Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kamerajalusta makrokuvaukseen

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana Jaava, 5 Toukokuu 2017.

 1. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Millaisia ominaisuuksia arvostatte hyvässä kamerajalustassa, jolla kuvataan makrokuvia ​luonnossa ?
  Mä olen nyt harjoitellut mun olemassa olevien kamojen kanssa, mutta hiukan on tukkosta:
  • ​Manfrotto:n kolmijalka 055 WNB
  • Manfrotto:n kamerapää 460MG
  • Makrokisko ASAHI Pentax
  Systeemillä saa kaikki sen tehtyä, mitä tiedän makrolla nyt tarvittavan:
  • Pääsee kuvaamaan läheltä maata
  • Voi ottaa terävyysalueen laajennusta varten makrokiskolla useita kuvia
  • Kameran saa käännettyä haluttuun asentoon
  • "Periskoopilla" näkee mitä on kuvaamassa, sekä valotusmittarin ja asetukset
  Parannettavaa: Kamera ei mahdu kääntymään ton 100mm makron kanssa 360-astetta ympäri (pitää irrottaa vastavalosuoja), etsimeen on periskoopista huolimatta hankala kuikuilla, säätöjä on tuhottomasti, ja ylös/alas suunta vois olla hieman tarkempi säätää (esim veivillä).
  Saako tällaiseen jotain lisäosia, joilla onnistus hommat paremmin?
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. Varjo

  Varjo Member

  86
  11
  8
  Paljon aikanaan luontoa kuvanneena, mun mielestä parhaan ja toimivimman jalusta saa jopa tuosta sun Manusta, kun pistät tuon keskiputken poikki ... riittää semmonen 10 senttiä, että on pieni koromahdollisuus. Kun kerran nuo koivet taittuu kunnolla sivulle, tulos on tukeva ja kameran käsittely luonnistuu hyvin. Mun paras jalka oli Gitzo 525 ja siinä kolme vaihtoehtoa kuulan tai muun kiinnitykseen, eli pelkkä levy, sitten se lyhennetty keskiputki ja tietty se normaalikin. Hyvin toimi .
   
 3. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 461
  1 155
  113
  Jos kamerassa on wifi, niin tuohon luupin tihruiluun löytyy apuja Androidilla (puhelin/tabletti) ja Windowsilla. Samoilla softilla hoituu myös tarkennuspinot ilman makrokiskoa ja valotuksen haarukointi. Siis Canonin omilla, ilmaisilla softilla, android Camera Connect ja Windowsin EOS Utility. Jälkimmäisellä voi tehdä tarkennusta pienein askelin kameraan koskematta. Tai maksullisilla vielä paremmin (qDSLR Dashboard/ControlMyCanon). Ja USB-piuhallakin homma hoituu Windowsissa. Androidin softista en tiedä.
  Noista softista ei ole tietenkään apua tuohon suuntausongelmaan. Manfrottollahan on jalusta, jonka keskiputki kääntyy sivuillekin. Sillä saa kameran kauemmas jaloista
   
 4. Varjo

  Varjo Member

  86
  11
  8
  Nuo sivulle kääntyvät keskiputket eivät todellakaan ole tukevia.... kamera pitkän vipuvarren päässä. Kaikkea ollaan kokeiltu, mutta tuo on yks huonommista.
  Myös sellainen ollut hyvä yhdistelmä, että esim tuo iso Gitzo spagaattiin ja superclamp kiinni siihen lähes vaakaan olevaan tukevaan jalustaan ja siinä kunnollinen kuulapolvi.
   
 5. Juke.K

  Juke.K Well-Known Member

  14 676
  179
  63
  Mitenkä Gorilla jalusta toimisi? Se olis ainakin pieni mukana kannettava. Pitäis itelle ostaa joku sellanen pieni mukana kannettava jalusta.
   
 6. Varjo

  Varjo Member

  86
  11
  8
  Veikkaan, että huonosti..... mulla nykyisin mukana pieni Sirui joka menee spagaattiin, on kevyt ja yllättävän tasokas + siinä on vakiona jo mukana irroitettava keskiputki ja laukulle tms pieni karbiinihaka johon voilaittaa painoksi jotain .... näin se pienikin jalusta tukevoituu kummasti.
  En ole tutustunut kunnolla noihin gorilla-jalkoihin, mutta jo maalaisjärki sanoo, että jos on paljon niveliä ja pieni koko, niin ei voi olla tukeva..... no niin, kohta saan kiroukset päälleni, mutta ei haittaa, olempahan vaan kaikkea kokeillut ja mua ei ollenkaan häiritse mihinkä ihmiset rahansa laittavat..... kerron vaan kokemuksiani.
   
 7. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Tuo makrokisko on hyvä kun kameran etäisyys halutaan säätää tarkasti. Olis hyvä jos kameraa vois säätää myös sivusuuntaan (esim. toinen poikittainen makrokisko) ja ylös/alas suuntiinkin tarkasti veivillä. Tiedä sitten kuinka usein ulkona on kohteita, jotka on riittävän paikallaan.

  Sen sijaan kuvien otto pinoamista varten on näköjään toinen juttu ja aika monimutkainenkin. Piti oikeen katsoa netistä kokemuksia. Yksinkertaistaen:
  - Isompien kohteiden pinoaminen on parempi tehdä kameran objektiivin fokusta säätämällä. Muuten perspektiivi muuttuu kuvissa liikaa ja saattaa vaatia jo pidemmän makrokiskonkin.
  - Pienet kohteet (kuten hyönteiset tai hyönteisen silmä) tulee makrokiskolla hyvin.
  Mä olen joskus pinonnut mikroskoopin kuvia, missä terävä alue jää monesti todella pieneksi. Mikroskoopin kuvista voi olla vaikea ymmärtää mistä on kysymys ilman terävyysalueen laajennusta kuvia pinoamalla. Mikroskoopissahan fokusta säädetään kuin makrokiskolla.
   
 8. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 461
  1 155
  113
  Sivusuunnassa muutos onnistuu toki vain kameraa siirtämällä. Mutta sovelluksella tarkennuksen muuttaminen on ihan sama kuin manuaalisesti obiskasta kiertämällä. Softa tekee sen vain paremmin ja tarvittaessa pienemmin portain. Siis nuo maksulliset. Eikä kamera tärisee. Tarjennuksenkin saa tehtyä "manuaalisesti" ja ainakin 10x suurennoksena. Riippuu softalla.
   
 9. Varjo

  Varjo Member

  86
  11
  8
  Tuossa huono siirros diasta digimuotoon ..... otos jostain -80 luvun puolivälistä. Jalusta varovasti kasvuston sekaan aamutuimaan ja palje+85mm muistaakseni .... onnistuu, kun ötökät ovat useasti aamuisin kylmän tai/sekä kasteen jähmettämiä .....
   

  Liitetyt tiedostot:

 10. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Kokeilin tuon Manfrotton spagaatia. Hieman jää epävarma olo: kuinka jalustan saa pysymään tukevasti, varsinkin jos alla ties mitä heinätupasta ja sammalta. Noi Manfrotton yläpään niveletkään ei oikein vakuuta. Mutta täytyy kokeilla vielä ulko-olosuhteissa. Tollasia lyhyitä keskisalkoja saa näköjään ostettuakin 055 sarjaan.

  Mua jäi ihmetyttämään nää kaksi tapaa ottaa pinottuja makrokuvia ja nyt kun mulla on uusi kuvankäsittelyohjelma (Affinity Photo), joka osaa pinoamisen (Lightroom:ssa ei ole tällaista), niin ei kun kokeilemaan:
  - Kohteeksi otin kaktuksen, jossa 5 "lehteä" ja komistus on kooltaan 12cm (leveys) x 15cm (syvyys ja fokusvaatimus)
  - Objektiivina Canonin 100mm makro ​aukolla 2.8 ja kamerassa APSC-kenno, jolla kuvausetäisyydeksi tuli reilu 50cm.
  - Mun makrokiskossa ei riittänyt aivan säätövara koko vaaditulle fokusalueelle (kiskolla pääsee siirtymään vain 6cm), joten pinotussa kuvassa on sumeaa lähellä ja kaukana
  - Koeolosuhteet oli mukavat - kotona ikkunan ääressä:)
  Havaintoja:
  1. Mun makrokisko on selvästi helpompi säätää: Otin 13 kuvaa ja joka kuvan välissä siirsin 1/4 nupin kierrosta kameraa
  2. Objektiivin fokusksen säätö on jo vaikeaa näin pienillä kohteilla. Otin 11 kuvaa ja joka kuvan välissä kiersin tarkennusrengasta vajaan millin
  3. Affinity Photo osaa tehdä Focus Merge-toiminnon, jossa käyttäjän tarvii vain näyttää halutut kuvat. Lopputulos on kummassakin tapauksessa minusta hyvä. En ainakaan huomaa perspektiivivirheitä tai kohteiden peittymisestä aiheutuvaa kuvavirhettä.
  4. Tässä kokoluokassa on helpompi ottaa pinottavat kuvat makrokiskolla, mutta kiskon koko on selvästi jo rajottava tekijä (olis pitänyt olla 15cm kisko).
  5. Jos mennään hyvin pieniin kohteisiin, niin makrokiskon hienosäätö olis hyvä olla (mun mallissa ei sellaista ole).
  6. Kaikki tätä suuremmat kohteet menee helposti vain fokusta siirtämällä. Joka tapauksessa kohde on mun makrokiskolle liian suuri.
  7. Helpoin olis ottaa kuvat elektroniikan varassa, joka säätää moottoroitua makrokiskoa tai suoraan kameran fokusta. Ja tarkasti.

  PS. Ei kun onhan siellä jotain kummallista! Fokuksella otetuissa näkyy joissain piikeissä ylimääräinen huntu ympärillä kun kuvat suurentaa. Oliskohan kysymys kuvankäsittelyohjeman argoritmeista kohdistaa ja valita kuvista tarkimmat alueet.

  PS2. Kaktuksen piikkien pinsetöinti mahakarvojen seasta on yllättävän hankalaa:)

  Jälki oli tällaista:
   

  Liitetyt tiedostot:

 11. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Tuli vastaan tällainen makrokuvaukseen tarkoitettu kolmijalka:

  Velbon EX-MACRO TRIPOD
  ​https://intro2020.co.uk/ProductImages/ProductDetailEnlarge/2458_DetailEnlarge.jpg
  ​Net Weight: 578g
  ​Max Height: 56.3cm
  ​Min Height: 20.3cm
  ​Maximum Loading Weight: 2.5kg
  ​Recommended Loading Weight: 1.5kg

  Kun jalan minimikorkeus on 20cm, niin eihän tuolla aivan maanpintaan pääse, mutta olis aika mukanakannettava. Jos maksimikuorma on 2,5kg ja (suositeltu 1,5) niin eikö siihen jonkinlainen järkkäri + makro sovi kyytiin.

  Kauppasivuston esite:
  ​https://www.intro2020.co.uk/Catalo...elItemID=00000000-0000-0000-0000-000000000000
   
 12. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Mun ​ASAHI Pentax:n makrokisko on tukeva ja olen tykännyt siitä. Sitten mulla on sellainen, missä lukee: B.P.M PRODUCT. MADE IN ENGLAND. Se on aivan rimpula. Noi voi siinä pokkaria pitää.

  Nyt päätin kokeilla kiinalaista laatua eBay:sta:
  Pro Version 4 Way Macro Shot Focusing Rail Slider ​Total: 16,99 USD (tulee tällä hinnalla Suomeen!) (Laatukiskot maksaa kaksikymmentäkertaisesti)
  Missään ei lukenut sen kyvystä kantaa kuormaa, eikä juuri mitään muutakaan:)
  Asennoidun tähän kiinnostavana kokeiluna:)
  Tää on ilmeisesti ADORAMA:n suora kopio (Macro Focusing Rail Set, 4 Way, Fine Control, Camera Focusing Rail to Aid in Tripod Mounted Macro Photography. ), mikä ei taida olla enää valmistuksessa.
  ​https://www.adorama.com/mcfrs.html?discontinued=t
   

  Liitetyt tiedostot:

 13. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Mulla on tuollainen Macro Focusing Rail. Sen hinta-laatusuhde on lyömätön. Sillä pärjää muutenkin ihan kohtuullisesti sen verran kuin meikäläinen makroja tulee kuvanneeksi.
   
 14. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Katsoin YouTube-videosta arviota erilaisten tarkennusalueen pinoamiseen tähtäävien makrokuvausmenetelmien paremmuudesta. Tällainen oli videon tekijän näkemys (manuaalisesti siirrettäessä terävyysaluetta):
  • 1. Paras on palje, jonka päässä objektiivi. Kuvaus niin, että objektiivi pysyy paikallaan ja kamera liikkuu.
  • 2. Käyttää objektiivin tarkennusta. Tämä erityisesti, jos siinä ​on pitkä tarkennuksen säätöliike (esim 2 kierrosta). Tahtoo kuitenkin aiheuttaa anomalioita pinoamisvaiheessa.
  • 3. Makrokisko. ​Kamera objektiiveineen liikkuu. Tahtoo ​kuitenkin aiheuttaa anomalioita pinoamisvaiheessa.


  Kaikissa tapauksissa XY-makrokisko kuitenkin helpottaa kuvausta rajausvaiheessa, jos kohde on läheltä kuvattava ja pieni.
   
 15. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Kaivoin esiin mun Asahi PENTAX BELLOWS II palkeen:
  ​https://jaava.kuvat.fi/kuvat/Muut/ASAHI+PENTAX+BELLOWS+II.jpg/_full.jpg
  Siinä on säädöt järjestetty niin, että
  - kameran päätä voi liikuttaa/liu'uttaa kiskolla, mutta siinä ei ole ruuvisäätöä. Vain lukitus.
  - Sen sijaan objektiivin päässä on ruuvi, josta sen liikuttelu onnistuu tarkasti.
  Eli siis juuri päinvastoin kuin ed. viestin ykköskohdassa olisi tarpeen. Pahus.
  Onnistuiskohan toi niin, että hommais uudet adapterit tuohon.
   
 16. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 461
  1 155
  113
  Jos optiikassa on sisäinen tarkennus, siis etulinssi ei siirry, niin vaikuttaako se jollain lailla? Tällöinhän kamera eikä obiska siirry lainkaan.
  Hmm, taidankin kokeilla EF 70-200:lla, kunhan kerkeän.
   
 17. AnselA

  AnselA Active Member

  8 539
  4
  36
  Uni-loc (tai benbo) on ehdoton maastojalusta:

  http://www.uniloctripod.com/
  http://macrocam.blogspot.fi/2013/09/benbo-tripod.html

  Mulla on myynnissä Uni-loc 1600 (ilman kuulaa) 160 € + toimituskulut.
   
 18. jusa66

  jusa66 Member

  58
  2
  8
  Ääni Uni-locille!

  Toimii muussakin kuvaamisessa, mutta ei yhtä voittamaton kuin lähi-/macrokuvauksessa

  jussi
   
 19. Jaava

  Jaava Active Member

  1 461
  1
  38
  Ompas hienoja vehkeitä sekä UNI-LOC että BENBO.
  Kun vertaa Manfrottoon, niin onhan nuo ihan kirjotuspöydänkin ääressä kuviteltuna huomattavasti kätevämpiä niiden "taivutetun pultin" (bent bolt) ansiosta, joka sallii kaikkien osien liikuttelun ja lukituksen yhdestä pisteestä.

  - Tuon Uni-loc 1600 kohdalla puhutaan 2kg kuormankestävyydestä, mutta riittääkö se perus digi-järkkärin sekä 100mm makron kanssa.
  - Benbo Trekker vaikuttaa myös hyvin kiinnostavalta jalustalta. On kevyt kantaa.
  - Vai pitäskö mennä suoraan UNI-LOC Majos System kokoluokkaan (näyttää videolla kätevältä tuo bent-bolt säätö):
  https://www.youtube.com/watch?v=GNqeip4WLI0

  Tässä nyt jää miettimään kolmijalan vaihtoa.
   
 20. AnselA

  AnselA Active Member

  8 539
  4
  36
  Jaava, mä voin lainata sulle UNI-LOC 1600 niin saat käytännössä kokeilla, leskenlehtien kimppuun vaan... Tuo bent-bolt kiristys vaatii vähän totuttelua, ettei jalusta "leviä spagaattiin" hallitsemattomasti.