Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kamerajalusta makrokuvaukseen

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana Jaava, 5 Toukokuu 2017.

 1. Jaava

  Jaava Active Member

  1 462
  1
  36
  Toiset ottaa kuvia fokus stakkiin tarkentamalla ja toiset makrokiskolla. Kummastakin tulee ilmeisesti ongelmia stakkerille. Saiskohan noiden yhdistelmällä jonkinlaisen optimin.
  Tuo menee vielä vallan kätevästi Velbon makrokiskollakin - säädöt on hienojakoiset ja tarkat.

  Mä testailin etäohjausta (viime keväänäkö se oli) mun halpis älykännyä, mutta se ei oikein toiminut. Sitten Android tabletilla, jolla appsi ei toiminut haluamallani tavalla. Ainoa joka oli hyvä, oli Canon EOS Utility PC:llä ja USB:llä. Mietinkin jonkin läppärin ja Wi-Fi:n valjastamista hommaan. Täytynee tehdä vielä kokeiluja noiden kanssa.

  Joka tapauksessa ulkona ei joka paikassa viitsi kyykiä polvet mudassa, yrittäen saada kameraa säädettyä etsimen kautta. Etsinkuva etänä niin kädellä kyllä ylettää säätämään kameran kohdalleen.
   
 2. Jaava

  Jaava Active Member

  1 462
  1
  36
  Kokeilin tuon tuhdimman makron ulkokuvausominaisuuksia ilman paljetta (kuvasin millimetrimittaa), pelkkien loittojen kanssa:
  • Loitto (mm) --- Kuva (mm) --- Suurennossuhde
  • ------ 0 ----------------- 5 ---------- 5mm:36mm -> 1:7
  • ----- 27 ---------------- 4 ---------- 4mm:36mm -> 1:9
  • ----- 77 ---------------- 3 ---------- 3mm:36mm -> 1:12

  Ja sitten erilaisia hieman hankalampia kuvaustilanteita:  Oikeanpuolimmaisessa kuvassa, kun mennään jalustan sivulle, alkaa kokoonpano olla jo hieman hutera ja värinöiden vaimenemista joutuu odottamaan.
   

  Liitetyt tiedostot:

 3. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 772
  290
  83
  Niffe kirjoitti: "Silloin ei synny tärähtämisvaaraa. "

  Tarkemmin tuota miettien, tärähtämisvaara on aina mukana monista syistä, mutta peilitärähdysken eliminoiminen voi toki olla joskus ratkaisevaa. Myös sulkimen aukeaminen tärähdyttää ja siitä pääsisi eroon sähköisellä etuverholla, mutta muuten ratkaisee valotusajan pituus siten että tarpeeksi pitkä valotusaika tuottaa riittävän terävää kunhan on vaan kohtuullisesti tuettu vakaus kameralla joka vaimenee riittävän nopeasti. Toisaalta sitten salamalla saadaan säädettyä niin nopea valotus, että se pysäyttää liikkeen... liikaa 'täytesalaman säädöissä' ei tietenkään.

  Jaavan suurimmissa suurennussuhteissa saakin miettiä tuleeko pehmeyttä objektiivin lisäksi myös tärähdyksestä. Tai peräti diffraktiosta?
   
 4. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 960
  178
  63
  Juu, tottahan toki. Olet oikeassa, mutta tarkoitin nyt lähinnä kameran lähellä operoimisesta syntyviä riskejä, kuten osuminen jalustaan tai kameraan, tarkennuksen säätäminen käsin tms. ja samalla kameran liikuttaminen tahattomasti. Riskinhallintaa siis lähinnä, kun siinä on vakiona wlan, niin ainakin minä virittäisin sen tablettiin oikein pieniä kohteita pinotessani. Taipumus on aina saada sitä epäterävyyttä aikaan, mutta tuolla konstilla voin pysytellä vähintään viiden metrin päässä koko setupista :)
   
 5. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 960
  178
  63
  Jaava on kyllä panostanut aiheen tutkimiseen kiitettävästi. Yksi tabletop-kuvauksessa käytettävä lisäapu on vielä tarkennustason ja perspektiivin korjailu optisesti tilt&shift -objektiiveilla.