Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

M42 opiskan vipu

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana HELIOS-44M-4, 13 Tammikuu 2018.

Tags:
  Ostin Helios-44M-4 objektiivin, m42 mount. Siinä on normi pinni, joka automaatilla pienentää aukon valituksi. Siinä on myös toinen samaa asiaa tekevä vivun tapainen. Pinni klo 12, vipu klo 5:

  [​IMG]

  Mimmoinen runko käyttää tätä vipua?
   
 1. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 688
  51
  48
  Toinen vipu varmaankin välittää rungolle (valotusmittarille) tiedon valitusta aukosta.

  Zenit (jotkin mallit) voisi olla paras veikkaus, mutta onko se sama (yhteensopiva) muillakin merkeillä? Itse tiedän näistä M42 aiheista vain vähän.

  "The last development of M42 lenses was the introduction of a link between camera and lens to transmit the lens aperture setting, which allowed light metering with the aperture remaining wide open. The means of doing this was not standardised, " M42 lens mount - Wikipedia
   
  Viimeksi muokattu: 13 Tammikuu 2018
 2. jaska26

  jaska26 Member

  50
  3
  8
 3. Eikös näitä Helioksia ole Zenit-runkojen kittilinsseinä ole maailmalle puskettu? Joten varmaankin joku tuon kyseisen objektiivirevision aikakauden Zenit voisi olla oikea vastaus. Itselläni on tämä sama bokehnaattori ja on kyllä messevä peli.
   
 4. Kyllä, kiitos, Zenit näyttää olevan oikea suunta.
   
 5. cedricfan

  cedricfan Member

  191
  23
  18
  Ei tuo M42-lasin toinen, kehää liikkuva namiska liity yhtään mihinkään, eikä minkään rungon puolella.
  Zenitin M42-rungot (18) täydenaukon mittauksella käytti hyväkseen sähkökontakteja kuten Praktica, mutta tietty erilaiset kuin DDR'ssa.
  Se vastaus piilee sitten siinä, että samasta Helioksesta oli myös K-pajunetin versio, koska Zenit teki julmetun laajasti ja paljon myös sellaisia.
  Eli vipstaaki on jenkalaseissa paavin pallit, mutta muuttuu eri yhteydessä tarpeelliseksi.
   
 6. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 688
  51
  48
  Näytätkö kuvaa K-bajonetin tyypistä jossa on vastaava vipu? En löydä sellaista. Vai onko tuo Helioksen vipu sellainen mikä jää piiloon ja liikuttaa K-bajonetin näkyvää vipua?

  Photos of K and M42 mount variations (photos of pentax k-mounts) - PentaxForums.com

  Itse huomasin ekassa Wikipedian linkissä edellä maininnan että Pentax kuitenkin kehitti vivun M42 kiinnitykseen. Esimerkiksi Spotmatic SP F vuodelta 1973 on tälainen täyden aukon mittauksen kamera, joka käytti Takumar SMC M42 objektiiveja.

  Kuvat
  SMC Takumar 50mm f1.4 (M42)

  SMC Takumar 135mm 2.5 M42
  Pentax Spotmatic
  The Spotmatic SP F, launched in 1973, included several improvements. It was the first version to offer open-aperture metering, but this needed the updated Super-Multi-Coated (S-M-C) Takumar lenses with an aperture-position linkage to the camera.

  Aivan samalta ei Helioksen vipu näytä, joten enhän tällä nyt väitä mitään, vaan selvittelen aihetta pitemmälle. On se kuitenkin samalla paikalla ja samassa kohdassa kehää. Oisko vielä yhtä pitkä kolokin sillä liikkua.

  Ja toden totta, ei tuo Helioksen vipu Spotmatic F runkoon taida sopia: Helios 44-4 on Spotmatic F - metering?
   
  Viimeksi muokattu: 14 Tammikuu 2018
 7. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 688
  51
  48
  Eikä sen puoleen että olisin epäillyt kovasti cedricfanin kertomaa, koska olen nähnyt aiemminkin että ilmeisesti siellä on itäkameroihin hurahtanut spesialisti. Mielenkiintoista, Paavin pallit.

  M42 on niin ylistetty idealtaan, kuinka on yhteensopivuus on hyvää ja sitten köy ilmi kuitenkin tuollaisia. Spotmatic F onkin ronkelimpi, jos viimeistä linkkiä oikein tulkitsin.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Tammikuu 2018
 8. cedricfan

  cedricfan Member

  191
  23
  18
  No, onhan noita M42-kierteen updateja herra ties kuinka monta. Itselle on tuttu Zenitin, Praktican ja Pentaxin lisäksi Fujica, ja eikös Mamiyallakin ollut täyden aukon TTL jengalla? Kaikissa joku kikkakakkonen millä aukkotieto saadaan rungolle, ja niin, että tavalliset kierrekakkulatkin silti toimii perustoimiinaltaan.

  [​IMG]

  Tuossa kuva Helios-44K takamuksesta, ja 44 sai siis M-päätteen samalla kun rinnalle tuli K-versio, ja myös tuo opiskan takaosa pantiin uusiksi.

  [​IMG]

  Tuossa (44M) puolestaan näkyy nerokas systeemi, millä neukut teki tuohon klassikkolasiinsa aukkotiedon välityksen sekä himmenninaukon koon.
  Eli kun aukkorengasta kiertää, kiertyy se tappi, joka on K'ssa tarpeen (toki tuotuna ulos, muotoiltuna eri tavalla jne), mutta M'ssä tarpeeton. Samalla mekanismin epäkesko rajoittaa, miten pieneksi aukko pienenee, kun himmennystappia painetaan.
  Kerrassaan nerokkaan yksinkertaista, ja vieälpä iänikuiseen konstruktioon.
   
  Mirrored tykkää tästä.