Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana op76, 1 Elokuu 2011.

 1. op76

  op76

  19
  0
  0
  Moro,

  Kyselin jo dc.netissä, mutta siellä on lähtökohtaisesti niin kuumavalovastaista porukkaa, että kokeillaan täälläkin. Eli tarttisin kohtuullisen tehokkaat kuumavalot videokuvaukseen, joten mietin saisko tässä mahdollisesti kaks kärpästä yhdellä iskulla, kun ei noita studiotuikkuja ole vielä tullut hommattua? Ainakin Falcon Eyesilla näyttäis olevan kohtuullisen edullisia paketteja noista kuumavaloista, jotka on "fluorecent" lampuilla. Esimerkiksi tuo setti varmaan riittää melko moneen:

  Falcon Eyes Lamphouder + Octabox 80cm LHD-B928FS 9x28W

  Minkähän verran noissa pitäisi olla noita watteja, että alkaa riittämään myös muotokuvaukseen (lähtöarvo vois olla jotain 1/100, F5.6, ISO200-400)?
   
 2. jus_si

  jus_si Active Member

  3 150
  0
  36
  Vs: Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

  Mitä nyt vähän olen tutustunut videoinnin maailmaan niin valaisu on täysin juttu video, kuin valokuvauspuolella.
  Jotain toki pystyy videollekin tekemään ja mm. Laforetn Reverie on osaksi valaistu Profoton mallinnusvaloilla. Rajansa kuitenkin kaikella ja ne rajat - noin äkkiseltään - tuntuu tulevan nopeasti vastaan.

  Jos aikaa / rahaa niin kanattaa ostaa sekä Vincentin Laforetn että Gale Tattersalln CreativeLive pätkät. Katsottavaa on paljon, mutta niin on asiaakin. Tämä siis jos vain DSLR-HD video kiinnostaa mitenkään vakavammassa mittakaavassa.
   
 3. savali

  savali Member

  160
  0
  16
  Vs: Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

  Terve,

  Minkä tahansa tuikun valitsetkin, varmista ensin, että lampun CRI (värintoistoindeksi) on vähintään 95. Muuten voi tulla yllätyksiä värintoiston kanssa!

  Pienellä laskemisella F5.6, 1/125, ISO 200 tarkoittaa EV 11, mikä taas tarkoittaa 5100 lux valontarvetta. Nyt vain katsomaan sitten lamppujen spekseistä, millä etäisyydellä tämä saavutetaan!

  Esimerkiksi Arri Studio 2000W fresnel lampulla Arrin laskin (http://calc.arri.de/) sanoo, että kun säädetään lamppu spot ja flood asennon puoliväliin 5100 lux saavutetaan 4,1m etäisyydellä. Tämä 5100 lux valaistus kattaa sitten 2,2m halkaisijan ympyrän, eli siihen mahtuu helposti ihminen, parhaimmillaan useampikin.

  Ihan pienitehoisella tungsten lampulla tuosta valontarpeesta ei selvitä.

  Loisteputkilamput onkin sitten mulle oudompia. Falcon eyesistä en löytänyt järkeviä speksejä, mutta minun valistunut arvaus olisi, että tuollaiseen valomäärään tuo ei riitä ainakaan järkevältä etäisyydeltä. Toisaalta jo pelkästään se, että speksejä ei löydy, olisi minulle ehdoton este ostokselle...
   
 4. Perry

  Perry

  126
  0
  0
  Vs: Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

  Ja videokuvaukseen taas ei kelpaa ihan mikä tahansa valaisin, pitää muistaakseni olla "elektroninen liitäntälaite" jottei valo välkkyisi.
   
 5. Perry

  Perry

  126
  0
  0
  Vs: Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

  Aika julmasti pitää olla valoa että noihin lukemiin pääsee, aina ei Suomessa ole edes kesäpäivänä noin paljoa valoa:) Jos meinaat päästä edes lähelle noita lukemia niin pitää lähtökohdaksi ottaa joku iso paneeli jossa on loisteputkia rivissä. Yhdellä "energiansäästölampulla" ei paljoa tee. Voit helposti kokeilla mihin tuommoinen 28W energiansäästölamppu riittää.

  Noissa halpisvehkeissä on lisäksi huonot lamput, ei ne kehtaa edes CRI-lukemaa laittaa esiin, ja jos laittaisivat niin varmaankin valehtelisivat. Laadukkaita putkia ja "energiansäästölamppuja" saa esim. täältä Valotorni (noistakin kannattaa etsiä CRI-luvut, sillä joukossa on sekä parempia että huonompia lamppuja)

  Jos pitää halpiskamaa ostaa, niin jossain tuommoisessa alkaa olemaan ytyä niin että sillä voi oikeasti jotain kuvatakin http://www.foto-walser.biz/shop/Artikel/3711/421/Daylight_walimex_pro_Daylight_2100_mit_Softbox_120cm.htm
  tosin tuohonkin pitäisi nuo lamput vaihtaa paremmiksi mikä taas maksaisi monta sataa lisää.
   
 6. savali

  savali Member

  160
  0
  16
  Vs: Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

  Ja jos ei halppiskamaa halua ja tungsten / HMI lamput tuntuu kirjaimellisesti liian kuumavalolta, niin on tietenkin kinoflo (www.kinoflo.com).
   
 7. op76

  op76

  19
  0
  0
  Vs: Kuumavalot video- sekä valokuvaukseen

  Vähän myöhäistä enää pohtia, ku ostettiin pari freshnel-valaisinta videointiin, ja studiotuikut on ostettu myös.
   
 8. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  Aika hurjan tehokkaita valoja on elokuvientekijöille tarjolla…

  upload_2023-11-11_14-19-46.png
   
 9. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 249
  511
  113
  Fluorescentit eivät välttämättä ole jatkuvaspektrisiä. Uusissa ledeissä on korkea CRI - jopa 95. En osaa sitten sanoa, miten ne suhtautuvat punapäihin yms., jotka taatusti tuottavat kuvauksellista valoa. Teho on toki ongelma, siksihän salamoita käytetäänkin stilleissä.
   
 10. JPu

  JPu Well-Known Member

  5 407
  180
  63
  Kuumavalojen ehdoton hyvyys on siinä, että mitään ei tarvitse arpoa. Valaisu on ihan kokonaan näkyvillä koko ajan, joka varjo ja valoisa kohta 100% siten kun toistuu filmilläkin/kennolla. Kamerasta näkee mitä Isoa tarvitaan ja millä aukolla pääsee/joutuu kuvaamaan (valotusmittaria erikseen ei tarvitse). Ja jos lisää valoja, on helppo nähdä kuinka varjot sekoittuvat ja karkaako valoa jostain jonnekin. Itse pidän kuumavaloilla kuvaamista 100 x mukavampana juuri mainituista syistä kuin salamoilla. Salamoiden ohjausvaloistakin voi aika hyvin lukea mitä tulee, mutta kuumavaloista paljon helpommin.

  Lisäksi esim. ihmiskuvissa kukaan ei räpsi silmiään, kun valo ei välky, siristellä voi, jonka takia on huomioitava kuinka kasvot valaistuvat ja ohjattava mallia pitämään ilme valosta huolimatta, jos se kasvoihin tulee vahvasti.. Vain tuo sana "kuuma" on kiusa, valot todella lämmittävät studion tehokkaasti, mutta senkin voi huomioida sammuttamalla muun lämmityksen etukäteen ja kuvaamalla t-paidassa. Valon sävylläkään ei ole niin suurta väliä, vaikka on sillä, mutta harmaakortti ensimmäiseen ruutuun auttaa aika paljon.

  Valokuvaamiseen suunnitellut valot, ihan mitkä vaan ovat riittävät, hifistellä voi miten paljon tahansa, mutta oikeasti ei tarvitse, koska jälkisäätelykin on helppoa.
   
 11. RB

  RB Well-Known Member

  9 210
  1 157
  113
  Mulla on Nanlite Forza 60 ledvalo. Valo on kerralla kunnon päivänvalon sävyistä eikä välkyvideolla eikä nopeillakaan sulkimien ajoilla valokuvatessa. Lämpöä ei paljon tuu ja tehonsäätö 1-100 %.
  Noita valoja vaan sais olla muutama enemmän niin pääsis oikein taiteilemaankin.
   
  JPu tykkää tästä.
 12. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  Niinpä, juuri luin uutisen, että Airbus A321 lentokone oli lähtenyt Lontoosta lentoon, mutta pian oli huomattu, että matkustamo tuntuu viileälle ja kuuluu hyvin voimakasta melua.

  Jossain vaiheessa joku lentohenkilökuntaan kuuluva oli lähtenyt tutkimaan asiaa ja huomannut, että koneen peräosassa oli vioittunut ikkuna, jonka tiiviste lepatti tuulessa.

  Koneen kapteeni päätti, että kone palaa takaisin Lontooseen.

  Kentällä huomattiin, että useita ikkunoita oli jossain määrin vaurioitunut.

  Ennen lentoa konetta oli käytetty mainoskuvauksessa, jossa ikkunoiden läpi valaistiin yllä olevan kuvan lampun pikkuveljillä, tehoa vain 12 kW/lamppu.

  Lamppuja oli kuvauksessa 12 kpl. Ohjeen mukaan kunkin lampun olisi pitänyt olla vähintään 10 metrin päässä valaistavasta kohteesta, mutta tässä tapauksessa lähin lamppu oli ollut vain 6,1 metrin päässä koneen rungosta ja siksi lentsikan jotkut ikkunat olivat kuumentuneet liikaa ja vaurioituneet.
   
 13. JPu

  JPu Well-Known Member

  5 407
  180
  63
  joo, hei Jari 12 kW on 12 000 wattia eli järkyttävän paljon ja kohdistettuna sulattaa kyllä helposti asioita. Pitää muistaa, että tavallisen melko tehokkaan kotitalouteen suunnitellun öljysähkö-lämpöpatterin teho on usein 0,8 kW, eli 800 Wattia.. toi yksi valo on aika paljon enemmän.

  Itsellä ei ole ollut koskaan yli 1 kW kuumavaloja käytössä ja nekin ovat olleet studiossa sisällä aika kuumia, ihan jo kaksi valaisinta.
   
 14. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 633
  3 169
  113
  Tavallinen saunan sähkökiuas on tyypillisesti 6 kW teholtaan. 12 kW lampulla lämmittää jo pienen omakotitalon pakkaskaudellakin.
   
  JPu tykkää tästä.
 15. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  Niin, ja tuossa mainitussa kuvauksessahan niitä 12 kW lamppuja oli 12 kpl, ja jos kaikki ovat olleet täydellä teholla, niin yhteisteho on ollut 144 kW.

  Haluttiin siis saada mainoskuvaukseen vaikutelma, että näyttäisi kuin koneen ulkopuolella olisi auringonnousun hetki.

  Koneen seisoessa asematasolla valaisimilla oli ensin osoitettu koneen oikeaan kylkeen viiden ja puolen tunnin ajan, minkä jälkeen niillä oli valaistu vasenta kylkeä noin neljän tunnin ajan. Joten eipä ihme, että olivat lentsikan ikkunat hiukan lämmenneet.

  Tuollaisten lamppujen sähkönsyöttö voi olla useinkin ongelma, ja siksipä esim. elokuvientekijöillä on usein erillinen aggregaatti valoja varten.

  (Erällä kotimaisella elokuvakalustoa vuokraavalla firmalla on esim. generaattoriautoja, joiden kyljissä mainostetaan 140 kVA sähkötehoa).
   
  Viimeksi muokattu: 12 Marraskuu 2023
 16. c

  c Well-Known Member

  5 341
  99
  48
  60w ledi on aika tehoton, jos haluaa vähänkin valonhajottajia käyttää sen kanssa niin loppuu tehot nopeasti. 250w ledillä softboxin kanssa päässyt 0.5m päässä johonkin iso100 1/10s f11-16. Siinämielessä noi ledi panelit on käteviä, koska niitä ei tarvi hajottaa niin paljoa kun valolähde on suoraan suurempi.

  Usein ihmiset vähän aliarvioi sitä kuinka tehokkaita kuumavalojen pitää olla, että ne vastais edes hieman sitä mitä salamat tuottavat.

  Yksi mielenkiitoinen systeemi on myös yhdistää salamoita ja kuumavaloja valokuvauksessa, silloin voi käytännössä suljinajalla säädellä kuumavaloja. Kun ite alottelin valaisua opettelemaan, mulla oli jotain leffa kuumavaloja ja yksi salama. Silloin juuri käytin kuumavaloja taustan ja kohteen äärivalaisuun. Ja pystyin suljinaikaa vaihtamalla säätelemään kuumavaloja suhteessa salamaan. Salamaan kun suljiaika ei vaikuta.

  Käytin juuri tätä valoa taustan valaisuun, että sain valkoisen taustan:

  MYYDÄÄN - Wanha suomileffa tasavalo 4 x 650w 3200k | Kameralaukku.com

  Joka on siis 4 lamppuinen versio tosta ylempänä näytetyn tyyppisestä valosta.  Silloin fainitin Yousuf Karsh kovasti, joka käytti teatraalisia kuumavaloja. Ja mulla oli kaksi vanhaa fresnel leffavaloa ja toi 4 polttimoinen hirviö.

  Mutta mallin kannalta salamat ovat aina mukavempia, kuin istua kirkkaiden kuumavalojen edessä.
   
 17. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  Riippuu kamerasta. Uudessa Sony A9 III -kamerassa nopein suljinaika on 1 / 80 000 s, mikä kyllä vaikuttaa jo salamakuvaukseenkin. Lisäksi siinä salamasynkkaus toimii kaikilla valotusajoilla. :)
   
 18. RB

  RB Well-Known Member

  9 210
  1 157
  113
  Näinhän se on, joka tarpeeseen oikeanlaiset valot.
  Itte ostin Nanliten YT-videoiden valaisuun ja siihen se on tosi hyvä, pieni ja näppärä varsinkin akkukäyttöisenä missä vain. Kun on päivänvalotyyppinen niin tehoa on enempi kuin säädettävällä värilämpätilalla olevassa. Forza 60 on älyttömän pieni ja paljon monipuolisempi kuin paneelit, paneelit ovat aika tylsät.

  Itse oon sekoittanut Elikkan akkusalamaa ja Canonin päällä olevaa TTL-salamaa keskenään. Toimii hienosti.
   
 19. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 249
  511
  113
  Jos on hyvät mallinnusvalot, niin miksei, mutta kannattaa tsekata, että flektillinen malli ja sitten saattaa tulla äänihaittoja. Ne salamaputket ja uv-kuvut ovat aika lujilla sen lämmön kanssa, jos watteja on tarpeeksi. Tästä saattaa aiheutua värimuutoksia putkiin ja kupuihin.
   
 20. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  ^ Hienoa, että yli 12 vuotta vanha viestikin herättää vielä halun vastaukseen… :)