Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Huhuu... Nikon 'Z' mount 2018

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Mirrored, 15 Tammikuu 2018.

 1. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  3 298
  363
  83
  IMG_0418.JPG
   
  Mirrored tykkää tästä.
 2. Humminbird

  Humminbird Active Member

  358
  87
  28
  Sama juttu, 3:2 on erityisen oudon näköinen pystyasennossa. 4:3 toimii hyvin molemmissa asennoissa. Käytän kyllä melko paljon 3:2, 16:10 ja 16:9 maisemakuvauksessa, mutta muuhun kuvaukseen 4:3 tuntuu paremmalta.
   
 3. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Siinä suhteessa nämä nykyajan korkean resoluution kinarit on ihania, että aivan ongelmitta voi kropata 16:9 formaattiin, eikä silti tee lainkaan heikkoa resoluution suhteen.

  Muutenkin odotan, että erilaiset kuvasuhteet saavat pikkuhiljaa enemmän huomiota nyt kameroiden monipuolistuessa. Kino-peilikameroiden peruja oleva 3:2 on ehkä turhan paljon lukinnut ajatteluamme. En halua sanoa, että 3:2 olisi huono kuvasuhde, mutta esim henkilökuvauksessa tuo on suoraan sanottuna usein aika kökkö.
   
 4. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 708
  1 721
  113
  Koulutuksen tässä vaiheessa en ole varma onko digikameran kuvasuhteella suurtakaan merkitystä. Filmikuvauksessa tilanne on toinen. Tietenkin on tärkeätä etsimessä sommitella kuva mahdollisimman hyvin, mutta usein sitä pitää rajata, niinhän se on myös filmille kuvattaessa. Pysty-, vaaka- vai neliö? Näitä pitää miettiä. Mutta koulutus jatkuu pari- kolme seuraavaa vuotta, enkä ole varma selviävätkö kaikki asiat täysin silloinkaan...
   
 5. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  446
  83
  Jyrkästi eri mieltä. Digi ja filmi ei eroa noin. Minusta tärkeää on se että kameran formaatti - niin pinta-alaltaan kuin suhteiltaan - vastaa tarpeita ja monesti, varsinkin pienkameralla, että etsinrajaus on mieleinen ja osuva sekä etsinsuurennos on sopiva.

  Etsimen tarpeellisuus on sitten toinen juttu. Mitä isompi ja hitaampi kamera, sitä vähemmän merkitystä. Tai jollain katukuvaajalla.
   
  Viimeksi muokattu: 9 Toukokuu 2018
 6. AIM

  AIM Member

  132
  14
  18
  Pyöree kenno, niinhän on objektiivin piirtoympyräkin.
   
 7. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  446
  83
  Tuohan pitäisi olla säädettävissä rajauksen mukaan. Ei onnistu nyky-Nikonilla.


  Ettei olis väliä vaaterilla vai? :D Entä jos tollanen pirunnyrkkimäinen: Tarttis keksiä puolikinaridigi...
   
 8. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 708
  1 721
  113
  Kuten kirjoitin: koulutuksen tässä vaiheessa en ole varma...; koulutus jatkuu pari- kolme seuraavaa vuotta, enkä ole varma selviävätkö kaikki asiat täysin silloinkaan...
  Korkeakoulutason valokuvauskoulutuksen merkitys voi ollakin juuri siinä, että ymmärtää kuinka vähän ymmärtää.
   
 9. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  446
  83
  Koulutukset? Mikä on siis kyseessä. Kuka luennoi ja mitä siihen kuuluu ja miten se menee? Mitäs porukkaa siellä jossain on ja kuinka sinne valikoitunut?

  ('Koulutuksen tässä vaiheessa' on kyllä ihan myös varsinaisiin koulutuksiin liittymätön ilmaus.)
   
 10. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 708
  1 721
  113
  No, kyllä tässä ihan masteria yritellään, jos vain eväät riittää. Ja onhan niitä tohtoreitakin meidän kuvaajien joukoissa. Ikä ja kokemushan ei ole minkäänlainen este, ei edes hidaste, ehkä pikemminkin päin vastoin.
   
  Viimeksi muokattu: 11 Toukokuu 2018
  Olli Knuuttila ja paraneva tykkäävät tästä.
 11. Dr.Jalopeno

  Dr.Jalopeno Well-Known Member

  1 391
  113
  63
  Olisi sitten kannattanut käyttää sitä DMF tarkennusta niin tulee se suurentava etsinkuva automaattisesti kun kääntää tarkennusrenkaasta :)
   
 12. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  446
  83
  No ei kannattanut, koska silloin en olisi voinut käyttää Nikonin ja Leican optiikoita.

  Tuohan oli tuttu mulle jo muinaisessa Nex kokeilussa.(Jos nyt arvaan oikein mitä DMF tarkoittaa. Ei sekään ollut hyvä, että aina jos hipaisikin tarkennusrengasta etsinkuva muuttui suurennokseen. Siis käytännössä etsinkuva katoaa tahtomatta. Ei paljon huonompaa voi olla.

  Nappikin olisi melkein OK, jos siitä ei olisi joutunut niin monta kertaa painelemaan päälle ja pois. Yhteensä tosi monta painallusta normaalista etsinkuvasta tarkennussuurennokseen ja takaisin. Ihan järjetön.
   
  Viimeksi muokattu: 12 Toukokuu 2018
 13. Dr.Jalopeno

  Dr.Jalopeno Well-Known Member

  1 391
  113
  63
  Ai niin adapterihässäköiden kanssa. Totta.... Mulla ei ole enää muita kun 2 kpl Canon tse laseja mitä adapterin kanssa käytän...
  Muut suoraan Sonyyn sopivia.
   
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  446
  83
  No mua kiinnosti Sonyssa "manual focus heaven". Muuten ei ole houkuttanut.
   
 15. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Olen ajatellut, että vanhoista objektiiveistani pidän Zeissin 28/2 ja Nikkor 55/3.5 makron. Natiiveja objektiiveja löytyy Sonyyn niin hyvin, etten näitä(kään) tarvitsisi, mutta noissa on tiettyä fiilistä. Ja jotenkin haluan myös säilyttää muiston menneestä. Kysymys on siis paljolti tunnejutuista sillä Nikoniun G-mallin muovihässäköiden käyttö Sonyssa ei ole käynyt edes mielessä, eihän niihin liity kuin käyttöarvo :)

  "Manual focus heaven" hieno jos se jonkun kohdalla toteutuu. Kun omistaa paljon vanhaa kino-mf-optiikka, niin täyskennoiset peilittömät ovat oikea paikka hyödyntää niitä - DSLR:n ja tähystyslasit voi unohtaa. Ostaa vaikka ihan halvimman käytetyn A7:n 500 eurolla, niin asiat ovat paremmalla mallilla kuin just minkään peilikameran kanssa.

  Mutta varmaan myös Nikonin Z-peilittömässä tulee olemaan sama asia, että jotta mf-heaven olisi täydellinen, niin objektiivissa pitää olla sähköt. Tsekatkaa kuinka Zeiss Loxiat toimii Sonyssa. Kun tarkennuskierää kiertää, niin suurennus pomppaa automaattisesti esille. Myös täydellä aukolla tarkentaminen olisi hyvä juttu.

  Yksi asia on sitten sähköinen etsin. Jos se on tarpeeksi hyvä, niin ehkäpä siitäkin näkee tarkennuksen melkolailla hyvin. Sony A7r3 evf lienee jotakuinkin parasta mitä nyt on markkinoilla. Siitä tarkennuksen näkee kokolailla ok jopa ilman suurennusta - useimmiten. Objektiivin himmentäminen, valaistusolot, keskittymisen herkpaantuminen jne voivat käytännössä heikentää tulosta. Eilenkin otin yksi potretteja ja harmittaa kun ehkä setin paras kuva on hiukan niin sun näin tarkennettu. Tilanne on hiukan kiireinen, täytyi toisessa kädessä pitää heijastinta ja aurinkokin taisi tulla pahasti sivusta etsimen ja silmän väliin... Kyllä automaattitarkennus on käytännössä usein aika hyvä.
   
 16. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  3 298
  363
  83
  mlphotic tykkää tästä.
 17. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 302
  256
  83
  "Manual focus heaven" on kyllä markkinoinnilta yksi parhaita "lisäarvoa tyhjästä"-oivalluksia viime vuosilta. Kun noilla ei saa autofokuksellakaan aina tarkaksi ja mitä ihmettä maagista noihin vanhoihin pullonpohjiin sisältyy, jota pitäisi viiden tonnin rungolla kaivella esiin?
   
  Olli Knuuttila tykkää tästä.
 18. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Tälläkin foorumilla moni Nikonin käyttäjä tykkää, että AF-D obiskat on aivan mainioita ja erinomaisia. No samoja "pullonpohjia" ne enimmäkseen ovat kuin myöhempi Ai-S sarja.

  Ja siten se autovertaus. Onhan heitäkin jotka tykkäävät käsivaihteisista autoista vaikka käsikäyttöinen vaihteisto nykytekniikan valossa onkin täysin epärationaalinen vempele. Eli ehkä se käsin tarkentaminen liittyy ihan vaan puhtaasti iloon jota vempeleiden manuaalinen käyttö joillekin tuottaa?

  PS Et kai ennusta, että Nikonin peilitön maksaa 5ke? Olisi aika jyrkkä aloitus uudelle järjestelmälle...
   
 19. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 647
  446
  83
  Ai meinaat että tuon olisi ihan markkinointi keksinyt? Minä kun oletin sen olevan ainoastaan harrastajayleisön keksimä ilmaus liittyen tarpeeseen joka oli kenties voimakkaimmillaan vuosituhannen alussa eli aikaan digikameroitten yleistyessä filmivehkeiden kustannuksella. Haluttiin saada manuaalilasit sopimaan digirunkoihin ja Canon oli jonkinlaisessa suosiossa mutta ei siihenkään Leica M sopinut.

  Manual Focus Forumkin on perustettu jo 2007. " A new life in a digital age" Manual Focus Lenses M42 Exakta Carl Zeiss Jena lenses and film cameras
   
  Viimeksi muokattu: 16 Toukokuu 2018
 20. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 708
  1 721
  113
  Aika paljonhan tässä taas kannetaan huolta asiasta, josta kukaan ei oikein tiedä paljoakaan ja jolla ei juurikaan ole mitään merkitystä hyvän kuvan ottamisen kannalta. Ollakseni aivan täsmällinenen näyttää siltä, että juuri kukaan ei edes tiedä mistä täällä keskustellaan.