Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kuvasta pienkuvien leikkaus ja tallennus ?

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana MartinN, 15 Elokuu 2021.

Tags:
 1. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Mikä olisi sopivin ohjelma nopeasti irroittamaan yksittäisiä kuvia kokoelmakuvasta ? Kuvasin albumin sivun jossa on sanotaan 9 kuvaa yhdellä sivulla joita pitäisi nopeasti saada rajattua ja tallennettua kuvatiedostoina. Onko ehdotuksia mikä olisi näppärin ohjelma ?

  Käytössä on Vuescan, Lightroom6, Affinity Photo joita ovat kaupallisia. Sitten voi tietenkin ladata ilmaisohjelmia jos on tarpeellisista.
   
 2. RB

  RB Well-Known Member

  8 394
  617
  113
  Kaippa se Lightroomilla toimisi.
   
 3. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Kyllä Lightroomissa onnistuu, mutta olisi h i d a s t a. Kun pitää valita yksi crop uudelleen 9 krt ja valita export 9krt.

  kuvia on n. 150 kpl ja jos on 6 kuvaa per sivu, niin pitäisi toimenpide tehdä 900 krt.
   
 4. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 140
  1 624
  113
  Toimenpide pitää tehdä kuvien lukumäärän mukaisena, onpa ohjelma sitten mikä hyvänsä. Ei taida automaatiota löytyä kyseiseen tehtävään. Fotariin voi tehdä actionin (mikähän se on suomeksi?) nopeuttamaan puuhaa talletuksen osalta, mikä voisi ehkä hiukan auttaa.
   
 5. RB

  RB Well-Known Member

  8 394
  617
  113
  Mitä aikaa kuvatessa säästyy…sen jälkikäsittelyssä menettää.
   
  jaska26 ja niffe tykkäävät tästä.
 6. RB

  RB Well-Known Member

  8 394
  617
  113
  Kunnon perus Photoshoppi on hyvä tuohon tarkoitukseen.
  Sillä minä tekisin.
   
 7. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Ainakin minun Silverfast osaa antaa tehdä n lkm raameja ja batch komennolla niitä tallentaa numeroineen. Sääli ettei lue jpg tai raakakuvia. Täytyy kokeilla vuescan kun se lukee ainakin tiff tai jpg.
   
 8. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Onhan Affinity Photo ssa kin macroja, niinkuin viimeisenä vaihtoehtona. Adoben ohjelmat en enää hanki ikinä.
   
 9. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Kuten aavistin niin Vuescan Pro on nopein. Sillä voi ladata jpg tai tiff koosteita ja leikata irti yksittäisiä kuvia ja taleentaa juoksevin numeroin ilman sen enempää käyttäjän työtä kuin rajausraamin asettaminen. Se ei kuitenkin ole niin fiksu että voisi määritellä n kpl raameja kuten tehdään Silverfast ssa vaan täytyy piirtää joka rajaus erikseen ja painaa Scan. Mutta yksinkertaisempaa kun makron ajamista. Sittenhän Vuescan ssa ei voi oikein enää säätää kuvaa sen ohjelman paskan käyttöliittymän takia.
   
 10. jaska26

  jaska26 Active Member

  290
  88
  28
  Kyllä kuvaaminen aina tietokoneella jumppaamisen voittaa. Itse olen hyvin laiska kuvia muokkaamaan. Johtuneeko se sitten siitä, että työelämässä tuli 35 viimeistä vuotta vietettyä pääosin tietokoneen ääressä. Yksi suuria tyydytyksen aiheita on se kun aina välillä saa sellaisen kuvan, joka on valmis suoraan kamerasta. Muutenkin pyrin siihen, että rajausta ei tarvitse muuttaa kuin harvoin, ja yleensä pienet värin säädöt tai pelkkä värien automaattikorjaus riittää.
   
 11. RB

  RB Well-Known Member

  8 394
  617
  113
  Valmiiksi rajaaminen on vähän kuvauksista kiinni. Itse julkaisen varmaan 1% kuvista ilman käsittelyä, eikä haittaa tippaakaan.
  Itse olen opetellut vuosikaudet kuvaamaan sopivan väljästi. Henkilökuvaamisessa kun kinoformaatti on kökökökönkökkö….ja sillä on yritetty hommia hoidella.
  4:3 kuvasuhteeseen pyrin kuvaamaan….mutta kun se ei riitä, kuvista kun tehdään vaikkapa 40x50 tai 50x60 cm kuvia niin rajausvaraa on kuvasuhteenmuutokseen on hyvä olla.
   
 12. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 140
  1 624
  113
  Minulla voi se 1% olla hiukan yläkanttiin... :)

  Riippuu, mitä kuvaa. Ihmisiä kuvatessa niitä seurattavia asioita on paljon, ja valtaosa tärkeämpiä kuin lopullinen rajaus. Ilmeet, silmät auki, katseen suunta, valo ja varjot, asennot, taustalla olevat asiat jne jne. Täysin turhaa kiinnittää siinä sitten vielä huomiota epäolennaisuuksiin, kuten just nyt rajaukseen, jonka tekee sitten muutamassa sekunnissa edittivaiheessa. Kuvaan käytännössä aina melko väljästi, ellei nyt sitten ole jo kuvatessa tarkoituksena tehdä metrinen tuloste.

  Maisemissa tietysti kohde pysyy pitempään paikallaan, ja reunojakin voi joutessaan tiirailla. Ei siihenkään mitään syytä tietenkään ole.
   
 13. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  1 045
  1 140
  113
  Tämä kuvasuhde se on tosiaan kinossa perseestä.
  Mikrotööts olisi parempi, mutta on muuten paska.
  Ainoaksi jäisi esim. fuji gfx 50, mutta ihan liikaa pikseleitä ja autovokus liikkuvaan taitaa olla aika heikko.
   
 14. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 140
  1 624
  113
  Mitä olen kuviasi nähnyt, niin ne kohteet eivät vaikuta erityisen nopealiikkeisiltä.
  :)
   
 15. RB

  RB Well-Known Member

  8 394
  617
  113
  C EOS R:llä on aika mukava kuvata 4:3 moodilla, etsimestä tietysti näkyy mitä on kuvaan tarkoitus tulla….mutta tarvittaessa ne ylimääräiset päätkin on käytettävissä jos tarvitaan. 5 D Mk3 4:3 formaatilla ei näytä rajausta etsimessä…..ja yllätysyllätys…ne päät leikkautuu RAW-kuvasta pois, käyttökelvoton viritys…JPEG-kuvissa päät on.