Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Infrapuna filmiä?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana AndyCapp, 17 Heinäkuu 2008.

 1. AndyCapp

  AndyCapp Well-Known Member

  3 555
  106
  63
  Kirjastossa selailin kirjaa jossa oli kuvia infrapuna filmillä otettuja kuvia, taisi olla Charlie Waite/White.
  Löytyykö suomesta tätä filmiä ja entä sen kehittäminen täällä suomen maassa?

  Jos suomessa onnistuu tämmöisen filmin kehitys niin jos jollain olis myydä rulla tai kaksi niin voi tarjota YV:nä.
   
 2. Frank

  Frank Active Member

  7 255
  0
  36
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Kyllä sitä ihan itse voi kehittää, kuten muitakin mv-filmejä. Kodak HIE:n valmistus on lopetettu, mutta Eurooppalaiset valmistajat kuten Maco ja Rollei tms. tekevät vielä IR-filmejä. Ilfordilla on SFX200, joka on myös osittain infrapunafilmi.

  Jotkut näistä elleivät kaikki, tykkäävät suotimien käytöstä. Tummaa punaista "vähintään", tai jopa ihan IR-filtteriä. Punainen + pola vois myös toimia (tekee jotain jo ihan normaalillekin mv-filmille).
   
 3. RDahl

  RDahl Ylläpidon jäsen

  7 873
  82
  48
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Punainen ja pola tekee aika makeeta jälkeä IR:n kanssa, en nyt tähän hätään muista, mutta yksi britti on tehnyt tuolla systemillä komeata jälkeä. Laitan linkin heti kun muistan kaverin nimen.
   
 4. toninikkanen

  toninikkanen Active Member

  1 640
  0
  36
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Jep, SFX:llä on tullut hiukan leikittyä, punaisella filsulla alkaa jotain jo näkyä ja esim. Cokinin P007:n kanssa efektiä näkyy jo paljonkin. Tämän filmin etuina on että se on enimmäkseen kuitenkin "ihan normaalia" tavaraa ja sillä voi kuvata myös tavallisia mustavalkokuvia kunhan ei käytä rankkoja suodatuksia.
  Sitä Rollein IR820:aa vai mikä onkaan välillä katsellut, olisi sitten ihan aito ir-filmi ja sitä olen välillä katsellut sillä silmällä, että ottaisiko testiin. Muistaakseni toistaiseksi on jäänyt hankkimatta siksi kun en ole viitsinyt pelkästään sitä tilata ja useimmissa kaupoissa sitä on myyty sen verran isoissa erissä ettei niin montaa viitsi kokeilematta tilata.

  Nämä siis tosiaan kehitetään kuten normaalit MV-filmit, mutta kannattaa varoa tavallista  enemmän kun lataa filmin kameraan ja sieltä pois, varsinkin tuon Rollein kanssa se olisi varmaan viisainta tehdä niin pimeässä kuin pystyy. Ilford ei ehkä niin herkkä tässäkään suhteessa ole.
   
 5. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 703
  521
  113
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Minulla on muutama rulla 120-kokoisena, jos joku haluaa kokeilla.  3 euroa rulla + postikulut.
   
 6. Vs: Infrapuna filmiä?

  Tota Rolleitako?
   
 7. Vs: Infrapuna filmiä?

  Tällä hetkellä valmistuksessa taitaa olla vain Rollei, SFX200 ja Efke IR820. Kaksi ensimäistä ovat kaistaltaan suppeampia kuin 850nm asti menevä efke. HIE-tyylistä herkkyyttä ei silläkään ole ja haloa olen saanut vain kinokoossa reiluhkolla ylivalotuksella (1-1,5 aukkoa tms). Rullafilmillä ei haloa tunnu tulevan ja laakaa en ole (vielä) kokeillut.

  Ainakin SFX ja efke käyvät tietyin rajoittein normaaliinkin käyttöön. Ero ilman suotimia on kuitenkin melko hento. Hentoa efektiä voi myös hyödyntää jossain tapauksissa. Kunnon efektin saamiseksi tarvitaan jotain R72/RG715/88A tason suodinta.

  Mulla toimivat nopeudet ilman suodinta ovat olleet SFX:llä n. EI125 ja Efkellä EI25 (makuasia etenkin jälkimäisellä, jolla hieman kummallinen ominaiskäyrä). Päälle suodinkorjausta 4-6 aukkoa (R72 tai vast.).

  Kehitys perinteisen mv:n tapaan, muista varoa pimiössä ir-lähteitäkin. Kaupallisen kehittämön tai kameran ir-anturit voivat olla ongelma. Tiivistevuotojen takia jotkut teippailevat filmin tarkistusikkunatkin. Myös filmien lataus hämärässä/pimeässä monesti suositeltu.

  Valon välttelytarve Efkellä on todellinen. Ainakin Efkeä käsitellään tehtaalla valossa ja mulla oli joku yksittäinen rulla osittain pilalla tehdasvalotuksen vuoksi.

  Saatavuutta on ainakin SFX:n osalta varmaankin Telefotossa ja muiden osalta vaikka Fotoimpexillä.

  10 rullan paketti palaa muuten yllättävän äkkiä, kun joutuu kuvaamaan vaikka +4/+5/+6 suodinkorjauksia arvaillen.. Sitten kun muistiinpanot ja tuntuma ovat kohdallaan, laskee haarukoinnin tarve tietysti.
   
 8. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 703
  521
  113
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Efke.
   
 9. Vs: Infrapuna filmiä?

  Ah, tuota on jo :( Rolleita olisi ollut kiva kokeilla.

  Tuosta Efkestä=Maco löytyy aika hyvät tekniset tiedot tuolta:
  http://www.mahn.net/TA820ce.pdf
   
 10. AndyCapp

  AndyCapp Well-Known Member

  3 555
  106
  63
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Tuota Ilford sfx 200:sta tilasin Saksan Amazonista.
  Englanin ja USA:n Amazon ei jostain kumman syystä lähetä ko tuotetta suomeen?
   
 11. sf

  sf

  785
  0
  0
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Pari rullaa olen nyt saanut aikaiseksi ite otettua tuolla Efken filkalla, 120 kokoa siis. Kivaa jälkeä, hieman tosin rakeisen puoleinen, mutta noihin kuviin ihan ok. Filtterinä oon käyttänyt Cokinin IR filtteriä, semmoinen tumman punainen siis.

  Ainut ikävä puoli tuossa Efkessä on johonkin esim. TMaxiin nähden että filmit vetää niin perhanan kippuralle ettei ole tosikaan, joka suuntaan, kun em. tmax on suoraakin suorempi kuivatuksen jälkeen. Skannatessa ilkeä... Kuvia laitan jossain vaiheessa esillekin, kun ehtii, eilen kehitin just viimesimmän moisen filmin.

  Juu ja muistakaa ainakin rullakokoa käyttävät, ladatkaa se ir -filmi kameraan pimeässä, kuten filmin poisto kamerasta myös! Ja sen jälkeen valoa pitävään suojaan kehitykseen saakka... En taas muistanut viimeks asiaa ja vaihdoin muutama päivä sitten filmin Kolilla käydessäni... pientä reunavuotoa havaittavissa filmin loppupäässä :eek:/

  Edit: jotain kuvaa tältä kesältä onkin kyllä jo tuossa, http://samfun.1g.fi/kuvat/mv2008/ir11e_n.jpg tämä ja seuraavat pari on moisia. Ekassa näkee hyvin miten hyvin ir soveltuu ihmiskuvaukseen, tai sitten ei ;o)
   
 12. toninikkanen

  toninikkanen Active Member

  1 640
  0
  36
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Minä en tuota kippuraisuutta yhtään jaksaisi, jos joku osaa vahvistaa että Rollei IR:ssä ongelmaa ei esiinny, niin panostan ennemmin siihen ihan vain sen takia.
   
 13. sf

  sf

  785
  0
  0
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Epäilen vahvasti että kyseessä on sama materiaali, tai ainakin samasta tehtaasta lähtevä materiaali joka ehkä kenties jalostetaan valmiiksi tuotteeksi jossain muualla kuin tuo Efke. Noita tehtaita ei kovin montaa enää ole jossa tehdään moista filmiä, kuin tuotemerkkejä on ehkä useampi...

  Jos olen väärässä niin asia kiinnostaa minuakin.
   
 14. toninikkanen

  toninikkanen Active Member

  1 640
  0
  36
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Niin minuakin vähän pelottaa että jos tavara ei ole tasan samaa niin ainakin hyvin samantapaista esim. tässä suhteessa...

  Ilford oli rakenteeltaan ihan asiallista eikä tapellut vastaan, mutta pidemmälle IR-spektriin menevä voisi olla kuitenkin mielenkiintoisempi. Toisaalta kyllä kippurafilminkin kanssa tulee toimeen jos ei ole kiire; parin kuukauden kirjapinokäsittely auttaa jo aika hyvin...
   
 15. sf

  sf

  785
  0
  0
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Tuosta tuli mieleen, mulla palaa tasan yksi ruutu per kohde, eikä tarvitse haarukoida. Tosin sattuu olemaan kamerassa valotusmittari joka mittaa sen valon, niin itse ei tarvitse. Ja osuu melkolailla kohdilleen kokemuksesta päätellen.

  Eli, kun kohde on sommiteltu ja kakkula tarkennettu normaalisti, muutan manuaalisesti tarkennuskohdan ir:lle oikeaan kohtaan (se punainen viiva lasissa) jonka jälkeen laitan varovasti ir suodattimen lasin eteen varmistaen ettei valoa pääse liikoja suodattimen ja lasin välistä paistamaan, cokinin suodatinta kun käytän omalla pidikkeellään ja vaikka onkin oma vastavalosuojansa... (musta sähköteippi ok). Tämän jälkeen toivon että kamera/jalusta ei liikkunut häslätessä hirveästi eikä tarkennus myöskään muuttunut. Säädän kamerasta aukon haluamakseni, ja varmistan että kamerassa on päällä aukon esivalintaautomaatti. Mahdollisesti vielä varmistan millainen valonmittaus on päällä, spotti vai keskutapainotteine vai... Sen jälkeen painan kameran laukaisunappia, jos haluaa optimoida niin mielumin lankalaukaisimella tai laittaa vitkan päälle niin oma rähmäkäpälä ei ravista myöskään kameraa.

  Ai niin joo, kamerassa on ISO luku säädetty asentoon 100 tuota Efkeä käytettäessä.

  Kaikilla ei varmaan ole sellaista rullakameraa jossa on moisia ominaisuuksia, mutta asiaa voi kokeilla esim. erillisen valotusmittarin kansssa myöskin mitata sen ir suodattimen läpi ja katsoa mitä aika kertoo milläkin aukolla? Tiedä sitten miten moinen toimii, en ole kokeillut.

  Ja sen enempää mainostamatta, ponhan tuolal nyttenkin myynnissä sellaista kameraa jolla tuo lysti on noinkin helppoa ;o)
   
 16. sf

  sf

  785
  0
  0
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Joo, tuo saattaa auttaa, tai sitten ei. Onhan noiden kanssa pärjännyt, jos ei jaksa asetella sitä maskiin maltin kanssa niin sitten voi kokeilla kikkakolmosta, nega suoraan lasilevyn päälle jonka päälle laittaa ohuen lasin, ja toivoo ettei tule ylimääräisiä ilmiöitä (muista nyt mitä ne omituiset rengassydeemit on nimeltään) kun filmi on kiinni lasissa...
  Tuo tietysti edellyttää sitä että skanneri osaa tarkentaa filmiä myös suoraan lasilevyltä eikä pelkästään maskista.
   
 17. toninikkanen

  toninikkanen Active Member

  1 640
  0
  36
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Käytän coolscan 8000-skanneria joka erinomaisuudestaan huolimatta ei kaikissa erikoistapauksissa ole se kätevin. Yksin on se että siinä ei ole lasilevyä jonka päälle voi läiskäistä tavaraa. Minulla on kyllä ns. lasiholderi siihen, jossa kahden lasin väliin voipi laittaa filmin maskin kera (päällimmäinen jopa anti-newton eli riittää kun välttää, että filmi ei osu alempaan lasiin). Vaan superkippurafilmien ongelmana on miten saada ne sinne sisään? EFKE 25 esim. yritti tosissaan pompata sieltä ulos ennen kuin sai pitimen luukun kiinni. Lopputulos on filmi joka on siellä miten sattuu ja lisäksi täynnä pölyä ja paskaa kun se kieri ensin lattioilla pari yrityskertaa ja lopulta on ainakin pitimen lasipinnat täys sormenjälkiä :) Totesin että maailmassa filmiä riittää niin paljon toistaiseksi, että kippuraisia ei tarvitse ostaa, paitsi jos nyt sitten käykin niin typerästi, että IR-puolella siihen on pakko alistua...


  Anyway, koitin cokinin P007-filtterin kanssa valonmittausta filtterin läpi. Kävi ilmi että sen enempää erillinen käsimittarini kuin kamerani TTL-mittarikaan eivät mittaa IR-valoa eikä tästä menetelmästä ole mitään hyötyä. Mittarit ehdottelivat usean sekunnin valotusaikoja ainakin SFX 200:lle jos mittari on veivattu asentoon 200; sen sijaan valmistajan ilmoittamat lähtöarvot: mittaa 200 mukaan ja valota 2, 4 ja 6 aukkoa yli mittarin mukaan, tuottivat 4 aukkoa lisää valotetulla versiolla varsinkin ihan oivallista jälkeä.
   
 18. sf

  sf

  785
  0
  0
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Just noita newtonin renkaita mä hain... ;o)

  Tuttua, niin tuttua...

  Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta =oD

  Ok, joo mulla on moiseen kuvaukseen varattu pentax 645N joka omituista kyllä osaa melko hyvin mitata ir suodattimen läpi valotuksen.

  Niin ja toi mun skanneri on epsonin v700, sillä voi skannata filmiäkin lasilta suoraan tai maskin kanssa, asetuksista vaan säädöt kohdalleen.
   
 19. toninikkanen

  toninikkanen Active Member

  1 640
  0
  36
  Vs: Infrapuna filmiä?

  Tämäpä outoa, siis mitä filtteriä käytit?
  Viimeksi viime kuussa kuvasin Pentax 645:llä Cokin P007:n läpi ja mittari näki valoa niin vähän, että ehdotti parin sekunnin aikoja kun valitulla aukolla 1/60s oli paljon paljon lähempänä oikeaa (joka oli siis saatu mittaamalla ilman suodatinta ja lisäämällä valotusta 4 aukkoa.)

  Onkohan N-malliin lisätty mittariin IR-alueen herkkyyttä?
   
 20. AndyCapp

  AndyCapp Well-Known Member

  3 555
  106
  63
  Vs: Infrapuna filmiä?

  sf, toninikkanen mielenkiintoisia asioita kirjoitatte, joita hyvä ottaa huomioon. Filtteri kysymys, itsellä Hoyan R72 ja heliopanin punainen suodin kuinka nämä soveltuu ir filmi kuvaukseen?
  Oletteko suomesta ostanut filmiä, aika arvokas kokeilu itselle tuolta saksan maalta kun menin tilaamaan.