Jaahah, se on sitten näkymät täyssähköisen suuntaan olemassa. Kyllä peilitöntä vois vakavamin harkita sitten kun sähköinen etuverho toimii moitteettomasti. (On toki muitakin tiukkoja vaatimuksia mutta kaipa ne siitä muutamassa vuodessa...) Mieluummin tietysti kokonaan ilman mekaanista suljinta, jollainen mun kroppikennosony R1 onkin. Global shutter function Jacques-Henri Lartigue. Grand Prix of the Automobile Club of France, Course at Dieppe. 1912 | MoMA
Kulutustavaraa niin. Äkkiähän noi sulkimetkin hajoaa, joten parempi ostaa aina riittävästi uutta ajoissa.
Sulkimet ei tosiaan koskaan ole ongelma kuvaajalle, joka kuvaa sen määrän digiä kuin minä, ehkä noin 30 000 ruutua vuodessa. Se jakaantuu nykyään pääasiassa kolmelle kameralle melko tarkkaan niin, että ykköskameralle tulee ehkä noin 15 000 ruutua, kakkoskameralle ehkä 12 000 ruutua ja kolmoselle sitten nelisen tuhatta. Näin niille tulisi kymmenessä vuodessa 150 000, 120 000 ja 40 000 laukausta. Kun luvattu sulkimen kesto on 200 000 - 400 000, ei tuo kymmenen vuottakaan veisi edes lähelle rajoja. Joku 15(-20) vuotta alkaisi sitten kolkutella niitä, ainakin tuon D810:n kanssa, D4:llä oltaisiin vasta vähän yli puolenvälin. Eiköhän nuo parissakymmenessä vuodessa tule sitten korvattua uudella...
Olli, pelkäänpä, että tuo "luvattu" sulkimen kestoikä on jotain sellaista, mikä on syntynyt täällä foorumeilla ikään kuin sopimuksena sen jälkeen, kun on tulkittu Jakolevin veljesten tietokantaa ja kuunneltu äänekkäimpiä foorumeiden mielipidevaikuttajia. Nämä sulkimet voivat läsähtää vaikka seuraavaan kuvaan. Sen verran varianssia on valmistuserissä nykyään.
Joo, tietysti mekaaninen osa voi rikkoutua, mutta kyllä ihan Nikoninkin sivuilta saa taulukon sullkimien testatusta keskimääräisestä kestosta, on sillä sen verran tehdastaustaa ja uskon, että jos suuresti tuosta heittää on ihan helpohko neuvotella maahantuojan ja merkkihuollon kanssa. https://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleNo=000003332&configured=1&lang=en_US
Tuosta voi vertailla muutamaa vanhempaa mallia valmistajan tietoihin. Camera Shutter Life Database Itse heitin tuon sulkimen tänään tähän lähinnä heittona siihen, että kamera olisi tuottava sijoitus. Sehän lie mieluummin kuin kirvesmiehen saha ja vasara: parempi olla varakappaleet lähellä jos yksi hukkuu tai rikkoontuu.
Nää suljinjutut on kyllä ainakin meikäläiselle ihan toisesta maailmasta. Kilpailu ja uusiutuminen/toimintatapojen muutos ollut kameramaailmassa niin kovaa - ja koko valokuvauksen saralla -, että sinällään ei mikään ihme ole hämmennys. Kun keskusteluja seuraa, niin ulkopuolinen voi saada helposti käsityksen, että valokuvaajat on keskimääräistä enemmän elämässään riskejä ottava ryhmä. Ehkä se yksi korttipaikka on joku balanssin hakeminen valmistajien puolelta?
Suljinjutuista puhutaan, mutta valmistajat tietävät varmaan senkin, että 5D:n tyyppisillä kameroilla, ei siis varsinaisilla ammattikameroilla, kuvataan keskimäärin hyvin vähän. Kun selailee käytettyjen palstoja niin helposti löytyy kameroita joilla on otettu alle 10 000 kuvaa vuodessa, ja jopa sellaisia 1000-2000 kuvaa vuodessa yksilöitä on olemassa. Käytännössä kameralla on siis kuvattu vain perheen vuosittaisella lomamatkalla ja serkuntyttären yo-juhlissa.
EOS 5D on prosumer -mallistoa ja se on yksi koulukuvaajien ja lehtitalojen eniten käyttämiä malleja. Erittäin luotettavia työkaluja yleisen käsityksen mukaan. Sen sijaan ihmettelen, kuka viitsii lomalle ottaa täysimittaisen järkkärin, kun noita pikkujärkkäreitä reissukäyttöön on saatavilla.
Itsekin ihmettelen ukkojen kaulalla roikkuvia täyskäreitä, mutta kaikkea näkee kun maailmalla liikkuu.
No ei tuo Df nyt mikään mahdoton raahattava ole edes turistihommissa. 35-70/2.8 kamerassa kiinni ja varuiksi 24/2.8 taskussa niin hyvin pärjää.
Tosiaan, sinä sen sanoit! Muutaman vuosikymmenen kokemus osoittaa, että ilman pärjää. Se siitä sitten.
Tähän pätee se vanha totuus: Riippuu siitä mitä kukin lomaltansa hakee. Yksi lähtee valokuvaamaan, toinen lähtee istumaan baareihin, kolmas museoihin, neljäs nukkumaan rannalle. Kuulun ryhmään 1 ja mukana kulkee kalustoa.
Näin on tai DF + 40mm voigtländer, on t Samat kokemukset, itsellä esim DF +24-85 tai DF + 40mm ultron, en huomannut käytännön eroa koossa vastaavaan olympus settiin, ei sekään mahtunut taskuun ja niinpä olympus sai lähteä. Puhelin riittää muulloin kompaktikameraksi.
Just näin. Seurassa kun lähden, en ota kameraa lainkaan, tai sitten riippuen seurasta varaan yhden päivän kuvauksille yksin erikseen jolloin kamera tietysti tarvitaan. Yksin kun lähden, on mukana aina järkkäri ja kolmisen objektiivia. Muuten olen sitä mieltä, että 5D-sarja on ammattimiehen välineitä, samoin kuin D8xx-sarja.
Onhan se global shutter tärkeä kehitys. Rolling shutter efekti vastaa joskus hyvinkin paljon hidasta verhosulkimen liikettä, jossa nopealla valotusajalla liikkuu ohut rako yli kuvaportin. Kuvahaulla klassikko: Jacques-Henri Lartigue, Grand Prix of the Automobile Club of France, Course at Dieppe 1912 Ja sitten tähän päivään, täyssähkökameran ensiaskeliin: https://www.photo.net/discuss/threads/w ... ke.509923/
Niin. Kuinka paljon nykyisin "testeissä" kiinnitetään huomiota laukaisuviiveeseen? Tai sille annetaan arvoa? Silleinhän tälle on suora yhteys tallennukseen, että itse olen tuollaisen perus SD-kortin käyttöiäksi määritellyt 5000 kuvaa. Globalshutter on tärkeä askel, mutta onko aika oikea? Ehkä joku on laskenut, ja voisin sen perusteella kuvitella, että on.
Mistä tämä tulee? Jollekin 128 gigan kortille menee kamerasta ja tallennusmuodosta riippuen helposti tuhansia kuvia.