Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kevyt jalusta luontoon?

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana motris, 13 Helmikuu 2021.

 1. motris

  motris Well-Known Member

  4 209
  542
  113
  Kevyttä jalustaa metsästän. Luontoon makroista maisemiin.

  Budjetti ilman päätä miellään lähempänä 200 kuin 300.

  Näitä miettinyt:
  • Sirui N-1204SK
  • Sirui T-1205SK
  • Manfrotto Element Iso
  • Manfrotto MT190 go

  Ajatuksia? Muita?
   
 2. m-kooteevee

  m-kooteevee Well-Known Member

  455
  622
  93
  Ihan vain yleisenä omana huomiona, mitä maisemia kuvatessa on tullut, niin korkeutta olisi hyvä olla. Olen nyt pari vuotta kanniskellut Siruin T-2005X:ää mukanani, ja vaikka tuo muuten onkin näppärän kokoinen, niin usein sattuu sen verran epätasainen maasto eteen, ettei kameraa enää saa haluamalleen korkeudelle kun jalustan tasaa edes sinne päin. Sen verran huomioita tuosta kintusta muuten, että yksi jatkoksen lukko meni säpäleiksi hangelle pakkasessa, mutta onneksi tuohon sai varaosan.

  Tilasin just tuota ongelmaa helpottamaan Genesis C5:n, mutta toimituksessa saattaa mennä vielä parikin viikkoa. Piti olla yksi vielä digitarvikkeen varastossa, mutta eipä ollutkaan. Noh, odotellaan nyt sitten. Jos kiinnostaa, niin voin kyllä sitten kertoa minkälaisia mainintoja tuo herättää...

  Sikäli kyllä tuo luonnossa kuvaaminen on vähän nurinkurista touhua jalustan kantilta, kun sen pitäisi olla pieni ja kevyt, ja sitten kuitenkin korkea ja tukeva...
   
 3. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 569
  174
  63
  Minulla on olut tuon luokan Benron hiilikuitujalusta ollut jo hyvän aikaa, yli 5 vuotta. Se on tosi hyvä lukuunottamatta sitä ikuista perusongelmaa, että talvella teleskooppiset jalat jäätyvät helposti ja juuttuvat siihen pituuteen missä sattuvat olemaan. Olen tosiaan heitä jotka tökkäävät jalustan mielellään veteen seisomaan :)

  Mutta Benron kuulapäätä en kyllä ostaisi enää uudelleen. Tai olla B1 minulla ja se tuli jalustan mukana samassa paketissa. Lämpötilan vaihdellessa tämä on välillä tiukka ja löysä. Lisäksi acra swiss -levyn kiinnitys on hiukan takkuileva ja vaatii huolellisuutta. Ainoa hyvä piirre tuossa on, että ei ole vuosien kovassa käytössä huonommaksi muuttunut.

  Jos pitää tehdä taloudellista kompromissia, niin suosittelen satsaamaan kuulapäähän.

  PS Manfrotton lukoista en tykkää, eikä se oman mallinen kiinnityslevykään ole etu.
   
 4. oka

  oka Well-Known Member

  305
  713
  93
  Kevyenä jalustana vaellusreissuilla mulla on ollut jo toistakymmentä vuotta Slik Sprint Mini GM. Alle kilon rimpula ja sillä on tarpeen tullen kuvailtu tähdet ja revontulet.
   
 5. motris

  motris Well-Known Member

  4 209
  542
  113
  Kiitos kommenteista. Hyviä pointteja. Mitenkään kiire tämän kanssa ei ole. Tässä kevään aikana.

  Uskoisin että mulle yleensä "oikeasti tukevaksi" maksimikorkeudeksi riittäisi 130-140 cm. Tuon yli sitten soveltaen ja säätäen, ja saa olla vähän huterampi. Keveys, lyhyt kuljetuspituus ja esim. mukana tuleva laukku olisi plussaa. Toive siis kuvata 0-140 cm välillä.

  Benro jostain syystä unohtui kokonaan. Pitää katsella, vaikkakin hinta ja paino vaikuttaisi helposti menevän yli ajattelmaani. Paino saisi olla maksimissaan n. 1,5 kg.

  Tuo Slik on jo ehkä liiankin pieni ja kantavuutta pitäisi olla ehkä min. 4 kg.

  Jos viitsit ja muistat, niin laita vaan kommentteja tuosta Genesis C5:stä.


  Kamoja tosiaan pitäisi saada nyt kevennettyä. Tuossa voisin säästää noin puolen kilon verran. Lupasin mm. lähteä ensi kesänä veljen kanssa vaellukselle, enkä sinällään kuvauskamoista haluaisi tinkiä.

  Ja esim. viime kesänä roikuin keskellä suota vanhan poroaidan rautalangassa, kun jalusta oli sivutaskun kompressiohihnassa kiinni. Ja jotenkin se rautalanka löysi tiensä sen käännetyn kuulapään kiinnityslevyn väliin, vaikka rinkan päällä oli sadesuoja.

  Mahdottomiahan tässä kyselen, mutta kompromissia haen. Toistaiseksi ei oikein viitsisi lähteä hypistelemäänkään, jos vaihtoehtoja on paljon.
   
  Stefan P tykkää tästä.
 6. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Minä suosin ja hankin Genesis kun niitä rupesi saamaan kaupoista. On kaukoitäkamaa ihan kuten Sirui, vaan jopa parempaa ja sikahalpaa.
   
  motris tykkää tästä.
 7. motris

  motris Well-Known Member

  4 209
  542
  113
  Joo, m-kooteevee:n innoittamana vähän katselinkin noita.
   
 8. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Niin Sirui ja Benro ovat luoneet brändinsä ja ehkä siksi kaliimpia. Benrosta olisin valmis maksamaankin, mutta en Sirui:sta.

  Minulla on Genesis C1 ja C3 ja hyvin toimivat. Kannattaa säästää ja ostaa ilman kuulapäätä jos mahdollista niin saa yhdistettyä oman mielen mukaan kamerapäätä.

  Edit. Kun tarkistin niin minulla on patikoijana C1 ja C3. Lintumies ja 400mm voi tarvita C5. Ehkä hankin C5 varmuuden vuoksi tosipainaville kameroille, mutta silloin menee jo raahaamiseksi.
   
  Viimeksi muokattu: 19 Helmikuu 2021
  motris tykkää tästä.
 9. m-kooteevee

  m-kooteevee Well-Known Member

  455
  622
  93
  Taitaa aika moni kinttu nykyään tulla samoilta kaukoidän bulkkitehtailta. En yllättyisi, vaikka jossain Kiinan Shenzenissä tai muussa teknologiakeskittymässä olisi rapistuvan näköinen betonikolossi, jonka oven yllä lukee "Generic tripod company". On nimittäin yllättävän paljon Siruin näköinen ulkoasultaan tuo "Manfrotto" Elementskin. Sikälihän asialla ei ole väliä, mutta jos jokin sapettaa, niin se, että vanhojen eurooppa-brändien nimellä myydään geneeristä kiinankauraa.

  Kahtotaan nyt tuo Genesis, jahka saapuu. Samasta putkasta varmasti sekin, mutta onhan toi Siruikin ollut ihan OK. Genesiksen C3:a jossain moitittiin siitä, että jalat notkuvat, mutta niin ne notkuvat tossa alumiinisessa Siruissakin. Ja Manfrotton pienessä 290-sarjalaisessa.
   
  motris tykkää tästä.
 10. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Jos haluaa, kuten minä, kulkea ultralight jalustan kanssa niin saa tekniikan kanssa olla huolellinen ettei jalusta kamera järjestelmä liiku pahasti. Onnistuu jotenkin, mutta C1 stä pienempää jalustaa en kelpuuttaisi. Sitten pyrin kaikissa jalustoissa jossa 4 jalkosaa olla käyttämättä ne ohuimmat nelososat.
   
 11. jaska26

  jaska26 Active Member

  289
  86
  28
  Minulla on ollut pikkujalustana Slik sprint PRO II, ja se ainakin muuttuu merkittävästi vakaammaksi jos jättää vetämättä jaloista ulos ne viimeiset osat. Muuten se on kohtuullisen hyvä, mutta mukana tuleva Slikin pikakiinnitys on aika onneton, joten se piti heti vaihtaa parempaan (Siruin kuulapäähän), eli halvalla ei saanut hyvää tässäkään tapauksessa.
  EDIT: Jäi vielä mainitsematta, että käytössäni tämän kanssa on vain keveitä kameroita. Periaatteeni on, että liikuteltavassa varustuksessa kamera, tai edes järjestemän ollessa kyseessä runko+objektiivi ei saa ylittää 1 kg:n rajaa.
   
  Viimeksi muokattu: 19 Helmikuu 2021
  motris tykkää tästä.
 12. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  No, mielestäni jos haluaa laatua niin ei voi muuta kun ostaa Gitzoa. Mutta siihen ei lompakkoni riitä. Novoflex ja Really Right stuff on myös laatua.

  Yksi merkki joka ei ole mainittu vielä on Rollei, myös kiinatuotanto, mutta olisi mielenkiintoinen mielestäni. Minulle kuitenkin riittää Genesis.
   
  motris tykkää tästä.
 13. motris

  motris Well-Known Member

  4 209
  542
  113
  Suoraan sanottuna mulla menee jo vähän pääkin sekaisin näiden kanssa. Ja esim. Siruilla vaikuttaa mallistokin uudistuneen ihan kokonaan.

  Hyviä kommentteja kaikilla. Kiitos niistä.
   
 14. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  Tiedä tuosta. Ostin ensin Benron kopion eräästä Gitzo:n mallista, mutta se osoittautui lähes käyttökelvottomaksi.

  Ostin sitten ihan aidon uuden Gitzo:n siitä ”Systematic” nelossarjasta, eli toiseksi järein sarja.

  On se toki parempi kuin tuo aiemmin mainittu Benro, mutta paljon sekin jättää tukevuuden suhteen toivomisen varaa.

  Ihan oikeasti hyvää jalustaa ei varmaan olekaan, ainakaan sellaista, jota viitsisi jossain luontokuvausreissuilla mukana kantaa.
   
  motris ja MartinN tykkäävät tästä.
 15. emerik

  emerik Well-Known Member

  5 866
  32
  48
  Itse olen ollut tyytyväinen Benroon. Toiminut pakkasessakin ihan moitteetta eli ei ole jäätynyt. Mun mielestä Sirui ja Benro on aika samaa tasoa laadun suhteen, että aika sama kumman ostaa.
   
  motris tykkää tästä.
 16. MartinN

  MartinN Member

  475
  24
  18
  Hauska ja hyödyllinen neuvo. Niin, kaikki jalustat ovat riesa, mutta minä olen oppinut sietämään mun Genesikset.
   
 17. motris

  motris Well-Known Member

  4 209
  542
  113
  Kiitosta vaan. Taidan päätyä Siruihin. Niin kuin ajattelinkin, joutuu tekemään kompromisseja.

  Tämä on kyllä ihan totta.
   
 18. m-kooteevee

  m-kooteevee Well-Known Member

  455
  622
  93
  Sirui tuskin on huono valinta. Ainakin omani on toiminut ihan kivasti, mitä nyt pakkanen tuntuu koettelevan. Onneksi sai varaosia maahantuojalta...

  Jos kiirus ei ole, ja jaksat vielä viikon-pari odottaa, niin laittelen tuntemuksia siitä Genesiksestä. Odotukset on, että aika saman tasoinen kuin Sirui, mutta saattaahan sitä vielä pettyä. Tai sitten yllättyä, kenties.

  Ainahan jalustan kanssa kuvaaminen on tappelua jossain määrin. Ja sen kantamisessakin oma hommansa. Toisaalta on sitten monia kuvia, joita ei ilman saisi, ja muutenkin se kintun kanssa pelehtiminen pakottaa hidastamaan ja miettimään sitä sommitelmaa. Soita siellä ja veteliä täällä, sano...
   
 19. ALe

  ALe Active Member

  201
  106
  43
  Mulla on reissuun (kun painolla on väliä) Sirui T-1205X, muuten hyvä (kevyt ja painoon nähden suht.tukeva) mutta talvella tuo kierrettävä lukitus voi tietyissä olosuhteissa temppuilla jäätyessään. Mutta niin se taitaa olla myös muun tyyppisissä mekanismeissa. Benro on sitten merkki järeämmässä jalustassa. Laatu aikalailla sama, ehkä Benro himpun viimestellympi (mm. pehmikkkeet).
   
 20. m-kooteevee

  m-kooteevee Well-Known Member

  455
  622
  93
  Sainpas vihdoinkin tuon Genesiksen kintun hyppysiini. Mikään pieni tuo ei ole, nousee ilman keskiputkea korkeammalle, kuin Sirui T-2005X keskiputken kanssa. Sehän tässä harjoituksessa vähän oli tarkoituskin. Valkkasin kuulapääksi Genesis BH-34:n, joka on pykälää snadimpi kugeli, kuin mitä tämän kanssa yleensä kaupitellaan. Halusin säästää painosta, ja tuon pienemmänkin kuulan kantavuus pitäisi vielä hyvin riittää mun EOS R:lle.

  Eihän tuo kinttu mikään Gitzo ole, mutta itse jalka tuntuu laadullisesti aika saman tasoiselta, kuin Sirui. Kenttäkokeet toki vielä suorittamatta, joten aika sitten näyttää että mitenkä tämä kapistus tositoimissa pelaa. Kokoa tällä on reilusti enemmän, mutta tämänkin vielä saa repun taakse kiinni. Jalat saa aavistuksen verran notkumaan, vaikka paksut ovatkin. Vähemmän ne kuitenkin notkuvat kuin pienemmässä alumiini-siruissa. Jonkun verran vakautta tuntuu syövän nuo jalkojen kumitutit. Tuntuvat olevan turhan pehmeää kamaa. Tutit poistamalla saa esiin ihan suht hyvältä vaikuttavat piikit.

  Kuula tuntuu käyttökelpoiselta. Reilusti pienempi, kuin tuo Siruin K-30X. Liikkeiltään tuo tuntuu ainakin uutena vielä ihan hyvältä, ei ongelmaa säätää kameraa just tasan vaateriin. Reilusti hinnakkaampi K-30X on kaikilta liikkeiltään vähän paremmin vaimennettu, eli jotain lisää saa kun investoi lisää. Hintaansa nähden ensivaikutelma kuitenkin pääpiirteittäin positiivinen. Lisäksi tuo Siruin kuula on ajan mittaan alkanut vähän takeltelemaan, liekö päässyt jotain ryönää kuulan mekaniikkaan, vai onko kulumasta kyse..? Genesiksen kuula ei tarraile satunnaisesti kiinni, mutta sepä on pakasta vedetty. Aika näyttää, että kuinka toimii kentällä. Mekaniikka on silmin tarkastellen selkeästi sukua Siruille.

  Jatkoanalyysiä sitten, kun olen päässyt koeponnistamaan tuon C5:n kentällä.
   
  motris tykkää tästä.