Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Jalopuuriman "vanhentamisesta"

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana Haapalahti, 8 Elokuu 2013.

  1. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Jos kuivan valmiiksi työstetyn puupalan sulkee ulkopuoliselta kosteudelta kaksikomponenttilakalla, tulee siitä tavallaan muovitettu ja näin kosteuden siirtyminen puuhun hidastuu huomattavasti, jos pinnoite on epoksia, niin kappale on täysin tunteeton ulkopuoliselle kosteudelle.
    Pitää muistaa, että kaikki pinnat on suojattuja, myös ruuvinreiät, muuten suojaus ei toimi.
    Tuon samaisen Avanfe 24:n sisustuksen tein koivusta/männystä ja lakkasin juuri edellä kertomani mukaisesti jokaisen listankin erikseen ennen kiinnitystä ja se lakkaus oli kestänyt tuota peräsinvartta ihmetellessäni jo 13v ilman pienintäkään tummumista missään nurkissa tai pinnoissa.
    Kun kappaleet on ensin ERIKSEEN lakattu, voi kootun osan tietysti vielä lakata niin ettei pöly ja lika pääse edes saumoihin muhimaan.
    Vielä sen verran, että nuo sisustushommat tein isossa venevajassa josta ei muuta suojaa ollut kuin että vettä ei satanut suoraan päälle, muutoin olin samoissa olosuhteissa kuin ulkona, no, ei aurinkokaan tietysti sisään paistanut, eli nuo puu ja vaneriosat joita käytin ei taatusti olleet "puuseppäkuivia".
    Mitkään pinnat, ovet tai luukut ei olleet taipuilleet 13v aikana, avotilan penkin alle liukuva pentrykin liukui yhtä hyvin kuin uutena, ja siinä oli sentään tiskiallas jossa oli läträtty veden kanssa aika huoletta.
     
  2. Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Puu pitää/kannattaakin käsitellä siinä tilassa ja kosteudessa, missä sitä tullaan käyttämään. (Veneiden kyseessä ollen, jolloin puun kutistuminen ei rapista paattia.) Edit. Ei tietenkään veneen lilluessa vedessä, vaan ULKONA, missä venettä yleensä iso osa elinkaarestaan pidetään.
     
  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 216
    3 528
    113
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Veneiden kyseessä ollessa tuo ei ole oikein mahdollista, niitä kun käytetään vedessä.  Ainakaan vesiliukoista lakkaa ei oikein saa levitettyä.
     
  4. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 454
    564
    113
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Avancet ovat guttaperkkaa. Kysehän on täkkirakenteista ja sisustuksesta eli nuo kriteerit täyttyvät, kunhan sitä ei viedä lämmitettyyn halliin.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 216
    3 528
    113
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    :*)
     
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 216
    3 528
    113
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Periaatteessa sellainen veneissä yleinen rakenne, että puu on laminoitu muovin sisään joka puolelta, on varsinainen miina.  Jostain joskus se kosteus sinne pääsee kuitenkin.  Just katselin ison ja kalliin 6 metrisen keskipulpettiveneen perää, joka oli lakannut olemasta.  200 heppanen Mercury roikkui  vaijerien ja muovisuikaleiden varassa.  3 litraselle koneelle hintelä kiinnitys...

    No, kamerassa putoaa vain optiikka :)
     
  7. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    En tunne muita kuin vanhoja puuveneitä jotka on yritetty pelastaa lujitemuovilla joille käy kuvailemallasi tavalla, ei tule onnistumaan kuin huolellisella työllä kunnon tiloissa ja silloinkin muovittaa tulee vain tervettä puuta, lahosta ei saa kunnollista millään.
    Kun veneitä tehdään puusta laminoimalla se jo uutena, on tekniikat hieman erilaiset, jokainen puurimat tai viilut on liimattu toisiinsa epoksilla joka sinänsä erottaa rimat/viilut toisistaan ja pinnoite viimeistelee tuloksen, tällaiset veneet oikein tehtynä kestää varmasti pitempään kuin tavallinen puuvene jos niistäkin huolehditaan kuten jokainen puuveneen omistaja ymmärtää olevan tarpeen.
    Pitää myös muistaa, että tavalliselle puuveneelle ei pienet naarmut ja kolhut muuta itse perusratkaisua, mutta kylmälaminoitu rima/viiluvene onkin hieman eri asia, jos pinta menee rikki, pitää se paikata samalla tavalla kuin lujitemuovivenekin jotta se ei imisi vettä eri kerroksiin. 
     
  8. Haapalahti

    Haapalahti Active Member

    2 347
    8
    38
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    No voi DÄMN!
    Olin jo valmiiksi funtsinu vääntäväni kameran rungon eebenholtsista messinkivahvistein/mekanismein, mutta nyt tulikin uusi mieltymys tuohon kirsikkapuuhun.... tai sitten se mahonki...
    Tiikkiä en arvaa käyttää kun epäilen liimaustaitojani epoksin/asetonin jne. sotkujen kanssa.
    Saarni, päärynäpuu, loimu/viskoivu liian vaaleita omaan makuuni.

    eebenholtsi on jo tilattu mutta ei ole varmuutta sen kosteudesta... joten homma vielä auki...
     
  9. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 216
    3 528
    113
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"


    Kaverilla on vanha puuvene, jolla on nyt meneillään 99. vuosi vesillä.  Ensi kesänä on meininkinä hiukan bilettää paatilla, kun tulee 100 täyteen.

    Olen melko lailla varma, että *yksikään*  noista epoksilla tärvellyistä puu/muovirakenteisista paateista ei 100 vuotta täytä.
     
  10. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 216
    3 528
    113
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Pysy suunnitelmassa - ebenholtsi on hienoa.  Musta/messinki on upea yhdistelmä, ja vaikka muitakin kauniita on, niin vain yhden kerrallaan voit kuitenkin tehdä.
     
  11. pj.haaja

    pj.haaja Well-Known Member

    1 936
    46
    48
    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Noh, Tampereella kun asut, niin eikös Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos ole lähellä tai sitten siellä on myös Kangasalalla Korpi Instruments - soitinkorjaus ja soitinrakennus. Molemmista varmasti löytyy kuivaa puuta.
     
  12. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Aikoinaan Båt Nyt testasi, vanhimman minkä löysivät, lujitemuovisen veneen lujuutta ja tulosten perusteella arvioitiin veneen kestoiäksi, jos sitä ei käyttäjä riko ja olettaen, että alkuperäinen lujuus voi puolitua, jopa 20.000v, kertamuovina varsinaista saastetta koska se ei hajoa itsekseen.
    Noilla ylläkertomillani tavoilla tehtynä vene on siis "ikuinen" JOS sitä ylläpidetään samalla huolella ja rakkaudella kuin hienoja puuveneitä ja JOS ne on tehty kaiken taiteen sääntöjen mukaan - usko vaan. 

    Edit: Avain sana on Epoksi, ei polyesterihartsi joka ei ole täysin tiivis, tällähän useimmat amatöörit läträä.
     
  13. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Jalopuuriman "vanhentamisesta"

    Juu, ehdottomasti tumma puu ja messinki on todella hieno yhdistelmä.
    Mieleen muistuu ne vanhat filmikamerat joiden ylä ja alalevyt oli messinkiä, oli vaan hienon näköistä mustassa rungossa kun kulmat alkoi loistaa kullalle;)