Mikä tuollaisien suotimien tarkoitus on, ei kai niillä sentään käännetä negaa positiiviksi? Oisko tuollaisella suotimella mahdollista eliminoida värinegan pohjaväri? Vai onko tarkoitus vain muuttaa päivä siniseksi kuutamoyöksi jne.?
Vs: Värikääntösuodin? Yleensähän noita käytettiin diakuvauksessa, kun esim. jouduttiin kuvaamaan päivänvalofilmillä keinovalossa - tai päinvastoin. Diafilmit olivat tasapainoitettu määrätylle värilämpötilalle, joten suotimiakin oli erilaisia. Keinovalo ei aina ole samanlaista, eikä filmin tasapainotus aina sama. Värinegaankin tuo tietysti soveltui, sillä sitäkin filmiä oli kaupan keinovalo- ja päivänvaloon tarkoitettuna. Hienosäätö tehtiin sitten kevyimmillä värikorjaussuotimilla. Yleisimmin olivat käytössä Kodakin Wratten-suotimet, jotka olivat herkästi naarmuuntuvia gelatiinisuotimia. Ammattilaisilla oli käytössä värilämpötilamittari, joka antoi suoraan määrätylle filmille sopivat Wratten-arvot. Yleensä jouduttiin laittamaan objektiivin eteen pari suodinta. Laukussa kulki mukana sarja magenta-, cyaani- ja keltasuotimia. Tänään nuo korjaukset hoidetaa yleisemmin RAW-muuntimen valkotasapainopipetillä. Kapa Kapa
Vs: Värikääntösuodin? Joo, tuon ymmärrän, nimi vaan antaa minusta hieman toisen mielikuvan, eikös värikorjaussuodin olisi vähemmän harhaanjohtava nimitys?
Vs: Värikääntösuodin? Englanniksihan tuo on colo(u)r correction filter. En tiedä, miksi meillä käytettiin nimitystä värikääntösuodin? Ehkä sillä haluttiin erotella nuo muut värikorjaussuotimet näistä voimakkaammista keino/päivänvalkorjaussuotista. Mistäs minä tiedän, olenhan vain tarpeeton taiteilijaloinen, mutta näin meillä noita mimiteltiin. Kapa
Vs: Värikääntösuodin? Värikääntöprosessissa ei suotimia tarvita, sillä filmi joko valotetaan suoraan lampulla tai "kemiallisesti" kehityksen jälkeen. Kyse on siis värikorjailusuotimista, jotka lyhennettiin cc - englanniksi colour ja ameriikaksi color.
Vs: Värikääntösuodin? Värikääntösuodin voi tosiaan tuoda jotain kummallista mieleen sanana. Itse en ole ennen sellaiseen termiin edes törmännyt, tai sitten olen unohtanut vaan, mutta muistan yleensä puhutun kääntösuotimista, joita tyypillisesti käytetään keinovalofilmille luonnonvalossa ja päivänvalofilmille keinovalossa. (Keinovalo ei sitten tarkoita salamavaloa vaan tyypillisesti halogeenipolttimoa.) Ja kyllä joo, sinisävyiset kääntösuotimet voivat olla ihan kätevä "raakakorjaus" värinegatiivin oranssia maskia poistamaan reprotessa digille. Kaikki jo reproa kuvatessa tehty korjaus on aina kotiinpäin ja digikuvan tekniikan kannalta vähintään teoriassa eduksi.
Vs: Värikääntösuodin? Eikös jotakuinkin yleinen konsensus ole että (väri)kääntösuodattimiksi yleensä kutsutaan noita 80- ja 85-sarjalaisia ja CC-sarja tulee sitten edistyneempään korjailuun? Oheisen lähteen mukaan CC tulisi sanoista Color Compensation http://www.theodoropoulos.info/attachments/076_kodak15_Filters.pdf Mutta kaipa tämäkin on vähän niitä asioita joissa oikea vastaus riippuu sen antajasta Kuka tiettyä asiaa miksikin tykkää kutsua.
Vs: Värikääntösuodin? Negatiivi positiiviksi olisi jo melko hokkus pokkus! ed. Dialle valottuisi negaa sellaisen läpi. Ja aika päheet silmälasit saisi sellaisista! Joo kyllä se näin o jämpti. (Color) Conversion Filters. Muut värilämpötilaan vaikuttavat suotimet erikseen.
Vs: Värikääntösuodin? Olette aivan oikeassa - lähdin seuraamaan keskustelua ja manipuloiduin sen sisällöstä
Vs: Värikääntösuodin? Juu, yrittelin jo ensimmäisessä vastauksessani tuota tuoda esille, mutta ilmeisen huonosti, kun sen jälkeen sama asia on tuotu esille useammaltakin taholta, ilmeisesti kuitenkin pätevämmiltä. Vaan jos olisi tuolloin ollut some käytössä, niin mikä valtava hulabaloo olisikaan tullut noitten Wrattenien käytöstä, jotka naarmuteena ja ilman tuhoavat kuvasta kaiken terävyyden ja kontrastin varsinkin, jos piti laittaa päälle kaksi, tai joskus jopa kolmekin sellaista. Onneksi tuota ei silloin noteerattu ainakaan asiakkaan taholta. Niissä ei kuitenkaan ollut räjähdysvaaraa, kuten näissä nykyisissä, jotka tuhoavat vähintään sen etulinssin. kapa
Vs: Värikääntösuodin? Mulla on 32 kpl 80 ja 85 ja cc wratteneita tuossa sängyn alla laatikossa, enpä ole koskaan tarvinnut. T Jukka
Vs: Värikääntösuodin? Heh! Tokihan kaksi vastaustasi oli päteviä Markun ensimmäiseen kysymyslauseeseen ennen pilkkua. Sen jälkeen asiaa Niffe hammensi, joka varmaankin toi kertauksentarvetta. Ja onhan noita Markun muitakin kysymyksiä varmaan sallittua käsitellä vaikka ilman pätevyysvertailuja? ed. Pätevä neuvo, vaikka itse sanonkin: Jos muut sanovat samat asiat sinun jälkeesi, ei sitä kannata ottaa siten, että sellainen millään muotoa kritisoisi vaivihkaa omiasi! Asianhan voi yhtä hyvin mieltää varsin postitiiviseksi ja itseä ylentäväksi. "Siellä ne nyt toistavat mitä sanoin."
Vs: Värikääntösuodin? Kyllä tässä ainoastaan alkaa hämmentäminen- sinun toimestasi. Kasimirin vastaus oli hyvä- selkeä ja periaatteen selvittävä. Älä hämmennä lisää, mirrored hyvä. Älä kerro, kuka mitenkin hämmensi, sinä hämmennät. T jukka
Vs: Värikääntösuodin? Ei sitten! Varmaan huonoa hämmennystä provosoivaa osallistumista. Aika provoa oli kyllä tuo Kapan kolmaskin. (Ai eiko sitäkään saa sanoa?) Kaksi ekaa oli oikein hyviä.
Vs: Värikääntösuodin? Reprotessa laittaisin suotimen tietysti valon ja negan väliin jotta se ei vaikuttaisi terävyyteen, kalvokin siis kelpaa ja olisi kai parempikin, koska se ei liene maksa miljoonia vaikka olisi 6x7 negaakin isompi? Oisko jotain sinistä sävyä ehdottaa kokeiluun värinegojen reproamiseen?
Vs: Värikääntösuodin? Alkuperäisestä kysymyksestä tuli heti mieleen vanha sanonta, suunnilleen: yksi hullu ehtii kysymään enemmän mitä kymmenen viisasta ehtii vastata. Mikset googlaa kun sieltä ne löytyy kuitenkin, selkokielellä!
Vs: Värikääntösuodin? Diafilmiä kutsuttiin aikoinaan värikääntöfilmiksi, joten eipä kai ole kummallista, että suodatinta kutsutaan samalla tavoin. Pieni ero on vain siinä, että värikääntö... olisi pitänyt alunperin käsittää väri kääntöfilmi.
Vs: Värikääntösuodin? Kiva kun sinäkin haluat auttaa hullua, joo, googlasin ensin, enkä löytänyt vastausta, joten kysyin. Minulle nämä tavan keskustelujen ulkopuolelle sijoittuvat asiat omilla terminologioillaan luen mieluiten suomeksi, siis minulle selkokielellä. Sorry kun aiheutan niin paljon vaivaa sinulle ;-D
Vs: Värikääntösuodin? Sekaannusta nimistössä lienee osin aiheuttanut se, että enkliskassa sekä kääntöä (conversion) että korjausta (correction) tarkoittavat sanat alkavat c-kirjaimella. Tässä conversion, kääntö, oli tarkoituksena kun päivänvaloa konvertoitiin keinovaloon tai päinvastoin. Korjaukset, correction, sitten pieniä säätöjä varten. Kapan eka vastaus selitti asian siten kuin se filmin aikakaudella ymmärretiin ja käytettiin, mutta voihan tuota vielä pari sivua vängätä.
Vs: Värikääntösuodin? Puolassa on tehty linssejä joissa on sisäänrakennettu "väripää".. kannattaa niitä kattoa budjetti ratkaisuna. Joko suoraan kuvaamiseen, tai sitten ampuu valon sen linssin läpi. Tähän tapaan voit korjata valon sävyn ihan samoin kuin suurennoskoneessa. "Janpol color" nimellä noita löytää.