Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

"Luontokuvaajan luottoputki" hakusessa

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Deelia, 12 Helmikuu 2023.

 1. Deelia

  Deelia

  11
  2
  3
  Auttakkee aloittelevaa luontokuvaajaa kalustoon liittyvässä asiassa!

  Runkona minulla on Panasonic Lumix DMC-G80 ja siihen löytyy 12-60mm, 45-150mm ja 30mm. Mieli halanut jo kauan luontokuvauksen pariin ja nyt mietinkin, että millaista putkea tässä pitäisi alkaa hankkimaan?

  EDIT: Olen myös miettinyt täyskennoon siirtymistä, joten saa ehdottaa myös päteviä runkoja. Mieluummin sieltä alle 2k hintapäästä.


  Hakusessa siis sellainen "luontokuvaajan luottoputki" minkä kanssa pärjäisi suurimman osan kuvausretkillä metsässä. ️ Tarkoituksena olisi kuvata eläimiä, ehkä niitä vähän arempia ja isompia enemmän kuin muurahaisia, eli olisiko se sitten tele-zoomin paikka? Ainakin valovoimaisuutta ja näkemistä matkan päähän tarvitaan!

  Budjettia on enemmän satasia kuin tonneja, mutta otan kaikki suositukset vastaan. (Eikös kaikki kuvausharrastajat joudu jossain kohtaa sen lainan ottamaan )

  Kiitos jo etukäteen ja hyviä kuvausretkiä!
   
  Viimeksi muokattu: 15 Helmikuu 2023
 2. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  686
  1 329
  93
  Käytettyjä telejatkeita vois löytyä mutta toi 45-150 mm voi mennä liian pimeäksi
   
 3. RB

  RB Well-Known Member

  8 985
  1 017
  113
  Itte en luontokuvausta harrasta enkä kovin hyviä objektiivisuosituksia osaa antaa.
  Panasonic taitaa olla hyvä videokuvaamisessa, mutta Olympuksen paremmat rungot taitaa olla luontokuvaukseen hyviä. Samat objektiivit niihin taitaa mennä, niin optiikkahankinnat ei mee hukkaan jos myöhemmin vaihtaa rungon merkkiä.
   
 4. JPu

  JPu Well-Known Member

  5 351
  162
  63
  Niin pitkää putkea ei ole, että aroista eläimistä saisi kuvia kulkiessa, tarvitaan piilokoju. Mutta jos kuvailee vaelluksen yhteydessä, niin silloin pituutta olisi hyvä olla, yleisesti jokin noin 300 tai 400 mm voisi olla sopiva, varsinkin jos tuo on kroppirunko. Milleistä on iloa usein siellä kojussakin, mutta millä hinnalla on aina miettimisen paikka.

  Valovoima maksaa pituuden neliössä (tai jopa kuutiossa), jos varaa on vain satasia, niin on mahdotonta ostaa valovoimaista pitkää putkea. Lisäksi pitkä valovoimainen objektiivi painaa järkyttävän paljon ja sellaisen kuskaaminen on aika tuskaa.

  Hyvät luontokuvat saadaan osaamisella ja eläinten tavat tuntemalla, sekä jumalattomalla maltilla odottaa tilaisuutta hiljaa piilossa, tuulen suunta huomioiden. Muu on enemmän onnea ja onnen kuviin 150 mm riittää ihan siinä kuin pidempikin. Piilosta kuvatessa valovoimasta on iloa, varsinkin jos eläin on lähellä, saa pehmennettyä taustoja, eikä pitkiä putkia aina tarvitse.

  Käykö tämä sun kameraan?
  Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3 Asph. Power O.I.S. -objektiivi
  (tässä on millejä, mutta ei valovoimaa ja silti hinta menee jo melkein kahteen tonniin)
   
  Viimeksi muokattu: 12 Helmikuu 2023
  SakkeM tykkää tästä.
 5. RB

  RB Well-Known Member

  8 985
  1 017
  113
  Itte oon ajatellut että hyvän luontokuvaajan täytyy olla tosi kiinnistunut luonnosta, mieluummin jo ennen kameran hankintaa. Tietoa ja aikaa pitää olla paljon, mitä enemmän sen parempi.

  Saattaa olla kysyjällä niitä jo ennestään, kenties.
   
 6. paraneva

  paraneva Well-Known Member

  11 879
  5 412
  113
 7. paraneva

  paraneva Well-Known Member

  11 879
  5 412
  113
 8. canonmk4

  canonmk4 Well-Known Member

  1 394
  496
  83
  Jep, Opticallimits testaa objektiiveja siellä on jo mainittu Leica DG Vario-Elmar 100-400 4-6.3 jos tämä on MFT niin silloinhan polttoväli olisi 200-800? itsellä on Panasonicin MFT 20mm niin muuttuu 40mm:seksi ja valovoimahan ei muutu.
   
 9. Deelia

  Deelia

  11
  2
  3
  Juu toki, olen sellaista tässä myös katsellut ja hankkimassa. Metsästysliikkeessä oli sellainen pop up-telttapiilo, mikä soveltuu varmasti hyvin tarpeisiini. :)

  Joo olen ollut kyllä kiinnostunut luonnosta pienestä pitäen ja retkeillyt ynnä muuta. Kamera on kulkenut mukana tähänkin asti, mutta olen huomannut, että tartteisi apuja nähdä myös kauemmas. Täällä Kainuun erämaassa kun nuo otukset tuppaa välttelemään ihmistä cityotuksia enemmän.

  Hyvännäköinen nallekuva. Tuota putkea olen katsonut myös.. Mietin vain, että mitenköhän f/4 sitten pärjää vähän hämärämmissä olosuhteissa?
  Toki se f/2.8 olisi kiva, mutta sen verran lisää valovoimaa kurittaa kyllä sitten lompakkoakin aika paljon lisää.

  Kiitoksia jo tähän asti vastanneille!
   
 10. oka

  oka Well-Known Member

  392
  1 030
  93
  Hyvä objektiivivinkkejä onkin jo annettu. Totean vain sen verran, että lähtökohtaisesti Panaan kannattaa ensisijaisesti katsella Panan linssejä ja M.Zuikot sitten Olympukseen: valmistajien omien objektiivien vakaajat toimivat rungon kanssa paremmin yhteen.

  Pop-up -piilokojuista sen verran, että niiden vetskarit ovat sitten mallia huonoimmat mahdolliset.
   
 11. Deelia

  Deelia

  11
  2
  3
  Arvatenkin. :( Budjetti ei vain taivu tällä hetkellä mihinkään parempaan rakennelmaan ja ajattelin, että on varmaan järkevämpi sijoittaa rahat muutaman satasen metsästysliikkeen pop up-telttapiiloon, kuin alkaa itse ostamaan joku tokmanniteltta ja leikkelemään siihen kuvausaukkoja ja virittelemään hyttysverkkoja. :D
   
 12. Varjo

  Varjo Member

  94
  14
  8
  Mulla on kaks G80 runkoa ja 12-60mm sekä tuo jo mainittu Panasonic-Leica 100-400mm ja olen varsin tyytyväinen noihin laitteisiin. Useampi piilokoju löytyy kanssa, eli kyllä niistä saa ihan kelpo paketin. Rantasipi 523 Siuntio-DeNoiseAI-clear.jpg Pihlajasaari 23 Tikli isona.jpg
   
 13. Varjo

  Varjo Member

  94
  14
  8
  Toki tuota pidempää putkea olen tuunannut jonkin verran, eli pidempi kunnollinen vastavalosuoja, optiikan jalustakiinnitysjalka uusiksi, eli sellainen jossa on suoraan ns Arca-pikakiinnityslevy, että ei tarvitse erillisiä palikoita kiinnitellä. Lisäks manuaalitarkennusrenkaassa on isompi pykälöity päällirengas paremman tuntuman takia jos pahoissa paikoissa korjaa tarkennusta käsin. Toimii
   
 14. Varjo

  Varjo Member

  94
  14
  8
  Tuossa modattuna
   

  Liitetyt tiedostot:

 15. jaska26

  jaska26 Active Member

  327
  92
  28
  Pitkistä Panan objektiiveista ei itselläni ole kokemusta, mutta Panasonicin kameroita jo noin 10 vuotta käyttäneenä pidän Panasonicin lyhyttä telezoomia 2.8/35-100mm erinomaisena niille polttoväleille, joille se sopii. Valovoimaa riittää ja piirtokin on huippuluokaa. Se käy myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin ulkoilmakäyttöön (kosteus- ja pölytiivis). Zoomi ja tarkennus ovat "sisään rakennettuja", eli kaikki säätöliike tapahtuu objektiivin sisällä. Zoomatessakaan siitä ei työnny ulos mitään ulkonevaa tötteröä, joka tökkisi ahtaissa paikoissa, eikä synny pölyä sisään pumpaavaa liikettä. Muuten tässä keskustelussa mainittu Panasonic G80 on minulla nyt ollut päärunkona jo reilut 5 vuotta, enkä ainakaan ole vielä sitä mihinkään vaihtamassa. Ergonomia sopii omaan käteen. Ohjelmoimalla funktionäppäimet omaan käyttöön sopiviksi G80:stä saa todella kätevän työkalun.
   
  Viimeksi muokattu: 31 Toukokuu 2023