Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Keskikoon digikamerat

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana mlphotic, 15 Helmikuu 2020.

 1. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 720
  1 736
  113
  Keskiformaatin digeistä ei juurikaan ole ollut keskustelua kotimaisilla foorumeilla. Näyttää siltä, että keskustelijat sentään tässä ymmärtävät pysyä lestissään.

  Keskiformaatin digijärjestelmät ovat kuitenkin tarjolla vakavasti suhtautuville kuvaajille tänä päivänä kohtalaisen edulliseen hintaan. Olen jonkin verran kuvannut vanhemmilla Phase one digiperillä mm. Hasselblad ja Mamiya rungoilla ja optiikoilla, Ne kuvaukset eivät kuitenkaan johtaneet oman järjestelmän hankintaan. Syy oli ennen muuta käytettävyys ja hinta/laatusuhde, jota ei millään järkisyillä ollut mahdollista perustella itselleen, edes salaa.

  Nyt olen jonkin verran kuvannut Fujifilm keskiformaatin järjestelmällä: GFX kameroilla ja GF objektiiveilla. Kuvauskokemuksen perusteella totean, että ensimmäisen kerran sitten Nikon D3:sen markkinoille tulon jälkeen koin, verrattuna aikaisempiin laitteisiini, selvän ja oleellisen, teknisen silmin nähtävän kuvan laadullisen tason paranemisen tuoman ahaa elämyksen. Kolme asiaa erityisesti järisyttivät: sävy- ja valoskaalan dynamiikan kohinaton toisto, aivan käsittämätön yksityiskohtien toisto sekä GFX 50 että varsinkin tietysti GFX 100 laitteilla sekä kolmantena Fujinon objektiivien mekaaninen ja optinen laatu. Hinnat ovat kovat, mutta vastiketta kyllä saa.

  Täällä laukussa on paljon osaavia ja kokeneita kuvaajia. Luulenpa, että moni yllättyy keskiformaatin digikameran kuvanlaadusta verrattuna vaikkapa luokkansa johtavien kameroiden Nikon Z7 ja Nikon D850 kuvanlaatuun. Ero on suuri.

  Itselleni jo Fujilla aikaisemmin kuvanneena Fujifilm GFX järjestelmä on luonnollinen siirtymä ja hinnaltaankin laadun huomioon ottaen kohtuullisen edullinen. Rungon, 45, 63, 110 mm:n optiikat saa reilulla kymppitonnilla. Ruokahalun kasvaessa voi joskus sitten rungon vaihtaa GFX 100:aan. Toki löytyy myös muita järjestelmiä, mutta hintataso karkaa nopeasti innokkaimmankin näppäilijän ulottumattomiin.

  Löytyykö käyttökokemuksia, kommentteja, vinkkejä, kuvankäsittelymielipiteitä tai muuta näkemystä otsikkoaiheeseen?
   
  Viimeksi muokattu: 15 Helmikuu 2020
  saloma-3 tykkää tästä.
 2. saurama

  saurama Member

  81
  2
  8
  Mä en nyt totea muuta kuin sen, että GFX50R + 45mm on vähän sellainen nippu, josta haaveilen salaa. Epärealistinen haave, mutta haaveena hyvä :)
   
 3. J.Vuokko

  J.Vuokko Well-Known Member

  8 227
  56
  48
  Suomessa on kuitenkin aika vähän eläkkeellä olevia hammaslääkäreitä, jotka noita keskareita voivat ostaa. Siksi keskustelijoitakaan ei riitä.

  Olisihan sellainen kiva. Lottovoittoa odotellessa.
   
 4. Ostavathan monet esim. moottoripyöriä. Ainakaan kaikki niillä ajavat eivät vaikuta hyvätuloisilta.
   
  sahe69 tykkää tästä.
 5. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
  Täällä ennen aina saimme katsella Timppiksen kuvia ja hänen polkunsa taisi kulkea laakafilmistä Pentax 645D:hen. Nyt on tullut 645Z jossa taitaa olla sama kenno kuin Fujissa.

  Kroppikeskareita. Mutta en vähättele sen pinta-alan merkitystä verraten kinoon kuten monet aina. Kuitenkin on myös full frame medium format olemassa. Ainakin valmistajansa nimityksessä mutta tosiaan ei se mainittavasti jää 645 filkkaruudun todellisesta mitasta. Mamiya/PhaseOne. 2.5x larger than that of full frame DSLR cameras, and 1.5x larger than cropped sensor mirrorless medium format


  Pentax 645D - Wikipedia


  Huomasin että nimimerkki timppis on nähty ihan hiljattain viimeksi 27-1-2020. Ihan randomina avasin yhden kuvapostauksensa. Kansalliskukka Toisenkin. Ranta

   
  Viimeksi muokattu: 17 Helmikuu 2020
 6. saurama

  saurama Member

  81
  2
  8
  Olihan keskareita filmiaikaankin montaa eri kokoa. 645 oli pienin ja olisiko 6x9cm ollut isoin, jos puoli rullaa kerralla valottavat panoraamakamerat jätetään ulos. 645:n ja 6x9:n ero pinta-alassa on selkeä 1:2, mutta ei silloin nyrpistelty, ettei Pentax 645 ole oikea keskari. Tai en tiedä, ehkä joillain silloinkin riitti aikaa ja energiaa vääntää tuollaisesta :D
   
 7. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
  Kinokenno on paras

  Fujifilm GFX


  Kyllä täällä Laukussakin ainakin 645 diggailut on perinteisesti saaneet muutamat kertomaan virallisen oikean (tm) mielipiteen onnettoman vähän kinoa suuremmasta välikoosta. Sitten on viime aikoina kuulunut enemmän sitä kuinka kino on uusi keskari. Nämä on hölynpölyä kaikki, sillä size matters. aina omassa suhteessaan.

  Kun nykyään on sellainen ihmetys kuin täys(kino)kenno, on luonnollista että on myös full frame medium format. [​IMG]
  Medium Format Camera Systems | Phase One 645 filmiruutu on mitaten siinä 55/56 - 42-43mm.

  Mutta takaisin aiheeseen jossa vehkeet saa huomattavasti vähemmällä rahalla kuin isomman uuden digiperän. Fujifilm GFX50S GFX50R (ja Pentax 645D 645Z). Ainakin fujit ovat huomattavan kompakteja ja keveitä.

  G mount kasvaa: GFX50R ja pannari tulossa (+ GFX100) Kennon päällyslasit ovat kuulemma kuitenkin paksuja ajatellen erilaisia kirjavia linssisovituksia, mutta kenties se olisi oiva alusta kuitenkin hyvin monenlaisille.


  12mm SHIFT PC ADAPTER Hasselblad V -> FUJIFILM FUJI GFX 50S 50R 100S | eBay

  .
   
  Viimeksi muokattu: 18 Helmikuu 2020
 8. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
 9. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
  Viimeksi muokattu: 18 Helmikuu 2020
 10. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 720
  1 736
  113
  Juu, Erot kuten kirjoitat ja linkeistä selviää. Päädyin Texas Leicaan, koska kevyempi, halvempi ja mulle muutenkin kiinnostavampi.
   
 11. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
  Näisä videoista selviää paljon.   
  mlphotic tykkää tästä.
 12. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
  32-64 olisi kuin toivelistalta polttoväliltään, mutta onko arvoisensa. fujinon gf 32-64 zoom review

  Tällä on melkoisen tärkeä tuo pystykuvan waist-level näyttö:


  Mitä kroppimoodeja löytyy kamerasta ja toisaalta millaisia rajauksia etsimeen? Entä sellainen että vain jpeg olisi rajattu mutta raw tallentuisi koko alalta.. voi olla aika spesiaalitoive, mutta RB:kö se viimeksi sanoi että Canoneissa nähty? Paljon muitakin variaatioita olisi mutta yleensä hankala selvittää eri kameroista etukäteen!

  ed. tossa kroppimoodit lueteltu FUJIFILM GFX 50R
  Onhan tossa rajauksia kivasti. Tärkeimmät.

  FX ja 1:1 saattaisi olla aika samoissa noin piirtoympyrän kannalta.
  Suorakulmainen kolmio — online laskelma, kaavat

  Jep 46,5mm diagonaali 1:1 moodilla.
   
  Viimeksi muokattu: 19 Helmikuu 2020
 13. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 720
  1 736
  113
  Kyllä toi 32-64 on hyvä ja versatiili objektiivi. Ostin käytettynä tuon. Muutoinkin Fujinon gf objektiivit ovat asiallisia.
   
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  447
  83
  Zoomista näin tietoja että olisi selkeesti kaareva tarkennustaso (field curvature) ainakin kauas tarkennettuna? Pakottaa himmentämään tietyissä tapauksissa. Ehkä oli turhankin tarkka tyyppi sen havainnon lausujana vaan - en niitä juttuja kovin paljoa selaillut.

  Tuo zoomi ei ole ylen monimutkainen verraten mikä on tietysti hyvä painon ja koon kannalta. Tai ehkä 14 linssiä 11 ryhmässä on kuitenkin keskimääräinen tämän alueen 2X zoomiin..
   
  Viimeksi muokattu: 19 Helmikuu 2020
 15. sjk

  sjk Member

  109
  0
  16
  Muutama askarruttava kysymys.Ensinnäkin millainen tietokoneen olisi oltava, kun käsitteleen näitä keskiformaatin kuvia? Millä ohjelmalla niitä kannattisi/pitäisi käsitellä? Entä näyttö, kuinka iso? Millä näitä kannattasi/pitäisi tulostaa? Kait tulostimin pitäisi oli samaa luokkaa kuin kameran, jos haluaisi kuvista kaikki irti. Nämä nyt päällimäisenä tuli mieleen. Ei kait tuollaisesta kamerasta oli muuten mitään hyötyä? Vanhanliiton kuvaajana kysyn.
   
 16. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 720
  1 736
  113
  Mulla on kokemusta vain tosta Fujin 50:stä. Kyllä sen kuvatiedostot vielä pyörivät hyvin vuoden 2014 macbook prolla ja vähän sitäkin vanhemmalla 2011 imacilla 28 tuuman näytöllä. Lr toimii hyvin kuvankäsittelyssä samaten kuin tietenkin Capture One for Fuji. Tulostukset hoidan Ninan kuvamaaimassa ja usein myös tulostettavien kuvien kuvankäsittelyn viimeisen silauksen.

  Sinänsähän kysymys on aivan aiheellinen, turha hankkia kallista kameraa, elleivät ketjun kaikki osat kykene ottamaan kaikkea irti kuvatiedostosta.
  Todettakoon, että tuon Fujin kenno ei ole kooltaan ”varsinainen keskikoon kenno”, jollainen on esim Phase Onen kameroissa. Ylempänä jäsen mirroredin viestissä ja siihen liitetyssä aineistossa on kennokoot selvitetty hyvin.
   
  Viimeksi muokattu: 25 Helmikuu 2020
 17. sjk

  sjk Member

  109
  0
  16
  Kiitos tiedosta. Minulla on kyllä vanha Canon 5D eka versio ja koneena vanha kone jossa Win 10. ja tulostan Epson ET-2600 tulostimella ja ne ovat riittäneet tähänasti. Kohtuullisia kuvia jopa A4-asti. Ajattelin vaan kun on noin iso kuvatiedosto, niin sitä ei varmaan pikkunen mylly pysty käsittelemään.
   
 18. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 720
  1 736
  113
  Canon 5D on edelleen erinomainen kamera (kuten on Nikon D700 myös). Näillä ottaa kyllä käytännössä kaikki ne kuvat, joita kuvaajan tarvitsee ottaa, ellei sitten tähtää Markus Varesvuon tai Annie Leibovitzin rinnalle. Ja sinnekin taitaja noilla voi hyvin yltää.
   
 19. rarehanu

  rarehanu Active Member

  228
  26
  28
  Ei noi Fujin GFX rungot mihinkään yleiskäyttöön häävejä ole, lähinnä studio käyttöön sopivia, kun lasitkin on aika pimeitä.
  Samaan kuvanlaatuun pääse huomattavasti halvemmalla ja saa vielä monikäyttöisemmän rungon.
  Ja jos kaiken haluaa irti tuollaisesta rungosta (50-100Mpix), niin kyllä se silloin jalustan vaatii lähes aina.
   
  papetsu tykkää tästä.