Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Muotokuvauksesta

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana moilami, 30 Lokakuu 2013.

    Hillitön haaste. Vanhainkodille dementikko-osastolle joutuessaan Liisa (nimi muutettu) oli erittäin toimelias, aktiivinen, elinvoimainen, ahkera ja jopa iloinen nainen. Nyt useita kuukausia myöhemmin suljetulla osastolla oltuaan hän on aivan kuin eri ihminen.

    Kuvasin Liisasta muotokuvaa tänään. Valitettavasti oli hillitön kiire, joten jouduin kiirehtimään. Liisa istui edessäni ja minä lämmittelin painelemalla nappia ja tarkistelin tarkennusta. Halusin saada hänen kädet mukaan kuvaan, koska kyseessä oli maatalon emäntä, jonka kädet on tehnyt paljon työtä. Liisa ei pyynnöistäni huolimatta laittanut käsiä pöydälle. Näin minulta jäi haluamani kuva saamatta.

    Myöhemmin päivällä kuvausta miettiessäni mieleeni juolahti, että Liisa oli täydellisesti sellaisena kuin hän on vanhainkodilla. Kädettömänä. Ne paljon töitä tehneet ja edelleen töitä janoavat kädet ovat toimettomina, lähestulkoon turhina. Oli rankkaa tajuta ottaneensa Liisasta kuva sellaisena kuin hän on nyt.

    Selvää on, että en voi tyytyä ottamiini kuviin Liisasta. Mutta kysymys kuuluukin, että miten saan ne töitä tehneet kädet pöydälle.


    (Tämä kirjoitus on pakinamuotoa, mutta kommentit ja kertomukset muotokuvauskokemuksista ja haasteista ovat erittäin tervetulleita.)
     
  1. Vs: Muotokuvauksesta

    Juu, sitä kait se pakkolaitostaminen ja -lääkitys teettää.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Siinä kait se olennainen ongelma tuossa tarinassa olikin. Siis jos kyseessä oli nimenomaan muotokuvan tekeminen. Samoten se toimivin vastaus on varmaan löydettävissä tuosta käänteisenä.
    Wanhan sanonnan mukaan hätäilemällä ei tuu kuin niitä tietynlaisia jälkeläisiä, ja turhan hätäisistä kuvauksista lienee itse kullakin kokemusta. Tosin ne kuvausvahingot on kait yleensä helpompi korjata kuin ne toisenlaisen hätäilyn tulokset.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    No sitten kannattaakin varmaan miettiä samalla sitä, mitä oikeastaan halusit saada aikaan, pakottaa malli poseeraamaan oman mielihalusi mukaan, vai tekemään kohteesta itsensä näköinen muotokuva. Tämä siis noin yleisesti, koskee yhtälailla itseäni kuin ketä tahansa muutakin. Tämäkin palaa minusta ainakin osittain tuohon kiireeseen ja siihen, mikä sen muotokuvan motiivi ja tarkoitus oikeasti on.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    No vaikka
    a) antamalla niille käsille jotain tekemistä (luonteva syy olla siinä pöydällä)
    b) antamalla niille käsille aikaa
    c) unohtamalla koko pöytä, ja toteuttamalla koko muotokuvaprojekti jollain toisella tyylillä.

    NK. vanhan kansan ihmisiä ei ainakaan minusta kannata muutenkaan yrittää pakottaa johonkin tietynlaiseen poseeraukseen tai ilmehdintään. Jos kyseessä ei ole passikuva tmv, aikaa ja huomiota kannattanee varautua antamaan riittävästi, ja joustamaan omista visioista.

    Kohdehan saattaa esim. aristella omien ikääntyneiden käsiensä näyttämistä kameralle, vaikka ne sinusta olisivatkin kuvaukselliset. Sellainenkin asia saattaa selvitä, jos/kun tutustuu kohteeseen ja juttelee minuutin tai viisitoista sekä ennen kuvausta, että siinä samalla kun kuvaa tarpeeksi monta otosta.

    Lisäksi voisi varmaan kokeilla vaikka istua hetkeksi siihen samaisen pöydän ääreen, omat kädet pöydällä, ja jutella kuvattavan kanssa tovi niitä näitä, ja yrittää poistaa mahdollinen oudosta ihmisestä ja kameravehkeistä johtuva jännitys.
    Kaikenikäiset ihmiset peilaavat monesti jopa tiedostamattaan juttukaverinsa liikkeitä ja eleitä. Hyvällä tuurilla ne kädet jäävät sitten pöydälle senkin jälkeen kun itse nouset ja asetut kameran taakse, ellei se kamera ollut jo valmiiksi jalustalla sopivasti suunnattuna. Käsien jäämistä pöydälle saattaisi tosiaan helpottaa sekin, jos sillä pöydällä on joku kuvattavalle mielekäs esine, mitä tahansa kynästä kirjaan tmv.

    Ihan vaan omana 0,02€ ideointina.
    Kyllähän se muotokuva pakkaa aina kohtalainen haaste olemaan, oli sitten nuorempi tai vanhempi kuvattava. Kukin kuvaa tyylillään.
     
  2. Vs: Muotokuvauksesta

    Oli muuten aika mielenkiintoisia vinkkejä tuossa.

    Kiire on paska, se on selviö, huomautin heti alussa että en ryhdy mihinkään koulukuvaliukuhihnakuvaukseen, mutta niin vaan vähän lipsahti. Nyt ajattelen, että jos ei ole aikaa kuvata niin sitten ei ole aikaa kuvata ja sitten ei kuvata mitään. Tuosta pitää sen verran tietenkin joustaa, että räpsyjä voi aina kuvata, ne ei paljon aikaa vaadi.
     
  3. Vs: Muotokuvauksesta

    Kaikkia kuvausoppaita parempi metodi on käydä läpi vanhoja, suurten taiteilijoiden maalaamia muotokuvia. Niistä ovat oppinsa ammentaneet myös monet, erittäin hyvät muotokuvaajat. Sitten kun se osio on hallinnassa, voi viritellä aivan uusia, ennenäkemättömiä  variaatioita. Kts. esim. Salme Simanaisen tai Aila Teräväisen muotokuvia.
    Tämä on vähän samanlaista hommaa kuin musiikinkin opettelu.
     
  4. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Muotokuvauksesta

    Ennen vanhaan ei luettu "kaikkia kuvausoppaita", koska valikoima oli aika minimaalinen.
    Siitä, että jokin metodi sopii joillekin, ei voi päätellä, että se olisi yleisesti parempi.

    Aivan. Ihminen ei opi musiikin teoriaa tai pianonsoittoa kuuntelemalla vanhoja, suurten taiteilijoiden pianonsoittoa.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Vs: Muotokuvauksesta

    Aivan.  Tai polkupyörällä ajo, tai uiminen.  nekin  tunnetusti oppii vallan mainiosti hallitsemaan katselemalla tarkkaan mestareiden suorituksia.

    Päivän Sievisen harjoituksia seurattuaan alkaa jo pärjätä aika hyvin, jos sattuu veteen putoamaan.
     
  6. Vs: Muotokuvauksesta

    Eipä niin.

    mutta jos pysytään asiassa niin hyvä muotokuva ei ole niin selvästi asia joka saattaa olla "ajankohtainen" tai "henkilökohtainen kokemus" tms. Aivan kuten hyvä sävellys on hieman vaikeampi pala. Se on ovat kokeneet varmasti noin ziiljoona musiikintekijää, joiden henkilökohtaiset suuret aivoitukset ovat kokeneet mahalaskun ja jääneet historian hämärään. On aivan turha olla jonkun uuden tyylisuunnan luoja keskinkertaisilla virityksillä, jotka olisivat naurettu ulos ajat sitten. Se, että joka asia on uusien tuulien airut ei kerro mitään sen laadusta. Aivan samalla tavalla kuin se, että joku muotokuva on vanha, ei itseisarvoisesti tee siitä yhtään parempaa.

    Sama koskee musiikkia.

    Tänä päivänä laatu on toissijainen asia. Erikoisuus, erottuvuus ja ns. henkilökohtainen ilmaisu ovat korvanneet tekijät, joilla olisi kestävyyttä ja jotain syvyyttä.
     
  7. jaesko

    jaesko

    5
    0
    0
    Vs: Muotokuvauksesta

    Sain itse mahdollisuuden kuvata vanhuksia vanhainkodissa vanhusten viikon tapahtumiin liittyen. Minulla oli suuret kuvitelmat siitä miten vanhukset poseeraavat ja käytän aikaa 30 - 45 minuuttia per henkilö.  Itse kuvaus oli kaikkea muuta.  Osa vanhuksista nostettiin "hissillä" kuvaustuoliin, kaikki eivät olleet ihan tässä maailmassa, mutta jokainen oli ihanasti mukana kuvauksessa, jota oli odotettu innolla. Lopulta käyttämän 5 - 10 minuuttia per henkilö tuntuu riittävältä kun ottaa huomioon vanhusten iän ja kunnon. Vaikka kuvausaika jäi lyhyeksi ja kuvattavat vaihtuivat tiuhaan, ei tilanne silti tuntunut mitenkään hektiseltä. Koska minulla ei ollut taustatietoja kuvattavista  kuvasin heidät  sellaisina kuin he sillä hetkellä olivat ja kuvista tuli aivan loistavia. 
     
  8. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Vs: Muotokuvauksesta

    Minäkin kuvasin joskus vanhainkodissa.  Henkilökunta nosti tädin tuoliin ja joku sanoi:  kuvaa nyt hänetkin. Kuolee kuitenkin pian, niin saadaan kuva kahvipöytään.

    Seuraavalla viikolla pyysivätkin sitten kuvaa kahvipöytään.
     
  9. Vs: Muotokuvauksesta

    Minuutti riittää hyvän muotokuvan ottamiseen. Mutta minä haluan tuntea henkilön karikatyyrit, ilmeet ja eleet sekä mieluusti vielä koko henkilön ennen kuin teen valokuvan. Siihen tarvitsee viikkoja tai jopa kuukausia aikaa. Silloin tiedän, mitä kuvaan.
     
  10. linker

    linker

    39
    0
    0
    Vs: Muotokuvauksesta

    Sitä se Alzheimerintauti teettää. Muun muassa se, on muitakin.

    nimim. "dementiaosastolla työskentelevä"