Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Järkkäristä mikrojärkkäriin, osa 2

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Rutanen, 18 Elokuu 2013.

  1. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Järkkäristä mikrojärkkäriin, osa 2

    Tarkoitin erikokoisia runkoja saman objektiivin perään, samaan runkoon saa tietysti erikokoisia periä jos kyseessä on isomman koon filmikamerat, itse nojauduin lähinnä samoihin kokoihin kuin mitä digikeskustelussa, elikkä kinokokoon ja siitä pienempiin.
    Ei näköjään pitäisi kirjoittaa liian yksinkertaistaen, tulkinnan varaa ei saisi jättää ;)
     
  2. Vs: Järkkäristä mikrojärkkäriin, osa 2

    Hieman asiaa sivuten tiedustelisin miten paljon haittaa käytännössä on sillä, että isotiheyksisen (pienen) kennon difraktiokynnys tulee vastaan varsin suurella aukolla.

    Jos olet tottunut kuvaamaan maisemaa aukolla 11, nyt pitääkin käyttä aukkoa 5,6. Se ei sinänsä ole ongelma, mutta kyetäksesi käyttämään pitkähköä aikaa, et enää voi himmentää kovin paljoa.

    Ei varmaan iso ongelma, kunhan nyt tuli mieleen mikäli vaihtaisin kinokoosta varttikokoon.
     
  3. Vs: Järkkäristä mikrojärkkäriin, osa 2

    Valovoimaisten mFT-objektiivien paras toistoalue näyttäisi olevan aukkoalueella 4-5,6. Tuota aluetta himmeämpien joko täydellä aukolla tai aukon himmennettynä.

    Siitä en ole kokenut haittaa, koska aukolla 5,6 saat saman syväterävyyden kuin kinokoon aukolla 11. Diffraktion suhteen tilanne ei muutu mihinkään, kuten kirjoitatkin. Sinänsähän ei ole olemassa mitään diffraktiokynnystä. Terävyys vain heikkenee vähitellen lisää himmennettäessä. Osin sen voi kompensoida terävöitystä lisäämällä. Mutta riippuu tietenkin kohteesta ja kuvallisista tavoitteista missä menee itse kunkin hyväksyttävä raja.

    Olympus käyttää kennoja, joiden perusherkkyys on ISO 200, Panasonicilla osin ISO 160. Pitkä valotusaika päivänvalossa vaatii siis harmaasuodinta.