Olen tässä tekemässä hieman opetusmateriaalia, jolla on tarkoitus näyttää miten eri perusfiltterit vaikuttavat kuvaan. Simppelein tapa on käsittääkseni Channel Mixerin kautta tehdä mv muunnos. Mutta miten punaisen, keltaisen ja sinisen osuudet pitäisi laittaa, jotta oltaisiin jotenkin järkevällä tavalla simuloimassa keltaista filtteriä. Sininen ja punainen oli selkeitä, mutta keltaisen kanssa meni sormi suuhun...
Vs: Keltaisen filtterin "simulointi" mv-muunnoksessa Oisko liian yksinkertaista laittaa keltainen Photo Filter ennen sitä MV-muunnosta.... Ja katsoa miten se vaikuttaa.....
Vs: Keltaisen filtterin "simulointi" mv-muunnoksessa No joo. Channel mixer oli joskus silloin, ennen CS3 aikaa.. kolmosessahan on parempi Black and white, sama kait kuin Lightroomissa. Mutta, asiaan. Keltainen syntyy samoilla määrillä punaista ja vihreää, joten kokeilun alkukohdiksi vaikkapa 60% punaista, 60% vihreää ja -20 sinistä. kaikki käy, kunhan punaisen ja vihreän määrä on sama. Sinisellä voi säätää tummuutta.
Vs: Keltaisen filtterin "simulointi" mv-muunnoksessa Niin, ja jos olis käytössä CS3 niin sieltähän se löytyy.... simulointi. Image/Adjustments/Black & White... ja sieltä sit filtterisimulaatiot vertailuun. Mutta jos vanhemmat versiot käytössä, niin sit kuten Sakke kerto.
Vs: Keltaisen filtterin "simulointi" mv-muunnoksessa Niin ja kun oikein miettii taustaani, niin arvatkaa vain olenko maksanut mistään jonninjoutavasta kuvankäsittelyohjelmasta? Eli käytössä vain Gimp. Tosin katsotaanpa löytyykö siitä noita vaihtoehtoja.
Vs: Keltaisen filtterin "simulointi" mv-muunnoksessa Mietipä asiaa. Filtteri ei koskaan lisää mitään aallonpituutta (RGB-komponenttia), vaan suodattaa jotain pois. Jos joku väri vahvistuu, sen vastaväriä vähennetään. Ja keltaisen vastaväri on sininen. Vahvimmillaan sininen aallonpituus suodatetaan kokonaan pois, eli siihen ei oteta mitään kantaa. Se silloin nollataan Channel Mixerissä. Ja koska sitä ei ole, sitä ei voi vähentää (viittaus aiempaan ohjeeseen). Todelliset arvot riippuvat tietysti simuloitavan suotimen vahvuudesta. Tietenkin, jos valoisuus halutaan säilyttää, pitää muita kanavia vahvistaa sopivassa suhteessa. Ihmisen näkökykyä vastaava kuvankäsittelyohjelmien harmaasävymuunnos painottaa punaista 30 %, vihreää kanavaa 60 % ja sinistä 10 %, joten muiden kanavien vahvistuksen lähtökohta on tässä. (Tai sitten, jos Gimpissä on yleinen valoituksensäätövipu, siihen vain riittävästi lisää.) Ja koska ideana ei ole noudattaa suotimia orjallisesti, vaan tuottaa paras mahdollinen kuva, edellä oleva on tietenkin vain teoreettinen perusta sille, miten kuvan kohteessa oleviin väreihin suhtaudutaan, ja loppu riippuu kuvassa olevista elementeistä.