Mikähän on fiksuin tapa kenttäoloissa säätää kompendi sopivaksi, jottei vinjetointia tapahdu. Tai vastaavasti varmistua siitä, ettei esimerkiksi muutaman kierrettävän suotimen pino aiheuta vinjetointia? Vanha vinkki, jonka muistan meni jotenkin, että kurkitaan linssin puolelta aivan vv-suojan kulmalta (kohdalta, joka tulee piirtoympyrän laajimmalle käyttö-osalle). Jos tähyslasia - eli maisemaa tms. näkyy, näkyy myös vinjetointi. Onko tuo yhä se fiksuin keino? Tai ainoa keino? Tietysti testikuvat kaikilla polttoväleillä + filtterikombinaatioilla olisivat varmin, mutta samalla työläin ja filmiä syövä menetelmä... Yhdistelmiä tulee nimittäin helposti monta... noh, ainakin 4^4
Tuohon keinoon pitää huoimioida se että usein tähyslasi ei ole 100% kuvaa esittävä, ja että pitää laitta pienin aukko ja: muistaa painaa samalla syväterävyystarkistusta ;-)
Oman kokemukseni mukkaan vvs:t voivat olla aina pitempiä kuin mitä niihin valmstaja tarjoaa. Ehkäpä syy on se, että näissä turhan lyhyissä versioissa on huomioitu se, että väliin laitetaan suodatin, joka tietysti paksuutensa verran loitontaa vvs:ää, jos vvs kiinnitetään suotimen kierteeseen. Itse käytän esim. 2/28 mm Zuikossa saman valmistajan optiikan ulkopuolelle puristamalla kiinnitettävää vvs:ää, joka on varsinaisesti tarkoitettu 37-70 mm zoomille tai 50 mm normaalille. Koska se ei ole optiikan kierteissä kiinni, ei sen toimintaan tai vinjetointiin vaikuta se, onko optiikassa suodin kiinni vai ei. Sama pätee tietysti kaikkiin niihin objektiiveihin, joissa on ulkobajonnetti vvs kiinnittämistä varten. Näin esim. 50 mm FD:ssä voi aivan hyvin käyttää 100-millisen vvs:ää. Paras keino on edellisesä viestissä mainittu tappiin himmentäminen ja etsinkuvan tarkastelu valopöytää vastaan HUOM! kaikilla tarkennusetäsyyksillä. Joissakin laajakulmissa etulinssiryhmä muuttaa paikkaansa tarkennettaessa jopa 1-2 milliä.
Tuota etsinkuvan alle 100%:suutta en tullutkaan ajatelleeksi :O Eli etsinkuva + vähän varaa vielä.. Mulla tähyslasi näyttää vain 96% riippumatta onko siinä mitä etsintä kiinni.
Onko niin, että vinjetointi on herkempää himmennettynä? Maalaisjärki sanoo jotain muuta. Hmmm täytyy miettiä itsekin asiaa....
Näin se vain on. Aprikointisi yllyttämänä tein taas tieteellisen "sormi-kurkistaa-vastavalosuojan-reunan-takaa" -kokeen aukolla 1,4 ja 16. Se mikä etsimestä nakyy aukolla 1,4 on aavistus jostain, joka peitää kuvaruudun reunaa, mutta ei häiritse kuvanottoa. Aukolla 16 on kulman tummenenminen aivan selvä ja muotokin hahmotettavissa.
Juu, vaikka objektiivin rakenteellinen vinjetointi vähenisikin, niin sormi, tai se vvs näkyy paremmin ;-)
Keskustelu kiersi täyden ympyrän Nyt kun vielä osaisi sijoittaa silmän hyvään paikkaan mistä kuikuilla linssi+vvs -yhdistelmän lävitse tähyslasia Itseasiassa.. Tuli mieleen tuollainenkin kikka - mitä jos irrottaa filmiperän ja lukitsee peilin ylös? silloin on ainakin 100% alue nähtävissä. (tai mun kamerassa riittää, että avaa filmiperän ja ottaa sisällön pois, silloin filmimaskikin jää paikalleen).
Tää on just se "kikka" jota käytetaan Sinarissa eli katsotaan tähyslasin avoimista kulmista, ettei kompendi näy objektiivin himmennetystä aukosta. Tällöinhän pienemmällä aukolla voi vetää kompendia vähän pidemmäksi, mitä jäin pohtimaan tuossa aiemmin...