Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Himmentävä mysteeri (Nikkor 35/2.0 AF-D)

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Otto, 21 Helmikuu 2011.

  1. Otto

    Otto

    32
    0
    0
    Heipä hei.

    Otsikon mysteeri on siis Nikonin 35-millinen af-d kakkula. Vuosikausia luotettavasti toiminut lasi on nimittäin alkanut ylivalottaa.

    Liikaa valoa tulee etenkin, kun aukkoa pienentää 5,6:sta. Tuota isommilla aukoilla ongelmaa ei juuri ole.  Kakkula tekee samaa ainakin kahdella eri rungolla.

    Amerikanvelho Rockwell kertoilee, että ongelma on himmenninlehdyköissä olevassa nesteessä. Ja tottahan toki: kun kakkulan sisälle katselee, näkyy lehdissä jonkinlaista nestettä. Lehdykät liikkuvatkin tahmeasti, kun niitä lasin takaosan nupista liikuttelee. Toisella ameriikansivustolla kehotettiin pitämään lasia kolme viikkoa pöydällä bajonettipuoli alhaalla. Kuulostaa magiikalta ja mystiikalta.

    Toissapäivänä kokeilin "vetreyttää" lasia, ja rouskutin useita satoja ruutuja. Hetkeksi ylivalotusongelma näytti hälvenevän, mutta palasi pian.

    Erityisen oudolta ongelman ilmeneminen tuntuu, koska olen käyttäny lasia vuosikausia. Käytettynä hankin sen muistaakseni 2005, eikä ongelmia ole ollut.

    Ovatko muut törmänneet moiseen? Onko ongelmaan löytynyt jotakin ratkaisuja?
     
  2. PasiZ

    PasiZ Active Member

    1 097
    0
    36
    Vs: Himmentävä mysteeri (Nikkor 35/2.0 AF-D)

    Ainoa toimiva ratkaisu on himmenninlehtien peseminen ja liikkuvien osien uudelleen voitelu. Ne nesteet ovat rasvoja siitä tarkennuskierästä / aukkorenkaan liikevarasta, eli vanha rasva on alkanut nesteytymään ja valunut himmenninlehdille.

    Asiaan antaa nopeimman avun varmaankin JAS tekniikka.
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Himmentävä mysteeri (Nikkor 35/2.0 AF-D)

    Tyypillinen ja tavanomainen vika ja huolto edessä.  Objektiivissa on vaseliinia ainakin tarkennusmekanismissa, joka toisinaan muuttuu viskositeetiltaan ja alkaa osin valua öljynä väärin paikkoihin, kuten himmenninlehdille.  Öljy tekee kuivana toimiviksi tarkoitetut himmenninlehdet hitaiksi ja siksi valittu aukko ei ehdi varsinkaan pienillä aukoilla sulkeutua ennen sulkimen avautumista täysin.

    Ainoa kunnollinen apu on objektiivin avaaminen, puhdistus ja rasvojen vaihto.  Auttavaa on myös pelkästään himmenninlehtien pesu kuiviksi, mutta kyllä sitä vaan lisää sieltä voi taas valua jo kerran itkemään alkaneesta vaseliinista.

    Objektiivin säilyttäminen tietyssä asennossa ei korjaa, mutta sen sijaan voi yrittää muistaa pystyasennossa säilytyksen siksi, että se saattaa pidentää tuota ajoittaista rasvojen vaihtotarpeen väliä.  Pahinta on jos objektiivi säilytetään liian lämpimässä ja tämä yhdistettynä vaaka-asentoon voi todella joskus ennenaikojaan valahduttaa öljyä himmentimeen.

    Mutta eihän siinä paljoa mikään auta kun ne vaseliinit päättävät muuttaa olomuotoaan, siinä sitä sitten ollaan.  Täytyyhän objektiiveja käyttääkin vaihtelevissa oloissa.  Tuon huollon tarve voi tulla joihinkin tulla vain muutaman vuoden väleinkin, ja toisaalta joskus ei milloinkaan.  Kerrotaan että jotkut objektiivit olisivat alttiimpia tälle kuin toiset, vaan pitäneekö paikkaansa, onkin toinen juttu.  Ainakin Nikkor AIS 85/2 ja Micro-Nikkor AIS 55/2.8 on ajoittain mainittu.
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Himmentävä mysteeri (Nikkor 35/2.0 AF-D)

    ^ Kirjoitin "ainoa kunnollinen apu".  En minä sitä vanno. Voi olla että jokin kamerakorjaaja on sellaista minulle esittänyt, vaan eihän kaikkea ammattilaistenkaan puheita kannata aina ihan sellaisenaan ainoana totuutena niellä.  (Muistan kun muutama vuosi vain meni eikä objektiivi ollut joutunut yhtään huonoihin olosuhteisiin, ja taas piti viedä samaan toimenpiteeseen.  Silloin kyllä ajattelin että kuinkahan paljon sitä vaseliinia ne sinne tunki ja minkälaista.  Hintakaan ei ollut mitätön.)

    Voihan olla että himmentimen puhdistus kuivaksi ja ylimääräisten pursuneitten rasvojen pyyhkiminen voi olla hyvin kunnollista myös.  Enkä tunne oikein AF optiikoita - taitaa olla että niissä on melko erilainen tarkennuskierä. 
     
  5. OssiS

    OssiS Member

    86
    0
    6
    Vs: Himmentävä mysteeri (Nikkor 35/2.0 AF-D)

    Itsellä myös on öljyyntyvä versio tuosta Nikkorista. Pari kertaa se on ollut putsattavana huollossa vuoden välein kuumien kesien jälkeen.

    Viime kesän lopulla taas öljyä alkoi löytyä lehdiltä sen verran paljon, että se alkoi vaikuttamaan valotukseen. Koska huolto kuitenkin maksaa sen +60e laaki, alkoi jatkuva öljyjen siivoaminen tuntua kohtuu kalliilta puuhalta. Ensin ajattelin vaihtaa objektiivin uudempaan versioon, jossa ongelma olisi korjattu Nikonin puolelta.
    Päätin uhmapäisenä kuitenkin DIY lähestymistä eli hain googlella ohjeet objektiivin aukaisuun ja ruuvimeisseli käteen.

    Projektiin meni ehkä noin kaksi tuntia yhteensä, mutta muuten se ei ollut järin monimutkaista. Toinen kerta tulee varmaankin olemaan nopeampaa.
    Huoltoon en varmaan tuota objektiivia enää vie, ongelma kun ei sillä poistu.
    Eli jos ruuvimeisseli pysyy kädessä, voi kokeilla tuota metodia.

    Pysyvä ratkaisu löytyy ainoastaan vaihtamalla objektiivi uudempaan versioon. Uudet Nikkor 35/2 putket eivät ymmärtääkseni tuosta öljystä enää kärsi. Jostain löysin tiedon, että sarjanumeron 304207 jälkeiset mallien pitäisi olla tälläisiä.
     
  6. Otto

    Otto

    32
    0
    0
    Vs: Himmentävä mysteeri (Nikkor 35/2.0 AF-D)

    Suurkiitoksia vinkeistä! Jahkailen aikani, mitä tehdä. Jatkoraportointia toki seuraa.

    Viime kesällä käytin lähes yksinomaan tuota kakkulaa, syksyllä muuta.