Vs: Hyvät ja huonot suotimet Tiedä sitten kuinka kauan tuo sama lause on ollut (tai onko ollut?) kirjan aiemmissa versioissa ja mitä modernilla siinä tarkoitetaan. Ensimmäinen versio ilmestyi 1965. Eikö lasi kuin lasi aina enemmän tai vähemmän suodata UV:ta ja siten monimutkainen linssistö voisi suodattaa enemmän?
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Tuossa vielä Sulannon testi: http://sulantoblog.fi/kannattaako-suojasuodinta-kayttaa/ Mutta yhteenvetona voi siis todeta aiemmin kirjoitetuista ja muista linkeistä*), että * suojasuodin on hyvä jos on likaiset olosuhteet ja vähän valoja ja flareteuksen mahdollisuus pieni * vastanvalonsuojakin on hyvä * jos suodatetaan enemmälti jotain valonpituuksia, kannattaa mieluummin olla laadukas suodin * eli suodatellaan vaan erikoistapauksissa ja kun käytellään filmiä * uv-suotimet ovat käyttökelpoisempia etelän lämmöissä leveyspiireillä **) *) lisäys **) täsmennys
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Se kuuluisa luetun ymmärtäminen. jhalmu laittoi yhteenvedon linkistä, eiks niin? Käy lukee mitä sulanto kertoo.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Step-up renkaan käyttö estää sen vastavalosuojan käytön, joka tulee objektiivin mukana. Tätä markku55 ehkä tarkoitti. Nykyään tuo vastavalosuoja tulee harvemmin objektiivin hintaan sisältyvänä tarvikkeena, vaan asiakkaille tarjotaan objektiivin ulkokehään bajonetin tapaan kiinnittyvää muotoiltua vastavalosuojaa, jonka järkyttävä hinta ei ole missään järjellisessä suhteessa valmistuskustannuksiin. Joistakin slim-tyyppisistä suodattimista puuttuu etukierre, jolloin siihen ei voi liittää kierrekiinnitteistä vastavalosuojaa, joista tyyppiesimerkkejä sivullani: http://www.teknofokus.fi/Foto/renkaat/vastavalo.htm Suodatinlasien taitekertoimilla ei ole suurta käytännön merkitystä kuvan laatuun, laatu on riippuvainen lasimassan homogeenisuudesta ja käytännössä lähinnä pintojen tasomaisuudesta. Valon kulkuun laajakulman ja pitkän polttovälin tapauksessa, jota Misoze peräänkuulutti, yritän vastata lähipäivinä tarkemmin. UV-suodattimen käyttö digikamerassa ei ole UV-valon johdosta tavanomaisessa kuvauksessa tarpeen. Kolme keskeisintä syytä: - digikameroiden kennot ovat UV-valolle paljon epäherkempiä kuin filmi - nykyaikaiset ekologiset optiset lasit, jotka eivä sisällä lyijyä, läpäisevät ultraviolettisäteilyä vähemmän kuin aiemmat optisesti vastaavat lasityypit. - nykyaikaiset linssien monikerrospinnoitteet läpäisevät ultraviolettisäteitä huomattavasti vähemmän kuin vanhemmat yksinkertaiset pinnoitteet, jopa paljon vähemmän kuin pinnoittamaton lasi.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Itseasiassa viittasin teknofokuksen tekstiin: "Filmikuvauksessa ultraviolettisuodattimen hyödyllisyys on erittäin kyseenalaista Suomessa, sillä matalan ja pohjoisen alueemme ultraviolettitaso on vähäinen. Tilanne on aivan toinen eteläisillä leveyspiireillä, mistä löytyy korkeampaakin maastoa ja kohtisuoraan ilmakehän läpi hohtavaa auringonpaistetta."
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Olisit sanonut että "etelän lämpö" tarkoittaa päiväntasaajan eteläpuolella olevia alueita.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Höh. Normaali ymmärrys tekstistä riittää siihen että puhuttiin Suomea eteläisemmistä alueista ja auringonvalon kohtisuoruus ilmakehän läpi rajoittaa aluetta päiväntasaajan ympärille. (Mieti sitten vaikka sitä, mitä tarkoittää ympärille!) Tässä vielä Langfordin lause aiheesta. Jättää mainitsematta leveyspiirit.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Voin lohduttaa että kyllä jopa UV-suotimenkin positiivinen vaikutus näkyy joskus jopa täällä Etelä-Suomessakin. No, toisaalta onhan toki mukaavaa keksiä mikä tahansa syy päästäkseen etelään kuvaamaan
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Se onkin tuo Langfordin "moderni objektiivi" samalla selitetty. Hienoa. En epäile yhtään. Nousee aurinkokin melko korkealle myös täällä kesällä. Meillä on myös meri, vaikka onkin sisämerilätäkkö.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Jyllä, sinänsä on kai sama ajatellaanko asiaa objektiivikierrettä isomman suotimen asentamista step-down renkaalla (kierteen pienennysadapteri) objektiiviin vai asennetaanko objektiiviin step-up renkaalla objektiivikierrettä isompi suodin?
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Tässä on testattu eri merkkien UV-suotimia. B+W:t ja paremman pään Hoyat siellä erottuvat edukseen. Tässä on tarkasteltu hyvien ja huonojen filtterien eroja vähän humoristisemmalla otteella. Itselläni on yleisimmin käytetyn objektiivin nokalla Hoya Pro1 Digital Protector, ja sen vaikutus kuvanlaatuun on pieni tai olematon. Joissain tilanteissa saattaa ilmestyä ylimääräisiä heijastumia, mutta se on harvinaista.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet UV:n suodattumiseen jatkoa. "Therefore, unless a lens is specifically designed for use in the UV range (e.g., made of quartz and coated with layers specifically tuned to transmit UV), it is very likely to absorb and/or reflect strongly in this range." Selityksenä on käytetty lasityyppi ja yhteenliimattujen linssien osalta liimatyyppi sekä linssipäällystykset. Kohdassa Transmission. http://www.savazzi.net/photography/el-nikkor_63mm.htm Sivulla kerrotaan myös siitä, kuinka UV:t voivat heijastella objektiivin sisällä ja aiheuttaa siten omat temppunsa kuvaan. (Luonnollisesti tämäkin voi vaikuttaa vain UV-alueelle herkkään filmiin, mikäli on totta ettei kennot ole UV:lle lainkaan herkkiä.)
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Rajalta tuli mainospostia: "Suotimien vaihtoviikot", josta lainaus alla. Tämä ei siis ole minun mielipiteeni vaan Rajalan: "Lisätietoa hoya fusion -suotimista Hoyan insinöörit ovat kehittäneet uuden antistaattisen pinnoitteen, joka käyttäytyy voimakentän tavoin suotimen pinnalla hylkien pölyä. Hoya Fusion -suotimet ovat erinomaisia käytettäväksi pölyisessä ympäristössä, sillä ne vaativat vähemmän säännöllistä puhdistusta, kuin perinteiset suotimet. Suotimen antistaattinen kovapinnoite on vettähylkivä ja naarmuuntumaton, josta sormenjäljet ja tahrat on helppo puhdistaa. Hoya Fusion -suotimet vamistetaan Japanissa huolellisesti ja tarkkuudella. 18 kerroksinen Super Multi-pinnoite vähentää tai poistaa heijastuksia ja läpäisee valoa erinomaisesti. Suotimilla ei ole käytännössä vaikutusta kuvan väritasapainoon, kontrastiin tai kirkkauteen. Hoya on maailman suurin optisen lasin valmistaja 50% osuudella markkinoista. "
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Tuollakin on tehty pientä kokeilua, en tiedä onko tulokset huvittaneet vai ei: http://www.teknofokus.fi/Foto/suokoe.htm
Vs: Hyvät ja huonot suotimet suotimissa pitää paikkansa sanonta halvalla ei saa hyvää, mutta kysyn nyt kuitenkin, minkälaisia on delamaxin suotimet? Lähinnä nd:t kiinnostaa.
Vs: Hyvät ja huonot suotimet Ovat huvittaneet. Eivät onneksi räjähtäneet. Vaan onhan näistä väännetty aiemminkin, siis aiemminkin. Kapa