^ Siis, ettäkö kamerassa joka on suunniteltu esim. 6 x 6 cm tai 6 x 9 cm kuvakoolle, voidaan yhtä hyvin käyttää 35 mm leveää kinofilmiä? Onpas outoa. No, enpä ole itse koskaan omistanut ”keskaria”, joten mistäpä noita niin tarkkaan tietäisi…
^ Jaha, mutta laitetaanko se 135-filmissä oleva kasetti sellaisenaan sinne kinofilmiperään, vai pitääkö se filmi jotenkin kelata kasetista pois, vai käytetäänkö noissa kinofilmiperissä metritavarana myytävää 35 mm filmiä?
Tavallisesti käytetään jotain sovitetta. Niitä on monenlaisia, kamerakohtaisia (Esim. Rolleikin) tai yleiskäyttöisiä. Eivät ole kovin kalliita; 35mm to 120 film adapter - to use 35mm film in medium format cameras -Hasselblad | eBay
Alunperin keskustelu kylläkin lähti Kimon 6x9 Fujista, jonka 8 kuvaa keskikoon rullalle oli vaikea saada täyteen. 120-filmin lataaminen pikkupätkissä on vaikeampaa, mutta kuten RB totesi, sekin on mahdollista.
OK, tämä selvensi asiaa. Tosin, en kyllä oikein ymmärrä, että mitä vaikeaa on kelata 135-filmin kasetista vaikkapa puolet toiseen tyhjään samanlaiseen kasettiin, joita jokaisella filmikuvaajalla on vaikka kuinka paljon, kun se kasetti kuitenkin laitetaan niiden sovitteiden väliin. Mutta joo, eihän tämä(kään) ole mitenkään tärkeää, kunhan pohdiskelin…
Vielä semmoinenkin tuli mieleen, että jos ”keskarin” esim. 6 x 6 cm kasettiin laitetaan kinofilmi ilman mitään kuvaporttiin laitettavaa maskia ja ilman filminsiirtoon tehtyjä muutoksia, niin eikös se kuvakoko ole sitten 24 x 60 mm? Lisäksi, eikös se kameran etsinkuva näytä melkoisesti ylimääräistä, jos käytetään kinofilmiä? Eli, mikä ajatus on käyttää ”keskarissa” kinofilmiä?
Keskarissa kun käyttää kinofilmiä niin kuvasta tulee panoraama. 6x6 kamera on croppikameroiden äiti. Lähes aina pitää cropata, joko filmiltä tai sitten paperiarkilta jos ei satu olemaan neliiskanttisia papereita. Tulostamalla tai pimiössä rullapaperia käyttämällä saa leikata rullasta neliön muotoisia papereita. Joskus RB:llä kuvaten tulostin piirtoheitinkalvolle rajausmaskeja jotka laitoin kameran tähyslasille, näin sai koulukuvauksessa rullafilmille ryhmäkuviin juuri oikean rajauksen.
Miten sen nyt ottaa. Filmihän valottuu koko leveydeltään, joten reikien osuuskin on tavallaan sitä kuva-alaa. Ns. 6x6 cm kuvan koko on itse asiassa 56x56 mm, joten kinarille saadaan 35x56 mm kuvia. No, ihminen leikkii, ja harrastajan kuvauksethan kuuluvat siihen leikkimisen piiriin. Kinofilmillehän myydään isolla rahalla erilaisia panoraamakameroita, joitten kuvakoko voi olla vaikkapa juuri 24x58 mm (esim. Horizon). Panoraamakokoa pääsee kuvaamaan ilman suuria investointeja, jos omistaa keskikoon kameran. Toki saman saa rajaamalla rullafilmin ruudustakin, joten - niin, kunhan porukka puuhastelee. Kinofilmi on tietysti halvempaa, jos se on merkityksellistä.
Juurikin näin , 36 hyvää kuvaa ei Kinorullan saa keskariin adaptereilla joita on vaikka ebayssa, ne on miksauksia. Keskaria johon saisi heittämällä kinon en ole kuullutkaan.
Siinä on hyvää harjoitusta itsehillinnälle. Kerran piti saada yhdestä rakennuksesta myyntikuva, silloin ajoin paikan päälle…..ja otin vain yhden kuvan.
^^^^ Hyvä esitys Sakelta. Semmoinen tuli vielä mieleen, että miten päin esim. 6 x 6 Hasselblad-kamerassa se filmi kulkee? Vertikaali- vai horisontaalisuunnassa? Jos se kulkee vertikaalisuunnassa, niin eikös kinofilmillä kamera pidä sitten laittaa 90-asteen kulmaan, jos haluaa tuollaisen tyypillisen panoraamakuvan?
Minulla on joskus mailmassa ollut Hasselikin, mutta enpä ole ihan varma. Sanoisin, että vaakaan. Mamiyan 67:ssa perä on kääntyvä, samoin Fujin 680-mallissa. JOS kuvaisin vielä innolla maisemia, niin palkki (no, field) ja siihen 6x12 cm rullafilmiperä. Saisi rullafilmin kätevän käsittelyn ja palkin säädettävyyden - "best of both worlds". -Tavallaanhan se olisi vastaavaa kuin kinofilkka keskarissa, mutta toki enemmän selviä etuja.
Kyllä Hasselissa filimi rullaa ylähältä alahan. Kuiluetsimellä onkin mielenkiintoinen kuvata kyljelleen kallistetulla kameralla.
Panoraama intoiluun lie riittää 8x10 kamera ja hyvin laaja lasi siihen , tähyslasiin rajaukset. Miltä kuullostaa ?
Miksi sitä pitäisi pohtia ja vieläpä ”hartaasti”? Käytettyjen Hasselblad-kameroiden yms. tavaroiden hinnat ovat mitä ovat, ei ne siitä hartaasti pohtimalla miksikään muutu. Toki jokainen voi yksittäisten ostosten kohdalla pohtia, että ostaako vaiko eikö osta ja tarvitseeko vai eikö tarvitse jne. (Mitä niihin Hasselblad-kameroihin tulee, niin enpä tiedä, ovatko ne hinnat aivan hirvittäviä. Alle tonnilla saa yleensä rungon ja jos on mukana objektiivi, niin sitten ehkä hieman yli tonnin. Onko se paljon tai vähän, enpä tiedä. Aika halpaa tavaraa kuitenkin, jos vertaa vaikkapa joihinkin vanhoihin urheiluautoihin tai kuuluisien taitelijoiden teoksiin yms. joiden varsinainen käyttöarvo on myöskin varsin vähäinen).
Ihan hyvää pohdintaa sieltäkin, paitsi nuo stereotyyppiset sukupuoliroolit saavat meikäläisen ”näkemään punaista”… Sukupuolestani huolimatta, minun ei täydy tehdä juuri mitään, jos en sitä itse halua…
8x10 kameroihin ei taida saada rullafilmiperiä. Se helppous rullafilkassa viehättää, laakojen kehittely ei vaan ole kivaa. Minulla on ollut Fujin 617 panoraamakamera. Muuten kiva, mutta säädöt puuttuivat. Ei jatkoon.