Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kiinnostuin filmikuvauksesta

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Blobber, 15 Heinäkuu 2013.

  1. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 384
    1 764
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Itseäni ihmetyttää ehkä eniten miksi vannoutuneet digimiehet jatkuvasti roikkuvat ja aktiivisesti kommentoivat filmikuvausosiossa (tämänkin ketjun otsikko on ”Kiinnostuin filmikuvauksesta”). Ei se tosin minua mitenkään häiritse, kunhan ihmettelen...
     
  2. RB

    RB Well-Known Member

    9 402
    1 265
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Juu, kinofilmillä usein 24/36-luvulla jaollinen määrä...tai jotain menee hukkaan ;)
     
  3. RB

    RB Well-Known Member

    9 402
    1 265
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Kun kuvaa digillä, niin jää rutkasti aikaa kommentoinnille ;)


    (Koitan pitää tämänkin asia kohtuudessa)
     
  4. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 384
    1 764
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    On olemassa bulkkifilmiä, sen kun lataa vaikka yhden kuvan verran filmiä kasettiin, sillähän määrällähän kuulemma digimieskin pärjää (en ole tosin sellaista digimiestä vielä tavannut)...
     
  5. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 384
    1 764
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Joo, huumorillahan nämä ”taistelut” käydään! :)
     
  6. RB

    RB Well-Known Member

    9 402
    1 265
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Juu, jokunen purkki on tullut niitä käytettyä.

    Joskus 120-rullafilmistäkin oon pätkiä käyttänyt......vaatii tosin tavallista enemmän järjestelykykyä pimeässä pimiössä.
     
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 178
    3 512
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Sopiii, ja on kotitarvekuvaajien yleisin toimintamalli.  Aikoinaan pidin useinkin työväenopistossa kursseja eläkeläisille ("hitaasti etenevä kurssi, sopii myös senioreille").  Niihin sai erikseen jotain valtion rahaa ikäihmisten tietotekniikkataitojen kehittämiseen tms.

    Kuvaavien mummohenkilöiden tavallinen menettely oli viedä muistikortti paikalliseen liikkeeseen ja pyytää "kymppikuvat onnistuneista".  Täsmälleen samoin kuin filmiaikana sen rullan kanssa.  Täsmälleen samoin kuin filmiaikana ostivat myös tavallisesti uuden muistikortin, kun entinen täyttyi.  Mitään tietokonejuttuja siinä ei tarvittu eikä tehty, kaikilla mitään konetta edes ollut. Jos oli, kuvien siirto jonnekin olisi ollut ylivoimaisen vaikea juttu, ehkä sitten siskon pojanpojan kanssa jotenkin onnistunut. Mutta, eipä sille mitään tarvetta ollut.

    Kotitarvekuvaus sujuu täsmälleen samoin digi- ja filmikameroilla niin haluttaessa.  Eroa on ainakin vaikea huomata.
     
  8. RB

    RB Well-Known Member

    9 402
    1 265
    113
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Taitaa tälläisten nykyaikaisten kotitarvekuvaajien kuvat olla keskimääräistä parempia kuin aikoinaan superzoom-kameroilla filmeistä tehtynä.
     
  9. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Kyllä! Nykypokkareissahan on jopa joissain automatiikka, että ottaa kuvan vasta kun kohde hymyilee. Ei tartte kuvaajan enää edes pohtia sitä ratkaisevaa hetkeä jolloin painaa nappia. Sillon taitaa "Bitchy resting face":n omaavat henkilöt jäädä kuvaamatta.  :)
     
  10. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    juu oon ollut tiskintakana noina aikoina ,D
    .. Mutta eikai tuollaista enää ole? Anoppikin osaa jo siirtää kuvias ja höpöttelee mulle jkostain kirjotin ajureista.
     
  11. Mika85

    Mika85 Active Member

    1 227
    21
    38
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Vehkeet ovat saapuneet ja olen valmis tositoimiin! Mitähän mun ekana pitää tehdä? Jos lähdetään noista MV rullista liikenteeseen.
     
  12. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Ensimmäinen vaihe tietenkin lienee se MV rullan valottaminen... mieluusti kameralla.

    Äkkinäinen suosittelisi ensin ottamaan yhden valottamattoman rullan. Mielellään sellaisen rullan jota et sitten valota (voi olla MV tai värinega). Sitten alat harjottelemaan filmin saamista spiraalille, ja spiraalin spiraalin asettamisen kehitystankkiin. Ensi valoisassa ja sitten pimeässä. Tärkeintä on hermojen hallinta kun se ensimmäinen filmi alkaa tökkimään eikä mene sinne spiraalille.

    Opettele alusta asti pitämään tavarat järjestyksessä kun lähdet laittamaan filmiä tankkiin. Välilla homma menee parissa minuutissa, mutta joskus menee puolikin tuntia ja hermot on OIKEASTI kireellä. Tässäkin lajissa harjoitus tekee mestarin, joten kyllä se jossain vaiheessa alkaa sujumaan.

    Muutamia vinkkejä kuitenkin. Kun olet repinyt filmikasetin auki, ja vetänyt filmin pois kasetista, niin leikkaa filmin osa jossa on teippiä, pois. Sitten muista pyöristää filmin kulmat. Missään tapauksessa ei saa leikata filmiä niin, että leikkaat reiän keskeltä ja se pikku lärpäke jää siihen reunaan.

    Kun olet oikeasti varma että tuo sujuu, niin voit alkaa harkitsemaan oikean filmin purkkiin saamista. Silloinkin pidä huoli siitä, että pidät kätesi kuivana. Eli pyyhe, johon pyyhit tuskanhikeä on syytä olla vieressä. Jos homma ei onnistu, niin heität filmin kehitystankkiin ja lähdet pimiöstä rauhoittumaan. Tupakalle, kaljalle, kahville, teelle, tai vaikka eukon kainaloon köllimään. Sitten kun hermot on taas normaalit, niin teet homman uusiksi. Varmista että paikka jossa teet ensimmäisiä purkituksiasi on oikeasti pimeä, eikä valovuotoja ole. Pienikin valovuoto voi pilata koko touhun, koska joskus filmin saaminen spiraalille oikeasti kestää... Olenko varotellut tarpeeksi?
     
  13. Mika85

    Mika85 Active Member

    1 227
    21
    38
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Ok.

    Otin yhden rullan missä ei ole mitään ja latailin sitä tuonne spiraaliin muutaman kerran, ensin ihan näkyvillä, sitten säkissä, se sujuu minusta ihan hyvin jopa säkin kanssa. Voinko ladata nyt ihan oikean kuvatun rullan tuonne tankkiin valmiiksi odottelemaan vaikken edes tiedä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä?

    EDIT: Ja itseasiassa teinkin sen jo. Nyt on pari kuvattua rullaa spiraaleilla ja tankissa. Sitten ilmeisesti tarttis tehdä jotain noiden litkujen kanssa?
     
  14. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Sitten seuraavaksi jos alat kehittelemään. Eli ensimmäinen steppi on katsoa kuinka paljon tankkiin vaaditaan kehitettä. Jos sinulla on esim patersonin tankki, niin pohjassa kerrotaan kuinka monta millilitraa tarvitaan kuinkakin monen filmin kehittämiseen.

    Sitten sekoitat kehitteen ohjeiden mukaan sopivassa suhteessa. Seuraava steppi on sekoittaa kiinnite valmiiksi. Itse aina laitoin noin litran kiinnitettä, jonka säilöin esim. pestyssä limupullossa. Tosin asiaankuuluvin merkinnöin varustettuna, ettei siitä kukaan vahingossakaan juonut.

    Kehitteen mukana on yleensä taulukko, jossa on peruskehitykselle yleensä annettu arvot. Esim. HC110 Dilution B Tri-X 7,5 min at 20degC. Tuo on hyvä lähtökohta.

    Eli kehityksessä ensin kaadetaan kehite tankkiin ja ajastin käyntiin. Joka tasaminuutin kohdalla käännät tankin esim. 2 kertaa ylösalaisin, ja laitat taas takaisin pöydälle. Liian voimakas agitointi saattaa aiheuttaa ilmakuplia kehitteeseen ja paikallisia kehityseroja. Eli agitointi ei ole mitään cocktailshakerin heiluttelua. Kun aika on täynnä, kaadat kehitteen pois tankista. Mieluusti keräät ne kehitteet jäteastiaan joka viedään sitten kaatopaikalle myöhemmin.

    Sitten välihuuhtelu noin 1-2 minuuttia. Pääasia että suurin osa kehitteestä poistuu eikä kuluta kiinnitettä turhaan. Kaadetaan vesi pois.

    Sitten kiinnitys ohjeen mukaan välillä hieman agitoiden. Kiinnitysajoissa ei kannata säästää, koska esim 5-10 minuuttia liian pitkä kiinnitysaika ei tee mitään pahaa filmille. Kiinnite sen jälkeen talteen ja merkkaat tukkimiehen kirjanpidolla kuinka monta filmiä on kiinnitetty.

    Loppuhuuhtelu juoksevan veden alla noin 15 minuuttia. Eli hanasta vettä tankin täyttöaukkoon siten, että ylimääräinen valuu reunoilta yli. Lopuksi kun olet sulkenut hanan, niin kaadat ohjeen mukaan photo-flo:ta tankkiin, kevyt agitointi ja sitten avaat tankin. Otat varovasti negat spiraalilta ja kevyesti esim. sormien välissä vetäen poistat ylimääräisen veden negasta. Sitten negat toisesta päästä narulle roikkumaan ja toiseen päähän painot, jotta pysyy suorana.
     
  15. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Ai niin purkin kääntelyn yhteydessä kannattaa napauttaa purkkia varovasti pöydälle, jotta ilmakuplat irtoaa filmistä.
     
  16. Mika85

    Mika85 Active Member

    1 227
    21
    38
    Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Eli tuolla pohjassa lukee 2x135 650 c.c

    Onko tuo 650ml?

    Ja jos tuon B:n mukaan meen tuosta taulukosta niin siinä lukee 1:31 eli 1/31 osa tuota kehitettä? Eli noin 21ml ja 629ml vettä. Kuinka tarkkaa tuo on? . Ja näyttää ajaksi TRI-X 400 filmille 3 3/4. Eli 3 minuuttia ja 45 sekuntia. Vai?
     
  17. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Eli oliko sinulla se "stock solution" vai consentrate josta lähdet liikkeelle?

    Konsentraatista tehdään stock solution laittamalla 1 osa kehitettä ja 15 osaa vettä. Sitten siitä Dilution B tehdään 1 osa stock solutionia ja 7 osaa vettä.

    Eli siis käytännössä menisköhän tuo sit suoraan niin, että laittaa 5 ml kehitettä ja 645 ml vettä? En ole tuota koskaan käyttäny ja siks en oikeen tarkkaan osaa sanoa mikä on oikea tapa. Osaako joku joka sitä on käyttäny ennenkin?
     
  18. Mika85

    Mika85 Active Member

    1 227
    21
    38
  19. Vs: Kiinnostuin filmikuvauksesta

    Kah tuli katottua väärästä taulukosta. Tuo 3 3/4 min aika on 30 sekunnin välein agitoinnilla. Taulukossakin sanotaan että alle 5 minuutin kehitysajat eivät välttämättä tuota hyvää tulosta. Siksi harventaisin agitoinnin minuuttiin ja kehitysajaksi noin noin 5 minuuttia. Tee miten teet, mutta ota aina ylös kehitysajat, agitointivälit yms, jotta osaat seuraavalla kerralla tehdä samalla tavalla.

    Tuo kehite on käsittääkseni konsentraattia, joten siitä pitäisi ensin tehdä tuo stock solution, joka säilötään ja josta laimennetaan vielä se käytettävä kehite.