Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Lunasix ja paristot

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Jarmo T, 26 Toukokuu 2006.

    Onko kellään hyvää ja halpaa konstia vanhan 1,35 V:n elohopeaparistoilla toimivan Lunasix 3 -valotusmittarin käyttämiseksi?

    Tiedän, että saatavilla on mm. Weincell-paristoja, jotka vastaavat täysin vanhoja elohopeaparistoja. Ne kuitenkin maksavat noin 8 €/kpl ja kun niitä tarvitaan peräti 2 kpl ja käyttöikäkin on varsin lyhyt, tulee melko kallista lystiä!

    Siis jos joku vielä moista laitetta käyttää, miten on paristo-ongelman ratkaissut?
     
  1. Mustonen ja Lainehan Helsingin Oksasenkadulla tuon konvertoi ja kalibroikin samalla.

    T. Kerkko.
     
  2. onhan noita
     
  3. kto

    kto Well-Known Member

    2 513
    92
    48
    Halvasta en tiedä, mutta eikös Gossenilta löydy ihan adapteri uusille paristoille?

    Muuta jaarittelua:
    Koko elohopeaparistoista luopuminen tuntuu muutenkin olevan aika vaikeasti hallittava ongelma. Kuussa käytiin, luotaimet on jo tuttujen planeetojen ulkopuolella ja toiselle puolelle maapalloa voi puhua reaaliaikaisesti. Mutta yhtä hiton 1,35V elohopeaparistoa ei kukaan ole vielä pystynyt valmistamaan korvaavista materiaaleista. Ehkä "muinaiset" sähköpiirit kameroissa oli primitiivisiä, mutta oon silti aika ymmälläni, että esim. 1,5 voltin nappeja on pilvinpimein, mutta tuota 1,35sta ei ollenkaan. Yksi kaveri yritti sitä joskus selittää jollain fysiikan/kemian/salatieteen lainalaisuuksilla, mutta meni varmaan häneltäkin yli.

    Eli ihmettelen vieläkin, miksei insinöörit ole tähän keksineet mitään ratkaisua. Kaiken maailman 3G:tä vaan puuhastellaan....

    Ja taitaa tuo huollossa tehtävä kalibrointi riippua laitteen toteutuksesta. Joidenkin tarinoiden mukaan tiettyjä laitteita ei edes voida kalibroida toimimaan lineaarisesti uudemmilla paristoilla.

    Lopuksi vinkki:
    Järkytyi muinoin etsiessäni SR44 hopeaoksidiparistoa kameraliikkeessä. Taisi olla Kodakin brandillä leimatulla napilla hintaa noin 9 euroa kappaleelta ja 30 even mittariin niitä tarvittiin 4 kappaletta. Jäi ostot väliin, mutta pikku etsinnällä huomasin, että Stockmannin kellohuollosta saa Vartan V357:aa hintaan 2.50 euroa kappale. Pitäisi olla 1:1 sopiva.
     
  4. Oikeastaan tuon adapterin löytymisen toivossa asian esille toinkin. Satuin nimittäin huomaamaan Gossenin sivuilta, että Lunasixia myydään yhä (tyyppimerkinnällä 3S) ja sen selosteessa kerrotaan, että mukaan tulee adapteri ja paristoina käytetään 1,5 V:n paristoja. Kyselin asiaa maahantuojaltakin, jossa asiasta ei kuitenkaan ollut tietoa, tosin lupasivat selvittää.
     
  5. Tero Leponiemi

    Tero Leponiemi Member

    285
    0
    16
    DIY adapteri:
    Sverige 10 öre pohjalle ja päälle kaksi 357A 1,5V patteria, joiden kyljet eristettävä rungosta esim oman pakettinsa muovilla. Ja sitten vaan kalibrointiin. En ota vastuuta tästä viritelmästä, mutta minulla toimii ;-)
     
  6. Heli

    Heli Active Member

    6 689
    0
    36
    Joo, siellä mäkin käytin oman Lunasixini.
     
  7. Gossenin adapteri

    Silloin kun Finlandia-Kuva vielä toi Gosseneita, oli tarjolla adapteri johon pantiin paristot. Oli kuulemma niin hyvä, että mitään uudelleen kalibrointia ei tarvita. Oli vaan aika kallis. Ideana on, että se muoviputkenpätkä, johon on juotettu joku komponentti. Nimenomaan joku, sillä kaikki komponentin tunnisteet on raaputettu pois. Kyselkää Color-Kolmiosta ja tarkemmin huollosta, ei ne myynnissä mitään kuutta kuukautta vanhemmasta tiedä.
     
  8. Parin jännitteen määräävät vain elektrodien materiaalit, se taisi olla se sähkökemiallinen jännitesarja. Siihen ei oikein hyväkään insinööri pysty vaikuttamaan.

    Uskaltaisin veikata Gossenin konvertoinnin mahdollisuuksia hyviksi, ainakin onnistuu M&L:llä ikivanhalle ja vaatimattomalle Gossen Sixtomat elektronikille kuten vaatimattomista vaatimattomimmalle Yashica Lynx 14 e:lle (!). ja kysymällähän tuo selviää.

    T. Kerkko.
     
  9. Parin jännitteen määräävät vain elektrodien materiaalit, se taisi olla se sähkökemiallinen jännitesarja. Siihen ei oikein hyväkään insinööri pysty vaikuttamaan.

    Uskaltaisin veikata Gossenin konvertoinnin mahdollisuuksia hyviksi, ainakin onnistuu M&L:llä ikivanhalle ja vaatimattomalle Gossen Sixtomat elektronikille kuten vaatimattomista vaatimattomimmalle Yashica Lynx 14 e:lle (!). ja kysymällähän tuo selviää.

    T. Kerkko.
     
  10. saloma-3

    saloma-3 Well-Known Member

    1 761
    661
    113
  11. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Lunasix ja paristot

    Putus olisi kyllä myynyt korvaavan 1,35V nykypariston, mutta ei kehunut sen kestävyyttä.  Sanoi  että niitä menee kuitenkin jonkin verran.  Antoi sitten kaksi vinkkiä, huollossa säädättämisen tai kuulokojepariston Claes Ohlssonilta (vaatii pienempänä vähän tilkettä väliin).

    Kävin Ohlssonilta hakemassa kuulokojeparistoja.  Sinkki-ilma tyyppiä ovat ja niihin on merkitty 1,4V.  (Esko oli  sitä mieltä että ovat kuitenkin 1,35V - että on pyöristetty luku 1,4V).

    En ole ennen kokeillut tätä Gossen Lunasix 3 -mittariani.  Ostin sen Ebayn kautta harrastajalta Saksasta. Kun laitoin kuulokojeparistot sisään ja vertasin lukemia Minolta Autometer IV mittariin, niissä oli aika iso ero. Sitten vaihdoin Nikon F2A:n paristot (1,5V Silver oxide) ja sain oikeita lukemia.  Täsmälleen oikeat lukemat tulivat kun viisarin näyttämän siirsin vihreän merkin kohdalle.  Kuulokojeparistoilla ei auttanut mitkään niistä kolmesta eri värisestä merkistä - niin paljon se oli pielessä.  Battery check oli OK molemmilla paristotyypeillä.

    Mitä tästä voisi päätellä? Onko mittarini jo kalibroitu 1,5V modernille paristolle? 

    Joskus olen kuullut puhuttavan ilmareiän tarpeellisuudesta paristokotelon kanteen.  Millä paristotyypeillä sellainen tarvitaan?

    Liitteenä kuva Gossenista ja toinen kuulokojeparistoista.  Paristot maksoivat 6,40 paketilta.
     
  12. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Lunasix ja paristot

    Sinkki-ilma -paristot vaatinee ilmareiän. Itellä ku oli Lunasix niin se oli kalibroitu (siis vain ruuvia vääntämällä) 1,5 Voltin paristoille ja hyvin toimi.
     
  13. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Lunasix ja paristot

    Mitä ruuvia väänsit?  Kiinnostaisi myös mittarin kolmen erivärisen merkin tarkoitus.
     
  14. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Lunasix ja paristot

    En vääntäny ite vaan myyjä oli sen jo tehnyt.. Eräs foorumilainen ;). Sielä takana oli Lunasix kolmosessa kalibrointia varten ruuvi.

    Tosin tähän pätee vanha viisaus, että se 1,35 - 1,5 eron tuottama virhe ei oo lineaarinen, eli tuo kalibrointi ei aivan täysin sitä korjaa. En silti usko että helposti tulee virheitä jotka isommin vaikuttaisivat.

    Eriväriset merkit ovat niille lisäkkeille. Punainen ja vihreä ovat sille tele("spot")lisäkkeelle, jolla saadaan 7,5 ja 15 asteen kulmat. Niillä mittausherkkyys muuttuu, joten on käytettävä niitä erivärisiä merkkejä.
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Lunasix ja paristot

    Vastuksella voisi alentaa jännitettä. 
     
  16. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Lunasix ja paristot

    Voi myös olla että ero on aika pieni vaikka pariston jännite tuon verran vaihtuisi..
     
  17. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Lunasix ja paristot

    Ihmettelen vain että suuri ero syntyy Putuksen vinkin mukaisella paristolla.
     
  18. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Lunasix ja paristot

    Onko se sit sinkki-ilma ja vaatiiko se ilmaraon?