Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Kasimir, 23 Elokuu 2012.

  1. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 680
    543
    113
    Milläs käpristelit tiedostojasi 70-luvun alkupuolella?

    Kapa
     
  2. Tusseilla, oletettavasti :D
     
  3. Olihan Xeroxilla Palo Alton tutkimuskeskuksessa (PARC) jo 1973 kesällä SuperPaint, jolla pystyttiin esittämään 640x480 grafiikkaa ruudulla. 80-luvulla oli sitten Quantelin Paintbox (hintaan n. 100.000) ja Photoshoppikin tuli jo 1990.
    -p-
     
  4. Valmistuin v. 1972 värierottelijaksi Keski-Suomen Keskusammattikoulusta. Digitaalisen kuvankäsittelyn ja scannaukset rumpuskannereilla aloitin v. 1980. Scitex-laitteistolla v. 1981.
    Siihen asti tein erotteluja Pawon suorarasterointilaitteistolla. Photoshoppia ja Mäccejä aloin käyttämään v. 1987 -88 taitteessa, taisi olla versio 1.5 fotarissa. Photoshoppi mäcceihin tuli huomattavasti aiemmin kuin puuceehen. PC-versio oli vasta Photoshop 2.

    Tässä esimerkki tämän illan pimeydestä. Reilusti alivalotettu, herkkyydestä revitty E-30:n maksimit ilman mössöä, silti linnun pää on liikkeessä, eli olisi pitänyt alivalotta lähes 2 aukkoa. Minua ei kiinnosta pätkääkään mitkään huuhaa ETR-teoriat kun niillä ei saa kuvaamistani kohteista yhtään terävää otosta.
    t. Lauri
     
  5. markku55

    markku55 Active Member

    Tuossa 40-vuoden heitossa taisi olla 15v liikaa, pitkä kokemus varmasti kuitenkin ;-)
     
  6. Ei vaan tasan 40 vuotta, jos ammattikoulu lasketaan mukaan niin 42.
    Kuvia on maailmassa käsitelty iätajat. Epäterävämaskaus, huippuvalomaski, värinaltapoisomaski ym. termit ovat noilta sävyfilmin ajoilta periytyneet nykytekniikkaan, vain laitteet ovat muuttuneet. PDI Lifetime toi ensimmäisen rumpuskannerinkin jo 1930-luvulla ja heidän lähin värierottelulaitos toimi aina 50-luvulle saakka, niinkin lähellä kuinTukholmassa.
     
  7. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 192
    62
    48
    Sotken lusikkani soppaan. Tässähän on kaksi erilaista tavoitetta: Toinen haluaa mahdollisimman suurta käyttökelpoista "herkkyyttä", toinen taas mahdollisimman hyvää sävyalaa.
    Molempia tuskin koskaan voi saada. Herkkyyttä tarvitsevat ovat aina olleet valmiita uhraamaan kuvanlaadusta osan (joskus isommankin) päästäkseen tavoitteeseensa. Filmiaikana kuvattiin herkille filmeille ja prässäiltiin tumma pää tukossa ja kuva täynnä raetta.
    Vastaavasti sävyfiilistelijät kuvasivat mm. mv-filmeillä silloin ja nytkin hyvin ettr-tyylisesti, eli ylivalottamalla...

    Asiat eivät digien myötä ole lopulta kauheasti muuttuneet näiltä periaatteilta.
     
  8. Näinhän se menee, mutta sävyjä sentään saa erilaisilla vippaskonsteilla (layerit, osakuva-alalle color range-työkalulla maskeja, + useamman eri valotustiedoston yhdistäminen samasta Raw-filestä ym.), mutta terävyyttä ja varsinkin yksityiskohtia ei saa liikeepäterävään kohtaan millään avuilla.
    Tässä kuukkelin lentokuvassakin olisi pitänyt suljinnopeuden olla vähintään 1/2000 sekunttia kun se oli vain tasan tonni. Millä täi repii kun ei ole harteita?
    Lauri
     
  9. Aivan omaan arvoonsa voi jättää tällaiset junnujen kommenttit. Mainitsin sanan kuvan käsittelykokemukseni, en tiedostojen käsittelykokemukseni. Tiedostojakin olen kuitenkin käsitellyt yli  30-vuotta.
    t. Lauri
     
  10. Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Vaihda ne vanhat Olympuksesi Nikoneihin niin tulee harteita. Saat lisää käyttökelpoista herkkyyttä. Sieltä ne lyhyet valotusajat löytyy eikä ETTR:lle kiukuttelemalla. Olet aina ollut alivalottaja, eihän siinä mitään uutta ole.
    -p-
     
  11. Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Näillä Laurin määritelmillä suurin piirtein kaikki on kuvan käsittelyä. Sitä on tehty valokuvassa Daquerresta, tai ainakin Fox Talbotista alkaen. Mustavalkovedostus on mitä suurimmassa määrin kuvan käsittelyä. Noita epäteräviä ja kontrastimaskeja teki suurin piirtein joka jamppa cibavedostuksessa.

    Digitaalista kuvankäsittelyä ei omasta mielestäni ollut ennen PaintBoxia.
    -p-
     
  12. Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Oli aiemmin Nikonit ja ehkä merkkiä vaihdankin, mutta en enää  Nikoniin (katson vielä Olympuksen/Panasonicin peilittömien kehitystä). Ja mitä tulee alivalotukseen, valotan vain silloin reilusti ali kun herkkyydet ja aukot on tapissaan, enkä muuten saa liikettä pysähtymään. Maisemakuvauksessa toimin aivan päinvastoin, herkkyydet minimiin, sopiva himmennys ja varon histogrammista vain vaalean puhkeamista, muuten mahdollisimman oikealle.
    L.
     
  13. Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Siinä Nikonilla riittää puuhaa ihan rittämiin. ;-)
     
  14. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    En haluaisi saivarrella, mutta annoit mielikuvan digitaalisesta kuvankäsittelystä ja sen aloitit siis 1980 jos skannaus siksi katsotaan, oisko siis kohtuu väittämä 32v ;-)

    Meikäläinen "käsitteli" kuvia jo 60-luvulla, eli rajasi dioja kehyksissä, en sitä kuitenkaan laske varsinaisesti kuvankäsittelyksi. 70-luvun alusta kehitin MV filkat ja kuvat itse, sitä voi jo kutsua kuvankäsittelyksi, mutta digitaalisen kuvan käsittelyn aloitin vasta joskus 2005, eikä niistä analogisista käsittelyvuosista ollut oikeastaan mitään hyötyä digitaalisuuteen siirryttäessä.
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    On teillä ainakin henkselit.  Hyvin paukkuu!    :D

     
  16. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Moi mirrored,
    Mikäköhän oli tämän lausahduksen anti ja tarkoitus?
     
  17. _Petteri_

    _Petteri_ Member

    345
    0
    16
    Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Ns. ilmeinen. Ei se silti pahantahtoista näkynyt olevan, herneet pois nenästä vain. Kyllähän me nuoremmat osannemme antaa veteraanien osaamiselle arvoa ja henkselien paukkeenkin siedämme no problems -pohjalta.
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Kuvankäsittelyn historiaa ja kikkailua

    Tulkinta edellä on oikea - se ei ollut pahantahtoinen. Tarkoitukseni oli osoittaa että se viihdytti minua ollen siis ihan hyvää fooruminsisältöä.  Siinä näkyi erittäin perinteinen kilpailuasetelma, harmittomassa muodossaan.

    (edit.  Ikään katsomatta. Minä aloitin kuvaamisen 70-luvulla.  Kunnolla järkkärillä 1981.)