Ei kai niitä sentään koskaan käytetty. Aikoinaanhan komentajalle tuli kiire antautua, ennen kuin apuvoimat ehtivät paikalle
Niin, käyttöesine siinä mielessä että käyttöön tarkoitettu eikä taide-esine kuten arveltiin. Krimin sodan aikanahan periaatteessa tuokin olisi voinut joutua tositoimiin, mutta taitaa olla myöhempää tuotantoa.
Kyllä siinä on tekemisen meininkiä kun rannikkotykillä ammutaan. Nykyään tietenkin kiinteiden asemien merkitys lähellä nollaa. Nostalgiaa ja turistikohteita.
Kai se on niin, ettei kiinteillä ole enää merkitystä. Ilmasta maahan ammuttavan ohjuksen kantomatka on sen 400 km.
Voihan ne ajatella toisiaan täydentäviksi asejärjestelmiksi. Ohjuksia on aina suhteellisen vähän (ovat varsin kalliita), ilmasta ammuttavina vaativat sen vielä kalliimman ja harvinaisemman lentokoneen joita ei riskeerata ihan joka risaukseen ja joka on järjestelmänä komplisoitunut. Tykki ja kranaatti ovat halpoja, murkuloita voi olla paljonkin ja jos tulenjohto on mallillaan, niin voi niillä kai edelleen osuakin EDIT No, enhän minä _tiedä_ missä määrin niitä edelleen on käytössä
Ajattelin vain, että kiinteä tykki voi olla kohdekin, siinä missä ammuskelijakin. Siihen taitaa olla helppo osua. Osaksi siitä syystä kai ne liikkuvat järjestelmät ovat korvaamassa kiinteät. Ohjukset ovat kalliita, mutta isot pojat eivät niin kustannuksista piittaa, kun pääsevät leikkimään. Irakin sodan kustannukset USAlle on arvioitu 2000 miljardin suuruisiksi, ja Bushin mielestä vielä kannatti.... Suomen valtiohan olisi rahoitettu sillä rahalla sen 40 vuotta.
Ohjukset ovat kallita. Suomella oli ilmapuolustuksessa neukkujen valmistamistamia Buk ohjuksia jotka nyt on poistettu käytöstä ja varastoitu jonnekin. Puolustusvoimat ampuivat niitä harjoituksissa vuosittain yhden, koska ohjuksen hinta oli noin 100 k euroa. Viime sodissa oli käytössä joitain kiinteälavettisia tykkejä, mutta ne olivat hankalia, koska vaativat kaksi tähystäjää. Toinen seurasi minne kranaatti osui ja toinen minne tykki lensi.
Olihan niitä kiinteitä tykkejä vaikka kuinka. Mm. kaikki ilmatorjuntatykit, Helsingissä 77 kpl. Yleensä ne toimivat vallan hyvin, ja saksalaiset 88-milliset lienevät maailman parhaita tykkejä siihen aikaan.
SakkeM ja Seppo R taitavat nyt puhua eri asioista. SakkeM tarkoittaa kiinteästi paikoilleen asennettuja tykkejä. Seppo R taas oletettavasti tarkoittaa kiinteälavettisia siinä mielessä, että niissä ei ole hidastinta, silloin oikea termi olisi jäykkälavettinen (historiallisesti niitä on toki ollut myös kiinteästi paikoilleen asetettuina, mutta myös ja Suomen kohdalla etenkin liikuteltavina).
Ahas. Tuolla videolla kohdassa 1.26 ampuva tykki siis on sellainen Sepon tarkoittama, koska se rekyylistä peräytyy pyörineen ja lavetteineen?
Kalleus on laskennallisfilosofinen asia. Ainahan voi ostattaa vasallilla ohjukset, jolloin ulkopolitiikalla voi tienata muutakin kuin saaliin.
Juuri niin. Se on niitä "hyppyheikkejä" peräisin muistaakseni 1870-luvulta. Talvisodassa ei ollut varaa olla kranttu.