Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana kilikku, 6 Lokakuu 2008.

  1. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    749
    113
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Tämä nyt on ihan ufoa!  Valottumaton pitää poistaa, ei muuta.  Toivottu kuva jää.  Muuten tuntuu kuin nyt kuvittelet olemattomia.


    Siinä linkissäsi oli myös paperin kiinnitystesti selostettuna samalta kirjoittajalta, sama viesti.  Se oli hyvä kirjoitus kokonaisuutena ja tulkintani siihen tein edellä.
     
  2. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Paino siis sanalle "kunnolla". Nääs kun sitä ei valokuvapaperistakaan kovin hyvin näe, onko osassa valkoisia kohtia vielä valottumatonta hopeaa (joka on vaaleata/valkoista).

    Usko pois ;-).
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    749
    113
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Usko lähti jo.  =)  Myös valottumaton..

    Siis paperinkin suhteen linkkasit oikein hyvään viestiin edellä.  Kannattaa lukea se.

    Nyt aikalisä. Next time is next. 
     
  4. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Joo, mokasin kyllä kirjoittaessani tuota. Siis vain valottumaton, mutta se kunnolla.

    EDIT: Taisin tosiaan vähän sekottaa keskustelussa filmit ja paperit. Filmeille tuo 2x kirkastumisaika (nyrkkisääntö1) toiminee melko hyvin siihen rajaan asti, että hopeaa kertyy liikaa aineeseen (nyrkkisääntö2: kiinnitysajan kaksinkertaistuminen tuoreeseen nähden).

    Valokuvapaperihan on valmiin näköinen jo kehitteen jälkeen punavalossa. Kuitenkin vasta kiinnitteen jälkeen kuva on pysyvä. Kiinnitys pitää tehdä niin että kaikki (ainakin tarpeeksi tarkasti "kaikki") valottumaton hopea lähtee paperista, eikä jää emulsioon pilaamaan kuva myöhemmin.

    Kiinnityksen onnistuminen on kuitenkin vaikea tai mahdoton nähdä vedoksesta silmällä heti prosessin jälkeen, koska vedos saattaa esim. kellastua tai muuten pilaantua vasta myöhemmin joko huonon pesun tai huonon kiinnityksen takia.

    Filmitkin voivat kirkastua, mutta niihin voi silti jäädä valottumatonta hopeaa kirkkaisiin kohtiin, joka ajan myötä valottuessaan alkaa reagoida. Mutta tämän ei pitäisi olla kovin todennäköistä jos noita aiemmin mainittuja nyrkkisääntöjä (molempia) käyttää.

    Pitää siis myös ajoissa tehdä uusi kiinnite, eikä liian pitkään pihdata vanhaa, vaikka filmi sillä vielä kirkastuukin. 10 filmi litralle lienee ihan hyvä varman-päälle -ohje... Ainakin Agefixilla.
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    749
    113
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Uskon tähän:  "Kiinnitteestä ei kannata yrittää käyttää viimeisiä tehoja,"  http://kameralaukku.com/forums/smf/http://code.mediadrive.fi/phpbb/viewtopic.php?t=973.msg161705#msg161705  Ja muutenkin juttu on hyvä.  Mitä nuo "viimeiset tehot" tarkoittavat tein tulkintani jo edellä ja samanlaista sinäkin Frank siellä ensin jo ehdotit.  Lisäksi käyttäisin keskeytettä.  Joten, tässä on jo paljon asiaa edellä ja jatkossa kannattaa lukea se uudelleen ennen toistoa.

    Tuossa OlliJ:n viestissä on selostettu paperin kiinnityksen testaaminenkin.
     
  6. Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Tätä kiinnitteen säästämistä ja säätämistä en ole koskaan tajunnut, se on kuitenkin miltei halvinta mitä harrastukseen voi hankkia.
     
  7. Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Jep jep kuikuri, mun systeemit on selostettu muissa jorinoissa jo moneen kertaan, mutta yhden kikan tässä päästän ulos: mulla on pullossa TETENAL PROTECTAN SPRAY" nimistä tuotetta. sen tarkoitus on syrjäyttää ilma kehitepullossa, niin että kehite ei oksidoidu (menikö oikeinkirjoitus kohdalleen ??)Olen ostanut putelin noin 30 vuotta sitten, jolloin Helioksen fototukku sijaitsi lauttasaaressa (kuka muistaa??)Tämä Protectan on, sain tietää Macolta, samaa kamaa kuin sytkärikaasu ja useimpien spraypullojen ponnekaasu eli Kosani/Butani seosta eli "mökkikaasua" No tämä ei nyt oikein kulu tänne, mutta sen jatko saattaa olla olennainen tieto: Kun ajatellaan taasen mitä tapahtuu TODELLISUUDESSA, kun negoja kehitetään ja pinttejä tehdään, niin tuo "workflow" ( eikos olekin hieno termi) menee silleen että filkka ja paperi imee kehitettä emulsioonsa ja sitä siis katoaa vähän kerrallaan, mutta myös kuluu sekä oksidoitumisen että kehittämisen yhteydessä. Tähän auttaa Tuoreste.Se on tuttua negakehite puolella, mutta tuorestan myös printtikehitettä, aina kun alan printata uudelleen.  No prosessi jatkuu: Välihuuhtelu eli keskeyte etupäässä poistaa kehitettä niin negoista kuin myös printeistä. Mun kokemuksen mukaan noita värjäytymiä ja haisuja tulee kun printti makaa tehottomassa fiksissä ja kehite reagoi vielä emulsiossa. Käytän kahden fiksin prosessia, kun on tärkeistä printeistä kysymys ja hypo clearing agentia negoissa melkein aina. HCL on käytännössä LEIVINSOODAA eli ruokakaupan kamaa. keskeytteeksi en kyllä laittaisi mitään vinietikkaa, rollein Citrin stop bath on nin kauniin pinkin väristäkin ja toonattu yhteensopivaksi punaisen pimiövalon kanssa. Jos joku haluaa oppia lisää ja testailla, tulkoon mun printtauskurssille joita järjestän ennen Joulua tarvittaessa.
     
  8. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 684
    548
    113
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Jep jep. Tietääkseni keskeyte ei poista kehitettä, vaan neutraloi sitä. Ja kun filminkehitysprosessista puhuttiin, niin itse ainakin suosin aikanaan kertakehitystä. Etupäässä ID-11 eli D-76. Sama aine käytännössä, toinen oli halvempaa. Jossain vaiheessa tein sitä itse, halvin ratkaisu. Stoppina käytin ensin etikkaa (ns. jääetikkaa apteekista), ja joskus, kun oikein halusin pröystäillä, niin Indicator Stop Bathia, mutta sitten siirryin sitruunahappoon. Ihan semmoiseen kirkkaaseen, en mitään mummojen alushousujen väristä (ettei vaan ole pientä piilomainontaa sujutettu näihin juttuihin?) HCA:n käytön lopetin alkuunsa ja siirryin natriumsulfiittiin, jota ostin muutaman kilon kerralla. Sama aine ilman indikaattoria. Hinta vain kymmenesosa HCA:sta.

    Ajat ovat kylläkin muuttuneet. Ennen sai Yliopiston Apteekista tilaamalla eri kemikaaleja nopealla toimitusajalla, ja sellaisia määriä valmiiksi punnittuna, kun halusi. On loppunut moinen palvelu. Tavaraa saa, mutta yleensä sopimattoman kokoisissa paketeissa. Viimeksi, kun ostin ns. kiinnitesuolaa, jota tarvitsin vanhojen tekniikoitten työpajoissani, niin piti ostaa jo 25 kiloa kerralla (suoraan maahantuojalta). Ei saanut vähempää sopuhintaan. Jos yleensä mistään sai. Nyt on lutraukset loppu ja Lahden muotsikkaan jätin säkkini, jos joku vaikka tarvitsisi. Tuskinpa tarvitsee.

    kapa
     
  9. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Sen verran säästän tosiaan, että filmejä kiinnitän useamman samalla kiinnitteellä. Ihan sen takia että ei tarvi joka kerta tehä uutta litkua, eikä tarvi ihan koko ajan juosta hakemassa uutta Agefix-pulloa (kerholle). 10 filmi litralle kuulostaa ihan hyvältä.

    Muovipaperit menee yhdellä kiinnitekylvyllä, mutta kuiduille kyllä mielellään 2-kylpykiinnitys.

    Onko muuten Rollein sitruunahappokeskeytteessä indikaattori? Etikkainen haisee ainakin allasprosessissa liikaa mun nenään ja ärsyttää kurkkua ja silmiä. Värinegalle sekin kelpaa kun ei tartte niin paljon hengitellä, mutta allasprosessissa en kyllä enää käytä.
     
  10. hsm

    hsm Member

    854
    0
    16
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Jostain vuosikymmenien takaa on jäänyt muistiin 2 % jääetikan käyttö keskeytteenä. Piti oikein tarkistaa, mitä se on:
    Wiki: Etikkahappo (metaanikarboksyylihappo) eli etaanihappo on karboksyylihappo, jossa on yksi karboksyyliryhmä. Se on kirkasta, pistävän hajuista, syövyttävää veteen sekoittuvaa nestettä. Etikkahapon rakennekaava on CH3COOH ja kemiallinen kaava C2H4O2. Kotitaloudessa käytettävä etikka sisältää laimeata etikkahappoa. Vedetöntä tai yli 80-massaprosenttista etikkahappoliuosta sanotaan jääetikaksi.

    Tuskin Kodakin Indikator Stop Bath mitään tuon kummempaa on, jos jätetään indikaattoriaine huomioon ottamatta. Kodakin heput myönsivät aikoinaan, että todellisuudessa stoppi on kulunut loppuun jo huomattavasti ennen värimuutosta.
     
  11. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Juu etikkahappoahan se taitaa olla, indikaattorilla. Kyllä itsekin suosittelen sitruunahappokeskeytettä ihan sen hajunkin takia...
     
  12. stabacus

    stabacus Member

    578
    0
    16
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Vielä kun muistatte että kuitupapereiden kanssa ei myöskään suositella turhaa yli kiinnittämistä eli liiallista kiinnitteessä seisottamista. Se kun vain pitkittää loppu pesua kun kiinnote suolat sitoutuu liiaksi paperin emulsiio ja kuituihin. Eli seuratkaa niitä käyttöohjeita ja riittoisuus määriä.
     
  13. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Olen Oskun kanssa samoila linjoilla, eli filmin kehityksessä en käytä keskeytettä. Kehitteen jälkeen huuhtelen purkin kraanavedellä ja kun kun sen sen tekee aina samalla tavalla niin vaikutus kehitysaikaan on "vakio". Onpahan yksi litku vähemmän ja kiinnite on halpaa.
     
  14. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Juu ei sitä tarvi filmin kanssa ellei oo ääri-zonettaja ja/tai taikauskoinen... tai jos kehitysajat tosi lyhyitä esim. korkeamman kehityslämpötilan takia.

    Vesikylpyhän kehitteen jälkeen lähinnä tasaa kehitystä, mikä on yleensä hyväksi, tosin eipä se vaikutus lyhyessä ajassa suuri taida olla.
     
  15. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    "Zonettamisen" yksi peruskivistä on prosessin vakiointi/hallinta, sekunneista riippumatta.
     
  16. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Juu, vaan kyllähän sen keskeytteen voi itselleen perustella jos niin haluaa :). Onhan se periaatteessa helpompi hallita se kehitysaika jos se loppuu "kuin seinään", mutta käytännössä ei liene mitään merkitystä paitsi edellämainituissa tilanteissa.
     
  17. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 684
    548
    113
    Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Juoksevan veden tai liikuttelun kanssa tuo tasaus on lähinnä marginaalinen. Jos halutaan tasausta, on filmin oltava vesikylvyssä liikkumatta.

    kapa
     
  18. Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    [/quote]Onko muuten Rollein sitruunahappokeskeytteessä indikaattori? Etikkainen haisee ainakin allasprosessissa liikaa mun nenään ja ärsyttää kurkkua ja silmiä. Värinegalle

    On, tuo pinkin värinen Citrin stop bath on varmaan värjättyä sitruunajuomaa. pinkki sopii punaisten pimeähuonevalojen kanssa ja muuttuu kuluessaan tummemmaksi.
     
  19. Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Mittailin joskus huvikseni eroja keskeytteen (2% etikka) ja veden kesken. Densitometrilla en havainnut kuin hyvin vähäisiä eroja, mitkä ovat minun prosessissa muutenkin eri kehityserien välillä. Mun tavanomaiset kehitysajat ovat 10min tai yli.

    Työtapaa olennaisempaa on vakiointi. Vaikka nega jatkaisikin kehitystä veden jälkeen (mitä ei mun havaintojen mukaan käy), ei sillä olisi mulle merkitystä, kun jokainen kerta on vakioitu samalle tavalle ja tulos tasalaatuista.

    Erittäin lyhyillä kehitysajoilla en ole vertaillut eroja vaan olen varmuuden vuoksi lorauttanut vähän etikkaa sekaan.
     
  20. Vs: Keskeytin (stop bath) filminkehityksessä

    Etikkaa vai erikeeperä ??