Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Kuvaaminen talvella digikameralla

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana hexar, 16 Maaliskuu 2006.

  1. hexar

    hexar

    70
    0
    0
    Miten pitää kameraa säätää, kun kuvat talvella kirkkaalla säällä esim. jäällä palavat helposti puhki? Käytän nykyään ainoastaan kameran automatikkaa helppouden vuoksi. Automaatilla kuvista tulee monesti hailakoita tai ne palavat puhki. Mikä neuvoksi?
     
  2. Teemu Laine

    Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

    4 723
    124
    63
    Valotuksen korjailu käyttöön ja alaspäin sitä korjailua. Kurki välillä histogrammista miltä näyttää kirkkaan pään osalta ja säädä valotus niin, että histogrammi ei mene oikeasta laidasta yli.

    Toinen mitä suosin tasaisissa valaistusolosuhteissa on manuaalimoodissa kuvaaminen. Kerran vaan aukko ja suljinaika oikein ja sen jälkeen on enää tarkennus ja sommittelu mietittävänä. Aukko/aikayhdistelmää muuttamalla saa sitten syvyysterävyyttä kontrolloitua.
     
  3. juice

    juice

    912
    0
    0
    Mikä kamera on kyseessä?

    Kummastuttaa tuollainen käyttäytyminen, koska yleensä lumisessa talvimaisemassa otetut kuvat automaattiasetuksilla tahtovat pikemminkin alivalottua. Näin ainakin jos ja kun kamera käyttää jotain muuta valotuksenmittaustapaa kuin pistemittausta. (ja ilmeisesti automaattimoodissa on käytössä jonkinlainen kokoalan mittaus, joko keskipainotteisesti tai lohkoihin jaettuna.)

    Syynä tähän on se, että kameran automatiikka yrittää valottaa niin että mitatusta valotuksesta tehdään suurinpiirtein keskiharmaata sävyä. Jos kuva-alalla on paljon kirkasta lunta niin se hämää kameran valotusmittaria näyttämään todellista suurempia lukuja, ja tuloksena on se että lumi valottuu harmaaksi ja koko kuva on tummahko ja alivalottunut.

    Itse joudun siis ruuvaamaan kameraan about 1.5 aukkoa lisää valotusta jotta kuva valottuisi oikein (tummat kohteet valottuvat tarpeeksi, lumesta tulee valkoisempaa) Lisäksi mun 10D:n valotusmittari on muutenkin hieman liian konservatiivinen ja yleensä joudun laittamaan aina sen 1/2 aukkoa lisää, oli keli mikä hyvänsä...
     
  4. Nykyään ne ovat kyllä mutkikkaampia. Nikonin mittarilla on muistissa erilaisia perusmalleja, joihin se vertaa kuvan valoisuus- ja värijakaumaa, ja se päätelee sen perusteella oikean valotuksen. Se on varsin taitava.
     
  5. juice

    juice

    912
    0
    0
    Mutta ymmärtääkö Nikonin matriisimittaus sen, että nyt on talvi ja lumi on oikeasti kirkasta eikä keskiharmaata? Ainakaan Canuunat ei tajua tuon päälle, ja vihreän näliön moodissa kuvat on alivalottuneita.
     
  6. hexar

    hexar

    70
    0
    0
    Kamera on Olympus C4040. Se on varmaan ihkä ensimmäisiä 4 megapikselin kameroita.
     
  7. herby

    herby

    142
    1
    0
    Eikös tuo matriisimittaus mene jotenkin tällätavalla:

    Kamerassa on (d70 30,000 kpl) tietty määrä esitalletettuja kuvia ja niiden valotus "ohjeita" joista kamera skannaa mahdollisimman lähellä oikeeta olevan. Jos tilanteessa ei ole oikeenlaista kuvaa niin kamera ei osaa valottaa oikeen silloon. Tästä voipi johtua tuo harmaus.

    Voipi olla että nyt muistan väärinkin, korjatkaa jos olen väärässä.
     
  8. Matriisi on hyvä niin kauan kun se osaa, mutta kun se ei osaa, on vaikea korjata kun ei tiedä mitä se aikoo tehdä. Tämä ei tietenkään päde digillä, jossa matriisin sekoaminen on helppo todeta kameran persiistä.
     
  9. Olen kuvannut aika paljon matriisimittauksella ja kyllä se lumen päälle ymmärtää, mutta varoo puhkimenemistä sen verran, että esim jäällä pitää vähän neuvoa valottamaan enemmin. Eiköhän nuo lumikuvat ole matriisin kuvamuistille sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Muistanko väärin vai käyttikö se tuossa vertailussa myös etäisyystietoa hyväkseen eli pystyi päättelemään mikä on se varsinainen kohde minkä pitäisi valottua oikein eli manuaalitarkennus saattaa aiheuttaa tuon kanssa erilaisen tuloksen, siis jos piti paikkansa tuo muistikuva.
     
  10. Joo, kyllä se aika hyvin osaa lumellakin. Jos pelkkää tasaista hankea kuvaa (kylläpä tulisikin mielenkiintoinen kuva) niin sitten varmaan menee sinne keskiharmaalle, mutta jos vaan on kuvassa jotain muutakin kuin lunta tai edes varjoja, niin kyllä se sitten aika hyvin onnistuu.