Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Lukemisen puutetta?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Kasimir, 9 Syyskuu 2017.

  1. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Jos on kiinnostusta suomalaisen valokuvan historiaan, niin tuossa vahva paketti yhdestä ryhmästä 80-luvulta:

    https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/47248/URN%3aNBN%3afi%3ajyu-201510053308.pdf?sequence=1

    Kapa
     
  2. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Mielenkiintoinen teos ja kun heti sivulta 15 katsoo ryhmään kuuluvat jäsenet, huomaa yhden olennaosen seikan: ainoastaam Kapalla on valokuva-alan koulutusta. Ryhmään kuuluvilla on korkea koulutus ja sen perusteella johtaen korkeahko sivistyneisyys (ainahan ne eivät mene käsi kädessä). Tällöin kamerasta tulee väline jonkinlaisen sanoman välittämiseen. Pitää kukea joskus kokonaan, kunhan on aikaa.
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Tuttu jo ennestään, mutta täytyy tutustua vielä uudestaan. Hienoa että historiaa on näin kirjoitettu.
     
  4. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Tästä voi vetää melko suoran johtopäätöksen, toivottavasti väärän.

    Kapa
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    80-luvulla alkoi jo olla jonkin verran valokuvausta opiskelleita, muttei ruuhkaksi asti joka maakuntaan. Taidepiirit ja valokuva välineenä kuitenkin jonkin verran lähentyi. Ammatillinen valokuvakoulutus on usein toisenlaiseen ympäristöön suuntaavaa paljolti.
     
  6. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Tarkoitan tietysti koko joukkoa olettaessani heitä sivistyneiksi. Jokaista ryhmän jäsentä. Ettei tule vääriä johtopäätöksiä.
     
  7. AndyCapp

    AndyCapp Well-Known Member

    3 561
    159
    63
    Kertoisko joku, mitä tekemistä sivistyneisyydellä ja koulutus tasolla on tekemistä syntymälahjana saatuna lahjakuuden kansaa?
     
  8. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Syntymälahjana saatu lahjakkuus, jos sellaisesta edes voi puhua, kehittyy oppimisen/koulutuksen kautta. Koulututtautumalla, myös ulkoa antamattomalla saadaan lahjakkuus ja sivistyneisyys sisälle. Syntymälahjana saatu lahjakkuus ilman sivistystä ja koulutusta tuottaa tyhjää toritaidetta.
     
  9. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 427
    3 056
    113
    Ehkä niin, mutta jos sitä lahjakkuutta on, niin Carnegie Halliin asti voi päästä.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Manitas_de_Plata
     
  10. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Kyllä näinkin, mutta unohdin laittaa tuohon lahjakkuussanaan lainusmerkit. Lahjakkuutta voidaan kehittää opiskelemalla, vaikka omin päin. Syntymälahjakas voi saada koulutuksesta
    lisää omalle ilmaisulleen, tai haistattaa paskat kaikelle sille, riippuen koulutuksen suunnasta tai tasosta. Aina voidaan nostaa esiin esimerkkejä oman näkökannan mukaan. Niistä ei ole pulaa.
    Joillakin on tapana lukea raamattuaan kuin piru konsanaan.

    Kapa
     
  11. TKa

    TKa Well-Known Member

    2 975
    238
    63
    Hauska ja mielenkiintoinen aikakautensa kuvaus aktiivisten ihmisten yhteistyöstä. Nostan hattua. Minulle tämä oli aivan uusi juttu, vaikka opiskelin juuri Fotogenesiksen aikaan ja olin ainakin yleisellä tasolla kiinnostunut valokuvauksesta harrastelijana. Yhteiskuntanahan Suomi avautui nopeasti ja kansainvälistyi tuohon aikaan ja kansainvälisiin virtauksiin oli yhä helpompi tutustua ja stallarikulttuurikin alkoi häipyä kellareitten ummehtuneisiin perukoihin (tosin nuorten kuvaajien ja yleisemminkin kannattaisi ainakin silmäillä aidon neuvostoliittolaisen propagandan ilmaisua oppimismielessä, vaikkapa esimerkiksi ns. modernin hybridivaikuttamisen silmälasien takaa). On hyvä, että Fotogenesis-ryhmä onnistui löytämään roolinsa ja jaksoi pitkäjänteisesti ajaa asiaansa - ja myös rohkeasti päättää toimintansa, kun luontevaa jatkoa ei enää ollut.

    Minua ei häirinnyt eikä häiritse edelleenkään Helsinki-keskeisyys, kun en sitä kai näe enkä nähnyt täällä pääosin yritysmaailmassa työskennelleenä. Eikä häiritse keskisuomalainen eksentrisyyskään! Monipuolisen, omaleimaisen ja kiinnostavan ilmaisun vaaliminen ja kehittäminen yleisesti olisi mielestäni tärkeää. Jumittuminen menneeseen menestykseen ei ole tae tulevasta. Kärjistääkseni esimerkiksi Aallon arkkitehtuurin pitäminen ainoana oikeana korkeatasoisena arkkitehtuurina muodostuu lopulta uppotukiksi johon instituutiotkin kernaasti ripustautuvat. Sen sijaan menneen menestyksen vaaliminen on tärkeää, että opitaan ymmärretään kehityksen kaaria paremmin uuden menestyksen luomiseksi. Onkohan Fotogenesiksen julkaisuja digitoitu, olisi mielenkiintoista katsoa nekin, jos ne ovat jossakin kootusti saatavilla? Verovaroillahan niitä on tuettu.

    Pidän tärkeänä, että varsinkin nuoret lahjakkuudet pääsisivät tehokkaasti valtakunnallisesti näkyviin. Nykyään facet ja instat ovat monin verroin printtiä tehokkaampia jakelu- ja palautekanavia - mutta esimerkiksi tie kansainväliseen näkyvyyteen ja varsinkin menestymiseen on silti kova, ellei paljon kovempi kuin 40v sitten. Vai onko tämän ilmaisumuodon kehittäminen edelleen liiaksi pirstaloitunutta alueellisiin, sisällöllisiin tai "not invented here" -kuppikuntiin. Juuri nyt esimerkiksi Tampere Camera Fair pyrkii viemään asiaa eteenpäin taas tässä ajassa, mutta jonkin Fotgrafiska-tyyppisen menestyvän ilmiön synnyttäminen vaatisi kovatasoista ja pitkäjänteistä työtä, syvät taskutkaan eivät olisi haitaksi. Fotografiskaakaan ei kannattaisi kopioida sellaisenaan. Omaleimainen, kiinnostava ja tuore sisältö ratkaisee, ihmismieli on ehtymätön ja ilmaisun välineet kehittyvät ja monipuolistuvat nopeasti. Toivon, että nuoret kuvaajat ja taiteilijat löytäisivät paikkansa ja elinkeinonsa, kun maailma mullistuu nyt nopeammin kuin koskaan.
     
  12. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Hieman kummallinen tuo kommenttisi Aallon arkkitehtuurista. Kuka/ketkä pitävät Aaallon arkkitehtuuria ainoana oikeana korkeatasoisena arkkitehtuurina? Tampere Camera Fair on enemmänkin rompetoritapahtuma, välinekeskeinen kirpputori?

    Kapa
     
  13. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Tampere Camera Fair sivuilta:
    "Tapahtuman tarkoituksena on tuoda tutuksi filmikuvausharrastusta digitaalisen aikakauden nuorille, sekä tukea jo filmikuvausta harrastavia valokuvaajia. Samalla luodaan ainutlaatuinen tilaisuus valokuvausalan oppilaitoksille ja muille koulutusta tarjoaville toimijoille toimintansa esittelyyn, sekä harrastajille upea mahdollisuus rakentaa kontaktiverkostoa rakkaan harrastuksensa tueksi. Lisäksi tapahtuma, teemastaan huolimatta, tarjoaa kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille upean tarjonnan luentoja, näyttelyitä ja uusia kontakteja.
    Kaikki valokuvauksesta kiinnostuneet ja sitä harrastavat, sekä raudanlujat valokuvaaja-ammattilaiset ovat tervetulleita kokemaan ainutlaatuinen Viikko/viikonloppu syksyisellä Tampereella.
    Tapahtuma ei ole kaupallinen (voittoa tavoittelematon organisaatio), joten pääsymaksuja ei peritä järjestettäviin tapahtumiin, eikä luentoihin.
    Tapahtuman taustaorganisaatioiden tarkoitusperänä on erityisesti vaalia sekä tallentaa tuleville sukupolville, vanhoja, jo katoavia valokuvaus ja valokuvien vedostusmenetelmiä. Sekä tehdä menetelmiä tutuksi nuorillemme työpajojen ja luentojen muodossa."
    TCF 2017 NÄYTTELYT  * TCF 2017 EXHIBITIONS
    Akira Murata [Nagoya-shi, Aichi, Japani]
    Isoja Minowashi-paperille vedostettuja pigmentti printtejä
    Curt Richter [Helsinki, Suomi]
    ”Thousand Words” kirjan pohjana oleva platinavedos sarja
    Marko Rantanen [Helsinki, Suomi]
    #firstworldproblems
    Tiia Ennala [Pälkäne, Suomi]
    ”24 tuntia kauneutta” oodi suomalaiselle kauneudelle
    [Tästä linkista ”making of video”]
    Katri Tala [Tampere, Suomi] 3 sarjaa
    “Hetkissä” New York
    “I stunder” New York
    “In Temporary Moments” New York
    Marjo Sahinoja [Tampere, Suomi]
    ”Me” / ”Us”
    Heli Markkola-Myrskylä [Tampere, Suomi]
    ”Hiedanranta tänään”
    Marjaana Turakka [Turku, Suomi]
    ”Laivoja ja Ihmisiä”
    Laptopogrammeja Turun kesästä
    Jyrki Portin [Kokkola, Suomi]
    ”Flowers of Melancholy”
    Saša Mustonen [Tampere, Suomi]
    ”Eye”
    Jukka Turunen [Haukipudas, Suomi]
    Otteita sarjasta ”20 Motels” [USA], isoja taideprinttejä ja multimediaa 
    Olli Jaakkola [Tampere, Suomi]
    – Hopeagelatiinivedoksia
    Henry Valtonen [Helsinki, Suomi]
    – 8×10″ MV-pinnakkaisvedoksia
    Vesa Laurila [Helsinki, Suomi]
    ”15mm” [Hopeagelatiinivedoksia]
    Markku Nurminen [Helsinki, Suomi]
    ”Lomography From Hel”
    Kari Vahtolammi [Tampere, Suomi]
    Antti Kujala [Tampere, Suomi]
    ”Menolippuja metsään”
    ”Santalahti”
    Antti Kujala & Esa Luoto [Tampere, Suomi]
    ”Töhrytehdas” Yhteisproduktio
    LFGF (Large Format Gathering Finland) yhteisnäyttely
    Tampereen Valokuvausseura Ry:n yhteisnäyttely
    TT-Kamerat (Tampereen Teekkarikamerat) yhteisnäyttely
    ”Tamperelainen opiskelijavappu” [@Ravintola Maja/Talo]
     
  14. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Viime vuonna taisi olla vasta eka Tampera Fairy? En ole käynyt, en edes Lielahden kartanossa. Onkohan noihin näyttelyihin kelpuutettu digikuvia? Tuossa löytyy linkki listaan näyttelyistä: https://www.kameralaukku.com/kuvaustapahtumat-valokuvanayttelyt-f13/tampere-camerafair-2017-t123142#p854068

    Jos ne kameradiilerit on koko ajan tyrkyttämässä jotain.. Hei tässä ois Penan ME ... kuule sie laitetaan mukaan 70-200, osta nyt. Pss. tules katsomaan kulma taa mitä siellä on, saatiin erä hasselii.
     
  15. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Ei ole muuta lahjakkuutta kuin "syntymälahjakkuus". Lahjakkuutta ei voi kehittää. Sen sijaan ihminen voi kehittää osaamistaan, taitojaan, tietojaan, kyvykkyyttään jne...
     
  16. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Onhan se näinkin.

    Kapa
     
  17. TKa

    TKa Well-Known Member

    2 975
    238
    63
    Kärjistykselläni tarkoitin lähinnä tällaista muotoiluun liittyvää seikkaa, mikä tulee esiin YLE:nkin jutussa. Kotonani on tietty monia Artekin tuotteita, pidän niistä itse, mutta kärjistin tarkoituksellisesti tuota ripustautumista. Vaaliminen on eri asia. Pitäisi katsoa muutakin.
    https://yle.fi/uutiset/3-8976650
     
  18. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Aallolla on ollut merkitys, ja on vieläkin arkkitehtuurissa ja muotoilussa maailmanlaajuisesti. Se, että uutta ei olla saatu aikaan tuolla laajuudella on sitten eri asia. Huvittavaa, että Aalto otetaan aina esiin negatiivisessa yhteydessä. Niin tyypillistä meille suomalaisillle.

    Kapa
     
  19. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Joo kyllä joskus vaikuttaa siltä, että kolmijalkaisen jakkaran huonompi tukevuus nelijalkaiseen verraten on Alvar Aallon vika. Toisaalta myös kolmijalan tukevuus epätasaisilla alustoilla toisinaan tuntuu olevan Aallon ansiota.

    Valokuvaajatkin toisinaan saavat arvostusta kohteensa kautta.
     
  20. TKa

    TKa Well-Known Member

    2 975
    238
    63
    Aalto on maineensa ansainnut, kuten sanoin, mutta kategorinen menneeseen ripustautuminen ei vie kehitystä eteenpäin.

    Tampere Camera Fairin ohjelma puhukoon puolestaan. Menen sinne uteliaalla mielellä.