Vs: Keskareista kysymyksiä Mitäs tuo kannettavuus, raahattavuus tai siirrettävyys tarkoittaa? Paljonjonko painavat esim. Hasselblad ja mamiya rb kuvauskunnossa ja mahdollisesti parin vaihto-objektiivin kanssa. Tarkoitus on nimittäin saada kamera kulkemaan mukanakin.
Vs: Keskareista kysymyksiä Olen nyt ollut noin kuukauden verran ollut Hasselin (500 c/m) onnellinen omistaja. Putkina 50 ja 150 milliset. Olen kuvannut muutaman rullan mustavalkoista ja nyt odottelen ensimmäistä diarullaa kehityksestä. Pitäisi vielä löytää asiallinen 6x6 diaprojektori. Olen harkinnut noita dualformaatin laitteita, joita esim. tuolla eBayssa näkyy jonkun verran kaupattavan. Kyllä 6x6:lla kuvaaminen on mukavan lupsakkata hommaa näin harrastelijalle.
Vs: Keskareista kysymyksiä Mamiya RB/RZ ovat kooltaan suuria, koska ovat 7x7 kameroita legendaarisen kääntöperän takia. Hasselin rungosta saa yhdellä kädellä paljon näppärämmin kiinni kun se on niin pieni ja kevyt. Optiikatkin ovat pienempiä ja kevyempiä. Mamiya vaatii melko suuren laukun varrattuna hasseliin. Nooh..kuvaamista vartenhan kamera ostetaan, ei laukussa säilyttämistä varten. Molemmat kamerat ovat jalustalla tasapainoisia, koska niitä ei tarvitse kääntää kyljelleen pystykuvia otettaessa, paitsi joillain digiperillä ainaskin Hasseli täytyy kaataa, varmaan hauska kuvata kuiluetsimellä kamera kallistettuna
Vs: Keskareista kysymyksiä Oma Mamiya pro645-kassini on kevyempi kuin Nikon F4s -kassini, joten ei ainakaan tässä koossa paino ole ongelma. Tietysti jotkut 400-milliset jömöt painavat, mutta niin painavat joka koossa.
Vs: Keskareista kysymyksiä <CODE> Koodi: [i] [/i]... Minimum weight = 80mm f/2.8 + 500 C/M + W/L + 120 Back = 1555g (3.4lbs) ... Compare: Mamiya RB67 + 90mm f/3.5 + W/L + 120 back = 2690 g (5.9 lbs) Hasselblad 203FE + 80mm CFE + W/L + 120 back = 1720g Hasselblad 203FE + 80mm CFE + PM45 + 120 back = 2000g Canon EOS-3 + EF50mm f/1.4 = 1130g Leica M7 + Summilux 50mm f/1.4 = 885g </CODE> lähde: Paperilla näyttää ero pieneltä mutta käytännössä se on erittäin suuri. Hasseli menee mukana siinä missä kinarikin mutta Mamiya on kotona - aina.
Vs: Keskareista kysymyksiä Kun kerran suurin osa kehuu omaa värkkiään, niin kaipa minunkin on pakko tehdä niin... Jos edullista keskaria haluaa, eikä ole niin väliä lyhyellä tarkennusetäisyydellä ja nopealla salamasynkalla, niin Bronica S2 / S2A on erittäin hyvä vaihtoehto. Oma värkkini kaikkinensa on tullut korjauslaskujen kanssa reilusti alle 500 EUR. Itsellä on 50 mm, 75 mm, 150 mm ja 200 mm linssit, 5x magnification hood, loittoja läjä, filttereitä kasa yms + tietenkin runko ja filmiperä. Vastaavia vehkeitä ei paljoa suomesta saa, mutta ulkomailta kylläkin. Tai toisaalta taisi tuossa olla huutonetissä joku S2a myytävänä pari viikkoo sitten. Voi olla vieläkin. Huonot puolet on tietenkin saatavuus, lyhyt tarkennusetäisyys ja hidas salamasynkka 1/40 s. Mutta edut ovatkin sitten melkoiset: Pieni ja kevyt värkki, kestävä, ERINOMAISET Nikkorin linssit, edullinen, vaikka joutuisi pientä remonttia tekemään. Soveltuu hyvin maisemakuvaukseen yms. Salamakuvausta varten löytyy myös keskussulkimellisia linssejä muutama, mikäli käy tuuri. Eikä nuo uudemmatkaan Bronicat yleensä päätähuimaavan kalliita ole olleet. Linssien hinnat ovat tietenkin hieman korkeammat. Mutta EC ja EC-TL mallit kannattaa kiertää kaukaa. Niiden omistajilta kyllä löytyy paljon käyttökelpoisia putkia kun rungot ovat sanoneet sopimuksen irti.
Vs: Keskareista kysymyksiä Kun mulla oli molemmat järjestelmät, Hasseli & RB, niin RB oli mukana ja 500 C kotona laukussa aina. RB:n suuri etsinkuva ja täsmällinen rajaus varsinkin ammattimaskiin kuvatessa oli ehdoton valtti. Toisaalta en viitsisi kantaa edes digipokkaria varmuudenvuoksi mukana jos en kerta ole lähdössä kuvaamaan....
Vs: Keskareista kysymyksiä Bronicat ovat halventuneet merkittävästi sen jälkeen, kun tehdas lopetti kameroiden valmistuksen ja sitä myötä varaosien saanti loppui. Oiva laite harrastelijalle vieläkin, mutta ammattikäytössä tuolla saattaa olla merkitystä.
Vs: Keskareista kysymyksiä Kannattaa kyllä miettiä mitä kameraltaan haluaa. Jos haluaa, kuten itse halusin, rauhallisempaa kuvaustunnelmaa ja harkitunpaa kuvaamista, niin silloin moottoriPentax eikä moottori Mamiyassakaan ole in ja pop. Jos taas haluaa että kuvaustuntuma on lähellä kinokooon laitteita niin sitten ne. Rauhallisemmalle tyylille 645-koosta Bronican etrs ja Mamiyan 645 1000s. Neliössä viiksienpyörittelyyn Hasseli, ja suuremmassa vaihtoehdoksi jää Mamiya, ja taas kinokameratuntumaa saa Pentaxin 67:lla. Tästä jäi pois mittaetsinkamerat, kun niistä omaan kaikkein vähiten tietoa. Vaihdettavat perät ovat monille tärkeä mutta itse en niitä ole tarvinnut, enkä nyttemmin ollenkaan käyttänyt.
Vs: Keskareista kysymyksiä Itse lankesin aikanaan Hasselin 500C:hen ja kuvasin sillä repparia ja teatteria omien romanttisten masemaharrastekuvieni lisäksi. Repparissa vaihdettava kasetti oli ihan kiva, oli useimmiten iskemätön kasetti valmiina, vaikka kyllä sen Hasselin kasetin lataamisen oppi varsin nopeasti... Mutta sitten sain ihan sattumalta Rolleiflexin ja aloin kanniskella sitä näppäilykameranani, ei painanut paljoa, siis Hasseliin verrattuna, oli huomaattomampi ja helpompi käyttää esim. sokeaan näppäilyyn. Ihmiset eivät mieltäneet että heitä voitaisiin kuvata, kun kameraan ei tuijoteltu. Mielestäni jokainen valitsee kameransa omien mieltymystensä mukaan. Sain aikanaan Suomalaisen Pekalta vinkitystä Contarexiin ja Mamiya 645, enkä oikein tullut sinuiksi kummankaan kanssa. Kuvasin vähän Mamiyan 645 moottorimallilla yhdessä studiossa, enkä saanut sitäkään istumaan käsiini. Silleen se vaan menee.
Vs: Keskareista kysymyksiä Hauska huomata kuinka myönteisiä käsityksiä/muistoja porukalla on näistä rullafilmiä syövistä dinoista Nuo esillä olleethan on ehkä Yashicamatia lukuunottamatta vanhaa ammattikalustoa, ei ehkä niin vaivatonta käyttää kuin sähköisimmät ihmeet, mutta antavat opettelun kautta mahdollisuuden aivan huipputasoisiin kuviin.
Vs: Keskareista kysymyksiä Kyllä ne viimeiset Yashica-Matit olivat ihan oikeita kameroita, viritysvivut, asialliset objektiivit ym. Katselkaapa tästä: http://medfmt.8k.com/mf/yashica66.html Yahoo Small Business - Cheap Domains, Web Hosting, Website Builder, Ecommerce Solutions Kun näitä linkkejä kerran löytyy, niin pannaan muittenkin iloksi....
Vs: Keskareista kysymyksiä Tuskimpa tuota Yashicaa kannattaa poiskaan laittaa, ainakaan kuvalaadun takia. Nuo yksisilmäiset kiinnostaa lähinnä objektiivin vaihtomahdollisuuden takia. Mites, kun Hasselissa ja isossa Mamiyassa on keskussuljínoptiikat ja 645-kasmeroissa yleensä verhosulkimet, vaikuttaneee optiikan hintaan, entä keskussuljinten huolto ja onko niissä yleensä pahoja vikoja. Keskussuljinhan on ilmeisesti parempi salamakuvauksessa, estäs vallitsevassa valossa?
Vs: Keskareista kysymyksiä Eiköhän keskussuljin olisi joka käyttöön parempi, muttei yllä yli 1/500s. aikoihin. Se on periaatteessa hiljaisempi eikä tärähdä, mutta: kaikissa noissa keskussuljinkameroissakin on apusuljin poistamassa kamerasta noita hyviä puolia..
Vs: Keskareista kysymyksiä Suurimmat ilot minulle keskussulkimesta ovat olleet salamakuvauksessa vallitsevassa valossa kun aukolla säädetään salamaa ja ajalla vallitsevaa valoa.
Vs: Keskareista kysymyksiä Osa Rollein keskussuljinobjektiivien sulkimista yltää hieman parempaan, 1/800 s:iin (jos taas oikein muistin). Noiden Oskun mainitsemien peilin ja apusulkimen massojen ongelmallisten (?) liikkeiden vuoksi onkin tarjolla Rolleiflexit Weitwinkel, "Normal" und Tele. Mutta oikeasti sen apusulkimen ja peilinkin kanssa pärjää vallan mainiosti. T. Kerkko.
Vs: Keskareista kysymyksiä Mamiya 6 ja 7:ssa on keskus-sulkimet kaikissa objektiiveissa. Mutta ei apusulkimen huonoja puolia. Niissä kun apusuljinta tarvii käyttää vain objektiivia vaihdettaessa. Enpä kyllä tiedä kutsutaanko sitä edes tässä tapauksessa apusulkimeksi ?? En ole muilla keskikoon kameroilla kuvannut kuin Mamiyan 7II:lla, joten ei ole vertailukohtaa, mutta sillä käsivaralta kuvaaminen onnistuu mainiosti. llmeisesti paljolti keskus-sulkimen ja mittaetsimen ansiosta. Ei liiku isoja massoja sulkimen toimiessa Ääntäkään ei juuri lähde. Niko
Vs: Keskareista kysymyksiä 6x6 -koko on aivan erinomainen - onhan neliö hienoin ihmisen keksimä muoto Itse olen oikein tyytyväinen kuvassa näkyvään vanhaan Rolleiflexiini.
Vs: Keskareista kysymyksiä Eläs nyt, eläs nyt. Eipä ole kuin pari kuukautta, kun näin erään helsinkiläisen kameraliikkeen ikkunassa Yashican vaihto-objektiivisen linnunpöntön. Kyllä vaan, vaihto-objektiivissa oli myös se tähtäyslinssi. Linssien laadusta ja saatavuudesta (kameran tai linssien) en tiedä. Koko-huomaamattomuus-hinta-laatu-suhteen 80 mm:ssä tosiaan vissiin voittaa aika lailla kädet alhaalla noi Rollein pöntöt. Ne wide- ja televersiot taitaa harvinaisuudessaan olla niin kalliita, että tuskin maksaa vaivaa niitä havitella. Harmi sinänsä. Se kannattaa myös muistaa, että objektiivi piirtää pyöreän kuvan, joten neliöformaatti on kokoonsa nähden kompaktein. Ei-neliöissä joutuu aina kantamaan hieman "ylimääräistä", kun vertaa vaikka 6x6:aa 6x7:ään. Lisäksi herää kysymys, onko 645 kokonsa väärti - kasvaako se nega nyt niin paljon suhteessa kannettavaan kamaan? Varsinkaan jos vertaa 6x6:een? Mittaetsinvehkeet on aika kompakteja kait keskikoossakin, mutta niiden ei-neliöversioissa on se ongelma, että kuva piirtyy pystyyn, koska filmi rullaa sivulta sivulle, ei ylhäältä alas tai päinvastoin. Mutta jos kuvaa enimmäkseen pystyyn, sehän on vain hyvä asia. Verhosuljinkameroita on ainakin se Rollein SL66, johon löytyy pirun hyvää kakkulaa käsittääkseni. Siis länsi-Zeissia. Itelläni mulla on Pentacon 6 TL, joka on muurin toiselta puolelta. Koko setin saa varsin halvalla, ja Lasit on itä-Zeissia tai veli venäläisen. Lasit on esim. Hasselin optiikkaan verrattuna todella pilkkahintaisia ja yleensä valovoimaisempia. Ostinpa esim. venäläisen 30 mm kalansilmän noin vanhalla tonnilla, ja vieläpä kameraliikkeestä. Ajatelkaapa samaa Hasseliin tai Mamiyaan - montako tuhateurosta lasketaan tiskiin? Myöskään saksalaisten hinnat eivät päätä huimaa. Rungon koneisto ei ole varsinaista huipputarkkuusmekaniikkaa, ja on siinä muitakin omituisuuksia, mutta kun tuntee laitteensa, tietää, miten se heittää. Näihin itälaitteisiin kun muutenkin pitää suhtautua tietyllä rakkaudella ja omalla kuvausasenteella. Ja saahan noita runkoja halvalla uusia tarvittaessa. Mutta käytössä tuo kaunotar on osoittautunut varsin käyttökelpoiseksi koneeksi. Valotus täytyy tosin lukea joko erillisestä mittarista tai hatusta. Mutta niin monessa muussakin keskarissa. Digiin tuota tuskin päivitetään, ennen kuin se digifilmi lyö kunnolla läpi... Ai perskeles, keskikoon neuvostodigi ... Vaan eipä sitä keskikokoa oikeastaan kannata edes hankkia, ellei tee(tä) jotain n. 30x40 suurempia suurennoksia. Kuten Barry Thorntonkin kirjassaan Edge of Darkness osoittaa, pienemmän filmikoon suurennokset havaitsee itse asiassa terävämpänä pienissä vedoskoissa! Rae kun vaikuttaa oleellisesti terävyyden kokemiseen. Keskikoon vehkeethän on kalliimpia, isompia, hankalempia käyttää, ja onhan projektointi ja skannauskin kalliimpaa. Tietysti eri kuvaussuhteet kinoon verrattuna on yks lisä. Kun ei kinossa niin hirveesti varaa oo rajailla. Ja keskikoon tuoma maltti rajaukseen ja kuvan miettimiseen (kyllä, tämä on totta). Ja kapeampi syväterävyys. Joka ei tietty aina ole toivottavaa.
Vs: Keskareista kysymyksiä Lasketaanpas: Kino: 24x36 = 864 mm[sup]2[/sup] 645: 45x60 = 2700 mm[sup]2[/sup] 66: 60x60 = 3600 mm[sup]2[/sup] Eli 645:kin on yli 3 kinoruutua kun taas 66 on vaan kolmanneksen sitä isompi. Jokainen voi itse miettiä mitä toi vois omalla kohdalla tarkoittaa. Mua vaan aina kummastuttaa miksi jotkut on sitä mieltä ettei 645 tuo kummempaa parannusta kinoon nähden, isompi ero toi on kun esimerkiksi hyppäys 6Mpix -> 8Mpix (jos nyt puhutaan vain tallennusmedian koosta, erojahan on paljon muitakin). Mitä kameroihin tulee, niin tuli ite Kiev-6c:llä jonkun aikaa fiilisteltyä hommattua tuliterä arax (Eli Kiev-88). Kestävyydestä nyt ei vielä voi mitään sanoa tietenkään mutta tukevalta toi tuntuu ja toimii jouhevasti eikä vuoda valoa tms. mitä noista nyt kauhujuttuja kuulee. Firmaa voin suositella, tosi ystävällinen ja nopea palvelu, ajattelin lähettää Kiev-6:ni sinne peruskorjattavaksi kunhan on seuraavan kerran ylimäärästä rahaa pistää kameraharrastukseen.