeekään en ole katunut, että päädyin viime syksynä Maciin.

    Lopettakaa kaikki jo se Windows-pelleily... tai tarkemmin ajateltuna älkää lopettako, niin saan olla tulevaisuudessakin "huoleton" tietokoneenkäyttäjä:p