Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kamera/valokuvaussanastoa

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Saaga, 19 Huhtikuu 2005.

 1. Saaga

  Saaga

  293
  0
  0
  Googlella tuossa yritin etsiskellä, mutta enpäs sattunut löytämään. Onko kenelläkään siis tietoa, josko moista löytyisi netistä? Kun osa noista täälläkin paljon käytetyistä termeistä on mulle aivan hebreaa.
   
 2. Comax

  Comax

  40
  0
  0
 3. Juki

  Juki

  313
  0
  0
 4. Saaga

  Saaga

  293
  0
  0
  Kiitos linkeistä. Tuohon digifaqiin pitää syventyä ihan ajan kanssa.
  Tuolla sanastolla tarkoitin ihan ammatti-/harrastajatermien "suomennoksia". Eli tyyliin: mikä on croppi, loittorengas (vai mikä se nyt oli) jne.
   
 5. Croppi/croppaaminen on rajaamista. Rajaat niin että kuvaan jää vaikka vain naama ja loput leikkautuu pois, olet cropannut.
  Usein puhutaan myös croppikertoimesta, koska useissa digijärkkäreissä on semmoinen. Eli esim Canonin monet mallit leikkaava kuvaa pienestä kennosta johtuen niin, että kuvakulma on 1,6 kertainen. Eli 100-millinen putki näyttää kuva-alan, joka periaatteessa on 160-millisen putken näkymää.

  Loittorenkaat on kameran ja objektin väliin laitettavia palikoita, joilla lyhin tarkennusetäisyys saadaan vielä lyhyemmäksi. Loittorenkaita käytetaan siis makrokuvaukseen eli kun jotakin hyvin pientä halutaan saada näkymään suurena. Loittorenkaana voi periaatteessa käyttää vaikka WC-paperirullaa.

  Mitä muita aina käytetään?

  DOF=syväterävyys=suurella aukolla kuvattaessa (erityisesti telellä) vain se kohta, mihin tarkennus osuu on tarkka ja muu oln blurria eli semmoista epäterävää mössöä, minkä yhteydessä puhutaan myös bokehista ja bokeh-palluroista. Jos koko kuva-ala on tarkka on DOFfia paljon.

  Kysy lisää, niin yritetään valaista.
   
 6. Bokesta sen verran, että alkuperäinen japaninkielinen sana on "boke". "Bokeh" on englantilaistettu muoto. Se h on lisätty loppuun, jotta englanninkieliset osaisivat ääntää sen edes vähän sinne päin, eikä "bouki". Suomeksi ei ole mitään syytä lisätä sitä hoota, me osataan lausua sana niinkuin se kirjoitetaan: boke.
   
 7. adele

  adele

  55
  0
  0
  Epäterävästä alueesta käytetään myös termiä OOF, eli out of focus. (DOF = depth on field). Fangio on kuuluisa koko kuva-alan täyttävästä OOFista. Siksi usein musakuvia katselessa huudahdankin ihastuneesti OOF!
   
 8. lollerskates \o/
   
 9. Saaga

  Saaga

  293
  0
  0
  Tulipas mieleen vielä tämmönen: mikä on orjasalama?
   
 10. Comax

  Comax

  40
  0
  0
  Salama, jota ei ole pakko sijoittaa kameraan kiinni. Orjasalama reagoi yleensä kameran salaman välähdykseen ja välähtää samanaikaisesti.

  Tuolla ehkä paremmin selitettynä:
  DigiFAQ

  ps. Lisättäköön vielä:
  DigiFAQ
   
 11. Saaga

  Saaga

  293
  0
  0
  Ei oo häpee olla nopee. =)

  On kait se alettava lukemaan tuo faq läpi. Sieltähän noita termejä näköjään löytyy.

  Minkä hintaisia noin suurinpiirtein ovat nuo orjasalamat? Halvimmasta päästä.
   
 12. Orjasalama on erityisesti kasvikuvaukseen suunniteltu musta välähdyspää, jota käytettiin vielä 1860-luvulla runsaasti mm. Tenesseessä ja Alabamassa. Salama on suunniteltu eritoten puuvillan kuvaamiseen ja pääosin valokuvaamisen hoitivat neekeriorjat. Salaman erikoinen kyky on valottaa vaaleat kohteet oikein silloin, kun ne normaalisti palavat puhki ja mustat neekeripinnat menevät tukkoon.

  Orjasalaman käyttö väheni huomattavasti kenraali Leen antauduttua pohjoisen joukolle Appomattoxissa 1865, joka taas sittemmin nousi kuuluisuuteen omalaatuista riippumatoistaan.
   
 13. Saaga

  Saaga

  293
  0
  0
  Fangion vastauksesta päätelleen minä en sitten edes tarvi orjasalamaa. =)

  Ps. Missä hymiöt?
   
 14. Hymiöitä käytetään usein sähköposteissa ja nettisivulla, kun halutaan varmistaa, että kaikki huomaavat kirjoittajan olevan hulvattoman hauska.
   
 15. Esim Sigman Super 500 lähtee noin hintaa 200 e. Myös esim 420EX toimii orjana, kunhan on sopiva masteri, vaikka just toi Sigma.
   
 16. Tai käyttää orjaa manuaalisila tehonsäädöillä esim. orjakennon (Sigmassa sisäänrakennettuna), synkkapiuhan tai radio-orjasysteemien kera.
   
 17. Mitä tarkoitetaan silloin kun puhutaan 100% cropista?
   
 18. amn-

  amn-

  86
  0
  0
  Sitä että cropatun kuvan pikselit ovat ruudulla 1:1 alkuperäisen kamerasta tulleen kuvan kanssa. Esim, jos avaat kuvankäsittelyohjelmalla alkuperäisen kokoisen kuvan, ja zoomaus on 100%, croppaat siitä vaikka 300x300 pikselin kuvan ja pidät sen tuossa koossa, silloin sinulla on 100% croppi.

  Edit: tai ehkä joku viisaampi osaisi selittää selvemmin.
   
 19. Ok!