Hankin enimmäisen Hasselin vuodenvaihteessa. Sen mukana tuli vanha (hopeavärinen), mutta hyvänkuntoinen Planar. Nyt tekisi mieli hankkia siihen laajakulma 50 tai 60 mm. Eri ikäisiä objektiivejä liikkuu eri palstoilla. Mitä kannattaa ruveta etsimään (siis mikä malli). Olen ymmärtänyt ettei kannata hankkia niitä vanhoja hopeavärisiä, vaan uudempia, mutta mitä? En edes tiedä mitä kaikkea löyty... Onko vanhempien ja uudempien ero optisessa laadussa mikä? Siis huomaako "aina" eron kuvissa jos vierekkäin on uudella tai vanhalla objektiivillä otetut kuvat? Vai tuleeko ero esiin vaan joissain tietyissä olosuhteissa tai tiettyä filmiä käytettäessä? Nykyseillä Planarilla olen ottanut kuvia sekä mv- että diafilmille. Omasta mielestäni lopputulos on hyvä. Onko sitten syy siinä ettei ole mitään mihin verrata? Kertokaa mielipiteitänne.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Vanhat varmasti hyviä, uudet eivät varmasti ainakaan huonompia. Molempia kun saa lähes ilmaiseksi niin sitten niitä uudempia. T. K.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Annas mulle pari Kerkko, lähes ilmaisia kun ovat. Voin tarjota oluen
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys No, voi kai sen noinkin vääntää. Tarkoitan lähinnä että kun uusimpien CFi-mallienkin hinta kun on pudonnut murto-osaan (n. kuudennekseen?) uusien vimeisistä hinnoista niin nuukailun mielekkyyttä on vaikea nähdä. Vaakaa kallistaa samaan suuntaan kun vielä muistaa pitkän käyttöiän, objektiivin hinnan vain osana kokonaiskuluista ja sen uuden toimimisen ilman huoltoa. Mutta tietysti jokainen tavallaan - Jeden das Seine? T. Kerkko.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Juu, tottakai. Mut valitettavasti mun pankkitilillä on kuitenkin euroja, ei prosentteja.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Jaa? No, keskustelu on ainakin avattu. Jos tililläsi olisi kuitenkin joskus prosentteja, oheinen opetusvideo neuvoo niidenkin käyttämisessä: T. Kerkko.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Laajakanteissa olisi hyvä olla vähintään *t, mieluummin cf tai cfi. Näin siksi, että laajakantit ovat arimpia noille heijastuksille ja tuo *t pinnoite parantaa huomattavasti vasta- ja sivuvalon kestoa.Uusimmissa cfi optiikoissa lienee vielä parempi tuo vastavalon sieto, mikäli oikein viime miitissä asian ymmärsin Eli sanoisin, että vähintään cf, mulle tarjottiin monia 50 mm, kun laitoin ostoilmoituksen, todella edullisesti c *t parikin kappaletta, noin 300 euroon. T Jukka
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Kiitos Jukka kommentista, tämä auttaa jo kun tietää mitä malleja kannattaa harkita. Niin kuin jo sanoin en ole perehynyt mallistoon eikä siihen miten ne eroavat toisistaan.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Niin, tuo c *t on vanha malli prontor sulkimella, cf ja cfi malleissa lukee tuo cf tai cfi. T Jukka
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Tuolla esim. 50/4 c *t 300 eurolla. http://www.kameratori.fi/viewitem/430 T Jukka
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Jos laajikseksi kuvakulman puolesta riittää 20206 3,5/60, niin siinä T* on ihan hyvä. Vaikka mulla ei ole kokemuksia uudemmista, niin ei oo tullut tarvetta haaveillakaan sellaisesta.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Kuvasin kerran peräkkäin samalle filkkarullalle uudemmalla ja vanhalla C:llä. Oikein tarkkaan hyvällä lupilla katsoessa eron kyllä näki, mutta aika tarkka sai olla. Negafilmin käyttäjälle sanoisin, että ei mitään väliä, diakuvaajan ehkä (siis ehkä) kannattaa satsata uudempiin.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Mulla on ollut hopean värinen Distagon 4/50 Oberkochen ja vastaava noin 35 vuotta uudempi monikalvopäällystetty malli. Hopeanvärinenkin kesti suoraa vastavaloa erittäin hyvin. Mutta suuri ero syntyi silloin, kun valo tuli voimakkaasti viistosta. Vanhassa mallissa syntyi aika voimakasta, laaja-alaista huntua, mikä uudessa mallissa oli todella harvinaista.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Ei niissä tuo optinen rakenne niin kauhean erilainen ole mutta mekaaninen on: Zeiss otti oppia japseilta ja lisäsi sisään " lisähimmentäjiä" reuna alueelle jotka tappavat reunoista heijastuvat haamukuvat.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys ^ Joo siis C-sarjasta eteenpäin erilaisia muutoksia alkoi tipahdella myös rakenteeseen. Pakko minunkin puuttua tähän. Tällä hetkellä kun olen pari kuukautta seurannut tarjontaa, olen huomannut Hasselien olevan entistä suositumpia ja hintojen nousseen selvästi muutaman vuoden takaisesta. Näin ainakin CF sarjassa ja tietyissä uudemmissa rungoissa. Jos jokunen aika sitten tuntui siltä, että samantien kannattaa katsella uudempia Hasseleita, tuntuu se olevan nyt mennyttä aikaa. Markkinat tuntuvat nyt toimivan eli Hasseleilla on kysyntää. Näkyy hyvin looginen hinnanmuodostus eri versioiden välillä, ja samalla hintaerot versioiden välillä ovat (jälleen) suuret. Esim. 50mm Distagon: hopea -> *T -> CF -> CF FLE Ja pari vuotta sitten huusin 503CW rungon neljäänsataan. Nyt siitä saisi tonnin.
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Jos C-malli tuntuu mukavalta käyttötuntumaltaan, pitäytyisin C-sarjassa. CF toi muutoksen käyttöön. Mm. aukon ja ajan kytkentä toisiinsa on päinvastainen. C-sarjalaiset taitavat olla vähän painavampia, rautaisempia. Voi tuntua oudolta ja epäaidolta, myöhäisempien aikojen Hasselilta, CF sellaisen jälkeen. http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130501011061
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys En ole näitä kovin kauan seurannut, mutta samaa mieltä on näissä aika isotkin hintaerot. Minkäverran vastavalosuojan käyttö vaikutta tähän ongelmaan?
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys The Hasselblad Lens Guide. Appendix E: Buyer's checklist for inspecting used lenses. an entirely uncoated lens transmits about 95% of the light and about 5% is dispersed as flare. A single layer of coating reduces the flare to roughly 1% and a multilayer coating (usually six layers) reduces the flare to less than 0.5% (less than half of one percent) 6. C T* lenses The question often arises about the differences in image quality between the C and C T* lenses. The consensus seems to be this: in situations where sources of flare are absent, a C lens with appropriate lens hood will produce images that are slightly less contrasty than its C T* counterpart. In some cases the images may be indistinguishable. In situations where there are sources of flare (especially flare with wide angle lenses), the C T* produces noticeably better quality. 50mm Distagon Hasselblad 50 CF (age of production) Hasselblad C, CF, CFi lens Hasselblad C, CF, CFi lens - Difference in Optics / Design/ Construction / Raw Materials Used Flickr Hasselblad flare
Vs: Hasselbladin optiikasta kysymys Totta kai se vähentää ongelmaa varsinkin normaalikuvauksessa ja vastavalosuoja saisi olla pitempikin kuin mitä objektiiviin suositellaan. Jos kuitenkin haluat saada kuvan reunaan herkullisen vastavalon, eli rajaat kuvan vastavalosuojasta riippumatta niin, että kirkas valolähde näkyy esim. jokun terävän reunan takaa, oli vanha Distagon siinä suhteessa huonompi.