Eipä tuo kovin vakavalta kuulosta. Minä muistan sanotun että kuiluetsimessä (peilikuvana) sommiteltu tekee useammin mieli kääntää vedostaessa nega väärinpäin. Näin ainakin minä olen kokenut ja sanonut. Ainakin tuon vaikutusta kuvan sommittelun dynamiikkaan kannattaa kokeilla oli kohdetta tarkasteltu sitten miten tahansa kuvaa otettaessa. ed. Kulttuurisidonnaisen (opitun) kirjoituksen lukusuunnan on muistaakseni todettu vaikuttavan kuvienkin lukusuuntaan. Silmä kulkee kuvassa monesta vaihtelevasta asiasta johtuen jotakin reittiään pitkin (hyppien), mutta siinä mukana vaikuttaa myös opittu lukusuunta.
Jokainen saa toki kuvata ja käsitellä kuviaan ihan miten tahtoo, eikä siihen pitäisi kellään olla sanomista. Mutta yleisesti käsitetään ja pidetään sanan "maisemakuva" sisältöä melkoisen loukkaamattomana, eli manipulointi liioiteltuna jopa vain värisävyjen suhteen ylittää helposti tuon "yleisen käsityksen". Mutta rajat ja käsitykset muuttuvat ja vaihtavat suuntaa, eikä millään yleiselle käsityksellä ole tarkkoja rajoja. Uutiskuvat ovat eri asia, niistä on säännöt, julkaisijan mukaan. Luontokuva kilpailussa määritellään myös säännöillä, vaikka yleisesti sana luontokuva on kuten maisemakuva, jolla on vain "yleinen käsitys" mitä se saisi sisältää olematta "feikki".
Ihan ilman oluitakin (.... toki, jos tarjoat...) totean, että tuo suhde on kohtuullisen hyvin esillä luonnossa kasvien ja jonkin sortin eliöidenkin kasvutavassa. Puiden lehdissä, kotiloiden kuorissa, eläinten lihassäikeissä, luun tai kuoren kasvutavassa jne. Jossain pässin tai antiloopin sarvessa kierteet noudattelevat k.o. kasvutapaa jne. Vaikkapa haulla "golden ratio horn" saat näkyville runsaasti muita pässinpäitä, joissa sarvet noudattelevat p.o. kasvutapaa
Matematiikka... ihmisen aivoille tapa käsitellä asioita siten, että ne jotenkin ymmärtää. Esim. 100 kiloinen henkilö hyppää tasamaalla 1.5metrin loikan, tarvitaan monimutkainen lasukaava siitä että maan vetovoimaa vastaan täytyy tietty vastavoima saada aikaan ja hypyn suuntaan myös tietty voima, niin tämä on sitä matematiikkaa, jos asia halutaan tieteelisesti selvittää. Sitten tietenkin voi vaan hypätä ton noin 1,5 metrin loikan ja se on siinä, mikä tuntuu helpolta ja yksinkertaiselta, ja päätös tapahtuu "silmänräpäyksessä" mitä voi tieteelisesti kutsua jonkinlaiseksi aikajanaksi tai ehkä suhteelisuus mukaanlukien ikuisuudeksi.
Onhan tuolla mittaetsin yhä jolla välillä kuvailen, tosin siinä on peili etäisyysmittarissa. Mukavan pieni. Toisaalta on peilijärkkärikin, koska sopivassa hintaluokassa ei ole vielä ollut hyviä elektronisia etsimiä. Nikon Z7 on jo siinä että kelpaisi, mutta se hinta.