Tarkoituksena selvittää hyväksi koetulla menetelmällä Nikkor AF-S 50 mm f/1,4G -objektiiville se pystylinja, jonka ympäri optiikkaa kannattaa pyörittää panoraamakuvia otettaessa. Tehtävään valittiin koetilaksi keittiö. Siellä on mukavan lämmintä, bonuksena kahvinkeitin ja radio lähellä. Tarkennuskohteina käytettiin sopivasti löytyviä tarvekaluja: lähelle (noin 60 cm päässä) Moccamasterin pannun suppilo keskellä (noin 180 cm:n päässä) kapea metallinen kaasusytytin taustana (noin 220 cm:n päässä) Fairy-astianpesuainepullo Kamera sijoitettiin tukevalle jalustalle, valotus mitattiin ja valotus lukittiin M-moodiin 1/10 s f/4). Tarkennus tapahtui manuaalisesti käyttäen apuna live viewin 7-kertaista suurennusta. Erityistä huolellisuutta noudatettiin 1. ja 2. esiin sijoittamisessa samaan linjaan keskelle kuva-alaa samoin kuin siihen, että Fairy-puollon etiketin reuna näkyisi samalla linjalla siten, että sen perusteella on mahdollisimman helppo tarkastella mahdollista siirtymää. Koska lyhyt versio makrokiskosta on liian hyvässä tallessa käytettiin sen tilalla portaattomasti säädettävänä kiskona kameran ja kuulapään välissä Metz 45 CT-4 salamalaitteen kiinnityskiskoa. Nopean mutta tehokkaan haarukoinnin jälkeen päästiin itse asiaan ja tulos varmennettiin eri vaiheista tallennetulla kuvasarjalla. Kuvaamisen jälkeen mitattiin jalustan kiinnityksen ja kameran jalustakierteen välinen etäisyys. Tässä edellytykset täyttävä mitta on helposti muistettava: 50 milliä. Läheltä kuvatut kohteet ovat tietysti eri asia kuin kymmenien metrien päässä olevat peräkkäiset kohteet. Aiemmat keittiötestit ovat kuitenkin tuottaneet hyvin toimivia tuloksia, joten tarkoitus on kuvata panoraamoja kyseisellä säädöllä. (Kuvissa oleellista on seurata kohteiden pysymistä samassa linjassa niin keskellä kuin molemmissa reunoissa ja sitä siirtyykö taaimmainen kohde suhteessa Fairy-etiketin reunaan.)
Vs: Hitekkitestailua Vähän ihmettelen jalustakierteen merkitystä. Paljonko on mittaa jalustan keskustasta (panorointipisteestä) filmitasolle? Eikö polttovälin luku tuota hyvin oikeaa?
Vs: Hitekkitestailua Voipi hyvin joskus tuottaakin. Tässä tapauksessa filmitasosta pyöreästi 60 mm noin äkkiä vilkaistuna. Riippuu aivan optiikan rakenteesta. Esim. AF-S 16-85 Nikkor zoomissa 24-millin asennossa tuo matka oli selvästi enemmän kuin pidempi kuin 50-millisessä. Summicron-M 2/35 asph. -optiikassa ollaan etulinssin etupuolella, Rolleiflex 2,8F aika tarkkaan objektiivin keskellä (oliko se nyt 69 mm tai jotain sinne päin filmitasosta en nyt tässä kirjoittaessa muista). Hasselissa Planar CFi 100mm f/3,5 etäisyys on 94 mm filmitasosta, Biogon CFi 38 mm f/4.5 vastaava etäisyys 73 mm jne. jne. Kuten on monesta kuvasta havaittu on kunnollisia panoraamoja otettu käsivaraltakin, eli kuvaamistapoja on monia ja riippuu varmasti myös yhdistämiseen käytettävän softan monipuolisuudesta.
Vs: Hitekkitestailua Jalustakierteestä tietenkin on käytännöllistä mitata. Katselin että vanhalla Gitzon kuulapäällä (ball 2) onnistuisi hyvin säätää etäisyyttä aina noin 85mm saakka. Siis jalustakierrettä kauemmas kuulapään panorointiakselilta.
Vs: Hitekkitestailua Tuo systeemi on kyllä toimiva, varmasti saa oikean mitan selville. Toisaalta sen kohdan pitäisi olla suunnilleen siinä, missä himmenninaukko *näyttää* olevan edestä katsottaessa, siis sisäänmenopupillin kohdalla. Peruskierretarkennuksella varustetuissahan se sitten liikkuu tarkennuksen mukana.
Vs: Hitekkitestailua Miten on mahdollista että panorointipiste, eli optinen kääntöpiste sijaitsee optiikan ulkopuolella? Nyt on mun fysiikassa jotain vikaa?
Vs: Hitekkitestailua En usko että fysiikassasi olisi jotain vikaa, mutta kysy Leicalta, sieltä se vastaus tuli noin 7-8 vuotta sitten. Nythän tuon voisi kokeilla kätevästi M8 tai M9n kanssa. Onhan muuten tuo haettu pystylinja optiikan edessä muutamalla Hasselinkin optiikalla.
Vs: Hitekkitestailua Saattaa olla että ajattelen jotenkin hölmösti tuota panoramakuvausta, koska en sitä ole oikein harrastanut.
Vs: Hitekkitestailua Ei, kyllä kirjatietouskin sivuaa nodaalipistettä käsitteenä jossa valonsäteet risteävät, ja tämä nodaalipiste on traditionaalisissa ratkaisuissa optiikan sisällä.
Vs: Hitekkitestailua Kuvailin tuolla samalla optiikalla useita panoraamoja, runkona D700:nen. Hyväksi käytännöksi havaitsin että -laittoi 50:seen vastavalosuojan keulalla -otti kuvausasennon, irroitti vasemman käden lasista -nosti vasemman käden etusormen pystyyn ja piti kameraa& optiikkaa tuettuna siihen. -Liikutettaessa runkoa, pyöritti sitä tuo etusormen pään päällä ja kuvasi tarvittavat ruudut. Tapiolan mittauksen mukaan tuo vastiksen keskikohta on aika lähdellä optimia ?