Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Lasinsiruja ja UV-suotimia

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Harri_P, 14 Elokuu 2006.

    Nyt se sitten tapahtui, josta UV-suotimien käyttöä vastustavat varoittelevat. Linssinsuojus nimittäin päätti, ilmeisesti kameralaukkuun kohdistuneen rasituksen vuoksi, livetä paikoiltaan murskaten etulinssin suojaksi tarkoitetun suotimen. Nyt etulinssin pinnalla on mukavia pieniä lasinsiruja. Milläs tuota uskaltaisi lähteä puhdistelemaan, vai onko siruista juurikaan haittaa? Mikrokuituliinalla tuskin kannattaa ruveta naarmuttelemaan linssiä. Lasia meni myös Nikonin linssinsuojuksen sisään, mutta kaipa ne siellä pysyvät.

    Hiukan kyllä syö uskoa noiden suotimien suojaavan vaikutuksen suhteen. Toki etulinssin pinnoitteet pysynevät paremmassa vireessä, kun niitä ei tarvi vähän väliä pyyhkiä, ja suotimen voi pestä vaikka vesihanan alla sun muuta, mutta tuskin rikkoutuneesta suotimesta tulleet lasinsirutkaan hyvää tekevät. Toisaalta kameralaukkuakin voisi kuljettaa varovaisemmin, mutta kerrankos sitä tarkkaavaisuus herpaantuu.

    Aiheutti kyllä hiukan ihmetystä, kun kaivoin putken laukusta, ja siitä kuului iloista helinää :)
     
  1. Älä vaan pyyhi millään, sillä lasi naarmuttaa lasia mitään muuta tehokkaammin. Kokeile vaikka imurilla.
     
  2. haka

    haka

    79
    0
    0
    Juu, sanoisin I imurointi II paineilmapuhaltelu III pyyhkiminen esim filmien puhdistukseen tarkoitetulla puhallinpensselisysteemillä. IV kovaa käyttöä :)
     
  3. äyni

    äyni Member

    414
    0
    16
    Eikös kollodiumilla saisi lasisen linssin pinnalta roskat ja sirut pois turvallisesti ja tehokkaasti?

    Muovisiin linsseihin tuota ei kannata edes harkita.
     
  4. Kiitokset vinkeistä. Suurimmat sirut sain pois taputtelemalla lasia etulinssi alas päin ja itse puhaltelemalla, ja imurilla tuskin enää enempää lähtee. Täytyy hommata jostain sellainen puhalluspumppu, ja kokeilla, saisiko sillä loput.

    Kerropa, äyni, lisää tuosta kollodiumista. Miten se toimii, miten sitä käytetään, ja saako sitä edes helposti mistään? En kyllä tiedä, onko linssi lasia vai muovia. Kyseinen putki on Nikkor 70-300G, joten kovin suurta vahinkoa ei pääse tulemaan, vaikka lasi sattuisikin syystä tai toisesta tuhoutumaan.
     
  5. Jan

    Jan Member

    825
    0
    16
    Mulla tuli yhteen etulasiin naarmuja kun filtteri hajosi siihen, tosin ei se mitään kun vakuutus maksoi,
    meni se muutenkin ihan sököksi, AF koneisto leikkasi kiinni yms :)
     
  6. emerik

    emerik Well-Known Member

    5 870
    51
    48
    Minkä merkkinen UV oli? Eihän UV tarkoitus ole kuin suojata oikeastaan lialta, enintään fyysisesti se estää jonkun asian koskettamasta optiikan pintaa kuten sormen tai kuonon jne.
     
  7. etummaisenahan se uv-suodin on. elikkäs voi ottaa vastaan joitain iskuja/vääntöjä. kierteen osuus on kohtuullinen, elikkä tukevoittaa linssin etuosaa. tosin rajansahan siinäkin on. mitenkähän olisi käynyt ilman uv-suodinta?
     
  8. Ei mitenkään. UV:n fyysinen suojauskyky on n. -56%
     
  9. äyni

    äyni Member

    414
    0
    16
    Kollodium on semmottinen kemikaali, joka kuivuessaan muodostaa lasin päälle ohuen kalvon, joka on helppo kuoria siitä pois. Jossain tuota suositeltiin linssien puhdistamiseen, ilmeisesti liuottaa sormenjäljetkin pois, mutta ei pinotuksia, mikäli ne ovat vain kunnollisia. En yrityksestä huolimatta nyt löytänyt tuota referenssiä.

    Apteekista sitä saa, saattaa olla tilaustavaraa ja hieman hintavaakin. Mistä syystä en ole tuota itse ostanut ja kokeillut.

    Kollodiumin huono puoli on todellakin siinä, että se syö muovia. muovilinssi muuttuu kuin taikaiskusta übersoftikseksi. Ja todellakin se vie mukanaan myös muoviset objektiivin kuoret ja rungotkin, jos niikseen käy. Joten soveltuu lähinnä patarautalinsseille, mitä ko. linssi ei taida olla.

    Aikoinaan tuota on tietääkseni käytetty lasinegatiivien emulsion pohjana, siinä missä nykyisissä filmeissä on gelatiinia. Ja apteekin eläkeikää lähentelevä täti kertoi sillä aikoinaan paikatun myös rukkahousuja. Varsinainen monikäyttöaine siis.

    Jos joku osaa valaista paremmin ja varmemmalla tietopohjalla aihetta, niin olkoot hyvä.