Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Käytetyt ja ALV

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Ölumies, 11 Maaliskuu 2011.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
  Vs: Käytetyt ja ALV

  Juu, ei yrityksen kannata ostaa työkaluja useinkaan alvittomana, ellei sitten hinta tai harvinaisuus sitä edellytä.
   
 1. Vs: Käytetyt ja ALV

  Ostin erään suurehkon suomalaisen kameraliikeketjun nettisivuilta, heidän Turun konttoristaan, joulukuun lopulla käytetyn Olympuksen objektiivisovittimen. Hämmästykseni oli suuri, kun sitten sain tavaran ja huomasin, että se oli avaamattomassa alkuperäispakkauksessa tuoteselostuskin tehtaan viikkauksessa ja sovitin muovipussissa... siis käyttämätön. Täytyy sanoa, että ketjulla on melkoset kirjanpitäjät, kun seisova/myymätön tavara hyllystä saadaan kiepautettua käytettyihin ja myydään sitten alv 0% kuluttajalle, liki täydellä katteella.
   
 2. mvuori

  mvuori Well-Known Member

  10 669
  132
  63
  Vs: Käytetyt ja ALV

  "Käytetty" tarkoittanee tässä tapauksessa: Kuluttajalta vaihdossa vastaanotettu eli ostettu tavara, joka eroaa "uudesta" vain siihen liittyvän kauppiaan juridisen ja kauppias-eettisen virhe- ja muun vastuun luonteen ja keston osalta, mikä ero on kuitenkin tärkeä kummallekin osapuolelle.

  Kauppa on selvästikin toiminut oikein ja korrektisti kaikkia osapuolia kohtaan.
   
 3. Vs: Käytetyt ja ALV

  Tiedän mikä on käytetyn ja uuden ero, mutta ihmettelin asiaa, siltä kantilta, että jos kuluttajana ostan jonkin tuotteen, niin vähintään ottan sen pois kotelosta ja hypistelen saatena olevaa ohjekirjasta, vaikka en muutoin lainkaan käyttäisi tuotetta, mutta tässä tapauksessa edes näin ei ollut käynyt.
  Mahtoiko edes kauppa ollut avannut koteloa tarkistaessaan mitä kuluttaja heille käytettynä myy? Sika säkissä. Päällyskotelo on sellainen karkkiaskimaisesti aukeava pahvikotelo, joka on toki helppo avata liki jälkiä jättämättä, mutta sellaiseenkin tulee jälkiä ja lipan taitos kuluu, kun sen avaa...
  Luonnollisia selityksiä toki uudelle tuotteelle käytetyissä on monta.
   
 4. PKivireki

  PKivireki Active Member

  722
  31
  28
  Vs: Käytetyt ja ALV

  Jos tästä nyt vielä tulee kilpalaulantaa, niin tarkistin asian kirjanpitäjältäni, joka on toiminut alalla 40 vuotta. Hänen mukaansa asia on ammatinharjoittajien ja palveluntarjoajien kohdalla juuri noin miten JRabbitt ja Kapu sanovat.
   
 5. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 410
  3 043
  113
  Vs: Käytetyt ja ALV

  Varsinkin, kun kyse on melko vähäarvoisesta lisukehärpäkkeestä.  Joku on semmoisen ostanut muun tavaran mukana, mutta ei ole käyttänytkään.  Tuskinpa tuota on erillisenä laitteena tarjottu vaihdokiksi k.o. liikkeeseen.

  Minullakin on kameran mukana tulleita pikkuvarusteita avaamattomissa paketeissaan, vaikka kamera sinänsä on ollut jo useamman vuoden käytössä.
   
 6. Vs: Käytetyt ja ALV

  Itsellä tuli mieleen, että Rajishan on luopunut E-systemin myynnistä ja ehkä liikkeessä on laitettu roina esim 70% alennukseen ja joku myyjistä on ostanut sovittimet, loitot ja telejatkeet ja myynyt ne sitten takaisin liikkeelle käytettyinä. Olympushan pitää Suomessa aika hintaprotektionistista-politiikkaa ja määrää ilmeisesti ovh-hintoja (lainvastaisesti), eivät siis katso edustusliikkeiden muita aleja, kuin kamppanja-alet, hyvällä silmällä.


  Muutoin, Turun Rajalalla on tälläkin hetkellä käytetyissä E-5 runko hintaan 1499,-. Jännää, että 1499+alv tekee likipitäen yhtä kuin ko rungon ovh-hinta 1499*1,23 = 1844,- Missähän muussa tavarassa käytetyissä, tuotteen hinta pitää yhtä hyvin kuin kameroissa?
   
 7. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  2 346
  302
  83
  Vs: Käytetyt ja ALV

  Käsittämätöntä, että käsite "ovh" (= ohjevähittäishinta) roikkuu vieläkin mukana, vaikka ohjehinnoittelusta luovuttiin jo 40 vuotta sitten.
   
 8. Vs: Käytetyt ja ALV

  Se että on 40 vuotta ollut alalla, mutta ei osaa lukea veroviraston melko selviä ohjeita on ihan vakiintunut "ammattikäytäntö"...
   
 9. Vs: Käytetyt ja ALV

  No voi hyvänen aika. Osoitapa nyt jostain noista selvistä ohjeista, sellainen lausunto, jonka perusteella voi ostaa ei alv-velvolliselta käyttöomaisuutta ja vähentää siitä alv. Osoita samalla se lausunto, jonka perusteella voi alv-velvollinen välttää käyttöomaisuuden kaupassa maksamasta alv:a.

  Voin vakuuttaa, että tuhannet yrittäjät riemusta kirkuen ottaisivat vastaan nuo ohjeet. Se on ihan turhan jankata tuosta marginaaliverotuksen jälleenmyyjäpykälästä, kun se ei kosketa kun nimensä mukaisesti marginaalista määrää yrittäjiä.

  Toki mulle sopii käytäntö hienosti, kun vaan ilmoittelee osoitteen mihin lähetän sen jälkiverolapun.
   
 10. Vs: Käytetyt ja ALV

  Et tunnu edes tajuavan koko asiaa, eikä kukaan tässä ole moista edes väittänyt. Näytä nyt edes se yksi linkki jossa neuvotaan tuo alv eri tavalla?
   
 11. Vs: Käytetyt ja ALV

  No, jos tästä lähdettiin.

  Niin tuon väittämän kumoaa jo tämä ohje: http://vero.fi/nc/doc/download.asp?id=1874;1536782
  Sivu 48. "Veroa maksetaan vähennykseen oikeuttavassa käytössä olevan tavaran tai palvelun myynnistä. Sillä ei ole merkitystä, onko tavaran tai palvelun ostohintaan sisältynyt veroa vai ei. Veroa on maksettava esimerkiksi sellaisen liikeomaisuuden myynnistä, jonka yritys on yritysjärjestelytilanteessa ostanut verottomana mutta verollista liiketoimintaa varten. Veroa on suoritettava myös sellaisen käytetyn tavaran myynnistä, josta yrittäjä ei ole voinut tehdä vähennystä."

  Tarkentaen vielä, että yksityishenkilö ei myy alv0%, vaan ilman alv:a. Yrityskään ei myy alv0%, vaan tuotteen myyntihinta on veroton ja siihen lisätään alv ja sen maksaa tilanteesta riippuen joko myyjä tai ostaja.

  Alv-velvollinen yritys ei voi myydä mitään* tuotetta tai palvelua suorittamatta siitä määrättyä arvonlisäveroa.

  *Eräät toiminnot on arvonlisäverolaissa säädetty verottomiksi.
  Verottomia ovat:
  • terveyden- ja sairaanhoito
  • sosiaalihuolto
  • yleissivistävä ja ammatillinen koulutus
  • rahoitus- ja vakuutuspalvelut
  • arpajaiset ja rahapelit
  • esiintymispalkkiot ja eräät tekijänoikeudet
  • kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen
  • käypien rahojen myynti
  • arpajaisverolaissa tarkoitettujen arpajaisten järjestäminen ja välitys ja tällaiseen
  tarkoitetun pelilaitteen tilan luovuttaminen kiinteistöltä
  • yleisen hautapaikan pitäjän välittömästi hautaukseen liittyvät palvelut
  • kullan myynti keskuspankille
  • kuurojen tulkkauspalvelu
  • itse poimittujen luonnonvaraisten marjojen ja sienien myynti muualta kuin erityisestä
  myyntipaikasta (esimerkiksi torilta).
   
 12. Vs: Käytetyt ja ALV

  Tämä ei edes koske kyseessä ollutta käytetyn tuotteen alv. asiaa...
   
 13. Vs: Käytetyt ja ALV

  En tiedä vieläkään, että mikä oli kyseessä ollut tuote, mutta viestiketjun ensimmäinen viesti oli...

  Vieläkään mikään alv-velvollinen yritys ei voi myydä laillisesti mitään tuotetta tilittämättä siitä arvonlisäveroa. Ei käytettyä, saatika uutta. Kysymys on vain siitä, että voiko kyseinen liikeyritys vähentää eialv-velvolliselta ostamastaan tuotteesta veron osuuden. Voi, käyttäen marginaaliveromenettelyä kuten on todettu, mutta tämä rajoittuu ainoastaan selkeästi jälleenmyytäviin tuotteisiin ja jälleenmyyjiin. Kaikkien muiden pitää jättää vähennys tekemättä ja tilittää myyntihinnasta alv.

  Tämä sääntö on verottajalla hyvin yksiselitteinen ja siitä ollaan hyvin tinkimättömiä. Monesti jopa noissa marginaaliverotapauksissa verotuspäätös on hylkäävä, KHO voi sitten antaa jossain tapauksissa myönnytyksiä.

  Toki veronkiertotapauksissa yrittäjä voi kirjata käytössä olleen tuotteen vioittuneeksi ja poistetuksi, sitten salaa myydä sen netissä tai kirpputorilla yksityishenkilönä. Näinhän nuo menettelevät. Pidemmällä juoksulla ei ole oikein toimiva ratkaisu, mutta yksittäistapauksissa kyllä.
   
 14. Vs: Käytetyt ja ALV

  No niin, eiköhän tämä ole tullut selväksi.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.