Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

kamerakulttuuri eri maissa?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Vita, 29 Maaliskuu 2009.

    suomessahan tulee nyrkistä, tai vähintään pahaa silmää, jos erehtyy julkisella paikalla kuvaamaan niin että joku huono-onninen ohikulkija sattuu osumaan kuvaan ;D

    mitenkäs muualla? näillä näkymin tarkoitus olisi lähteä reissuun tuonne itä- ja keski-eurooppaan. kuinka sielä suhtaudutaan kameralla kaikkea, toivon mukaan myös ihmisiä, osoitteleviin turisteihin?
     
  1. T-Bag

    T-Bag

    42
    0
    0
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Kokemuksia lähinnä "Itä-Saksasta" ja Puolasta. Aika huoletta on saanut sohia ilman mitään ongelmatilanteita. Puolalaiset varsinkin ovat erittäin ystävällisiä, vaikka ainakin minulla mielikuva ja varsinkin miesten ulkonäkö viittaisi aivan muuhun.
     
  2. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    En ole huomannut mitään ongelmia kameraan suhtautumisessa sen enempää itä- kuin keski-Euroopassakaan, tosin en harrasta ns. katukuvausta. Kerran Vilnassa joku vartija suuttui kun kuvasin bussia, jolla olin lähdössä. En tiedä mikä häntä hermostutti. Kirkossa (ortodoksi) kuvaaminen on vähän noloa ja olen joskus turvautunut salaräpsyihin.

    Pääsiäisenä olen taas lähdössä itä-Eurooppaa kiertämään ja pohdiskelen millaista kalustoa ottaisi mukaan.
     
  3. T-Bag

    T-Bag

    42
    0
    0
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Aijoo, sellainen tuli mieleen, että rautateiden, metrojen ja vastaavien "strategisten" laitteiden kuten siltojen (!) kuvaaminen saattaa aiheuttaa toimenpiteitä vartioivissa henkilöissä. Ei Saksassa sentään, mutta entisen itäblokin maissa ja etenkin Venäjällä kannattaa olla tarkkana.
     
  4. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 192
    62
    48
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Monessa paikassa esim. poliisien kuvaaminen on paha juttu. Suomessa heppapoliisit oikein tarjoutuvat turistien kuvattavaksi mutta kaikkialla ei kannata olettaa samojen sääntöjen toimivan.

    Keski-euroopasta ei meikäläisellä ole kuin yhden reissun kokemus, parin viikon päästä toisen :D  Mutta kokemus muuten on osoittanut että jos ei yritä kuvata ilman tahtoa tai salaa niin se on ihan ok. Aina voi pyytää luvan kohteliaasti - kohdemaiden kieliä pitää kuitenkin sen verran aina opetella että osaa muutaman kohteliaisuuden.
     
  5. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Juu on tässä perää kun ollaan Venäjällä ja kaukana länsimaistuneista Moskovasta tai Pietarista. Muutama vuosi sitten junailimme Vladivostokiin. Kun menimme kaupungista jonkin matkaa ulos Japanin meren rannalle aikomuksena ottaa aurinkoa ja uida niin meidät ajettiin ulos rannalta koska "siellä oli lapsia". Selvä tekosyy mutta en vieläkään ymmärrä mikä se oikea syy oli. Toinen vastaava muistikuva on kun yritin kuvata ixuksellani jollain lentoasemalla kaukana Siperiassa kentän reunalla lojuvia lentokoneiden raatoja ja siivoojamaatuskat estivät aikeeni. Nämä ovat kyllä ihan poikkeustapauksia. Edes Minskissä, ei-niin-demokraattisella Valkovenäjällä, ei ketään kiinnostanut kuvaanko tai en. 

    Jos joku kulkee junalla Ukrainassa, joka on tavattoman tasaista peltomaastoa, niin saattaa ihmetyttää miksi alueen ainoat puut kasvavat rivissä nimenomaan junaradan vieressä. Joku sitten kertoi, että puut on joskus aikanaan istutettu radan viereen ihan tarkoituksella, jotta junamatkaajat eivät saisi käsitystä viljasadon onnistumisesta. Minun ei ole vaikeata uskoa tarinan todenperäisyyttä. Tämän päivän  Ukrainassa ketään ei voisi vähempää kiinnostaa kuvaako joku viljapeltoja.

    Alla olevan kuvan rakennus on  sodassa tuhotun Königsbergin linnan paikalle pystytetty puoluepäämaja (*). Talo ei ehtinyt valmistua ennen kuin Neuvostoliitto kaatui -92. Kuva on otettu v. 2003. Rakennus oli niin huonosti tehty, että se oli koko ajan sortumisvaarassa eikä sinne uskaltanut kukaan poliitikko siirtää toimistoaan (selkeästi yksi kerros oli asuttu vaikka kukaan ei tiennyt mitä siellä oli). Kaliningrad oli pitkään ulkomaalaisilta rajoitettua aluetta ja kuvaaminen oli ankarasti kielletty. Tänään aivan huihai mitä siellä kuvaat.

    (*) kuvassa esiintyvä henkilö ei ole mablo
     
  6. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    oliko mablon itä-euroopan rundi kuvauksellisesti onnistunut?
     
  7. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    -Täällä Italiassa ei saa kuvata lapsia, junia, nunnia matkamuistomyymälässä, eikä poliiseja. Ja kuuskymppisen, sikstuksen kappelissa ei sa kuvata. Muuten museoissa ja kirkoissa saa räisikä aika surutta.
     
  8. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Sikstuksen kappelissa ei saa valokuvata siksi, että Michelangelo maalasi erääseen kattofreskoonsa jumalan takapuolen näkyviin. (Viittaa tuolla toisaalla käytävään moraalikeskusteluun.)
     
  9. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Itä-euroopan rundi siirtyi toteutettavaksi myöhempänä ajankohtana erinäisten fyysisten ongelmien takia. Harmillista. Tarkoituksena oli lentää Istanbuliin ja tulla sieltä junalla Bulgarian ja Romanian läpi Budapestiin ja sieltä edelleen Slovakiaan ja Tsekkeihin ja Puolan läpi Liettuaan ja Vilnaan. Nättejä kaupunkinäkymiä sieltä olisi vähintään tullut.
     
  10. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    elikkä käytännössä ihmisiä ei voi kuvata ilman vihaavia katseita,jätänkö kameran kotiin.Lähdemme Malcesineen kesäkuun alussa.
     
  11. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Näitkö mablo kaliningradissa tuon ostoskeskuksen joka oli rakennettu keskiaikaisten katakombien päälle ? kun rakennus valmistui ja ihmiset tulivat ( neuvostoaikana ) sisään puoteihin, petti maapohja alla ja kaksi kerrosta vajosii maan sisään. Tästä ei tietenkään saatu lännessä kuulla ennenkuin neukkulan "korttitalo" hajosi...
     
  12. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Eipä noita huomautuksia tule kuin poliiseilta ja järjestysmiehiltä, eikä niitä riitä joka paikaan. Toisalta, yksi laitapuolen kulkija oli sitöä mieltä ettei sen koiraa saa kuvata, joten eläimetkin ovat kiikunkaakun ;-)
     
  13. 4x5

    4x5

    1 986
    0
    0
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Otappa Suomessa kuva rautatieasemalla, niin eiköhän joku ole heti huutelemassa: "Sine rasissti miksi otta kuva! Anna filmi tanne hetti!"
    Helpompaa kuvaaminen ulkomailla on.
     
  14. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Sille huutajalle sano: OK paljonko on sun päiväpalkkas, tästä mallihommasta saa neljäsosan siitä, paljonkohan tulee maksettavaksi ???
     
  15. Cocktus

    Cocktus

    9
    0
    0
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Gambiassa meinasi tulla turpaan kun otin kuvaa eräästä kadusta ja eräs jamppa luuli, että otan kuvaa hänestä. Siellä kun jotkut uskovat, että varastan niiden sielun jos kuvaan heitä.

    Siitäkin tilanteesta selvittiin sitten paikallisen kaverimme kovistelun avulla :D
     
  16. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Niin ne uskovat Suomessakin (monet)
     
  17. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Joku kovisteltava paikallinen on aina hyvä ola mukana ;-)
     
  18. Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    Espanjalaiset osaavat olla ja yleensä mielellään ovatkin kuvissa.
    Ovat niin itserakasta kansaa. Noin yleensä.

    Tässä kuitenkin poikkeus. Tällainen kaunotar osui kamerani eteen ja kun hän huomasi aikeeni syntyi melko dramaattinen tilanne, joka ilmeisesti laukesi lopulta siihen, että osoittaudunkin ulkomaalaiseksi.

    Kamera säilyi ehjänä ja tämän ehdin ottaa ennenkuin näytös alkoi. 
     
  19. penaQ

    penaQ

    49
    0
    0
    Vs: kamerakulttuuri eri maissa?

    On aika jännää kuvata eri maiden naispoliiseja.