Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Innostus Filmikuvaukseen

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana zetsuboukitten, 11 Toukokuu 2011.

  Päivää, näin töksähdän tänne ja ensimmäisenä utelemassa apua, mutta alotetaan nyt näin ja edetään sitten - vaikuttaa ihan pätevältä foorumilta...

  Niin, siis sain käsiini "sattumalta" pari vanhempaa filmikameraa jostain 70-luvun tienoilta (Agfamatic 200 joka tosin käyttää 126mm filmiä...ja Yashica MF-1), ja maagisesti heti ensikosketuksesta iski hirvittävän kiinnostuksen filmikuvaukseen.  Digikuvausta harrastanut jokusen 7 vuotta, mutta luonnollisesti filmikuvaus on jokseenkin erilaista, ja kyselisinkin jotain aloittelijalle neuvoja, erityisesti kun tuossa Yashicassa on vain ISO(/ASA) säädin, ja tuumistelin tuota että mitä olisi ns. optimaalinen asetus esim. 200 tai 400 filmillä, pilvettömänä kesäpäivänä tai -iltana? Vai meinaako tuo säädin että jos isken 400 filmin sisään niin myös kameraan 400? Tosin tuo mittari yltää vain viiteen sataan, mikä saa epäilemään moista.

  Myös kehittämisestä kysyttävää sen verran että minkämoiset keinot olisivat tyydyttävimmät mm. laadun suhteen. Onko jotain erityisen hyvää paikkaa jonne kannattaisi lähetellä filmit vaikka olisi toisella paikkakunnalla, vai tuottavatko kaikki liikkeet suunnilleen samantasoista jälkeä? Asun lahdessa, mutten tiedä sen kummempaa kuin että ainakin noita fotoliikkeitä on täällä melko runsaasti, jos joku tietää siis Lahden alueen liikkeistä, vinkit ovat tervetulleita.

  Ja siis jos minkäänlaisia aloittelijoille vinkkejä heltiää, olisin kiitollinen. Tuolla googlettamisella kun jotenkin en hirveästi selkeitä aloittelijan ohjeisia löydä. Kiitoksia etukäteen vastauksista!
   
 1. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Suosittelen kehittämään filmisi itse ihan alusta asti.
  Katso tuo http://www.voiz.fi/?p=431  ei se niin vaikeeta ole...
   
 2. BenKaila

  BenKaila Well-Known Member

  755
  313
  63
  Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  ● Mikäli filmi on ohjeherkkyydeltään 400 ISOa, niin kameraankin asetetaan 400 ISOa.

  ● Taitaa olla melko harvassa mustavalkofilmikehittämöt nykyään, mutta ohessa eräs, joka tarjoaa kehityspalvelua:
      Telefoto – Fotokauppa kotonasi, etkä maksa liikaa.
   
 3. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Taitaa tohon Yashicaan kantsii maks. 200 ASA filmi lyödä, muuten valottaa ulkona helposti yli. Ei muuta kuin filmi sisään, etkä odottele sitten liikoja. Saattaa jokunen kuvakin tuolta tulla, ei kyllä monta. Digillä saisit parempaa aikaiseksi, mutta oppi tämäkin.
   
 4. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Olisko siis 400 liikaa? 200asa filmillä olen rullan jo kuvannut, jos sais kehitettyä ne niin näkis vähän. Entä jos esim 400 filmillä kuvaan matalemmalla asa:lla kamerassa? Muistaakseni 25-500 alueelta on tuossa yashicassa säätövaraa.

  Silti, en tosiaan mitään uskomattomia kuvia odottele ja semmoset vähän kälyset kuvat on vähän haussakin. Kattoo nyt mitä tuloksia tulee, mitä ite löysin tuosta ni kuulemma ihan kiva vekotin, ja mitä kuvia muitten ottamina näin niin aika semmosta jälkeä mitä toivonkin, tosin ainahan tuo fotosopin vara on. Isältä, kun jaksaa etsiä, saan myös jonkun -95 mallisen filmijärkkärinkin, joten voi ehkä vähän tasokkaampia kuvia saada aikaseks (ainakin nähny komeita kuvia mitkä on sillä otettu). Eihän sekään mitään uusinta rautaa ole, mutta kuitenkin. Ja tosiaan, digikuvausta alla joku 7 vuotta, mukaan laskettuna pienellä nikonin pokkarilla säläily. Kuvaus kiinnostais kovastikin ihan vakavalla asteella mutta en voi ottaa itteäni vakavasti ilman kunnon kalustoa - johon tosiaan ei tyhjätaskulla riitä rahat...tovin jo pienessä motivaationotkossa roikkunut kun tuntuu että pitäis jotenkin "edetä". Filmi jotenkin on onnistunu tuon motivaation palauttamaan, ja tahdon pitää siitä nyt kiinni ainakin sen hetken kun se innostaa - parhaimmassa tapauksessa pitkään.
   
 5. ripaki

  ripaki Member

  207
  0
  16
  Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Tossa on mun ottama kuva Yashica MF-2 :lla. Ei laatu päätä huimaa mutta kiva kuvata.
   
 6. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Eiköhän se kuvaajan kiinnostus enempi sitä kuvaa ja sen näyttävyyttä rajoita!?
  Ja laatu taasen filmistä ja objektiivista enempi johdu...
   
 7. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Mitä meinaat/kenelle kohdistettu? Kiinnostusta on, totta kai, mutta silti kun muut taikoo jostain vaan kalliita digijärkkäreitä ja vanhemmat ostaa parin kuukauden kiinnostuksen jälkee. Se vähän harmittaa kun on suhteellisen pitkää jo kuvannu ja kiinnostus on kova, eikä nyt vaan satu olemaa mahollista hankkia saman tasosta peliä. Sitten ku kyseiset veijarit hieman opettelee (ei kaikki tosin), ni saavat jo semmosta jälkeä aikaseks et ei kiinnostais omaan kameraan koskea. Rajottaahan tuo heikompi rauta vähän, esimerkiks tuolla mun omalla digikompaktilla vai mikskä nuita ny sanotaa, saa kuvia mistä oon tyytyväinen - mutta yleensä lähinnä kovin olosuhteissa (ISO400 kuvat alkaa rakeilemaa turhan harmillisen paljon ja ISO800 liikaa). Rajottaahan se hieman.

  Mutta kuitenkin, vinkkejä tuosta filmikuvauksesta lähinnä kyselin.
   
 8. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Tavallinen värinegafilmi kestää hyvin ylivalotusta mutta huonosti alivalotusta, toisin kuin digi joka ei kestä ylivalotusta. Voit ihan hyvin käyttää 400 ISO filmiä kamerassa ja "huijata" herkkyydeksi 200, jolloin kamera valottaa aukon yli. Näin sinulla on enemmän varmuusvaraa kameran mittarin epätarkkuuden / huonon mittaamisen varalta, joka on usein ongelmana huonoissa/halvoissa kameroissa.

  Minä myös melkein suosittelisin että hommaat kehitysvermeet ja kehittelet itse, mutta ymmärrän kyllä ettei tämä ratkaisu ole kaikkien mieleen ja vaatii väkisinkin paneutumista. Ehkä ensimmäiseksi kannattaa ihan vaan kuvata rulla tavallista värinegaa (pyrkien varmistamaan, ettei hirveästi alivalottele), viedä se tavalliseen tapaan liikkeeseen ja pyytää kehitys ja kymppikuvat. Saa jonkinlaisen lähtökohdan.

  Sitten suht' järkevään hintaan saa kyllä todella laadukkaita manuaalisia filmijärjestelmäkameroita ja kiinteäpolttovälisiä objektiiveja, esim. akselilla Pentax K -Canon FD - Olympus OM  ja paaaaljon muita... Jos hyvä mäihä käy, jo satasella voi saada täysin nykyaikanakin kilpailukykyisen pienen ja hiljaisen rungon ja pari hyvälaatuista valovoimaista lasia. Tätä kannattaa miettiä jos "oikea" hyvyys kiinnostaa, mikä ei välttämättä toteudu noilla mainituilla peleillä... Toisaalta, jos niillä on hauska kuvata ja kuvanlaatu ja käytettävyys ovat "riittävät" niin mitäpä sitä tuomitsemaan.

  Ganbatte!
   
 9. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Itse kehittäminen kuulostaa kyllä hauskalta ja voisin kokeilla mm. ristiinkehitystä yms. mikä kiinnostaa. Niin siis lienee asiallista mainita että en toki ole etsimässä mitään vastinetta nykyaikaiselle digijärjestelmäkameralle, enkä pyri teräväntarkkaan, hyvin valotettuun täydelliseen valokuvaukseen, vaan enemmänkin jonnekkin lomo-maastoon (josta olen jo ollut kiinnostunut jonkin aikaa), vaikkei tuo MF-1 nyt kovin lähellä olekaan. Mutta tosiaan, kehitystamineiden hinnassa voi olla ongelmaa tällä hetkellä (riittääkö nuo litkut ja kehitystankki vai tarvitaanko vielä jotain lisäksi?).

  Filmijärkkäri tosin kiinnostaa, Alhonen. Pystytkö heittämään noin arviolta mitään helposti löydettäviä esimerkkejä? Ja mistä voisi löytää, käytettynä netistä vai satunnaisesti valokuvausliikkeistä?

  Ganbatteimasu!

  EDIT: niin joo ja siitä tosiaan että onko kehityksen laadussa huomattavaa eroa tai jotain, jos esim. tuolta telefotossa kehitän tai jossain näistä lukuisista kameraliikkeistä mitä täältä löytyy?
   
 10. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Filmin kehityksen laatu pitäisi olla kaikkialla riittävä sen perusteella mitä puhut laatuvaatimuksista. Itse kehittämällä on mahdollisuus saada varmasti hyvää. Itse kehittämiseen tarvitsee kehitystankin spiraaleineen ja kemikaalit, ei muuta. Jos kuvaa rullan silloin tällöin, homma ei välttämättä kannata koska litkut eivät säily ikuisesti. Sanotaanko että jos menee 1 rulla viikossa-parissa niin sitten rupeaa varmasti kannattamaan.

  Kameroita kannattaa katsoa Ebaystä ja miksei Huuto.netistäkin. Myös keh.com on aika hyvä, hinnat ovat ihan ok mutta toisaalta parhaat diilit puuttuvat.

  Suurin kysymysmerkki on aina se mitä teet filmeillä. Jos haluat skannata digikuviksi, tarvitset filmiskannerin, ja se on helposti se kallein investointi hommassa... Tosin suht' halvallakin saa aivan kelvollista; Plustekin halpikset ja Epsonin V700:a halvemmat mallit, tai kenties käytetty Minoltan Scan Dual IV. Itse voisin suositella ihan perinteistä vedostamista, niin mustavalko- kuin värifilmeistäkin, mutta siihen tarvitsee jonkin sortin pimiön ja taas monella on kynnys aika korkealla, usein ihan suottakin.
   
 11. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Jos tosiaan vain litkut ja tankki on hankittava (spiraalit), ehkei tuo investointi ole liian mahdoton sittenkään. Mutta jos innostun yhtään enempää (jos vaikka ostan tuommoisen lomokameran), filmejä voi helposti kulua tiheään.

  Filmeistä skannaamiseen on siis oltava erillinen skanneri? Mikä tahansa normiskanneri ei siis käy, vai eivätkö ne vain sovellu hyvin? Tosiaan mielessä oli lähinnä skannata kuvat digitaaliseen muotoon, mutta onko vedostamisessa sitten jotain etua? Minkälaisia aparaatteja siihen tarvitsee? Pimiöstä saattaa olla tosin pulaa, kylpyhuoneeni oven voin tosin eristää valolta, mutta muuten on tosiaan pimiöt auttamattoman vähissä.
   
 12. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Filmiskanneri eroaa normaalista skannerista siten että valo tulee filmin läpi, eli skannerin "kannessa" on myös valo... Ja myös siten että skannerin täytyy olla vähän laadukkaampi koska filmi on pieni ja kuvaa suurennetaan paljon. Skannereita on kahdenlaisia, "filmiskannaukseen pystyvät tasoskannerit" jotka ovat niinkuin normaaleita tasoskannereita mutta kannessa tosiaan on lisäksi valo. Toimii myös normaaliin skannaukseen. Sitten on dedikoituja filmiskannereita, esim. Plustekin halpikset, joilla voi skannata vain filmiä. Yleensä terävyys on parempi kuin noissa tasoskannerityyppisissä.

  Vedostamisessa on ainakin se etu että saa paperikuvat ;>. Ja ne paperikuvat sitten skannautuvat ihan millä vaan tasoskannerilla.

  ... Ja se että pääsee läträämään pimeässä jossa on oma tunnelmansa..... Laatu on helpostikin varsin hyvää ja kuvaan voi vaikuttaa yllättävän samaan tapaan kuin tietokoneella fotarissa. Kylppäriin kyllä saa tehtyä pimiön, homma on enemmänkin asenteesta kiinni! Suurennuskoneen tarvii, mustavalkokoneita on kaikki paikat täynnä ja Huutonetistä kyttäämällä varmaan löytää. Väripäällä varustettuja voi joutua metsästämään enemmän. Sitten tarvii paljuja paperien kehittämistä varten ja gemigaalit. Pimiössä vierähtää helposti useita tunteja joten kiireiselle se ei sovi, mutta muuten kyllä siistiä puuhaa.

  Vaihtoehtoja siis riittää.

  Kannattaa myös ihan googlailla, vaikkapa mustavalkofilmin kehityksestä ja mustavalkokuvien tekemisestä pimiössä löytyy kyllä materiaalia. Samat asiat saa sitten laajennettua värihommiin.
   
 13. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Awright, kiitoksia, selventyi asiat hieman lisää. Googletellut jonkun verran jo, mutta ei aina löydy hirveän selkeästi neuvoa, ihmisiltä saa hieman selkeämmin konkreettisia vastauksia.
   
 14. Dramo

  Dramo

  111
  0
  0
  Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Vähän epärelevantti (offtopic) heitto, mutta tahdon huomauttaa että näin sinullekkin varmaan käy:

  Minäkin väitin ensin itselleni että olen kiinnostunut vain lomo-kuvailusta...

  Nyt omistan Mamiya 645 keskiformaatin studiopelin ja olen siirtymässä isompaan eli laakakuvaukseen tässä kesällä, kunhan oman laakakameran saan tässä rakennettua...

  Nälkä siis kasvaa syödessä ja valokuvaukselle ei voi antaa pelkkää pikkurilliä, menee koko käsi ellei ylävartalokin. Alunperin oli tarkoitus sijoittaa kiina-holgaan 20e ja se siitä.. Holgaa en nyt siis ole kädessä ikinä edes pitänyt :)

  Mutta jos pidät siitä lomoilusta kiinni vielä niin ostappa multa pois toi Pouva Start (tämän näköinen kyseessä) Lomoyhteisön hyväksymä peli :)
   
 15. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Juu, kaikista luovista aktiviteeteista (piirtämisestä maalamisee ja kitaraan/bassoon ja tietenki valokuvaukseen) nimenomaan tuo valokuvaaminen on melkeimpä ehdottomasti siellä kärjessä, ja kunhan nyt vielä saa elämässä hommat kuntoon (rahantulon taas jotenki tasaantumaan), niin en tosiaankaan pelkää investoida lisää kuvaamiseen. Raha on muutenkin polttanut taskussa kersasta asti, joten mistään pihiydestä ei todellakaan ole kyse.

  Digikuvauksessa harrastanut sitä "paras mahdollinen kuva mitä tällä kameralla saa", ihan niinkuin yleisesti että kaikki säädöt olis parhaimmillaan "todellisimman" kuvan saamiseksi. Ja muutenkin semmoista parhauteen pyrkimistä. Lomoilu kiinnostaa vaihteeksi, mutta tuskin tulen ainoastaan sille tiellä jäämään :D
  Lähinnä etsiskelen juuri nyt jotain suuntausta, johon en "tarvitse" tuota järkkäriä tms. johon rahaisen kirstuni sisältö ei taivu.

  Niin muuten, saako tuota kameraa jostain suomesta/euroopasta helposti? En itse ainakaan ole törmännyt kun olen aihepiirin tuotteita selaillut.
   
 16. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  22 227
  560
  113
  Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Tämä herättää kiinnostuksen, millaista se mahtaa olla?  ;)
   
 17. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Öö, kysyt vaikeita :D osin onhan tuo hieman kyseenalaista tuo "parhaus". Lähinnä tarkoitan sitä että pyrkii ns. luonnolliseen lopputulokseen, joskaan eihän tuokaan aina ole se haluttu ratkaisu...no, kai mielessä oli semmoinen "hyvä" kuva, joka on kyllin valotettu, kohdistettu...no miten nyt sen haluaa, ja niin että ei nyt semmoinen tärähtänyt nuljake olisi paras tulos :D sense? Ehkäpä yritän sanoa että käytän sen verran aikaa kun on tarpeen saadakseni haluamani kuvan, satunnaisen räpsimisen sijaan? Ns. vakavasti siis liikkellä :3 jos tuota nyt vakavaksi voi sanoa, kuvien kohteet nyt ovat mitä sattuu täältä pohjolasta löytymään.
   
 18. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Kameratori.fi, jonka mainos on foorumin kyljessä.
  Siellä on vaikkapa Canon ftb runko & 50mm f1.8 lähtis satasella (siis toi on filmijärjestelmäkamera). Sen kanssa varmaan oppii varmaan aika paljon ja myöskin tulee niitä kuvia joissa on parhautta mahdollista olla.
   
 19. Vs: Innostus Filmikuvaukseen

  Hoo, vaikuttaa kivalta. Ja tuo siis olis ihan kelpo peli? Plus, onko tuossa FTb:ssä ja FTb harmaa + mitään muuta eroa kuin että vuo toinen on vähän nuhjusempi?