Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Hyvät ja huonot suotimet

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana jhalmu, 2 Huhtikuu 2015.

  1. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    3
    38
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Mutta suodattaa se siltikin ne säteet, paitsi jos on nyt ihan skeidassa, mut sit suodatuu jo paljon muutakin :)
     
  2. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Jos ei halua suodattaa mitään säteitä, on tyhmää käyttää suojalasia, joka suodattaa jotain säteitä. Silloin kannattaa käyttää suojalasia, joka on suunniteltu olemaan vaikuttamatta millään tavalla säteisiin. Esim. UV-suotimen käyttäminen suojalasina on yksinkertaisesti tyhmää.
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Jaa että kuvat ovat sitten ihan tyhmiä ilman UV-säteiden pääsyä objektiiviin.  Näkis vaan.  :)  Enkä nyt tarkoita suodinesitteiden vertailukuvia, vaan jonkun omaa vertailua.  Taitaa olla enemmän harvinaista kuin tavallista, ettei objektiivin linssit suodattaisi UV:ta.
     
  4. lautturi_

    lautturi_ Member

    962
    1
    18
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    En kans ymmärtäny koskaan, yhessä lasissa käytän uv suodatinta ns tulppana mut otan aina pois ennen kuvan ottoa. Mielenkiintoinen ketju kun aina kiinnostanut suodattimet mut ei oo tullu koskaan hankittua ku keltainen hoya 58mm jota en löydä muuton jälkeen mistään..
     
  5. Mikko S

    Mikko S Member

    221
    0
    16
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Mulla on yksi jossain kameralaukussa muiden romujen mukana tullut vanha laadukkaan näköinen 52mm keltasuodin, jonka merkkiä en juuri nyt muista. Se aiheuttaa kyllä kuvalle jotain kummallista, kirkkaat alueet, kuten esim koko taivas, "flareavat" merkillisesti. Kiinasta "markalla" tilattu setti, mistä olen kokeillut keltaista, oranssia ja punaista, toimii taas paljon paremmin, en ole huomannut mitään erikoista näiden kanssa päivällä kuvatessa.

    Sen verran vakuuttava oli tuo aikaisempi testilinkki, että taidan hankkia keltaisen ja oranssin suotimen kuitenkin "merkkituotteina". Onneksi melkeen kaikkeen sopii sama 52mm.
     
  6. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Kiitos jälleen kerran asiallisesta ja viestiketjua tukevasta kommentistasi.
     
    tykkää tästä.
  7. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Ansel, kun sä et noita käytä, niin myy mulle sopuhintaan tuo Nikon R60 52mm suodatin.
     
  8. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    3
    38
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Olen huomannut, että step up renkula ja vähän suurempi suodin ovat olleet hyvä yhdistelmä. Jos siis on hieman erikokoisia kierrekokokoja objektiiveissa. Muutenhan noita kerääntyy. 
     
  9. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Siis optista lasia - jota käytetään objektiiveissa - kutsutaan optiseksi siksi että se päästää läpi koko näkyvän valon ja siten myös UV-säteet enemmän tai vähemmän. En oikein usko että objektiivi yleensä suunniteltaisiin jyrkäksi alipäästösuotimeksi (toisaalta UV-kuvaukseen tarvitaan erityisen hyvin UV-säteitä läpi laskeva objektiivi). Filmi on jonkin verran herkkä myös UV-säteilyllä joten on syytä se suodattaa pois koska tuskin edes APOt on värikorjattu UV-alueelle (lukuunottamatta muutamia erikoisapoja kuten Coastal Optics) eli UV säteet osuvat eri kohtaan kuin näkyvä valo tehden "värivirhettä". Tavallisen digitaalikameran kennohan ei UV:tä tallenna.
     
  10. hm

    hm Member

    215
    12
    18
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Suodattimen optisen laadun merkitys kasvaa aukon ja polttovälin lisääntyessä. Laajakulmalla valo kulkee vain suodattimen pienen alueen kautta, jolloin vähäiset virheet eivät näy kuvassa. Pitkällä polttovälillä ja täydellä aukolla suodattimen koko pinta on vaikuttamassa kuvan muodostukseen. Siis pitkään ja valovoimaiseen putkeen hyvä suodatin, jos sellaista haluaa käyttää. Asiaan voi tutustua kuvaamalla vanhan ja vääristävän ikkunalasin lävitse eri aukoilla ja polttoväleillä.

    Halvan ja hyvän suodattimen ero viimeisessä kuvaparissa sivullani: http://www.teknofokus.fi/Foto/vario.htm
    UV-suodattimen tarpeellisuudesta kirjoitin: http://www.teknofokus.fi/Foto/uvsuod.htm
     
  11. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Selkeää ja informatiivistä tekstiä Hannulta - kuten aina. Kiitos siitä.

    ........................................................................................

    Itse on voi viitata muuhun kuin mv-filmikuvaukseen pitkältä aikajaksolta. Filmiksi tässä on otettu Tri-X, koska siitä on ylivoimaisesti eniten kokemusta kaikenlaisissa olosuhteissa. Meren rannalla ja korkeammalla kuvattessa olen huomannut eron "utuisuuden" pienenemisenä jos käytän UV-suodinta, muuten UV on ollut ja on edelleenkin lähinnä suojasuodin.

    Koska useimmissa objektiiveissa voi käyttää pitempää vastavalosuojaa kuin mitä tehdas mukaan laittaa tai suosittelee, käytän lähes aina "ylipitkiä" vastiksia - myös tavallisissa laajakulmaobjektiivieissa (> 20 mm kinokamerassa). Ehkäpä niiden ansiosta eivät heijastukset ja flaretukset ole olleet juuri minkäänlainen ongelma olipa suodin tai ei.
     
  12. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Sinänsä itse suotimen käytön kannalta hyvä idea, mutta toisaalta estää sen kuvanlaadun kannalta paljon tärkeämmän laitteen käytön, eli vv-suojan. Jos minulta kysytään kumman valitset jos molempia ei saa, niin ilman muuta hyvän vv-suojan, se suojaa yllättävän hyvin myös etulinssiä jos ei nyt roiskeista puhuta vaan lähinnä mekaanisista kolhuista.
     
  13. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Nyt ei ymmärtää Markku. Miten niin suodin estää vastiksen käytön?
     
  14. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Joo tuota, tuo tiedonmurunen että objektiivi itsessään voi suodattaa myös UV:ta on yksinkertainen lause Langfordin Basic Photographysta.  Tarkempi totuus on varmasti moninaisempi.

    7th edition 2000, reprinted 2001,2001, 2003, 2004,2005

    sivu 172

    UV-absorbing filters look like plain glass because they only absorb wavelengths our eyes cannot see. The sun's short wavelength radiation is most readily scattered by particles in the atmosphere - a reason why sky looks blue here on earth and distant haze in landscapes has a bluish appearance.  On films, however, this scattered UV records too, increasing the mistiness of haze and, on colour film, exaggerating its blueness.  The effect is specially notable with landscapes at high altitude and near the sea. A UV absorbing filter therefore helps to record the subject appearance you actually see.  Modern camera lenses often incorporate a UV absorber within their optics.

    Aika pitkä laina ilman lupaa.  ::) 
     
  15. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Voi olla että modernit objektiivit on varustettu UV=alipäästösuodattimella vaikka en ole havainnut moista infoa objektiivien mainoksissa. Toisaalta filmille taidetaan edelleen enimmäkseen kuvata "vanhoilla hyvillä" objektiiveilla.
     
  16. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Hintaneuvottelut YV:nä.
     
  17. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    YV lähetetty.
     
  18. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Nyt minä olen vähän ymmälläni: miten laajakulmalla valo ei kulkisi koko suodattimen alueelta (ellei suodatinkierteen halkaisija ole ylisuuri)? Tyypillistähän on että laajakulmat vaativat usein suodattimen jossa on ohut runko jottei se aiheuta vinjetointia. Se että vedetyn ikkunalasin vaikutus tuntuu enemmän telen kanssa johtunee siitä että telellä muhkuraisen lasin aiheuttamat optiset virheet korostuvat filmillä/kennolla kun tele on optisesti arempi ylimääräisille linsseille mutta toisaalta käytännössä kai kaikki halvatkin suodattimet ovat suoria (varioharmaasuotimet ovat sitten oma optisesti vaikea lajinsa). Voisi toisaalta kuvitella että halpa suodatin jossa olisi kustannussyistä käytetty lasia jolla on suuri valon allonpituudesta riippuva taittokerroin aiheuttaa juuri laajakulmalla ongelmaa koska reunoilla hyvin vinosti tulevat valonsäteet hajoavat kuin prismassa.
     
  19. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Siis jos käyttää isompaa suodinta ja suodinkierteen pienennysadapteria kuten jhalmu ehdotti.
     
  20. Vs: Hyvät ja huonot suotimet

    Iipeistä saa kympillä parilla melkein mille tahansa kierrekoolle vastavalosuojia, sitten vain ruuvaa suodattimeen kiinni.